monique futás

2013.03.24 Vasárnap, 11:11:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:39:09

Távolság

21.32 km

Tempó

04:39 p/km (12.90 km/h)

Pulzus

Átlag
187
Minimum
0
Maximum
193

Edzésleírás

ez nem tudom mi volt.. nem verseny, az biztos. annak szenvedni illik a végén, nem? ez itt most elmaradt... lehet nézni az alacsony átlagpulzust is (nekem alacsony! mondjuk félmaratonon totál változó szokott lenni, 185 és 192 átlag is volt már)...

 

meg még olyan szemszögből nem tudom, hogy mi volt ez, hogy ez most vagy egy mentális probléma (nem mertem tolni) vagy fizikális probléma (azaz comb mennyire gáz mégis) volt. részletek az edzésszakaszoknál.

 

nem tudom mi értelme volt, vagyis de, már tudom, az hogy muszáj lesz kipróbálnom, hogy mégis mennyire nyomhatom tovább, ha elkezd picit fájni az elülső comb. majd a vivicitta után valamikor ki kell menni egy kimért pályára (pl. a sziget 5km is jó lesz), és letolni a 21km-t úgy h nem kímélem a combot, megyek amíg bírja, ha bírja a 21-et, szuper, ha nem, akkor legalább megtudtam h pontosan meddig bírja.

 

és addig nem megyek félmaratoni versenyre, amíg ezt ki nem találtam h mit lehet ezzel kezdeni. pont. minek menjek annyi pénzért, ilyet edzésen is tudok futni. oké a hangulat jó a versenyen.. a rövidebb távok pl. 5km, 10km az jöhet.. hja, még az is lehet genetikai ez az egész, de még próbálom átnevelni a lábam a hosszabb távokra.:p

 

ja, azért ezt írtam be távnak, mert gps 21,33-at mért úgy, h nem volt a trackben semmi irreális kilengés. (sőt a térképen nézve is ez a táv...) meg a km-táblák is összevissza voltak :S azért az általam eddig meglátogatott BSI versenyeken általában ennél jobban meg volt ez a km-táblázás oldva... de jópofán néztek amúgy ki:)

 

időről: hideg volt, viszont a szél nekem csak pár helyen tűnt fel néha.

 

amúgy ez a szar eredmény is elég volt 4. helyre (mondom nem egy nagy létszámú BSI verseny, csak 150 nő volt, azért nem rossz..) meg kategória 1. helyre, kaptam vmi szép könyvet+oklevelet:) ....ja meg elvileg PB, de azzal meg ott a bibi hogy én ennél mindenképpen többre vagyok képes.

 

kimaradt előbb: a rotary versenyről magáról: nagyon jó a póló (technikai, szép a színe is :D)! a chipmegoldás is szuper, a rajtszámon volt a chip, nem kell cipővel macerálni. a rajtnál elég hülyén oldották meg a futók beterelését a rajtzónába és eléggé késve lőtték el a rajtot. sok volt a kanyar a pályán az ízlésemnek :) minden más OK, profi stb. (a vécélehetőség is pl. jó, nem toitoi, hanem az öltöző épületében, és még wc-papír is volt :D)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:23:58 5.33 04:30 13.34 0 0 190 182
00:24:25 5.33 04:35 13.10 0 0 191 188
00:25:27 5.33 04:46 12.57 0 0 191 188
00:25:19 5.33 04:45 12.63 0 0 193 190
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

34 hozzászólás

monique képe

monique 4099 napja

köszi:)

NagyKata képe

NagyKata 4099 napja

Gratulálok:)

monique képe

monique 4102 napja

köszi:)

mezesmelange képe

mezesmelange 4103 napja

congrats! milyen szép idő..:)

monique képe

monique 4106 napja

köszi!:)

bibe2 képe

bibe2 4106 napja

Gratula! Iszonyat gyors vagy!

monique képe

monique 4107 napja

lol :))

 

amúgy van előre vázlatos tervem októberig, azon nem tervezek változtatni ilyen szempontból.. aszerint most nem fogom növelni nagyon a km-mennyiséget, mert áprilistól bejönnek a gyorsabb edzések. majd nyáron a maratoni készülést elkezdve szignifikánsan növelni is fogom. 

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4107 napja

Most légy okos, Feri szerint felére kéne csökkenteni a futásmennyiséget, Laci szerint pedig tovább kéne növelni, ki érti ezeket a mai futókat?! :)

Szervezz egy különversenyt nekik és aki bíztatóbb eredményt ér el, amellett köss ki (mármint a módszere mellett).

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4107 napja

Nekem bejött......

monique képe

monique 4108 napja

Feri, neked elfelejtettem válaszolni: szerintem az fura lenne, ha fejlődés érdekében felére csökkenteném az edzésmennyiséget. :) bicikli (technika javítása) és úszás (gyorsúszás megtanulása) tervbe van véve már egy ideje, de a zárójeles alapján látható h semmi komoly edzés + csak nyáron (június) tervezem kezdeni.

monique képe

monique 4108 napja

köszi mindenkinek!

 

Anita, na, tudod azért te jól hogy ez relatív. ezzel nem más teljesítményét becsülöm le, max a sajátomat :) és pl. volt idő amikor én is lila ködben mentem 3 napig egy 1:47-es eredmény után. :)

 

faxau: igen, én se tudtam soha olyan jól menni edzésen, mint versenyen, legalábbis 5-10K versenytempóra ez igaz, lehet a félmaratonra nem... bár 1x arra is igaz volt h vmi hihetetlen eredményt sikerült megcsinálni:) (pulzus szerint is jó volt aznap, edzésen ugyanaz a tempó 192bpm-et eredményezett, amivel versenyen 185bpm-et átlagoltam, na ez tök fura volt...) az biztos, hogy most kifogtam egy rossz napot versenyre.
amúgy inkább a rápihenés meg versenyhangulat segíthet, nem az előzés, legalábbis az engem egyelőre nem nagyon motivál hogy XY emberke előttem fut és le kéne előzni. max akkor, ha tudnám h dobogós helyezés a kérdés vagy ilyesmi.. :)

 

lacika76: hátt, eddig én a nagyobb tempót kevesebb km-szám mellett bírtam jól :P  értelemszerűen pihentebb lábakkal könnyebb megoldani.... ezért pihen rá az ember a versenyre is. de persze értelek hogy mire gondolsz, nyilván több edzéssel idővel több fejlődés van, főleg hosszabb távokon. km-növelős alapozóban már vannak tapasztalataim amúgy ha megnézed régi edzésnaplóim (voltak 8-10 órás edzésheteim kezdőként alacsony pulzuson), de köszi azért.

lacika76 képe

lacika76 4108 napja

Nos, én kidolgoztam egy nagyon magas heti km számra építő tervet. Ezt december közepén kezdtem el. Akkoriban 14km/nap 2, 3 nap után szinte lenullázott, nagyon kimerítő volt. Egy ésszerű km növelési módszert próbáltam ki, amivel el tudtam érni jóval magasabb napi km átlagot. Minden javult tőle. A láb jobban bírja a több km, a nagyobb tempót, sőt, jelentősen gyorsultam is. Nagyon kevés gyorsabb edzést végeztem, így inkább a sok km miatt javult minden. Ezért is írtam neked, hogy érdemes majd egy mini km növelős alapozón gondolkodni nyáron, amivel őszre fel tudsz készülni. Szerintem azt a pár hónapot megéri erre rászánni.

Ha a további részletek érdekelnek, majd privátban kitárgyaljuk, vagy más médiumon, ok? :-)

Hát pedig annyit mért. Hiába töltöm át a Google Earth programba, ott is annyi marad (20.87). Szerintem a kettőnk órája között nem szabad ekkora különbségnek lenni. Mondjuk nálam a 2.70 fw van fent, lehet neked régebbi. Egyelőre maradtam a hivatalos eredménynél, az úgyis egy átlag a kettőnk között mért távolságokra.

faxau képe

faxau 4108 napja

Szerintem más egy edzés és más egy verseny.Soha nem tudtam olyan jól menni edzésen, mint versenyen. De mindenki másmilyen. Lehet, hogy Neked megy.  A tavalyi Tárkány-Ászára volt egy időtervem, az első és az 5.kilin is változtattam rajta, mert éreztem hogy birom tolni. Persze van ez így edzésen is, de egy versenyen mennek elötted, mögötted. Látod, hogy a másik fárad, bár Te is, de csak lehagyod, ha már itt vagy....:))

torolt_12 képe

torolt_12 4108 napja

Szép volt Móniii! :)) Gratu!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4108 napja

Mónika! Egy valamire felhívnám a szives figyelmedet! Te írtad, hogy a kevés néha több! Nem biztos, hogy az a megoldás, hogy jelentős mértékben megemeled a lefutott távokat! Lásd az én esetem, heti 3 futásból hozom össze azt amit összehozok! Tehát én inkább a hatékonyság növelésére szavazok!!!! Nem biztos, hogy erősíteni kell a lábakat, hiszen nagyon sok hegyi futásod van, ami a legjobb lábizom erősítő! Esetleg tempófutás táv növelés, biciklizés, úszás? Ezek csak felvetések!

Hauanita képe

Hauanita 4108 napja

Hát, nem tudom. Nekem bántja a fülemet az, amikor "szar"ozol egy 1:39-es időt. Emlékszem, amikor én futottam ilyet, három napig éltem lila ködben. 

monique képe

monique 4109 napja

nagyon köszi mindenkinek! válaszolgatok egyenként :)

 

Briel: a 8km nem tudom hogy lehetett erős, hacsak nem vmi misztikus rossz napja volt a lábamnak...

 

lacika76: tudsz arról írni kicsit h nálad konkrétan mi javult a több km-től? milyen állóképesség volt ez lábra? előtte mi panaszkodott a lábadban és milyen esetekben? a versenyedről a Garmin Connect-es linket el tudod küldeni? kizárt hogy 20,87 lett volna csak :) (kalibrációra csak foodpod esetében van szükség..)

 

Bozót: van nyújtás, igen. fegyencedzés gyakoriságáról: passz.... azért heti 2-nél nem kéne kevesebbnek lenni az biztos :) masszázst nem nekem találták ki sajnos :D van hegyi futás, résztáv nem, mert tél volt, szóval csak tempófutás. érdekes, amit írsz amúgy a gyaloglásról, az nemtom hogyan erősítené a lábam, hiszen az egy nagyon könnyű fajta mozgás. :O

 

Feri: no problem! sorry nem hallottam, az ilyesmit ne várd h halljam :) igen, láttalak amúgy, néztem is rád de akkor még nem ismertél meg (én meg nem tudtam biztosra h te vagy) vagy ha utána szóltál akkor az volt amit nem hallottam. a mentális dologban annyi van h nem tudom h hogyan reagáljak ha ilyet érzek a combomban. ezért akarom majd a tesztfutást megcsinálni :)

 

empirke: de sajnos akkora:) amúgy, ez konkrét fájdalom. neked szokott fájni?

 

Tündüs: következetesen? na nee, ezt nekem mondod? :) annyira következetesen csinálom, h verseny előtt 2 nappal is letoltam. (esetleg nem kellett volna???)

 

Anita: nem, ez nem túlagyalás :P mert magamban nem szeretek gondolkozni, ezért elkezdek írni, akkor menet közben szedem össze a gondolataim. de, PB, csak...

 

faxau: igen, az a terv, de edzésen lesz, nem akarok pénzt kiadni egy olyan helyzetre ahol lehet ki kell állni vagy valami :). köszi a biztatást a maratonhoz :D 

faxau képe

faxau 4109 napja

Gratulálok! Nincs ezen mit keseregni. Legközlebb próbáld ki gyorsabban, ha tudod, és akkor kiderül megy-e végig, vagy sem. Szerintem. Másrészt meg jöjjön a dupla táv!:) És a százötven igenis sok! Megvan a varázsa az ilyen versenyeknek. Még egyszer nagy gratula!!

lassukapitany képe

lassukapitany 4109 napja

Az okot és a megoldást úgyis meg fogod találni. Hány versenyt tervezel idén? Na, ez még csak az első volt!

 

Ehhez mérten én is gratulálok!

Hauanita képe

Hauanita 4109 napja

Én is gratulálok. Ez Neked nem PB?
Azt meg nem tudom, érdemes-e ennyire túlagyalni a dolgokat, de ez meg a Te dolgod :)
Mondjuk én elégedetlen sem lennék a helyedben, de ezt is Te tudod :)
Szerintem klassz futás volt!

Tündüs képe

Tündüs 4109 napja

Bozóttal értek egyet az utolsó mondatával, és annyit tennék hozzá, mindezt a gyakorlatokat következetesen kell végezni, beleépítve az edzéstervebe. Mert ha egy -két hétig csinálod és úgy döntesz semmit nem ér, abbahagyod, amikor még ninc sis hatása.

 

Amúgy szívből gratulálok az én szememben ez egy csodaszép teljesítmény!

 

empirke képe

empirke 4109 napja

Hm, valóban nehéz most örülni ennek, és gratulálni, ha neked ekkora csalódás. Remélem azért nem akkora, mint ahogy lejött a beszámolóból.

Fura, hogy így visszafog téged versenyen az a "fájás", vagy olyan szerű érzés, de mégse konkrétan fáj. A versenyen én ezzel egyáltalán nem szoktam foglalkozni, tolom ahogy bírom, kivéve, ha úgy döntöttem nem futok maxon, mert ilyen is van azért.

Rájössz majd miért van ez, én drukkolok neked!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4109 napja

Még annyi, hogy szerintem nem fizikális probléma lehet, hanem mentális, lehet, hogy az összpontosítás nem volt elég, lehet, hogy nem ment az, hogy "az előttem futót utol kell érni, meg jobb legyen ez a kör, mint az előtte lévő kör"

Csak találgatok!

Viszont nagyon-nagyon jó ötletnek tartom a 21 km-es maxigázas futást!!!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4109 napja

Soha ne legyen rosszabb!!! A szembeszél, és a hideg sok erőt kivett mindenkiből, tőled is, tőlem is!

Ha nem tévedek megelőztelek a 2, vagy 3. körön, neveden is szólítottalak, de nem reagáltál, mikor szembefutotunk ( fordító) néztelek, de semmi reakció.

Elnézést, hogy nem voltam túl kommunikativ a 7. körön, de nagyon kivoltam...

RunKa képe

RunKa 4109 napja

Mit szerénykedsz ?????  Óriási gratu ! Wow !!!  Masszázs, erősítés.

Ahogy ismerlek, majd mindennek megtalálod az okát és megoldás kulcsát.

Bozót képe

Bozót 4110 napja

Grat, azért sokan boldogak lennének ezzel :P Persze tudom, hogy te jobbat terveztél.

 

Brainstorming, mert nem nézek mostanság nagyon naplókat: talán túl sok a fegyencedzés a futás mellé, talán túl kevés. Nyújtani szoktál mellé? Terepfutások, futóiskola, résztáv ilyesmik vannak mostanság? Ismerem a nézetet, miszerint futásra legjobb futással edzeni, de egyre több futónál látom, hogy akkor bírja el a több és magasabb terhelést jelentő (futó)edzésmennyiséget, ha rádolgozik mással is, nyújtás, specifikus erősítés, masszírozás, keresztedzés (akár hasonló mozgással, pl gyaloglás), stb. 

lacika76 képe

lacika76 4110 napja

Nyugi, nyugi! Ne légy elégedetlen, nagyon jól futottál. :-) Én is tudom, hogy többre vagyok képes, de itt nem voltak ideális körülmények.

A láb dologra az is jó lehetne, hogy növeld a heti km mennyiséget. Nekem ettől sokkal jobb lett lábra az állóképesség, meg amúgy minden másra is. Ha lemegy a tavaszi szezonod, ezt egy mini km növelő időszakban kipróbálhatod, és ősszel le lehet tesztelni, hogy nálad is bevált-e.

Amúgy tök érdekes, hogy nekem 20.87, neked meg 21.32km-t hozott ki a Gamin FR910xt. Lehet be kéne kalibrálni, ha lehet egyáltalán.

 

Briel képe

Briel 4110 napja

Nem tudom, tipp csak. Mert amúgy mitől fájna? Lehet, hogy az a 8 km volt neki túl erős... Találgatok! :) 

monique képe

monique 4110 napja

hát..... 2010 óta próbálkozom ezzel-azzal :) a fegyencedzésben a guggolás megy rá a combfeszítőre, majd meglátjuk az mit tud elérni

 

bocs azt nem egészen értem, mire gondolsz túlerőltetéssel. arra h 8km-t futottam 1 félmaratoni versenyen?:)) (akkor kezdett fájni) mert a verseny előtt volt elég durván rápihenés, tehát az nem lehetett gond...

Briel képe

Briel 4110 napja

Nem tudom, mióta erősíted, de adj időt neki... Most kezdted ezt a fegyenc edzést, azzal is lehet, szerintem erősítő gyakorlatokkal, rendszeresen. Nyilván túlerőltetéstől fáj. Illetve én azt tippelem, ezért gondolom, hogy erősítés segítene neki.

monique képe

monique 4110 napja

Briel, köszi + a gondolataid is!  jól érzed amúgy, de persze azért nem baj, hogy elmentem.. tapasztalatnak mindenképp jó meg a helyezés is jó :)

 

mire gondoltál, mivel erősítsem? próbáltam én már erősíteni, tempófutással, hegyi futással, lejtőfutással, plusz fehérjével, plusz D-vitaminnal, mégsincs változás túlzottan. ha van javaslatod, tényleg érdekel, köszi!

 

pulzus: nemtom, nekem ez ilyen, hogy 188 kellemes, de úgy 5-7-tel feljebb már valóban nem az. hirtelen jön a változás, éles a küszöb. vagy hogy mondjam :) sztem már írtam máshol is, h valahol 190 felett, különösen 195-től jön az h nem kellemes, meg lélegzés is erősebb. (igazából 190 és 195 között átmeneti a dolog, az még nem zavar annyira, de utána már megvan a rendes döglős hangulat... pl. 10km versenyek utolsó harmadában :D de mint látható, ezeken a fránya félmaratonokon nem mindig :D)

 

amúgy nem állítom h nem "erős tartomány" a 188bpm a kalkulátor szerint, mert nyilván az. ettől még kellemes minden és megy orron a levegővétel, ha úgy akarom venni a levegőt. nem, nem tudok sajnos magyarázatot adni erre a jelenségre:)

Briel képe

Briel 4110 napja

Nehéz egy ilyen leírás után gratulálni, mert minden szavadból csalódottságot és elégedetlenséget érzek. Azért gratulálok! Szerintem jól tetted, hogy vigyáztál a fájó izomra, miért kell sérülésre játszani? Én inkább erősíteném a helyedben, és nem arra törekednék, hogy túlfeszítsem a húrt. Persze tudom, úgyis csak magadra hallgatsz majd, de azért leírom, hátha! :)

Azt pedig végképp nem értem, hogy 188as átlag és 191es max pulzusnál hogyan tud a tüdőnek kényelmes és kellemes lenni egy tempó, azért ez már Nálad is erős tartomány.... Persze érzésekről nem akarok vitatkozni, nyilván Te érzed, én csak nem értem. :)))

 

Szóval szerintem elkeseredésre semmi okod, gratulálok!

monique képe

monique 4110 napja

köszi! az hogy jobb döntés volt-e így, az nem biztos, mert így nem maradt túl jó érzés bennem. a pulzus ennél azért 1-2 bpm-mel magasabb is tudott volna lenni:P

amúgy ezek szerint nálad bejött h nem kíméled? nálam nem görcsről van szó, csak simán fájdalom és kész. (nem égés, hanem szó szerint fáj egyes pontokon)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4110 napja

Szép volt, nehéz ilyenkor utólag megmondani, mi is lett volna jobb, ha nyomod és beáll teljesen a combod, vagy biztonságosan beérsz, ahogy tetted, hosszú távban gondolkodva, ez tűnik jobb döntésnek. Micsoda pulzusok! :)

Ma maratonon én is kicsit éreztem a combfeszítőt (kicsit meg is ijedtem, nehogy begörcsöljön), de csesztem kímélni...

Felszerelések

Asics gel 2150 f 2 w
Garmin 910XT