monique futás

2013.03.02 Szombat, 16:46:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

02:14:45

Távolság

20.6 km Szint: 880 m

Tempó

06:32 p/km (9.17 km/h)

Pulzus

Átlag
166
Minimum
0
Maximum
182

Edzésleírás

megint lefutottam a várahármas hegyimaraton útvonalának elejét :) a teljes útvonalat tavaly nyáron 3 részben csináltam meg. idén bedurvítás a tervem, 2 részben akarom, most az első 19km-ét toltam le :)

 

jóóóó vót! jó változatos út ugye, mindenféle nyalánkságokkal, többek között igazi hosszú 15-20%-os emelkedőkkel és még a kilátásban is volt idő néha gyönyörködni hegyoldalakból, hegytetőkről :)

 

útvonal csak röviden, batthyány tértől bemelegítettem kb. 1km-t, aztán a clark á. téren elkezdtem a verseny útvonalán kocogni fel a várba, aztán onnan naphegyen át gellérthegy, széchenyi-hegy, normafa. a normafánál az aszfaltos út végén (normafa út-eötvös út kereszteződés) álltam meg a buszvégállomás közelében.

 

ez az egész terv szerint végig (csak annyi eltérés h az elején a várban véletlenül hozzáraktam néhányszáz métert). azért, mert emlékeztem tavalyról az útra, sőőőt, sehol nem néztem a lefestett jelzést :) a teljes idő nettó és bruttó is ugyanannyi, mert sikerült minden zebrán átmenni megállás nélkül :D meg persze frissítés sincs még ilyen hosszúságú edzésnél ilyen időben.

 

az átlagtempó ilyen, mert összességében nettó szintemelkedés bőven, 16km után (jános kórháznál) volt talán majdnem egyforma a lejtés és emelkedés, aztán onnantól végig hegynek fel meredeken, több, mint 300m szint kevesebb, mint 4km-en, az több, mint 8% átlag emelkedés?! :) addig 6:10 körüli átlagtempó, ez a rész meg épp csak 8p-es lett :D. (a szinteket amúgy szokás szerint a garmin mérte, sztem ez így kb. jó, reális.)

 

emelkedőknél a 15-20%-os meredekségű részeken, amiből kijutott két helyen is néhányszáz méter, csak 10p-es tempó volt, szökdécselés, nem igazi futás, de belegyalogolni nem akartam... :P (kivéve a széchenyi-hegyen, ahol ilyen meredekség mellé még ráadásul földes, alig járt terepen vezetett az út párszáz méteren át, én meg 180 alatt akartam a pulzust tartani.) amúgy a tavaly nyárihoz képest picit gyorsabb volt az első 15km hasonló pulzussal, szóval ez is szuper volt.

 

lábak is bírták, bár a combfeszítők a normafa úton a végén az utolsó párszáz méteren már jeleztek kicsit (fáradtság, égés, de még épp nem kezdett el rendesen fájni, nem lassított le, szóval még belefért a dolog). tavaly nyárhoz képest a lejtők sztem könnyebben estek, no meg km-enként akár úgy 20mp-cel gyorsabban is, bementem 5p-es alá nagyon könnyen 155 körüli pulzusokon :)

 

csak egy kérdés merült fel bennem, remélem kipihenhető ez a hosszú hegyi combügyileg a köv. tempózásig. nyilván nincsenek totál szétvágva a lábak, csak a combfeszítő dolgozott a tegnapi nap után külön.. szóval majd kiderül!

 

érzésre amúgy ment volna még1x ugyanez versenyen előtte rápihenéssel, szóval lehet menne hasonló vagy alig lassabb tempóátlaggal a teljes hegyimaraton? :)) lehetne bőven gyorsabb is persze pulzus alapján, csak az izomzatnak is fejlődni kell, h mindig ilyen meredekeken fel-le mászás túl nagy fáradás nélkül 42km-en át... szóval, nemtom ez mennyire bilibe lógás, de kánikulát kizárva valami 5 órán belüli időnek mindenképp örülnék majd egyszer, ha ténylegesen elmegyek a versenyre :)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:14:45 20.59 06:33 9.17 880 0 182 166
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

13 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4124 napja

Amikor nem nyújtottam, sokkal nehezebben ment a futás. Mostanra eléggé letisztult a versenyfelkészülés, és a verseny napjára is van tematika, amit alkalmazok. :-)

monique képe

monique 4124 napja

ok, örülök ha ez neked bejön:) volt olyan verseny is ahol nem nyújtottál? mi volt az általad tapasztalt különbség?

lacika76 képe

lacika76 4124 napja

Valóban, nem is úgy értettem, hogy közvetlen futás előtt. A hideg izom nyújtással nekem sosem volt gond, sőt. Minden verseny előtt reggelente nyújtok 10-20 percet, és sokkal jobban szokott menni a futás. :-)

monique képe

monique 4127 napja

ja, láttam már te is hegyezel néha :))

oszanna képe

oszanna 4127 napja

Nekem ennyi síkon is bőven elég, nemhogy hegyen, emelkedőn, ilyen szintemelkedéssel...! :O :D
(Bár nincsenek komolyabb terveim (még) hegyi futással, de azért nem ártana fejlődnöm).
Egs! ;)

monique képe

monique 4130 napja

korpaZASZ, köszi! tényleg korrekt pálya. :D

 

faxau: még az a gond h ez a verseny 1 hónappal van a sík maraton előtt, így nem fér bele... esetleg ha novemberben vhol külföldön maratonozok :)

faxau képe

faxau 4130 napja

Móni valahogy el kell kezdeni. Miért ne hegyivel?

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4130 napja

Gratula, 880m szint 20km-re az nagyon kemény, jó kis pálya lehet.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4131 napja

Tökéletesen egyetértek Mónival, szerintem is totál felesleges nyújtani az izmokat futás előtt, mivel pontosan az ellenkezőjét akarod a versenyen, hogy lazák legyenek, és szinte gördülékenyek, ha értitek, hogy mire gondolok. Én soha nem szoktam verseny előtt nyújtani!

monique képe

monique 4131 napja

köszi mindenkinek!

 

faxau, köszi a biztatást :D de még sík maratont se futottam :)

 

Feri: sík versenyen ne is legyen!

 

lacika76: a nyújtás szerintem nálam nem oszt-szoroz, eddigi tapasztalatok szerint. egyébként hideg izom nyújtása illetve gyors futás előtti nyújtás sérülésveszélyes, sőt állítólasg gyors futás előtti nyújtás csak lassít utána. úgyhogy biztos hogy nem nyújtanék verseny előtt 1 órával.

nincs időterv még.

lacika76 képe

lacika76 4131 napja

Szép! Nyújtsd ki azt a combizmot többször a nap folyamán, és jó lesz a tempófutásra. Én is így szoktam tenni, főleg, a reggeli, délelőtti edzések, versenyek előtt legalább 1 órával.

Rotary tervek? 1:30-1:35? :-)

faxau képe

faxau 4131 napja

880 méter szint!! Gratulálok! A combfeszítők meg persze, hogy égnek:) Éna helyedben simán indulnék!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4131 napja

Nagyon szép volt Mónika! De mi lesz veled Debrecenben, még egy pindurci dombocska sincs.....

Felszerelések

Asics gel 2150 f3 w
Garmin 910XT