monique futás

2012.08.05 Vasárnap, 19:26:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

02:14:59

Távolság

20.59 km Szint: 766 m

Tempó

06:33 p/km (9.15 km/h)

Pulzus

Átlag
177
Minimum
0
Maximum
201

Edzésleírás

na lefutottam a várahármas útvonalát 25. km-étől a végéig :) a verseny útvonalát 3 edzés alatt futottam tehát le, ebből kimaradt a nagy-hárshegyi kilátótól a lefelé rész a nagyrétig + a nagyrét egy része (ez kb. 1 km, cserébe van benne bemelegítés ennél lassabb terepen/nem lejtősön). a végén a HHH-n meg direkt picit más útvonalon mentem. hmmm, érdekes volt... továbbra is azt mondom, hogy szívesen megpróbálnám egyben is. :P

 

az első 1,1km bemelegítés a hűvösvölgyi buszvá.-tól a nagyréten át a határ utcáig. ezután 17km a verseny útvonalán, sehol nem volt eltévedés, eltérés annyi, hogy a fenyőgyöngyéhez érve a HHH-n felfelé az aszfalton mentem, nem vágtam be az erdőbe, illetve a végén addig futottam-ott álltam meg, ahol lacikával futottunk májusban (vmi vendéglő, parkoló után, a csúcs mellett).

 

no a bemelegítéske (6:30 átlag nagyrészt hullámos terepen erdőben, de itt még nem éreztem a meleget, a pulzus 153-ig ment csak) után felfelé a határ utcán rögtön, hát a végefelé elkezdtem nézegetni, mit ír a garmin pillanatnyi meredekségnek :),  32% volt a legmagasabb érték. persze még 5km/h-val se mentem már ott, csak elméletben volt futómozgás :P a gyakorlatban nem tudom mennyire megkülönböztethető ez a gyaloglástól :D  aztán a rákóczi út volt másik ilyen, és ez már legalább normális hosszúságú is volt (400m ami átlagban simán 20% feletti emelkedés volt), ezen túl viszont már nem volt semmi extra hosszúmeredek sokáig, csak egy rövidebb 30%-os volt a mikes k. utcában, a villám u. 250m-en viszont csak olyan 15%-os, a többi max 10%-os emelkedés, lejtős aszfalt meg hullámos erdei út.

 

szóval a gond egyelőre nem a terep maga volt, hanem hogy már 3,5km (ebben benne van a bemelegítő 1km is...) után éreztem, hogy jön a túlhevülés a melegtől. (ez főleg elszállt magas pulzust jelent, meg van mellé vmi szubjektív kellemetlen érzés, ami csak melegben jelentkezik + "süt" az arcom, meg mindenem.) nem értem, néhány hete még egész jól viseltem a 30 fokot, most miért nem? :S ja, 31 fokról indult a futás, 28 a végére... figyeltem annyit, hogy 0,5l vizet ittam rögtön induláskor, bár nem tudom, hogy kellett volna-e neki pár percet adni hogy felszívódjon?.... külön cipelni nem volt kedvem vizet, mert a legutolsó 30 fokos futásnál (erdei terepfutás volt) vittem 2x0,5l-t és úgy éreztem, h felesleges volt ennyi. aztán lehet h tévedek, és pont az volt az optimális, ezért nem éreztem magam akkor annál a futásnál kiszáradtnak meg túlhevültnek? de a második 0,5l-est azért tényleg feleslegesnek éreztem, szóval legközelebb valszeg viszek 1db 0,5l-est aztán meglátjuk...

 

persze lestem hátha van vhol kút, de nem volt, boltba meg nem tértem be, annyira nem volt még reménytelen a dolog :)) nem voltam teljesen megborulva, csak simán szar volt. mindenesetre a túlhevülten futás miatt baromi magas pulzussal ment minden, a normál emelkedőkön is lassan mentem, és még így is 180-185 közötti pulzus... a feljebb említett meredekeknél meg 188-ig is felment, érzésre csak a meleg zavart pedig, de hát ez van. meg a tempó is rém fos volt, 5-6km/h az említett emelkedőkön, ennek egy részén ez oké volt, de azért egy "csak" 15%-os meredeken alapból tudok én jobbat 185-ös pulzus mellett... a lejtőkön pedig kocogtam én, nem siettem (5p-es mondjuk), de csak nem akart a 170-esekből lejjebb menni... csak jó meredek lejtőn.

 

volt egy jó hosszú lejtő (csatárka u.), az se volt elég, hogy lenyugodjon a melegtől a szervezetem, de stabil volt a helyzet, nem romlott vagy ilyesmi, szóval nem aggódtam, mentem tovább :) bár a lejtő alján elgondolkoztam h hogy fog menni a maradék terep, mert tudtam, hogy most már gyakorlatilag a maradék több, mint 4km végig emelkedés felfelé, nem is gyengén, sőt... csak egyszer volt egy kis lejtő. no hát, rögtön nyereg u.-nál volt korrekt 600-650m meredek felfelé, 10-15% emelkedés, a 10%-os részen még tudtam 9p-es tempót.... 186-os pulzuson :S  aztán fenyőgyöngyéig elvoltam, de az utolsó 2,5km a HHH-n felfelé kicsit durva volt.

 

már csak azért is, mert mire odaértem, szépen besötétedett, még jó hogy az utolsó pillanatban eszembe jutott, h vihetnék fejlámpát, mert nem tudtam h az úton ott van-e világítás. hát nem volt, csak a legelején :) úgyhogy ez volt úgy 20 perc tökegyedül töksötétben 1db béna fejlámpával felfelé vánszorgás... és azért nem gyenge és nem rövid emelkedő ez (több, mint 2,5km). igazából az út az erdőben a terepen vezetett, először vmiért rögtön be a sűrűjébe volt a verseny útvonala, mielőtt visszaállt az úttest mellé. őszintén, nem volt kedvem bemenni oda a sötétben, mert azt a részt nem ismertem, még a végén rossz irányba mentem volna ott az erdő sűrűjében, meg egyébként se volt már sok kedvem külön mászni :P, az aszfalt legalább kényelmes volt. aztán ahol párhuzamos az úttesttel a terepösvény, ott se volt kedvem mászni a sötétben, ez van...

 

a vége így is kellemetlenre sikeredett, már akartam valami fényt látni :), nagyon lassan telt az idő, így az utolsó 1,5km-t meghúztam, a pulzus le volt szarva, 193-194 körül átlagolt... erőfeszítésre nem sokkal kevésbé volt durva, mint májusban lacikával, de most 40mp-cel lassabb tempó....... bár részben már lehűltem eddigre, azért nem állt vissza minden normálisra, ezért voltam lassú.

 

a HHH-n aztán a pár perc pihike után elindultam vissza, ok, kellemes kocogás lefelé 5p-es körül, de már ez se esett jól, a pulzus is elérte a 180-at. aztán egyszercsak vmelyik erdőbe bevezető útnál két kis fénypontot láttam a sötétben egymás mellett 1mp-re.. gondolom ezek a világító bogarak voltak, de azon a ponton elegem lett, és az utolsó 600m-t 16km/h-val toltam (3:45 tempó). :D azért az már paradox módon jól esett (előtte ugye az 5p-es nem), tetszett a sebesség, a combfeszítőknek jó edzés :) tök jól bírták amúgy :) a pulzus meg fel 200-ra :D :O

 

aztán kiderült h tök jó ötlet volt így sietni, mert a fenyőgyöngyén a busz pont beállt, mire odaértem, és 1p múlva már indult is.... :) leszállás után picike tempós gyaloglás a boltig, hogy kielégítsem az ice tea fixemet :), mielőtt bezárt volna a bolt 10-kor. jó volt ez cooldownnak :)

 

azért összességében élveztem, nem figyeltem annyira ezt a túlhevülés állapotot az idő nagy részében :) szóval nem rontotta el a dolgot, csak pulzus szempontjából nem örültem neki nagyon. ja és persze nem álltam meg sehol, csak a fenyőgyöngyénél hogy felvegyem a fejlámpát. tájékozódás tök OK az ismeretlen területeken is, de 2x azért használtam a nyilakat is a dolgom megkönnyítéséhez :) mert nem akartam sok időt eltökölni ott.

 

de azért szar, hogy ennyire magas pulzussal ment a melegben. 177-es pulzusátlag most, a többi futáson 160-163 átlag..... egy előnye azért van, talán szimuláltam ezzel akaratlanul is versenykörülményeket :)) talán úgy érezném ott is magam 30km után, még ha nem is túlhevülés miatt, de biztos kontrollálhatatlanul magas lenne a pulzus vánszorgós tempó mellett :) az utolsó 40p végig 180 felett! a különbség annyi, h itt ezen az edzésen az izmok nem voltak fáradtak... meg a végén a HHH-n, a belehúzós 1,5km is valszeg olyan érzés lenne a versenyen :D

 

szóval összességében, ha azt a 3 részt összerakom, lehet menne így a verseny :)) 16km 6:25, 9km 7:30, 17km 6:50 tempóátlag, az kb. 4:40-4:45 összidő a teljes hegyimaratonra, persze ez csak poénból spekulálgatás :D :P amúgy sztem a trükk nem annyira az alapgyorsaság ilyen versenyen, hanem hogy izomzatilag hozzászoktassa magát a terephez az ember... és úgy néz ki ez elég jól halad! és még fun is! =)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:02:47 18.02 06:49 8.81 766 0 197 177
00:12:12 2.57 04:45 12.64 0 0 201 182
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

4 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4337 napja

Jó kis útvonal, egyszer bevállalnám. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4338 napja

Igazad van, az alap dolgokkal kapcsolatban, elnézésedet kérem.

monique képe

monique 4338 napja

köszi, de egy dolgot hadd írjak: nézd, ilyen alap dolgokkal nyilván tisztában vagyok, hogy a hőségtől volt :P hiszen ezt fejtegettem végig.

 

a verseny szeptemberi, de amúgy nem megyek el rá idén, mert az októberi bp. maraton a célverseny, és kettő nem fér be egymás mellé így... =(

 

nem, nem ment volna lazán gyorsabb tempóban ilyen melegben, ez van. :) hűvös időben persze laza lett volna ez a tempó meg az annál valamivel gyorsabb is.

 

ja izmot biztos erősített, valszeg a végén a 600m 16km/h sebességes rész, mert ma van egy kis izomláz a combfeszítők külső oldalán :D

 

mivel tudnám lejjebb nyomni a pulzust: hát edzéssel... =)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4338 napja

Nagyon szép részletes leírás volt Móni. Minden elismerésem, nem semmi lány vagy, hogy éjszaka egyedül végig mentél.

Ma én is tapasztaltam, hogy egy idő után hiába futol lassan, a pulzust max tartani tudod, de lentebb vinni nem tudod, csak brutál lassulás árán...ez a hőség miatt van.

Viszont véleményem szerint ha nappal volna a futás, nagyon elszállna a pulzusod, hiszen igaz, hogy nagyon meleg volt, de már ettől a félmaratontól is elszállt, ha pedig lett volna előtte 20 km már alapból magas pulzussal érkeztél volna erre a részre.

Nem tudom, hogy mikor szokták rendezni ezt a maratont? Ha nyáron akkor végig pulzusmizéria lesz. Főleg ha meleg, napsütéses idő lesz.

Viszont. Nagyon pozítív dolognak tartom, hogy gyakorlatilag végig tudtad futni, még a húzós részeket is, sőt lazán ment volna gyorsabb tempóban is-magasabb pulzus árán. Véleményem szerint nagyon jól csinálod a hegyiedzéseidet, az remekül erősíti a lábizmaidat. Viszont, hogy áll a pulzusprojekt? Nekem rémlik valami olyan, hogy ott is javulás van? Ha sikerülne lentebb nyomni a pulzust tartósan, akkor egy ilyen maraton lazán menne, szép tempóval. Mivel tudnád némileg lefelé nyomni a pulzust?

Tehát szerintem remekül megy a dolog, persze javítani valló mindig van, de kinek nincs....

tehát: hajrá, futni fog.

Felszerelések

Asics gel 2150 f 2 w
Garmin 910XT