monique futás

2012.07.30 Hétfő, 20:50:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

02:06:00

Távolság

24.34 km

Tempó

05:11 p/km (11.59 km/h)

Pulzus

Átlag
173
Minimum
0
Maximum
186

Edzésleírás

az ironmanos hosszú helyett... vasárnap akartam menni persze, de estére megjött a szép nagy vihar... áááááá.

 

a szigeten futottam megint 4 kört :) (meg oda ürömin át ki, aztán vissza a rövidebb úton a kolosyra.) gondoltam legyen ebből az első bemelegedés, a maradék 3 meg 175bpm-en ill. afelett futás (max 185bpm). gondoltam 5p-es tempó körül lesz így :) és tényleg :) 15km 74:47 = 4:59,xx :))

 

részletesebb adatok:

1. kör 27:08 (5:25) @167
2. kör 25:15 (5:03) @176
3. kör 25:02 (5:01) @178
4. kör 24:30 (4:54) @183

(oda ki 5:50-ben és aztán vissza hazafelé a 2km 5:15-ben @178.)

 

nem volt nehéz, nem is számítottam rá (a korábbi 25km alapján), hogy az lenne. azért a 4:54-ben futás végére elgondolkodtam h milyen lenne ez 42km-en át, hát jó rozoga lennék a végére, ehhez még erősödni kellene, de itt ekkora távon még OK volt. nem nehezedtek el a combfeszítők meg semmi konkrét fájdalom, kényelmes volt a tempó, a levegővétel is tök jó volt, csak éreztem a lábakban vhogy, hogy mentem már néhány km-t normális tempóban :). a maratonról csak annyit tudok mondani biztosra, hogy 5:20-ban tuti nem futnám el. talán még az 5:15 tempó is elég bombabiztos. azon belül már nemtom.... végül is az első két körben még nem volt vész a pulzus (bár vmiért magasról indult eleve, csak aztán nem emelkedett gyorsan szerencsére), és könnyed is volt ez az 5p-esen épphogy kívül levő tempó. de nem tudom hogy 30km után milyen lenne. mindenesetre azt sejtem, hogy a 185bpm-et kéne tényleg beállítani plafonnak az első 30km-re. most itt a 4:54 tempóval 184-ig jutottam 22km-nél...

 

mindenesetre elégedett vagyok ezzel a futással :)) ja most se álltam meg sehol, nem is frissítettem, és el is voltam így, de asszem ha megyek ennél hosszabb távra ilyen tempóban, akkor ahhoz már viszek vizet. 

 

na még ez: az ironman után a szálláson megcsípett vmi a térdemnél amíg aludtam, vasárnap reggelre virradóan. szépen romlott, a futás után már annyira begyulladt (a futás utolsó 1km-én is éreztem már menet közben, szerencsére addig nem), hogy elmásztam az orvoshoz rögtön, kaptam szépen rá 3 szúrást rögtön (tetanuszoltás, antibiotikum, meg vmi még), és.... gipszet, hogy nyugalomban maradjak :O jó ezt levehetem, de a lényeg, hogy nem futhatok néhány napig..... azért, hogy nehogy rámenjen a térdízületre vagy mi. meg vissza kell mennem kedd délután, ha addig nem javul, akkor feltárják, brr. :S basszus, csak a macera volt az ironmannel kapcsolatban.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:06:00 24.34 05:11 11.59 0 0 186 173
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

18 hozzászólás

lacika76 képe

lacika76 4343 napja

Benne vagyok. :-)

monique képe

monique 4343 napja

öö, de tempófutást is tervezek előtte való napon. olyan másfél köröset a szigeten :) ahhoz nincs kedved?=)

lacika76 képe

lacika76 4344 napja

Ha hétvégn ok, akkor a 20 körüli jöhet. :-)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4344 napja

Nagyon örülök neki! Ez egy nagyon jó hír!

monique képe

monique 4344 napja

Briel: ja úgy tűnik a feltárást megúsztam :), mert már elkezdett javulni.

monique képe

monique 4344 napja

egyébként tök simán futhattam volna ma ha nem lenne ez a gyulladás :/ mert amúgy semmit nem érzek a lábamban a tegnapi futásból :D

monique képe

monique 4344 napja

köszi!

 

lacika, "is"? én még nem vittem vizet ezekre :) de majd ha igen, akkor ja, meg kell állni 1p-re vhol. most hétvégén nemtom még h futhatok-e :((( (de ha igen, akkor is csak 20 körül futok az eredeti terv szerint... főleg h a múlt heti átcsúszott most hétfőre :) )

 

Feri, Galloway engem nem érdekel, ő ezt a futósgyaloglós maratont reklámozza, azoknak, akik csak teljesíteni szeretnék a távot. ez a tanácsa is rájuk vonatkozik.

 

Anita, köszi, csak azt nem egészen értem miért kéne fontosnak lennie annak, hogy napsütésben futottam vagy sem, mert versenyre nem megyek melegben napsütésben. a maratonra végképp nem. egyébként is a napsütés csökkenti a teljesítményt, nem a hűvös idő növeli :) már persze ha neked 24 fok hűvös idő :P a lényeg, bennem van az adott edzettség, munka eredménye, nem a levegő hőmérséklete adja nekem mágikus módon... én így látom ezt.

ja, nem akarok 35km-t lazább tempóban se, mert örökkévalóságig tartana, és nem látom milyen extra haszna lenne ezért cserébe, amit a 30km "nem tud". kaját majd vmelyik 30km-en kipróbálom, elvileg az már bőven elég hosszú, vmilyen gél+vízre gondolok...

még annyi h ez igazából nem maratoni iramfutás volt, mert azt egyelőre nem tudom h pontosan milyen tempó reális oda, a múltkori teszt alapján javasolták, hogy ebben a pulzustartományban is gyakoroljak, és egyébként is ki akartam próbálni, hogy milyen. :)

plekoklári képe

plekoklári 4344 napja

Jobbulást!

De jó futás volt ez!!!

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4345 napja

Amit idéztem az a nagyoregek véleménye c. cikkből való, amivel én részben értek csak egyet, de nem teljes egészében.

De most az a legfontosabb, hogy mielőbb rendbe legyél, és az a fránya csípés ne okozzon még átmeneti problémát sem.

Nagyon szorítok, hogy ne legyen semmi gond.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4345 napja

A 35 km feletti futásokkal én sem értek egyet.

Hauanita képe

Hauanita 4345 napja

Móni! Először is jobbulást!

A próba-iramfutás kapcsán pedig gondolom észben tartod, hogy hűvösebben és nem napsütésben futottad, ami azért dobhatott kicsit a teljesítményeden, bár semmiképp sem kisebbíti azt! Gratulálok hozzá!!

És nem beleszólásdinak írom, csak véleményként, hogy azért egy első maraton előtt hasznos lehet elmenni esetleg 35 kiliig (mondjuk a Fecó által idézett 42-47 km-s hosszú edzéseket a mi szintünkön bőven baromságnak tartom, de Fecó nyilván egy másik szinten van!). 35 km viszont lazán futva az még bőven nem a verseny, viszont ezen a távon már felvetődhetnek, amik mondjuk 30-32-n esetleg nem, hiszen, amint Te is írtad a maraton 30-nál kezdődik, csak nagyon nem mindegy, hogy a falnál (ha van!) 10 perc, fél óra vagy majdnem egy egész van még vissza. Illetve hosszabb távon a kajás frissítést is jobban lehet gyakorolni, azért is hasznos lehet, hiszen egy maratont már kevésbé lehet csak folyadékból lefutni. De ezeknek egész biztosan utánaolvastál, és fogod tudni, mit hogyan tegyél.

Hajrá!

Ui.: Fecó meg egyszer csak kiveri a iztosítékot nálad, mint ahogy azt már több női ismerősömnél is megtette, aztán csak leshet, ha itt sem okoskodhat tovább. Meg hogy írj neki elemzést, lol :D

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4345 napja

Ne fusd le a teljes távot
A legtöbb maratoni edzésterv azt javasolja, hogy a verseny előtt ne fussuk le a teljes távot, a leghosszabb edzésünk legyen kb. 32 kilométeres. Galloway szerint viszont ezzel pont a táv legnehezebb utolsó 10 kilométerére nem készülünk fel. Galloway több ezer futó beszámolóját kielemezve azt találta, hogy verseny közben a „Fal", azaz a nagy megrogyás leggyakrabban a leghosszabb edzés távja után 1-2 kilométerrel jelentkezik. Galloway szerint ezt az agyunk teszi velünk.


Javaslat:
 Ha egyszerűen csak teljesíteni szeretnéd a távot, akkor verseny előtt 3-4 héttel fuss egy maximum 42 kilométeres edzést. Ha időterved is van a versenyre, akkor ez az edzés legyen 46-47 kilométeres, bármilyen tempóban, amit végig tartani tudsz. Ezzel megnöveled majd az önbizalmad a versenyre, mert elhiszed, hogy képes vagy végigfutni a távot, illetve tartani a tempót az utolsó kilométereken is.

 

Forrás: Nagyoregek véleménye...

A 35 km feletti futásokkal én sem értek egyet, lehet vitatkozni a véleményükkel, de én pl az első maratonom előtt itthon lefutottam egyszer edzésen a teljes maratont, és ahhoz képest 5 perccel lett jobb, tehát nagyon pontosan be sikerült lőnni az időt. 

Viszont utolag látom, hogy ez hiba volt.

Igazad van a táv fokozatos emelésével.

Na mindegy, látod, majd hogy hogyan állsz a felkészüléssel, szokáshoz híven nagyon okosan elemzed az elért eredményeket, és meglátod, hogy hol kell javítani, és mi megy jól.

Egyenlőre nagyon-nagyon szurkolok, hogy a rovarcsípés ne okozzon semmiféle problémát.

Ha minden rendben lesz, amiért én nagyon szorítok, utána majd látod a további utat.

Mielőbbi jobbulást.

 

 

lacika76 képe

lacika76 4345 napja

Hmm., egész jó lett. Én csütörtökönként, vagy amikor hétvégén futok Ágiékkal, néha felmerül ez a maraton dolog, hogy mit érdemes előtte futni. Valóban kell 1-2 maratoni táv alatti, mondjuk 30-35km körüli futás, de csak 1, max 2x. TILOS ennél többet. Nekem ezt javasolták. És igen, a fokozatosság fontos. Én is tervezem megint felmenni 25 fölé, csak a meleg miatt nagyon kell vigyázni. Én is viszek magammal vizet, bár sajnos nagyon fel szokott melegedni, így valószínűleg valahol egy rövidke időre meg kell állni, de csak tényleg igen rövid időre. Ha gondolod, ezt futhatjuk közösen, csak kell egy terv, hogy merre. Én 135-ös pulzus (65%) környékén fogom futni, ha egyedül megyek. Lehet most hétvégén 25, aztán jövő héten 30.

Briel képe

Briel 4345 napja

Nahát, egy ilyen csípés... Remélem, nem kell feltárni, gyors gyógyulást kívánok, további jó futásokat.

monique képe

monique 4345 napja

ja és köszi

monique képe

monique 4345 napja

másrészt nem látod h eddig még 25-öt se futottam rendszeresen? fokozatosan kell emelni a távot

monique képe

monique 4345 napja

nem, a csípés az ironman után volt, még aznap éjjel ott aludtunk és akkor.

 

nem tervezek 35km-es futást, szerintem erre nincs szükség. pont mivel 30 felett kezdődik a maraton, nem gondolom hogy edzésen kéne a versenyt lefutnom, az túl kimerítő lenne, a regenerálódás belezavarna az edzéstervbe.

 

pár 30km körüli futásom persze lesz a terv szerint.

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4345 napja

Legelsőnek: Mielőbbi jobbulást kivánok!!!!

Másodjára: Esetleg nem emiatt emnt gyengén a futás, mármint az ironmenem?

Harmadik: Nagyon szépen elfutogattál, minden elismerésem!

4: Én egy problémát látok csak a felkészülésedben, azt hogy hiányoznak a 30 km feletti futások, sőt esetleg a 35 km-es futás! Azt szokták írni, hogy a maraton 30 km felett kezdődik...a maratoni fal általában 32 km-nél szokott lenni. 30 km fölött már egy kicsit teljesen más világ kezdődik.

Felszerelések

Asics gel 2150 f 2 w
Garmin 910XT