Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 37 677 046 km-t sportoltatok
Album: Cipők
Tulajdonos: Da Martian | További albumai
Leírás: Az általam használt sportcipők archívuma.
Képek száma: 44
Rendezés: Sorszám | Sorszám | Név | Név
A Zoom Elite 8 méltó örököse a kedvenc Elite sorozatomnak, amelyet megjelenése óta a legjobb futócipő franchise-ként tartok számon.
A legújabb generáció, annak a Zoom Elite 7-nek az alapjaira épült, amiben a maraton egyéni csúcsomat futottam. A talpkidolgozása szinte hibátlan. 8mm-es esése, és jó csillapitás mellett is rugalmas, pattogós talpa, tökéletes tempó-cipővé teszi, akár hosszú távokon is. Az új verzió javitotta az előd egyetlen hibáját, a túl merev, és vizhólyagokat gyártó Hyperfuse felsőrészt. Helyette hajlékonyabb, és puhább Flymesht kapott, igy már kényelemben lehet csapatni vele a tempós kilométereket. Nincs mit tenni, innovációk ide vagy oda, továbbra is ez marad számomra az elit.
1.
Kép neve: Nike Zoom Elite 8
Az elsőszámú kedvenc, minden idők lábamra legjobban passzoló cipője! Ahogy a nevében is benne van, mindenben kiemelkedőt nyújt: teljes talp alatti rugalmas Zoom csillapítás, szokásosnál picit vékonyabb talp, belső támasz, és mindez könnyű súllyal párosítva. Amiért nekem különösen ideális: 1. keskeny kaptafával készül, így nem lötyög a lábamon 2. a becsapódási zóna puha habanyaga a cipő 2/3-ig meg van hosszabbítva, ahonnan én a szupináló futóstílusommal elrugaszkodom, ergo védi azt a területet is, amit más cipők nem, de amit én erőteljesen igénybe veszek. TÖKÉLETES!
2.
Kép neve: Nike Air Zoom Elite 4+
Az elsőszámú kedvenc, minden idők lábamra legjobban passzoló cipője! Ahogy a nevében is benne van, mindenben kiemelkedőt nyújt: teljes talp alatti rugalmas Zoom csillapítás, szokásosnál picit vékonyabb talp, belső támasz, és mindez könnyű súllyal párosítva. Amiért nekem különösen ideális: 1. keskeny kaptafával készül, így nem lötyög a lábamon 2. a becsapódási zóna puha habanyaga a cipő 2/3-ig meg van hosszabbítva, ahonnan én a szupináló futóstílusommal elrugaszkodom, ergo védi azt a területet is, amit más cipők nem, de amit én erőteljesen igénybe veszek. TÖKÉLETES! Mivel az első párat már rommá hordtam, viszont a modellt sajnos megszüntették, így gondoltam bespájzolok még egy párat, ki tudja mikor találok mégegy ennyire nekem való cipőt. Az aktuális színállás pedig épp ez a gyönyörű fehér/szürke/mango volt : )
3.
Kép neve: Nike Air Zoom Elite 4+ Mango
Már 2 éve használom a Vomero sorozat tagjait nagy megelégedéssel hosszú távokra, mert az egyik legjobban párnázott cipő a Nike-tól. A kényelemben verhetetlenek, bár nem tartottam egy gyors típusnak és külsőre sem voltak valami tetszetősek. Az ötödik generációs változat azonban nagyon komoly változtatásokon esett át: könnyebb, gyorsabb lett, keskenyebb felső-és talprésszel, és végre a design is csodaszép lett. Ráadásul megdőlt az a sztereotípia is, hogy nem lehet a Vomeroban gyorsan futni. A régi típusokat is szerettem, de ez azonnali kedvenc lett.
4.
Kép neve: Nike Zoom Vomero 5+
A Vomero már jó néhány éve a kedvenc cipőim közé tartozik, különösen mióta rájöttem, hogy a kiemelkedő párnázottság mellett is lehet lendületesen futni benne. A Nike 2012-es futó kategóriában bekövetkezett komoly arculat-és technológiaváltási hulláma során az új, alapjaiban megváltoztatott Vomero volt az a cipő, amire a legkíváncsibban vártam, tekintve, hogy az előző változatát is már tökéletesnek találtam. Tartottam tőle, hogy drasztikus változtatásokkal, annyi más modellel együtt ezt is elrontják. Szerencsére tévedtem. A kiváló párnázottság, amiért eddig is imádtam a cipőt megmaradt, ám az új talpkialakítás laposabb, így gyorsabban lehet hasítani benne, mint a korábbi változatokban. Már csak azért is, mert a súlya is kisebb lett. A Flywire-el felturbózott adaptív pántok pedig a felsőrészt is hihetetlenül kényelmesség teszik. Egy újabb tökéletes darab, ami hosszú kilométereken át szolgálhat majd.
5.
Kép neve: Nike Zoom Vomero 7+
Az Air Max 360 nagy kedvencem volt a hosszútávú futásokon, de sajnos nem volt Nike+ kompatibilis, így már régóta nem futottam benne. Alig vártam az új változat megjelenését, amibe már bele lehet tenni a chipet. Nem csalódtam. A teljes talp alatt végigfutó, vastag légbetét tökéletesen párnáz, és mivel nincs benne szivacs, több óra futás után is ugyanolyan ruganyos és kényelmes marad. Mivel már nincs benne a Pebax merevítés, még jobb is lett, mint az első változat, és a felsőrésze is sokkal futhatóbb, mint a korábbi típusok. Hosszú távokra az új kedvenc.
6.
Kép neve: Nike Air Max 2009+
Az Air Max 2009+ hosszú futásokhoz mindig az egyik kedvencem volt, olyannyira, hogy egy év alatt rommá is futottam, pedig a rotáció miatt kevés olyan cipőm van, amit halálra nyúznék. A 2010-es változat sajnos meg sem közelítette a 2009-et, így attól féltem, hogy végképp fel kell adnom ezt a kényelmet, amit a teljes talp alatt végigfutó, tökéletesen csillapító vastag, szivacs nélküli légbetét ad. Ez nem keményedik el, több óra futás után is ugyanolyan ruganyos és kényelmes marad. Hosszas keresgélés után aztán sikerült potom áron beszereznem egy alig használt darabot, ami ugyan fél számmal nagyobb, mint a régi, így a felsőrésze nem passzol olyan tökéletesen mint az előző, de azért a hosszú futásokon egy jó darabig megint lesz mit nyüstölnöm.
7.
Kép neve: Nike Air Max 2009+ 10,5
Az Air Max 2009 után már nagyon vártam az új modellt, hiszen az maximálisan bevált, és hosszú távokra azonnal az egyik kedvencem lett. Annyit futottam benne, hogy már közel került a teljes elhasználódáshoz. Azt reméltem a továbbfejlesztett változat még jobb lesz. Tévedtem. Elvileg a talprész kialakítása a tavalyihoz képest változatlan, de az új modellt mégis keményebbnek érzem. És a felsőrész sem mozog úgy együtt a lábammal, mint a 2009-es cipő. Azért még így sem rossz a cipő, kiválóan csillapít és nagyobb távokon sem romlik a párnázottsága, így nagyon jó hosszúkat futni benne, de az előző modell tökéletességéhez képest azért összességében csalódás. Remélem a 2011 újra jobban sikerül majd.
8.
Kép neve: Nike Air Max 2010+
Flyknit: hosszú évek óta a legnagyobb forradalmi újítás a sportcipő gyártásban, a cipőkészítés új dimenziója, és azon ritka innovációk egyike, ami nem a talpat érinti. Ráadásul a környezettel szemben is maximálisan baráti a keletkező minimális hulladék miatt. A fentiek tudatában nem véletlen, hogy már nagyon vártam, hogy kipróbálhassam. Ráadásul személyre szabható némi melegítéssel. Nem csalódtam, a cipő pillekönnyű, és hihetetlenül kényelmes, mégis van benne csillapítás. Igazi szaladós cipő. Nem is tudom utoljára mikor volt olyan csuka a lábamon, ami gyors, mégsem üti szét a lábamat. Talán 2008-ban a Lunar Trainer. De ez még annál is sokkal könnyebb, ráadásul vékonyabb talppal , jobb csillapítással és
9.
Kép neve: Nike Flyknit Trainer
Könnyű és rugalmas félversenycipő (265g) teljes talp alatt futó LunarLite csillapítással. Egészen más érzés futni benne, mint egy hagyományos cipőben, mert különleges kialakítása és új fajta csillapítása van. Először szokatlan volt, de ma már a három kedvenc cipőm egyike. Féltem, hogy nem lesz elég tartós, de simán kibírt 1000+ kilométert.
10.
Kép neve: Nike Lunar Trainer+
A Nike egy teljesen új irányba ment ezzel a cipővel. A minimál divathullám lecsengésével a maximalista cipők kerültek előtérbe. Mivel ezen a piacon a HOKA szinte egyeduralkodó, cipői népszerűsödésével egyre nagyobb szeletet hasitott a futócipő-biznisz tortájából. Az agyonpárnázott, de mégis könnyű és futható cipők egyre nagyobb számú vásárlóját nem lehetett figyelmen kivül hagyni. Igy hiába a hosszú évek óta egyre inkább hajlékony és minimalista irányába tartó fejlesztés, változtatni kellett. Ehhez számtalan innováció vált szükségessé, mert a meglévő anyagokkal nem lehetett megvalósitani, hogy a talp a korábbiaknál sokkal vastagabb lehessen. Végül sikerült olyan új habanyagokat kreálni, amelyek a normálisnál másfél-kétszer nagyobb vastagság esetén sem válnak nehézzé, merevvé és instabillá. Hogy a cipők gyorsak is maradjanak, igy a középtalp belsejébe bekerült egy karbon boritású nejlon lemez, amely ellensúlyozza a vastag, puha talp süppedősségét, és dinamikusabb elrugaszkodást eredményez. A végeredmény egy ultrakényelmes, mégis könnyű és gyors cipő lett. Bár a koncepció tökéletesen az elmúlt évtized futócipőgyártásával ellentétes irányba megy, de üditő időnként olyan cipőben futni, ami verseny-, félverseny cipő súlyú, mialatt egy puha edzőcipőnél is jobb csillapitást ad. Különösen hosszú távú futásoknál és versenyeknél jön jól, hogy nem üti szét az aszfalt a lábad, mégsem kell kompromisszumot kötni súlyban vagy sebességben. A rugós lemez és az erősen hajlitott kenu alakú talp finomabb gördülést és dinamikusabb elrugaszkodást eredményez. A 10mm-es esés segiti a középtalpra érkezést és a lendületesebb futást, mig a hátul 33! elöl 23!mm-es középtalp vastagság vajpuha csillapitást biztosit. Újabb kedvenc hosszútávos cipő a listán.
12.
Kép neve: Nike Zoom Fly
A Breaking2 projectre kifejlesztett szupercipő kereskedelmi változata, amely a személyre szabáson kivül az összes olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely 4%-os teljesitménynövekedést igér a többi versenycipőhöz képest is. A talpa egy újfajta pillekönnyű, ám rugalmas habanyagból: Zoom-X névre hallgató szivacsból készült, amelynek a belsejében még egy rugalmas karbonlemezt is elhelyeztek, hogy nagyobb mértékben adja vissza az energiát. Hogy nyújt-e ez plusz 4%-ot azt nem tudom, mindenesetre számomra (és gondolom sok hosszútávfutó számára) egy álom beteljesülése a cipő, hiszen végre úgy lehet hasitani egy 200g alatti versenycipőben, hogy mindeközben nagyobb párnázást ad, mint a legtöbb edzőcipő, igy nem kell szétveretnünk a talpunkat, hogy gyorsabban futhassunk. Ráadásul a puhasága mellett még ruganyos is. Nos ez igy túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. Természetesen ez a sok jóság a tartósság rövására ment elsősorban, na meg iszonyú borsos lett az ára is. Ám csak versenyekre használva remek befektetés, hiszen minden lépése megéri az árát. A futást benne viszont szokni kell, a normálisnál lényegesen magasabb, szinte már HOKA szerű talpkialakitása miatt. Az általános 2-2.5 centis sarokmagasság helyett ugyanis itt több, mint 3 centire futunk a talajtól. A cipő esése viszont relativ kicsi, 10mm (31mm sarok, 21mm lábfej). Igy kb. a lábujjaink vannak olyan magasságban, mint általában a sarkunk szokott. Amennyiben ezzel megbarátkozunk (meg az érzéssel, hogy a felkanyarintott elülső-rész miatt folyton orra akarunk esni, onnantól kezdve visz minket előre, mint a rosseb. Hányadszor mondom már hogy új kedvenc?
12.
Kép neve: Nike Zoom Vaporfly 4%
Mivel az új Lunar Elite egészen más karakterű lett, mint elődje, a nagy kedvenc Zoom Elite, találnom kellett hosszú távokra egy új, könnyű, mégis megfelelően csillapító cipőt. Sokáig nem találtam a megfelelő utódot, amikor a tengerentúlon beleakadtam a LunarFly-ba. Először a szinei és az egyszerűsége fogtak meg, majd a futások során bebizonyosodott, hogy funkcionálisan is tökéletes választás volt. Nem is értettem hogy nem akadtam rá már korábban, aztán kiderült hogy azért, mert itthon nem kapható. Vajpuha talpa, laza, kényelmes felsőrésze és pillekönnyű súlya, a Lunar Elite-tel ellentétben, alkalmassá teszi akár maratoni versenycipőnek is. Top 3-ba nem került be, de az új kollekcióból határozott kedvenc.
13.
Kép neve: Nike LunarFly+ Breathe
Az Air Pegasus 25. születésnapjára kiadott Limitált kiadás, amelynél az 1982-es típussal megegyező kinézetű felsőrészt helyezték rá a 2007-es talpra. A cipő külsőre így elég Retro jellegű, de mindez 21. századi technológiákkal. Nálam top 3-ban van, ez az egyik nagy kedvenc. Kiemelkedően kényelmes, a minimál felsőrész tökéletesen illeszkedik, és sehol nem tör. Sokkal jobban bejön, mint az ugyanerre a talpra épített modern változat, és a tetejébe még őrült jól is néz ki!
14.
Kép neve: Nike Air Pegasus 25 SE+
A Pegasus franchise negyed százados évfordulójára készített típus. Új fejlesztések, könnyebb súly, de a megszokott tulajdonságok. Teljes talp alatti légbetét csillapítás, semleges, támasz nélküli talp, kényelmes, az előző éveknél talán keskenyebb felsőrész, ami ideális a lábformámhoz. Annyira bejött, hogy több színben is beszereztem.
15.
Kép neve: Nike Air Pegasus 25+ (Blue)
A Pegasus franchise negyed százados évfordulójára készített típus. Új fejlesztések, könnyebb súly, de a megszokott tulajdonságok. Teljes talp alatti légbetét csillapítás, semleges, támasz nélküli talp, kényelmes, az előző éveknél talán keskenyebb felsőrész, ami ideális a lábformámhoz. Annyira bejött, hogy több színben is beszereztem.
16.
Kép neve: Nike Air Pegasus 25+ (Red)
A Pegasus franchise negyed százados évfordulójára készített típus. Új fejlesztések, könnyebb súly, de a megszokott tulajdonságok. Teljes talp alatti légbetét csillapítás, semleges, támasz nélküli talp, kényelmes, az előző éveknél talán keskenyebb felsőrész, ami ideális a lábformámhoz. Annyira bejött, hogy több színben is beszereztem.
18.
Kép neve: Nike Air Pegasus 25+ (Yellow)
A Nike legnépszerűbb futócipőjének legújabb 2009-es változata. A cipő alapjaiban nem változott, neutrális, jól párnázott modell. Csak a felsőrészen módosítottak apróbb dolgokat, hogy hajlékonyabb legyen, jobban kövesse a lábfej mozgását és szerintem szélesebb is lett, mint a korábbi változatok. A koromfekete kiadás egy speciális őszi kiadás darabja.
19.
Kép neve: Nike Air Pegasus 26+ Black Pack
10 éve futok Pegasusban és őszintén szólva kicsit aggasztott, amikor a jól bevált teljes talp alatti légbetétet lecserélték csak a sarok alatt csillapítóra. Nem is akartam megvenni ezt az új változatot, de annyira tetszett a színösszeállítása, hogy gondoltam az UB-re beruházok egy új cipőre. A versenyre való dedikálást megoldottam egy egyedi hímzéssel a cipő oldalán, ami az UB csapatunk nevét adta ki: UTÁN FUTÓ. Maga a cipő pedig hatalmas pozitív csalódás volt. Nem éreztem a teljes légbetét hiányát, sőt... Az új Pega már elsőre hihetetlen kényelmesnek bizonyult! A Cushlon és a Zoom Air kombinációja miatt vajpuha, az újonnan beépített Flywire kengyel pedig könnyű és kényelmes. És még állatul is néz ki! Új favorit született. A Pega közel 30 év után is még mindig rulez!
20.
Kép neve: Nike Air Pegasus 28+ UTÁNFUTÓ
A Legendás Pegasus futócipő-sorozat 2007-es változata. A Nike legismertebb és legnépszerűbb futócipője, amelynek jellemzői a teljes talp alatti légbetét csillapítás, a sokoldalú felhasználhatóság és a tartósság. Semleges futóstílushoz ideális. A cipő először lett Nike+ kompatibilis. (375g)
21.
Kép neve: Nike Air Pegasus 2007+
A futócipő, ami forradalmasitotta amit a futócipőkről gondolunk. Ezt már sokadszor irom le - és valószinűleg nem utoljára - új kedvenc. Az első magasszárú futócipő, full Flyknit felsőrésszel. A speciális, zokniszerű illeszkedés minden eddiginél észrevétlenebb viseletet nyújt. A továbbfejlesztett Lunarlon 2.0 platform pedig a megszokottnál is nagyobb puhaság és csillapitás mellett, a lézerrel vágott barázdáknak köszönhetően ezúttal hihetetlen hajlékonyságot, az évgyűrű mintájú független párnáknak köszönhetően pedig rugalmasságot is biztosit. Mivel a csillapitórendszer egymástól független elemekből áll, igy sarokra, telitalpra vagy lábfejre érkezéskor is remek csillapitást nyújt, plusz a laterális párna miatt a szupináló stilusúak számára is védelmet biztosit, ami számomra kiemelten fontos, hiszen magam is szupinálok.
22.
Kép neve: Nike LunarEpic Flyknit
A Nike legnépszerűbb félversenycipőjének 11. generációs változata. Rövid távokra és versenyekre mindig az egyik kedvenc modellem volt, de könnyű cipő lévén sokáig nem volt Nike+ kompatibilis. Ebbe az új típusba lehet először beletenni a chipet. Emellett a szokásosnál is vékonyabb és hajlékonyabb a talpa, de a csillapítása továbbra is remek. Tavaly már vettem belőle egy zöldet és annyira bejött, hogy gondoltam jól jöhet mégegy ha elhasználódik, és ez a Mango szín különösen tetszett.
24.
Kép neve: Nike Air Zoom Skylon 11+ Mango
Már nagyon régen vártam hogy megjelenjen ez a modell, miután fél éve felpróbáltam és sokat olvastam is róla. Az új Lunarlon csillapítás csúcsmodelljeként arra számítotam, hogy végre megint lesz egy olyan cipőm, amiben hosszú távokat kényelmesen tudok futni. Nem csalódtam, már az első futás során meggyőzött, és még ultra távok során is tökéletesen észrevétlen maradt a lábamon, ami mindenképpen pozitívum. Teljes talp alatt kiemelkedő a csillapítása, különleges sarokmerevítője és a Dynamic Support tartás pedig segítenek koordinálni a futómozgást. Nem egy gyors cipő, de igen kényelmes, és egészen hosszú távok alatt is kényelmes marad.
24.
Kép neve: Nike LunarEclipse+
Ez az a cipő, ami a legnagyobb pozitív meglepetést okozta mostanában. Amikor először láttam nem vártam tőle sokat, de a próba szerencsére mást eredményezett. Azt hittem túl fapados lesz a cipő, de tökéletesen csillapít, és nagyon kényelmes. Ráadásul kicsit keményebb, pattogósabb a talpa, mint a legtöbb edzőcipőmnek, emiatt tempósabb futásokhoz és résztávokhoz is jó lehet. A cipő egyébként könnyű, Lunarlon csillapítással ellátott, és a gyors edzésektől akár egy maratonig használható edzéseken vagy versenyeken is.
25.
Kép neve: Nike Lunar Swift+
A Nike legnépszerűbb félversenycipőjének 11. generációs változata. Rövid távokra és versenyekre mindig az egyik kedvenc modellem volt, de könnyű cipő lévén sokáig nem volt Nike+ kompatibilis. Ebbe az új típusba lehet először beletenni a chipet. Emellett a szokásosnál is vékonyabb és hajlékonyabb a talpa, de a csillapítása továbbra is remek.
26.
Kép neve: Nike Air Zoom Skylon 11+ Neon
A Nike Free koncepció a kezdetektől nagy kedvencem, és hiszem, hogy amikor a legjobb eredményeimet értem el a futásban, az a technológia gyakori használatának is volt köszönhető. A Free Run Distance azonban a megújult, kevésbé mezitlábas Free vonalnak az első megtestesitője, amely az elődökhöz hasonlóan hajlékony, ám a korábbiaknál lényegesen komolyabb csillapitást biztosit. A kialakitásában érzek egy kis HOKA behatást, a magas talpszerkezet, mellett alacsony eséssel ellátott lábbeliben. A korábbi minimalista trend után megjelent maximalista futócipők új vonalának első modellje ez a Nike-nál. Amiben szerintem viszont veri a HOKÁ-t, hogy a brutál csillapitás, és a magas kialakitás mellett is hajlékony maradt. Nos maga a cipő a minimalista Free és a Maximalista HOKA hibrid frigyéből született. A felsőrész egy darabból készült, egyrétegű Ingineered Mesh, Flywire kábelekkel megerősitve a megfelelő tartásért. Hihetetlen kényelmesen illeszkedő cipő, semmi dörzsölés vagy vizhólyag, még maratoni távon sem. Sarokkéreg vagy merevités nincs, igy dolgoztatja az achillest és a bolaszalagokat. A talp hatszögletű hajláspontokkal ellátott, minden irányban szabadon flexibilis. Azonban kapott egy extra réteg, nagyon puha Lunarlon habot csillapitásképpen, a talp teljes hosszában. Mindehhez a cipő esése mindössze 4mm, ezzel segitve a természetesebb, középtalpra érkező mozgást, amiely kiméli a térdet, és erősiti a vádli illetve a fenék izmait. Nagy előnye a többi Free-hez képest, hogy nem annyira megterhelő benne futni, igy (a nevének megfelelően) hosszabb távok is teljesithetőek benne. Én rögtön egy maratonnal avattam fel, és jól vizsgázott.
27.
Kép neve: Nike Free Run Distance
Alig vártam, hogy a két kedvenc technológiám a FREE és a Flyknit egyesüljön, és végre felvehessem a Free Flyknitet. Már amikor felpróbáltam a mintát a megjelenés előtt fél évvel, már akkor teljesen lenyűgözött. Ám az ára miatt még a boltba kerülés után is egy jó darabig nem lehetett az enyém. De aztán mint minden más, idővel ez is lejárt lemez lett, igy a második és harmadik páramat már fillérekért szereztem be az outletben. Viszont a cipő ettől nem lett rosszabb, igy a mai napig az egyik kedvencem.
28.
Kép neve: Nike Free Flyknit Blue
A mezitlábas mozgás érzetét keltő láberősítő eszköz tökéletes kiegészítő felszerelés bármilyen sportághoz. Erősíti a lábfej izmait, szalagjait, így csökkenti a sérülések kialakulásának veszélyét, javítja a dinamikát, növeli a gyorsaságot, az egyensúlyérzéket, és hatásos sérülések utáni rehabilitációhoz is. Ezt úgy éri el, hogy teljes mértékben együtt mozog a lábfejjel, így az ugyanolyan szabadon és természetesen képes mozogni, mint mezitláb, így használata stimulálja a cipőben inaktív vagy alig használt izmokat és szalagokat, miközben a cipők alapvető minimális védő funkcióját is ellátja. Ha a mezitlábas mozgást 0-nak, a cipő viselését 10.0-nak vesszük egy diagrammon, akkor ezen a skálán a Free Run 5.0-t képvisel, és Nike+ kompatibilis. Ez a változat a technológia 2009-es fejlesztése. Egészen különleges érzés mozogni benne, megváltozik tőle a futóstílus, a cipő nem akarja befolyásolni a gördülés természetes útját. A talaj legapróbb egyenetlenségei is érezhetővé válnak miközben a cipő pille könnyű, így valóban szinte nem is érzékeljük, hogy a lábunkon van. Érdemes kipróbálni, de okosan, fokozatosan kell elkezdeni használni. Nem alkalmas önálló edzőcipőnek, csak kiegészítésnek a könnyű futásokhoz.
29.
Kép neve: Nike Free Run+
A mezitlábas mozgás érzetét keltő láberősítő eszköz tökéletes kiegészítő felszerelés bármilyen sportághoz. Erősíti a lábfej izmait, szalagjait, így csökkenti a sérülések kialakulásának veszélyét, javítja a dinamikát, növeli a gyorsaságot, az egyensúlyérzéket, és hatásos sérülések utáni rehabilitációhoz is. Ezt úgy éri el, hogy teljes mértékben együtt mozog a lábfejjel, így az ugyanolyan szabadon és természetesen képes mozogni, mint mezitláb, így használata stimulálja a cipőben inaktív vagy alig használt izmokat és szalagokat, miközben a cipők alapvető minimális védő funkcióját is ellátja. Ha a mezitlábas mozgást 0-nak, a cipő viselését 10.0-nak vesszük egy diagrammon, akkor ezen a skálán a Free Run 5.0-t képvisel, és Nike+ kompatibilis. Ez a változat a technológia 2009-es fejlesztése. Egészen különleges érzés mozogni benne, megváltozik tőle a futóstílus, a cipő nem akarja befolyásolni a gördülés természetes útját. A talaj legapróbb egyenetlenségei is érezhetővé válnak miközben a cipő pille könnyű, így valóban szinte nem is érzékeljük, hogy a lábunkon van. Érdemes kipróbálni, de okosan, fokozatosan kell elkezdeni használni. Nem alkalmas önálló edzőcipőnek, csak kiegészítésnek a könnyű futásokhoz. Ez a különleges színállás a LiveSTRONG kollekcióból ugyanazt tudja, mint az alapmodell, de a megvásárlása a rákkutatással foglalkozó alapítványt támogatja. Sajnos Európában ez a típus nem kapható, a tengerentúlon sikerült hozzájutnom.
30.
Kép neve: Nike Free Run+ LiveSTRONG
A Free 5.0 szériájának legfrissebb darabja. Én utoljára a 2. generációs modellt használtam, és már azt is nagyon szerettem. Külsőre (a brutál szinétől eltekintve) ez a darab nem annyira jön be, de nagyon kényelmes, és hozza a megszokott Free Run feelinget. A 2-eshez képest szofisztikáltabb lett a talp bordázása, a felsőrész pedig Dynamic Flywire-t kapott, ami szuper tartást nyújt. Bár nyilván csoszogóssá válik benne az ember mozgása, ettől függetlenül a várthoz képest sokkal komolyabb csillapítást ad, és valóban érezni benne a talaj minden kis görbületét. Továbbra is szeretek Free-ben futni.
31.
Kép neve: Nike Free 5.0+
A Pegasus 25 Gore-Tex felsőrésszel ellátott, vízhatlan változata. Az eddigi téliesített Pegasusokhoz képest ez a típus sokkal jobban ellenállt a nedvességnek, és a Clima-FIT felsőrészhez képest lényegesen hajlékonyabb és kényelmesebb is.
32.
Kép neve: Nike Air Pegasus 25+ GTX
Az Air Pegasus 2007 futócipő terepre és téli időjáráshoz módosított változata, agresszívabban fogazott talppal és vízálló felsőrésszel.
33.
Kép neve: Nike Air Trail Pegasus III Clima+
A korábbi Pegáknál is jobban sikerült, teljes nagygenerálon átesett 29-es Pegasus vízhatlan felsőrésszel, és maxi méretű fényvisszaverő anyaggal ellátott változata. Kifejezetten a csapadékos holland körülményekhez választottam. Annak ellenére, hogy a sima Pegasusból kicsi lett a 44-es, a Shield-ből a 44,5-es túl nagynak tűnt, így a kisebbet választottam. Kicsit tartottam tőle, hogy gond lesz vele, de hosszú távok alatt sem törte fel a lábamat. A talpa viszont valamennyire keményebbnek tűnik, mint a normál változaté, de ez lehet, hogy csak érzéki csalódás, mivel a felsőrésze valamivel merevebb a vízhatlan anyag miatt, mint a sima hálós. Ezzel együtt maximálisan kényelmes, nem okozott csalódást.
34.
Kép neve: Nike Air Pegasus 29+ Shield
Hosszú idő óta az első versenycipőm. Mindig szerettem a Streaket, akartam is venni, de valahogy sosem jött össze. Vagy túl drága volt ahhoz képest mennyit használnám, vagy nem tudtam beszerezni sehol, vagy nem tetszett, vagy épp másban versenyeztem (pl. Flyknit Racer). Most azonban egy mintavásáron belefutottam, és bár féltem hogy kicsi lesz, annyiért, amennyiért kínálták, még szobadísznek is elvittem volna. Ráadásul nagyon kellett egy versenycipő, mivel az összes ilyen jellegű futócipőm Magyarországon maradt, és úgy éreztem (én naiv) hamarosan szükségem lesz rá. Az utolsó Streakemet még a 2000-es évek elején vettem, akkor is leginkább a kinézete miatt, mert akkor elég fapados volt. Azzal a darabbal a mostani kényelemben össze sem hasonlítható. A súlyához és a talpvastagságához képest ugyanis rendkívül kénylmes és jól csillapít. Mit lehet még elmondani egy versenycipőről? Elképesztően könnyű, és olyan a kialakítása, hogy akár zokni nélkül is hordható. Nagyon jól illeszkedik, és újra hangsúlyoznám, hogy a súlyához képest kiemelkedően jól is csillapít. Mi kell még egy jó versenyhez? Ja, felkészülés. Azért maratonra nem ebben mennék.
35.
Kép neve: Nike Zoom Streak 5
Amikor a Nike+ technológia megjelent, ez volt az első elérhető technikai futócipő, ami kompatibilis volt vele. Bár ennek a modellnek a korábbi változatait annyira nem kedveltem, ez a 4. generációs változat már egészen jól sikerült. Semleges stílushoz készült futócipő, hátul masszív Air Max csillapítással, ezáltal betonon is komoly védelmet nyújt.
37.
Kép neve: Nike Air Max Moto IV+
A megjelenése óta használom az új LunarTempo-t, és nagyon szeretem, mert ötvözi mindazokat a futócipő tulajdonságokat, amelyek számomra a legfontosabbak. Viszont sajnos a Lunarlon csillapitás miatt nem örökéletű a modell, igy nem árt ha van tartalék. Ráadásul Dubajba költözéskor csak néhány pár cipőt tudtam magammal vinni, és rá kellett jönnöm, hogy nincs semmilyen könnyű súlyú cipőm, amiben résztávozhatnék, vagy versenyezhetnék. Igy karácsonyi akcióban megvettem a második párat belőle valami nagyon vicces, fél ár alatti összegért. Jó befektetés volt.
37.
Kép neve: Nike LunarTempo DXB
Az előző Glide nem tartozott éppen a kedvenc cipőim közé, így ez önmagában nem csábított volna az új széria kipróbálására. Ám a 4-es sorozat annyira merőben más felépítésű, hogy kíváncsivá tett... Nos a két cipő ég és föld. Az új változat hihetetlenül kényelmes, mert az adaptív pántokat Flywire 2.0 és Ingineered Mesh váltották fel. Emellett vajpuha, pillekönnyű és hihetetlenül hajlékony is. Gondolom a puha talpba csak limitált mennyiségű kilométer pakolható, de addig is nagyon jóban leszünk úgy érzem : )
38.
Kép neve: Nike LunarGlide+ 4
A LunarGlide Franchise 2009 óta a legnépszerűbb Nike futómodell, elorozva ezt a címet a régi kedvenc Pegasus elöl. Annak ellenére hogy már az első változat is a tesztek alatt kényelmesnek bizonyult, mégsem éreztem hogy feltétlenül be kellene szereznem egyet. Mondjuk ez érthető, hiszen stabil cipőre nincs szükségem, a Pega vagy a Vomero csillapításával pedig nem ért fel. Az első két széria így kimaradt az életemből, és valószínűleg a hármast sem vettem volna meg, de kaptam egy ajándék párat belőle. Nos bár a cipő meglehetősen könnyű és jól csillapít, a lábfejet szorosan átölelő pántok, amelyeknek elméletileg a kényelmet kellene szolgálniuk, valahogy kellemetlenül nyomják a lábamat, ami miatt futás közben végig egy erős zsibbadás-szerű tompa fájdalmat érzek.. Lehet hogy majd hozzászokom, és elmúlik, mert alapvetően nem rossz a cipő, de nem hiszem hogy fogom annyit hordani hogy hozzászokjak, hiszen rengeteg ennél jobb csukám van futáshoz. Tehát nem lett a kedvencem. Ez már a második Lunar cipő az Elite után, amely csalódást okoz...
39.
Kép neve: Nike LunarGlide 3+
Nagyon vártam a csalódást keltő Lunar Elite után az újra megjelenő Zoom Elite-et. Első próbára nagyon jónak is tűnt, ám futás közben már nem bizonyult annyira tökéletesnek. Fura a talpszerkezete, vastag és csónakszerű, az ellépésnél törést érezni a lábfejnél a talpban. Hátul már nincs légbetét csillapítás, és a felsőrész is eléggé zsibbasztja a lábat, ha picit is szorosabbra vannak húzva a fűzők. A vastagabb ortopéd betéttel használva végül egészen tűrhető egységet alkotott, de ha nem hímeztettem volna a nyelvébe a nevem, biztosan nem hordanám túl gyakran. Ez így egy közepes tréningcipő, de semmiképpen nem ELIT! Versenycipőnek nehéz és bumfordi, kényelmes edzőcipőnek meg túl kemény és merev talpú. A támaszról már ne is beszéljünk, ami nekem ugyan nem létszükséglet, de a régi Elite-ben az is volt. Továbbra is a korábbi szériás Elite-ek (bármelyik) a nyerők!
40.
Kép neve: Nike Zoom Elite+ 7 iD
Miután a kedvenc hosszútávos cipőmet kivették a vonalból, nagyon vártam az utód megjelenését. Ebből a szempontból a Lunar Elite óriási csalódást okozott. Az Elite sorozat jellemzője volt eddig, hogy kiemelkedő csillapítás és rugalmasság jellemezte, enyhe támasszal, mindez kellőképpen kis súly mellett, ráadásul az edzőcipőknél keskenyebb kaptafára építve. Ezek a tulajdonságok remek hosszútávú edző-sőt versenycipővé tették. Nos az új technológiával szerelt változat csak a könnyű súlyt és a keskeny felépítést tartotta meg, az erőteljes csillapítás és a hihetetlenül jó illeszkedés eltűnt. A felsőrész utolsó fűzőlyuka éppen rossz helyen dörzsöli a lábat, akár csak az orr rész erősítése (bár lehet, hogy csak rossz méretet választottam). Hosszú idő kellett, hogy összebarátkozzunk, de aztán rájöttem, hogy rövid távokra tempó-cipőnek vagy résztávozásra egészen jó lesz, de a teljesen eltérő karakterisztikája miatt a korábbi kedvencemet sajnos nem helyettesítheti.
41.
Kép neve: Nike Lunar Elite+
Eredetileg ez a cipő a Free technológia butításaként jött létre, hogy alacsonyabb áron is elérhető legyen a minimál kialakítású futócipő. Nem fűztem különösebben komoly reményeket hozzá, mint ahogyan általában a hasonló alapkategóriás cipőkhöz, de már másodszor kellett pozitívan csalódnom. Tény hogy a cipő nincs bekategorizálva a Free skálán, és talán nem nyújtja azokat az előnyöket sem, amit nagyobb testvérei, ám ha pusztán futócipőként tekintjük, egy igen könnyű, nagyon hajlékony, és rendkívül kényelmes cipővel állunk szemben. És a kényelem a felsőrészre is kiterjed, miközben a csillapításában sem találtam semi kivetnivalót. Ennek megfelelően rövidebb távokra, vagy tempóedzésekhez egészen használható kis darab (bár igazából nem félversenycipő).
42.
Kép neve: Nike Flex Run
A Nike+ technológia megjelenésével egy időben két olyan kompatibilis cipőt adott ki a Nike, amelyekben elhelyezhető volt a Nike+ szenzor. Az egyik a kicsit minimalisztikus Moire, a másik pedig a Pegasus-ra hasonlító neutrális Zoom+ volt. Elméletileg ennek a cipőnek tökéletesnek kellett volna lennie a lábamra, hiszen nagyon puha talpa van, végig Zoom Air csillapítással. Ezért is örültem nagyon, amikor végre be tudtam szerezni. Csakhogy ez a modell női darab, így a felsőrész nem kifejezetten passzol a lábfejemre, és lehet, hogy a túlzott puhaság is ennek tudható be. De ami a nagyobb probléma, hogy a talpában elhelyezett merevítő műanyag (ami szerintem inkább szolgál design célokat, hiszen a cipő nevének megfelelően plusz jelet formáz) minden lépésnél leér és lekoppan a talajra, ami borzasztóan idegesítő futás közben. Ráadásul néhány futás után levált itt-ott a külsőtalpa, amit ugyan visszaragasztottam, de ezzel együtt nem túl jó ómen, ha egy futócipő 20 kilométer után szétesik. Amúgy kényelmes darab, de csak ritkán és rövid laza futásokra veszem fel időnként.
43.
Kép neve: Nike Zoom Plus Livestrong
Amikor hónapokig küszködtem talpfájdalommal, végül elmentem ortopéd orvoshoz, aki megállapította, hogy a jobb lábfejemben a harántboltozatom le van süllyedve, így ortopéd betétet írt fel. Bár tartottam tőle, hogy kényelmetlen lesz benne futni, néhány héttel az UB 100 kilométere előtt nem volt választásom, meg kellett próbálnom megoldást találni, különben nem bírtam volna végigcsinálni. Szerencsére a betét abszolut pozitív csalódást okozott, megérte az amúgy igen magas árát, már az első futás alkalmával megszűntek a fájdalmaim úgy, hogy még szünetet sem kellett tartanom az edzésekben. Néhány hét használat után a panaszok teljesen megszűntek, és több hónap után már akkor sem tértek vissza, ha egy ideig nem használtam a betétet. Az orvos azt írta elő, hogy a futásaim nagyjából 2/3-át ebben végezzem. Úgy gondoltam a talpbetét használata leginkább a hosszú futásokra fog korlátozódni, de annyira kényelmesnek találtam, hogy a résztávok, a rövidebb versenyek és néhány speciális talpbetétű cipő (Free, Eclipse, Glide) kivételével végül folyamatosan ebben futottam.
44.
Kép neve: Bauerfeind TriActive Running
A Metcon (Metabolic Conditioning) a Nike kifejezetten CrossFithez kifejlesztett termékcsaládja. Ezen belül a DSX változat (Distance, Strenght, X-Training) a sportág magas intenzitású, dinamikus gyakorlataihoz lett kialakitva. A cipő hordozza a hagyományos Metcon stabilitását, tartósságát és más értékeit, ám a Flyknit felsőrész által könnyebb, hajlékonyabb és kényelmesebb, mig a lábfej elülső része alatti puhább habnak, és a jobban párnázott, illetve flexibilisebb talpbetétnek köszönhetően nagyobb csillapitást és dinamikusabb mozgást tesz lehetővé. A cipő esése 2mm-el nagyobb, mint a sima Metconé (6mm) ami a dinamikus gyakorlatokhoz ideálisabb. Ugyanakkor, a cipőben ugyanúgy megtalálható a rope grip, illetve a sarokrészen a hand stand push up elvégzését segitő műanyag sarkantyú és természetesen a nagy tapadású Sticky Rubber külsőtalp.
45.
Kép neve: Nike Metcon DSX Flyknit 2