Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 986 675 km-t sportoltatok

A Sportorvos válaszol...

Létrehozta: futor  |  2008-07-29 08:06:23-kor

Üdv barátaim! Bizonyára mindenki élt át olyan időszakot, amikor aktuális problémáját, betegségét nem tudta megfelelően kezelni esetleg felismerni.Orvosaink nem értenek a sportorvosláshoz -tisztelet a kivételnek-  sportorvoshoz menni pedig nem mindig van idő. Ekkor jött egy régi futótárs aki felvilágosított bennünket, hogy ez milyen bagatel probléma és ilyen meg ilyen egyszerű megoldás van rá.Ez a topic arra szolgáljon, hogy segítsünk egymáson, legyünkegymás "sportorvosai".

Természetesen ez csak segítség legyen, ne helyettesítse az orvosi sportorvosi kontrollt.

monique 2014-04-07 01:24:42 | 732
monique képe

igen, ez pl érdekelne. és köszi ha utánanézel még a témának :) majd én is megpróbálok



Előzmény: Bozót (725)  
monique 2014-04-07 01:21:24 | 731
monique képe

akkor lehet egy harmadik dologról beszélek...? :)

 

én éppen arról írtam, hogy alapból az én felsőtestem NEM simul rá a lábamra, a homlokom sem közeledik a lábam síkjához, amikor nyújtom a combhajlítót. a hátamnak csak a felső része görbül, de az bizony görbül sajnos. az alsó része azonban egyenes marad és kb párhuzamos a talajjal. tehát mondhatni, derékszöget zár be a derekam a combommal. (...amúgy igen, látom h az általam múltkor linkelt képen a csaj domborít a hát ALSÓ részén. de én a hát FELSŐ részén domborítok alapból :) ) azt nem tudnám megmondani, hogy eközben a csípőm pontosan hogyan mozog, de talán egy kicsit az is dől, tehát szerintem nemcsak a hátgörbítéssel megyek "le".

na, így szoktam alapból csinálni. hogy ez jó vagy sem, nem tudom, nem fájt még tőle semmim. szerintetek hosszú távon káros? de nekem alapból így megy magától, erőltetés nélkül.

 

amit próbáltam ehelyett a múltkor, amibe belefájdult a hátam alul, az az volt, hogy megpróbáltam a múltkor általam linkelt képet utánozni és ugyanakkor a te leírásod szerinti csípőmozgatással lemenni, eközben az egész hátamat próbáltam egyenesen tartani, tehát a hát felső részét is. se homorítás (tudatosan legalábbis nem), se domborítás sehol. természetesen nem tudtam semennyire sem közelíteni a combhoz a felsőtestemet, nem simult rá véletlenül se semennyire. de megfájdulni így is megfájdult. és abszolúte nem éreztem természetesnek ezt a pozíciót, és a kép amit linkeltem, szerintem életemben nem fogom tudni úgy csinálni, nem fogom tudni közelíteni a felsőtestet a lábamhoz! mondjuk mindketten azt írjátok itt halzolival, hogy az úgyis káros lenne :P

 

a hátamat homorítva tartva, amiről most írsz, nem tudom megcsinálni a nyújtógyakorlatot normálisan. lehet rosszul próbálom, de a hátam így még csak párhuzamossá sem válik a talajjal, "feljebb" marad. ez talán nem baj, de még senkit se láttam így nyújtani a combhajlítót :) na meg az ujjaim így a térdemig sem érnek le teljesen. mondjuk a lábamban így is éreztem nyújtást :) de ez az egész már megint valami hihetetlenül nem természetes pozíciónak érződött számomra. hogy a fenébe lehet előredőlni ennyire egy homorított háttal?? :D azt mondod te leérsz a lábujjaiddal így a talajig?? komolyan érdekel :)



Előzmény: Bozót (727)  
Bozót 2014-04-06 22:01:36 | 730
Bozót képe

Sejtelmem sincs, de nem hangzik túl jól... Esetleg orvos?  (bocs, lehet hogy írtál már róla, csak nem emlékszem, volt uh vagy valami képalkotó vizsgálat?)



Előzmény: halzoli (728)  
somcsi 2014-04-06 21:23:54 | 729
somcsi képe

Ganglion? Talán érdemes volna rákeresni....nekem kézen volt de lehet lábon is. Körülhatárolt, fáj, mint a nyavalya, el lehet nyomni, de kiújulhat bármikor.

 
halzoli 2014-04-06 20:05:40 | 728
halzoli képe

Nos, mivel 10 hét után is csak kevés javulás mutatkozott lábamban (sípcsont csonthártyagy. állítólag, de én már ebben sem hiszek) elmentem masszőrhöz.  A pontos leírás: bal boka felett sípcsont belső oldalán bokától pontosan 10 centire felfele egy csomó, vagy púp található, ami kb, 5 forintos nagyságú, és bár nyomásra is fájdogál, de igazán ráugráskor, vagy erősebb gyalogláskor fáj. A masszőr szerint gyulladás ennyi idő után már nem lehet, szerinte valami vérömleny, ami nem tud felszívódni. Kaptam egy kineziós szalagot, 3 nap után levettem, mert viszketett, lábom halvany javulást mutatott, két napot bicajoztam, ami közben semmi fájdalmat nem éreztem, de másnap reggel mindig jobban fájt, így szerintem az sem tesz neki jót. Most pénteken megint masszőr, csinált egy csonthártya masszázst, amivel teljesen eltűnt a púp, a lábam nem fájt utána jobban, de másnap reggelre a púp visszajött, szalag most is van rajt, járárs közben alig érzem, de erősebb rálépéskor fáj...Mi lehet ez? (Bozót kollegina is válaszolhat, ha nem sértettem meg...)

 
Bozót 2014-04-04 10:52:29 | 727
Bozót képe

Két külön dologról beszélünk szerintem.

Lehet leHAJOLni, domborítva a hátat valamelyest, a felsőtest rásimul a lábszárra, has-mellkas a combhoz, homlok a lábszárhoz/térdhez ér  (idővel :)   Erre írta halzoli is, hogy sokat csinálta és nem tett jót a hátának. Abszolút elismerem, hogy ez, különösen ha sokat és egyoldalúan végzi valaki, káros lehet. Odafigyelve, az antagonista izmokat is nyújtva és óvatosan valószínűleg ez sem teszi tönkre a gerincet ha nincs más tényező.

 

Lehet törzset DÖNTVE nyújtani (és súlyzós gyakorlattal erősíteni) a térdhajlítókat, ilyenkor a gerinc marad, homorítva előre dől a törzs, nem a lábszárra hanem csak előre-lefelé megy ameddig megy. A csípőt még hátra is lehet tolni kicsit. Meg fogok kérdezni nálam okosabbat, de úgy vélem, ebben az esetben a csigolyákat nem bántja semmi. 



Előzmény: monique (719)  
Bozót 2014-04-04 09:07:11 | 726
Bozót képe

De megígérem, hogy utánanézek :) És természetesen el tudom fogadni azt is hogy tévedek, ha hiteles ellenkező magyarázatot találok.



Előzmény: Bozót (724)  
Bozót 2014-04-04 09:02:51 | 725
Bozót képe

Persze, el tudok képzelni olyan esetet ahol a hátizmok gyengék és nem tudják tartani a gerincet. A hátizmok (és általában a törzset tartó izmok) erőssége mindenki számára fontos lenne.



Előzmény: Bozót (724)  
Bozót 2014-04-04 09:00:54 | 724
Bozót képe

Honnan származik? Nem értelmezhető a kérdés...ha homorítasz és úgy döntöd a felsőtested előre akkor a csigolyák semmit nem mozdulnak, nem nyílnak, semmit se csinálnak, így külön terhelést sem jelenthet nekik....



Előzmény: monique (723)  
monique 2014-04-04 04:42:15 | 723
monique képe

már fáradt vagyok, kicsit kaotikus lett a mondat. elnézést h ennyi hozzászólást írok a javítások miatt.

 

tehát, honnan származik az információ h egyenes háttal és derékkal nem jelent terhelést a gerincre a lehajolva combhajlítót nyújtó gyakorlat?



Előzmény: monique (722)  
monique 2014-04-04 04:40:27 | 722
monique képe

még 1 kérdés, honnan származik az információ h egyenes derékkal nyújtva nem jelent terhelést a gerincre az előrehajolás?



Előzmény: Bozót (715)  
monique 2014-04-04 04:39:03 | 721
monique képe

@halzoli

"előregörbítem alul" --- ezt rosszul írtam :) hátrafelé domborítom, így értettem



Előzmény: monique (720)  
monique 2014-04-04 04:35:39 | 720
monique képe

halzoli írtad: "Épp ezaz, ha egyenes tartással csípőből hajolsz előre, akkor a 4-es 5-ös csigolya nyilik a legjobban, és nyomodik a porckorong kifele"


ezt éreztem volna amikor behasított a fájdalom?? eskü máskor nem szokott fájni ott lent, esetleg ha sokat állok, de az nem ez az éles fájdalom, csak vmi izom áll be talán. nemtudom, annyit tudok h tompa fájdalom csak és ha előregörbítem alul (ellenkező irányba, mint amikor állok ugye), elmúlik azonnal...


őszintén, nem tudom ilyenkor kinek kellene hinni, amikor két egymásnak ellentmondó véleményt hallok, de ami fáj azt biztos nem fogom erőltetni :) és ez fáj...


de a teljes kép érdekében jó lenne tudni, hogy esetleg csak rosszul próbáltam-e ezt.



Előzmény: halzoli (646)  
monique 2014-04-04 04:31:07 | 719
monique képe

...megnéztem ezt h mi van a derekammal és hátammal előrehajoláskor, mivel írtad h görbe háttal nem jó a gyakorlatot végezni.

 

összehasonlítottam magam vmi képpel, ahol vki teljesen lehajol és ugyanakkor teljesen ráhajol a combjára is. 

 

már nemtom hol volt a kép, most rákeresve itt 1 random kép http://media4.onsugar.com/files/2013/03/12/2/192/1922729/50400bb3a40a4272_tipover-tuck.xxxlarge/i/Tipover-Tuck-Hamstring-Stretch.jpg

 

nos nekem ez a teljes ráhajolás nem megy ebben a pozícióban, tehát álló helyzetben előrehajolva. abszolúte még csak a közelébe se kerül comboknak a felsőtestem.

 

konkrétan a hátam felső része nem marad egyenes hanem görbül vmennyit. a hátam összességében (a felső részen a görbületet nem számítva) pedig nagyjából párhuzamos a talajjal. yep, nagyon másképp néz ki, mint a képen, amit linkeltem... az előrehajoláskor a combhajlítók feszülnek rendesen, tehát ez rendben van, de szerintem amúgy nem annyira csípőből hajolok előre, mint ahogy szerintetek kéne.

 

és most jön a poén. megpróbáltam egyenesen tartani az egész hátamat. talán ezzel elértem azt, h jobban csípőből kezdjek hajolni, legalábbis ez volt a célom.

 

fontos, az nem volt reálisan célom hogy még a combjaimra is rá bírjak hajolni, az nem tűnt elérhetőnek sajnos :) (azt nem tudom melyik izom merevsége miatt).

 

tehát elkezdtem előrehajolni így teljesen egyenes háttal, nem ment könnyen, és nagyon nem éreztem természetesnek a mozdulatot, de próbáltam addig, amíg egy pillanatra éles fájdalom nem hasított a hátam alsó részébe (derék). hát persze hogy abbahagytam azonnal. utána még egy darabig (néhány perc, félóra?) érzékeny volt még arra is, ha háton fekve nyújtottam a combhajlítót.

 

ez nekem nagyon nem volt bejövős. most vagy rosszul csináltam (pontosan mit csináltam akkor rosszul?), vagy nem tudom mi van. van bárkinek ötlete?



Előzmény: Bozót (715)  
monique 2014-04-04 04:16:26 | 718
monique képe

gondolom a normális emberek :)

úgytűnik mi ketten az extrém kötött izomzatú kategóriába tartozunk :D



Előzmény: (Gábor) (716)  
monique 2014-04-04 04:14:59 | 717
monique képe

a szárkapocscsont proximális fejénél, hát, az sztem nem merev combhajlítótól van. én a saját esetemben az ITB-hez kötöttem ezt inkább (ez mondjuk csak a közelében végződik, a sípcsonton inkább, szóval ha biztos vagy abban h szárkapocscsont, akkor lehet h nem teljesen u.arról beszélünk), bár nem merem biztosra mondani. mindenesetre nekem is hülyéskedett már ott, sőt égető is volt, mint neked, de elmúlt.


annyit vettem észre, hogy nekem olyankor néha nehéz volt egyenesen nyújtott térddel állni.. sajnos nem viccelek :S remélem neked nem volt sose ennyire súlyos :). ha ezt picit erőltettem (de nem annyira erőltetve h romoljon a helyzet), tehát a normálisan állást, akkor az úgy tűnt mintha jót tenne neki.


kifejezetten a combhajlító nyújtása nem tűnt úgy h változtatna bármit rajta. én úgy érzékeltem h inkább a csípőnél volt a gebasz, mert azt is kellett "nyújtogatni" h rendesen tudjak állni nyújtott lábbal. 


sajnos nem vagyok egy anatómiai guru, csak azt tudom leírni h milyen mozdulatok, pozíciók vagy gyakorlatok segítettek milyen fájdalmamon. aztán ez vagy segít másnak, vagy nem :) de remélhetőleg gyakrabban az előbbi :)


szóval, a tiéd lehet h teljesen másvmi... megírhatnád, kíváncsi vagyok :)


egyébként én is kb addig érek le előrehajolva.


a combhajlati részt hogyan nyújtod?



Előzmény: (Gábor) (713)  
(Gábor) 2014-04-03 12:01:48 | 716
(Gábor) képe

De ki a fene tud egyenes derékkal hajlongani? Nevetés



Előzmény: Bozót (715)  
Bozót 2014-04-02 21:34:36 | 715
Bozót képe

Szerintem nem "oktattalak ki". Ha emlékszel (vagy visszaolvasol), nem vitattam, hogy hosszú idő alatt, különösen ha csak egyoldalúan nyújtasz ebbe az irányba akkor hozzájárulhat a porckorong problémákhoz.  Fenntartom, hogy ha egyenes derékkal csinálod akkor semmilyen terhelést nem jelent a gerincre.



Előzmény: halzoli (714)  
halzoli 2014-04-02 21:30:27 | 714
halzoli képe

Ugyan, ilyet ne is mondj, hogy a csigolyáid nem szerették ezt a nyújtást, majd "Bozót" kollegina elmagyarázza, hogy rosszul tudja a csigolyád, mert neki ez igenis jót tesz.:)

Pár hozzászólással lejjebb engem is kioktatott, mikor azt állítottam, hogy nagyban hozzájárult a hosszú évek alatt a kiboltosulás kialakulásához.



Előzmény: (Gábor) (713)  
(Gábor) 2014-04-02 13:18:54 | 713
(Gábor) képe

A szárkapocscsont proximális fejénél szoktam érezni azt a hülye érzést. Hogy meddig érek le? A középső ujjam vége kb. 10 cm-re van a lábujjaimtól. Igen, szoktam nyújtani, de csak óvatosan, igaz, nem csak futás után, hanem napközben is, amikor eszembe jut. Pár éve elkezdtem rámenni arra, hogy elérjem a lábujjaimat, de az ágyéki csigolyáim nem nagyon szerették, pontosabban az egyik porckorong, így hát ez már nem célom. Combhajlítót és -feszítőt, vádlit és a commbhajlati részt szoktam nyújtani.



Előzmény: monique (708)  
monique 2014-03-31 00:54:10 | 712
monique képe

hú, ahány sérülés annyiféle oka meg lefolyása van. nekem anno nagyon akut volt és 2 napig tartott, mert csak cipőgond volt. ha neked krónikus, akkor sajnos lehet lassabban múlik el. mindenképp max addig fuss csak, amíg nem fáj. vagy a teljes pihenés tesz jobbat, vagy egy kis átmozgatás, ezt is meg kell figyelni. meg a többi szokásos praktikára is ez igaz szerintem. azt csinálni, ami jót tesz neki, ami nem, azt meg nem. jobbulást!



Előzmény: szecsady (709)  
Slybacsi 2014-03-30 15:00:12 | 711
Slybacsi képe

sziasztok!

 

 

lehet, hogy nem pont ide illő kérdés, de nem találtam jobb topicot. egy ilyen bokavédőben lehet hosszabb távokat futva kényelemesen teljesíteni? nem dörzsöl ki a talpnál? írjon légyszi aki használ ilyet!

 

köszönöm előre is!

 
ORBEA ORCA 2014-03-29 22:12:04 | 710
ORBEA ORCA képe

Szia!

Hosszadalmas...

A futást szerintem felejtsd el tapasztalat szerint minimum 2-3 hétre csak,haszerencséd van,és nem több futás óta fáj már.

Gyulladás csökkentőt ajánlott szedni.

Én mellette gyógyulás közben kerékpároztam,mert jött a szezon,de abban is zavart,akadályozott,ha egy mód

van rá inkább teljes pihenés.Nekem jó 3 hónap volt a teljes tünetmentességig,amikor újra tudtam már futni is.

Amikor már ab szolút nem érzed legalább egy hetet akkor is még pihenj.

Ha idő előtt ráterhelsz akkor még hosszadalmasabb a gyógyulás.

Sok türelmet...

Jobbulást!



Előzmény: szecsady (709)  
szecsady 2014-03-29 18:40:51 | 709
szecsady képe

Kedves sporttársak!

It probléma lépett fel a bal térdem külső részén. Olvastam már mindent róla,csinálgatom a gyakorlatokat is, amik erre szólnak, ám ha jól olvastam ez elég sok futónak a "betegsége" Ezért akinek volt már iliotibiális szalag szindrómája, attól kérdezném hogy neki mi vált be, meddig tartott még elmúlt a fájdalom stb...szóval minden tapasztalatra kiváncsi vagyok! Köszi előre is a segítséget :)

 
monique 2014-03-29 10:28:27 | 708
monique képe

nekem nem oldalt volt, hanem hátul. vagy ha úgy érted h hátul oldalt, az még lehet az :) szoktál nyújtani? te meddig érsz le? :)



Előzmény: (Gábor) (706)  
monique 2014-03-29 10:27:30 | 707
monique képe

jó nézd, attól h te még nem láttál valamit, az létezik. már sokszor feltűnt, hogy ha vmit nem láttál akkor el se bírod képzelni h létezik :) persze láttam azt is már h, képes vagy tanulni és idővel elfogadni h lehet mégis létezik.



Előzmény: Bozót (705)  
(Gábor) 2014-03-24 12:02:00 | 706
(Gábor) képe

Azt mondod, hogy az a hülye égető érzés térdhajlatnál oldalt lehet következménye annak, hogy nem elég lazák a combhajlítók?



Előzmény: monique (703)  
Bozót 2014-03-24 08:18:39 | 705
Bozót képe

Rögtön überhajlékony....

két év alatt azt gondolom, ennél tovább lehet jutni ha tényleg rendszeresen csinálja valaki.  Nem kérdőjelezem meg, nekem aztán tényleg mindegy, hogy ki-mit-mennyit-hogy. Ha nincs cél csak nyújtogatás-lazítgatás akkor persze más, felesleges is konkrét centikhez vagy ilyesmihez mérni. 



Előzmény: monique (703)  
monique 2014-03-24 04:25:45 | 704
monique képe

lemértem most cm-ben, majdnem 25 cm-rel lejjebb tudok menni az előrehajolós nyújtáskor, mint 2012-ben. :)

 
monique 2014-03-24 04:23:47 | 703
monique képe

yep, a combhajlítót minden futás után nyújtom, 2 féle nyújtógyakorlattal, és ennyit haladt pár év alatt a dolog: térd alá épphogy leértem eredetileg, most már majdnem bokáig érek.

 

és azért nyújtom a combhajlítót, mert különben túlrövidülne és "húzna" a térdhajlatnál (->sérülésveszély). erre működik a rendszeres nyújtás. nem feltétlenül cél az h a kezem leérjen a földig, persze nem baj, ha leér és kíváncsivá tettetek (halzolival együtt), hogy a technikám jó-e. 

 

amivel az a gond volt amit említesz, az a combfeszítő volt, annál a nyújtás nem igazán releváns. teljesen más téma. (mondjuk azt is szoktam nyújtani minden futás után, mert miért ne.)

 

én úgy értelmeztem h az hihetetlen neked, hogy vki olyan kötött izmokkal rendelkezik, hogy egy kevés nyújtástól nem lesz rögtön überhajlékony.. most akkor nem ez a hihetetlen? akkor te most azt kérdőjelezted meg hogy egyáltalán nyújtok vagy mi? vagy mi? nem értelek.



Előzmény: Bozót (702)  
Bozót 2014-03-23 10:27:29 | 702
Bozót képe

de amúgy miért olyan hihetetlen h nem mindenki hajlékony? :)) ezek szerint ez extrém ritka..? 

 

Nem, egyáltalán nem hihetetlen, pl a férjem se hajlékony (btw, futó volt egykoron :)  Csak azért furcsállom, mert elég régóta téma, hogy elég merev vagy, gyakran volt gond a comboddal is, mondtad, hogy nyújtogatsz, azt gondoltam, már valamennyit haladt a dolog :)  De persze lehet hogy nem számít a hajlékonyság semmit, tőlem aztán mindenki annyit nyújt vagy nem nyújt amennyit akar :)  



Előzmény: monique (696)  
monique 2014-03-23 00:31:42 | 701
monique képe

...a smile lemaradt a mondat végén :) a kettőspont lett volna az :P



Előzmény: monique (700)  
monique 2014-03-23 00:30:53 | 700
monique képe

biztosan fog az menni :) még egy jó - sokat hangoztatott - tanács, tartogasd az említett erő egy részét magára a versenyre. :



Előzmény: halzoli (699)  
halzoli 2014-03-22 18:35:24 | 699
halzoli képe

Köszi, egyenlőre várom, hogy rendbejöjjön  a lábam, aztán elkezdem.  Legalább egyszer jólenne lefutni azt a hülye maratont.:)

Azért is bosszant, mert simán megvan hozzá a kitartásom, és az erőm, nem okozna gondot, biztos vagyok benne, ha a lábam is úgy akarná.



Előzmény: monique (697)  
monique 2014-03-22 16:43:18 | 698
monique képe

élni veszélyes! :)

a test meg nem egy törékeny porcelánbaba, hanem túlélőgép :)



Előzmény: Haladjunk (691)  
monique 2014-03-22 16:39:01 | 697
monique képe

akkor abból szép maratont lehet tolni :)

 

súly miatti túlterhelés? hát nem tudom, a 78-80kg még nem olyan sok. inkább olyan 90 felett, 100kg környékén mondják, hogy nem ajánlott a futás. (de van aki így is fut simán :) )

 

a lényeg, hogy egyéni hogy ki mennyit bír, és hogy mennyi idő alatt tud alkalmazkodni megemelt terheléshez. tudom az az egyszerre csak max 1-2km emelés a hosszúfutás távján (és azt sem minden héten, sőt!) lehet h konzervatívnak hangzik, de működik ;) szerintem ha jó alapjaid vannak, akkor még a 30km lefutása sem feltétel a normálisan lefutott maratonhoz.

 

de nem ismétlem magam, remélem segítettem valamit a tapasztalataim megosztásával. :) persze ha van még kérdés, nyugodtan írj



Előzmény: halzoli (695)  
monique 2014-03-22 16:32:31 | 696
monique képe

közben már kinéztem egy gyógytornászt, bár nem emiatt, de akkor már ezt is megkérdezem (már ha ráér mostanában). 

 

a több év futás önmagában miért segítene? az ugye pont inkább merevebbé teszi az izmokat. a nyújtás pár éve megy, de nem minden izomcsoportra, csak aminél úgy tűnt eddig h szükség van rá.

 

egyébként derékig sem lendült úgy ha teljesen nyújtva akartam tartani közben :P ha picit engedtem hajlítást térdben, úgy azért ment

 

de amúgy miért olyan hihetetlen h nem mindenki hajlékony? :)) ezek szerint ez extrém ritka..? haverom is ilyen, bár nála mintha picit többet hatott volna a nyújtás. de pl ő sem ér le lehajolva a földig még :)



Előzmény: Bozót (687)  
halzoli 2014-03-22 07:52:11 | 695
halzoli képe

A legjobb időm novemberi félmaraton volt, elég dombos pályán, esőben, 1:38. Korábban 1:45-1:50 es időket futottam, de ezek szinte edzésztempóval, 160-as pulzus volt a max. Mindig biztonságra mentem, sosem futok ész nélkül, aztán ismerős mondta, a verseny az verseny.:) Így kicsit megnyomtam novemberben ( néha 170es volt a pulzus), de még ennél ment volna jobban szerintem. Valahogy mindig tartalékolok a végére.

Azért csak heti 3-szor futok, mert egy nap futok, másnap fitneszt, erőnléti gyakorlatokat csinálok, és úgy gondolom, nekem elég a heti 50-60km, nem akarok fogyni semennyit, felesleg nincs rajtam. 180centi vagyok, és 80kg, ez nyáron inkább 78kg. Talán a súlyom is okozhatja a lábam túlterhelését, nem?



Előzmény: monique (685)  
Bozót 2014-03-21 20:10:54 | 694
Bozót képe

Persze, biztos ami biztos megnézi, hogy szépen lecsökken-e, vagyis lebontja/kiválasztja-e a szervezeted rendesen. Ez tényleg nem magas érték, csak ha a karosszékben üléstől ennyi akkor gáz :)



Előzmény: Blue (693)  
Blue 2014-03-21 19:55:49 | 693
Blue képe

Igazából ahogy elmondtam hogy futottam,a házi orvos megnyugodott,biztonsági tartalék gondolom a szerdai vérvétel újra,a sportorvos ma simán mondta,hogy oké,valszeg látott már nagyobb értékeket is a praxisában. :)

 



Előzmény: Bozót (692)  
Bozót 2014-03-21 17:32:31 | 692
Bozót képe

A 12 órás futás versenyszerűen tuti nem "egészséges", a szó valamely konkrét értelmében :)

 

De a kreatin-kináz szinted akkor is megemelkedik kissé ha téglát pakolsz vagy kertet ásol, vagy a számodra normálisnak, egészségesnek érzett távon futsz, bringázol, túrázol. Természetesen igazad van, ha valaki odáig hajtja magát, hogy egy 20 000 feletti CPK érték meg még némi kiszáradás vagy acidózis miatt leáll a veséje, az már nagyon nem egészséges. Szerencsére annyira nem gyakori dolog.



Előzmény: Haladjunk (691)  
Haladjunk 2014-03-21 16:21:01 | 691
Haladjunk képe

Olyasmiről írtok, ami számomra ma egy másik univerzum. Egészséges ez? Nem olyasmi, mint a testépítésben a felső pár ezer "sportoló" ? Már a test is jelzi, hogy nem jó valami. Vérzik. Nem a ló másik oldala ez? Zavarban van

 
Bozót 2014-03-21 16:12:23 | 690
Bozót képe

A veszélyes érték szerencsére ennél sokkal feljebb van, a 2000 körüli még enyhe. Súlyos a normál felső érték 50szeresénél is magasabb CPK. De önmagában a kreatin-kináz érték nem sokat mond, bármilyen megerőltető edzést követően meg fog emelkedni, akár 10-20 000 -ig is probléma nélkül. Frissíts rendesen, pihenj eleget, és ne nézess labort közvetlenül 12 órás után :)



Előzmény: Bozót (689)  
Bozót 2014-03-21 16:01:31 | 689
Bozót képe

Van ilyen. Amíg a veséd bírja kiválasztani addig nincs nagy gond.



Előzmény: Blue (688)  
Blue 2014-03-21 14:56:52 | 688
Blue képe

Múlt hét hétfőn 1 nappal Székesfehérvári 12 órás után vér és vízeletvétel,szedán átveszem,átnézem az eredményeket és látom ám,hogy a kreatin kináz szintem kiugró,a normális az 24-195,az enyém 2323 :) ,és a labornak is feltűnt mert oda van írva hogy ismételve,hígitva.

Házi orvos a héten van már szabadságból,tegnap levelet dobott be,hogy sürgősen hívjam,ma hívom,mondja hogy ez az érték nagyon sok,mert ez azt jelenti hogy a testet alkotó izmok és sejtek elkezdtek szétesni,mondom neki 12 órá futás,akkor azt mondja hogy oké,de szerdán meg kell ismételni a labort,na most hogy fussak így a hétvégén megint ráadásul mind a két nap sokat és tempósat? :)

 
Bozót 2014-03-21 07:57:41 | 687
Bozót képe

Szakemberrel jobban jársz, ki tudja, talán tényleg egyéni jellegzetességek vannak a dologban (azt pl el se tudom képzelni, hogy több év futás, és egy ideje nyújtás után nem tudod deréknál magasabbra lendíteni a nyújtott lábat...) Vannak hozzáértők, gyógytornász, jógaoktató, csontkovács, kineziológus, sportmasszőr,....világnézettől függően lehet válogatni :)



Előzmény: monique (682)  
monique 2014-03-21 01:17:22 | 686
monique képe

még azt szeretném megjegyezni h milyen háttérrel csináltam ezt. :)

ugye a 2013. októberi maraton előtti télen 17km-ről indultam..

előtte pedig, tehát 2012-ben nyáron próbálkoztam már hosszúakkal, de az még nem ment túl jól. el is rontottam, nem indultam akkor maratonon végül.

azelőtt pedig sose futottam rendszeresen hosszúkat! szóval tényleg kb a nulláról kezdtem :) az a véleményem h az h adtam magamnak kb. 5 hónapot (tél-tavasz) arra, hogy teljesen hozzászokjak a kb. félmaratonnyi hosszúfutásokhoz, nagyon sokat segített, mint alap.

(előtte is ment a hosszan futás, de nem volt rendszeres és csak magamhoz képest igen lassú tempóban ment úgy, h ne panaszkodjon az izomzatom.)



Előzmény: halzoli (679)  
monique 2014-03-21 01:12:00 | 685
monique képe

maraton: hát a 8 félmaraton már bőven elég kéne legyen hozzá :) mi a legjobb időd amúgy?

 

elsőre kérdésem az lenne h csak 3 heti futásra van időd vagy mi akadályoz a több futásban?

bár persze biztosan annyiból is lehet maratont futni :) csak abban nincs tapasztalatom h az milyen, én 4-5 futásból csináltam, és inkább 5, mint 4. szerintem a 3 és a 4 között van egy elég nagy vízválasztó :)

 

km-mennyiség felépítése: hát az én hozzáállásom nagyon konzervatívnak fog hangzani, de ez az ami működött nekem. persze sokára jöttem rá erre :) szóval, biztosan tudod h korábban mi volt az a heti mennyiség, amit stabilan tartani tudtál, tehát pl. 2 hónapon keresztül bármi sérülés és visszaesés nélkül. (ebből minden 3. vagy 4. hét lazábban persze)

 

ebből lehet kiindulni, adj hozzá pl 3-5km-t (feltételezve h nem volt vmi nagy mennyiség ez korábban 3 futásból), a teljes heti km-mennyiséghez (ebből a hosszúhoz 1-2km adható hozzá). tartani ezt amíg már nagyon stabilnak érzed. és aztán lehet emelni megint. igen, ez h mennyi ideig tart az alkalmazkodás a megemelt mennyiséghez, sztem egyéni...

 

a hosszúfutások nekem így néztek ki kb: tavaly októberben futottam a maratont. télen 17km-ről indultam a hosszúkkal. tavasszal (3 hónap) 20-22km között voltak. a tavasziaknál az első órában nagyon lazán (de tényleg NAGYON lazán) és az azon felül maradó időben fokoztam a tempót közepes erőfeszítésig. ennek az időszaknak a végére már sokkal könnyebben ment ez a lazánál erősebb tempó is a hosszúfutások végén. nyáron pedig 3 hetes ciklusokban: 1. héten lazább 24-25km-ek 2. héten fokozó vagy fix közepes tempójú vagy akár hegyi 25km->27km->28km 3. héten csak rövidebb másfél órások

 

annyit rontottam el h akartam a nike fm-re is menni és nem számoltam ezt bele, így 30km csak utána volt 1x és majdhogynem túl közel a maratonhoz. a nike és a spar között félúton pont :) ez még belefért, de utána már elég lett volna lazázni és én még nyomtam egy közepes 25-öt amit talán nem kellett volna. de a maraton megvolt, csak lappangó megfázás miatt rossz pulzus/tempó magamhoz képest, azért így se volt rossz tempó, 1 évvel korábban hihetetlennek tűnt volna, és úgy éreztem a maraton végén mintha nem is lett volna maraton, komolyan :) tele voltam még energiával meg minden :) sérülés pedig nem volt se a felkészülés közben, se a verseny közben :))

 

ja ez tavaly volt, a nyári edzéseim viszont nem írtam be ide még, mindenesetre a fenti jó összefoglaló a hosszúfutásokról legalábbis. (a hét közbeni többi futásban volt gyorsabb tempó is meg rövid regeneráló is és heti 4x-5x futottam)



Előzmény: halzoli (679)  
monique 2014-03-21 00:49:00 | 684
monique képe

...nos nem, még többet kellene hozzá dolgoznom, mint gondoltam volna :D

kipróbáltam, elsőre derék alatt félútig ment fel teljesen nyújtott lábbal. további lendítéseknél is bőven derék alatt maradt a lábam és akkor már nem is próbáltam teljesen nyújtottan tartani a lábam. (jó, annyira nem lep meg h csak eddig ment)

akár hihető akár nem, ez az igazság :)

 

hanyatt fekve ennél valamivel szebb, ott megy függőleges állásig vagy azon egy egészen icikepicikét túlra, ha jó napom van :). (elég alacsonyról kb 45 fokról indultam pár éve, ha a függőlegest vesszük 90 foknak)

 

szóval van ilyen, h valaki nem laza, nem hajlékony. természetesen nem zárom ki h a technikával van a gond



Előzmény: halzoli (679)  
monique 2014-03-21 00:44:24 | 683
monique képe

...lemaradt h majd szólj ha jársz Bp, már persze van kedved, OK?

télleg érdekel ez a nyújtósdi dolog, miről maradtam le :)



Előzmény: Bozót (677)