Futás, de csak komolyan!
Létrehozta: GregTR | 2011-09-10 05:14:05-kor
VO2max-ot reggelizel? HRR az ebéded? Laktáthatárt vacsorázol? Vagy gôzöd sincsen arról, hogy ezeket eszik-e vagy isszák de szeretnél róluk többet megtudni?
Esetleg egy maratonra készülsz és a célbaérés mellett az idô is fontos számodra?
Bele szeretnél kostólni a pulzus alapu edzésmodszertanba?
Akkor ez a te topikod! Ide bátran leírhatod kérdéseidet vagy észrevételeidet ezekkel és más a futással és fiziológiájával kapcsolatos technikai témákban.
Elől , középen .
Ő nem "szokványos " orvos . Amúgy sebész , de már főleg manualterápiával gyógyít . Sokunknak segített már , éppen ezért ennyire elfoglalt .
Előzmény: monique (483)
a térded melyik része fáj? külső oldala esetleg?
orvos amit tud tenni, általában ez: röntgen, manuális vizsgálat, aztán valszeg elhajt azzal h pihentesd + kenőcsök amit magad is meg tudsz venni.
Előzmény: nedus (480)
Szia Feri !
Sajnos , az orvos csak a héten tud fogadni ( mármint a jövő héten ) . Valamilyen izom , vagy szalag dologra gondolok , mert ha bemelegedek és kilazúl a lábam , nem fáj egyáltalán . Pl. mostanában esténként futok 3-4 km lazán , csak azért , hogy tudjak jó alaposan nyújtani . Utánna szinte teljesen jó . Mondjuk másnapig .
A cipőmmel nem lehet gond , én mindig 2-3 párat használok felváltva ( mind Nike ) és a legrégebbiben sincs több 500 km-nél .
Azért nagyon fúrcsa ez a dolog , mert az elmúlt kb. 30 évben lefutottam közel 80.000 km-ert és sosem volt ilyen problémám ! És teljesen váratlanúl jelentkezett , minden előjel nélkűl . Minden edzés után nyújtok , hetente legalább egyszer masszörhöz megyek és úszom-szaunázok legalább ( ha nem jön közbe semmi) egyszer .
Előzmény: Czeglédi Ferenc (481)
Én a következőt csinálnék: Azonnal elmennék vele SZAKORVOSHOZ!
( még ki lehet tapasztalni, hogy konkrétan mitől fáj, egész pontosan, ami javít rajta abból sokat csinálnék, esetleg néhány nap pihentetés milyen hatással van rá?) Futócipőben mennyi van?)
Tehát pontosítani a problémát, és szakorvos!
Én így csinálnám!
Persze a te térdedről van szó...
Minden jót!
Előzmény: nedus (480)
Bár úgy látom mostanság senki sem látogatja ezt az oldalt , de ezért megkérdezem , hátha...
Van egy teljesen új sérülésem (???) . A térdem fáj , eddig főleg csak futás után , "kihült" állapotban , de az utóbbi héten már a könnyű futások közben is . Amolyan , mintha "késeket forgatnának benne" típusú . Viszont , erőssebb , tempósabb futásnál ( mondjuk 4 precen belűl ) egyáltalán nem fáj . lehet , hogy mert hosszabbakat lépek ? Vagy másként ? Nem tudom .
Masszázs , nyújtás sokat segít , javít , van , hogy ezek után egész nap nem érzem . De aztán , másnap reggel megint arra ébredek , hogy baroma rossz .
Volt valakinek valami ilyesmi ??? Már csak azért kérdem , mert két hét Pozsonyig és baromira nem szeretném , ha pont a maratonon krepálna be !
Nem tudom ismered-e a MARCO kalkulátort? Szóval, ha ezzel a stratégiával 30-32km-ig kibírod 4percesben még a laktátküszöb alatt, akkor jó frissítéssel a maradék 10-12kmt simán behúzod.
Előzmény: nedus (478)
Egyre több tapasztalatot szerzek ( újjra ) önmagam megismerése terén ! Ezért szeretem a sportot , a futást ! Hiába a sok éves tapasztalat , a sok lefutott edzés , a sok verseny , mégis , minden egyes felkészülés , minden év más ! Nincs két egyforma forma , edzettségi állapot , pillanatnyi állapot .
Számomra sokkal érdekesebb , izgalmasabb dolog a felkészülés egésze , mint maga a cél : a verseny telejsítése . Jó dolog , mert önmagunkal kisérlezehetünk , persze , azért nem büntetlenűl .
Vasárnap futottam egy huszast , kiváncsi voltam , hogy az eddigi edzések alkalmassá tesznek-e arra , hogy ezt négy perces tempóban lefussam . Ez a vártnál könnyebben sikerült , és ez elgondolkodtatott , hogy vajon milyen pulzust tervezzek a versenyre . Persze , még változni fog a forma ( remélem ! ) , de kicsit magasnak tünnek az értékek . Mert ha ezt a tempót akarom(nám) akkor 25-30 km tájékán már belecsúsznék a küszöb érték fölé , amit ugye értelem szerűen el kéne kerülni ! Tehát : ha jól értelmezem akkor ez a tempó most ( még ?) kissé gyors . Nem tudnám így végig futni . Vagy esetleg feljebb tolódott az anareob-küszöb értéke ?
Most törhetem a fejem , illetve a további edzések adnak erre választ ( ?! ).
Kíváncsian várom az elkövetkező heteket , amelyek terveim szerínt " felelősek" lesznek a versenytempóért .
Valamit szerintem félreértesz.
A 180-as max pulzus mellett a 140 körüli pulzus 65-70%körüli terhelés és nem 80! Itt a teljes tartomány a max (180) és a nyugalmi (ezt nem adtad meg, gondolom kb. 60) közötti rész! Itt is van az oldalon egy ilyen kalkulátor.
165-ös pulzusig nyugodtan elmehetsz, de ha egy emelkedőn 3percre felmegy a pulzusod 170 fölé, akkor sem lesz semmi bajod.
Előzmény: SirBrian (474)
Hello Sir! Szerintem teljesen rendben vannak az értékek. Igen, ez edzettséggel még csökkenni fog a pulzusod. Nem gondolnám, hogy nehéz vagy, én ugyanolyan magas és 100 kg vagyok, igy pontosan tudom, mit jelent ekkora mérettel futni. Tehát, nyugi, rendben vagy és fussál nyugodtan... az 5.45-nél mehetsz lassabban az még nem jelent vánszorgást..
Előzmény: SirBrian (474)
Hali
5 hónapja kezdtem futni 194cm/102kg/48 évesen. Kezdetben heti 2*2km 7 perces kilométerekkel
Most 93kg/49év heti 2*8km szfalt (5:45perces) + 1*12km terep (6:15-ös)
Kíváncsi voltam a pulzusomra és ma vettem egy Tesco gazdaságos órát 5000 Ft-ért....
A pontosságával nincs gond (próbáltam ellenőrizni) a kezelhetősége az elég gagyi. (de ez most mellékes, nem állandó használatra vettem)
A max pulzusom kb. 180 (képlettől függően...)
Ma futottam a szokásos 8km-emet. Ami megdöbbentett, hogy végig 140 körül volt a pulzusom (80%) sőt körönként van egy emelkedő, ott 155 (87%)
Olvasok mindenféle 50-60-70%-os tartományról, hát ez felette van rendesen.
Kérdésem: Ha ilyen pulzussal futok tovább az egészségtelen? (ebben a korban...)
Az edzettség fokozódásával elvileg ugyanezen tempónál csökken majd a pulzusszám?
Igazából nem nagyon szeretnék lasabban futni mert így is csak azt érzem, hogy a bálna testemmel vánszorgok...
Nos, új év, új tervek. Elgondolkodtató a sok építő jellegű gondolat, amit írtatok. Sokat gondolkodtam, olvastam, tervezgettem, letettem a voksom egy új módszernél. A december egy kis lazítás volt olyan téren, hogy csak futottam, ami jól esik, de volt benne azért keményebb edzés is. Nem volt egyáltalán haszontalan, erre példa a mai verseny eredmény. Az új módszer nagyon tetszik, szerintem az oldalon sokan használják, és sokan elértek vele sikereket. Én is a HADD módszert követem. A tapasztalatokat folyamatosan megosztom veletek, ha követitek az edzésnaplóm, illetve ezzel kapcsolatban szívesen válaszolok a feltett kérdésekre. :-)
Előzmény: monique (463)
valóban rossz topic, van már másik erre: http://edzesonline.hu/forum/274/edzopartnert_keresek/&action=viewtopic
sajnos én nem kelek ennyire korán futáshoz, pedig szigeten amúgy futok és a 6p-es tempód is oké lenne :) (ennyivel alapozok egyelőre, bár már elfelejthetném a 6-ossal kezdődőt alacsony pulzuson is :) )
Előzmény: atomegér (470)
Sziasztok! Lehet rossz topicba írok, de esetleg valaki nem jár reggelente a Margitszigetre futni hét óra körül? Szívesen csatlakoznék, hogy legyen ami motivál a korai kelésre. :) Köszi!
Szoktam mondani,hogy sosem szeretnék olyan jól menni bringán,mint mondjuk Kusztor Péter,hogy ha annak az a feltétele,hogy úgy kell kinézni.
Inkább ebből legyen szállóige =) Lájk! :)
Szerintem tipikus alapozós állapotban vagy.
Tavaly úgy mentem a Margitára hogy előtte semmi gyorsító edzésmunkát nem végeztem, nagyon jól éreztem magam, nagyon jól ment a futás, jó volt a tempó, csak a pulzusom volt magas. Persze legyintettem, hogy valamit nem jól mutat az óra, de 30 körül jött ügye a kalapácsos és fejbecsapott, de rendesen.
Tehát mivel most nincs hozzászokva a szervezeted a gyorsabb tempóhoz, a hirtelen jött nagyobb tempót, magasabb pulzussal tolerálja. Ezt Te félmaratonon simán végig nyomod gond nélkül.Szerintem amint visszatérsz az edzéseken az intenzívebb futásokhoz a verseny pulzusod is szépen vissza fog állni a megszokottra.
Előzmény: nedus (455)
Valamit nagyon félre értettél miközben az elméletekez olvastad! Úgymond fordítva próbálod elérni a célod.
A 160 km/hét az valahol a versenyző/elit futó heti adagja, vagy esetleg aki ultra távra készül. Mondjuk mindkettőről lebeszélnélek ennyi futómulttal, mert sérülés lesz belőle záros határidőn belül. Ráadásul az edzéseidbe belenézve igen furcsákat látni. Szerintem amíg nem megy a 4:30-as ezer, addig felesleges a 400-as résztáv, de ha félmarcsin akarsz jó időt futni, akkor meg minimum 800-as de inkább 1000-es résztávnak van értelme.
Én két éve úgy értem el 5 perces kilinkénti szintet, hogy csak 12 km-es edzésem volt. Semmi résztáv, semmi fartlek, csak nyomtam minden nap a 12 kilis körömet, amíg nem tudtam stabilan 5 percen belüli átlagban megcsinálni. Szerintem kezd el újra felépíteni az edzésedet, tűzzél ki olyan rövidebb távra vonatkozó célt (mondjuk 5km-re), amit 2 hónapon belül el tudsz érni, és ha elérted (és csak akkor) és az már stabilan megy, akkor lépsz feljebb távban úgy hogy a tempó marad. Ehez hangsúlyozottan nem kell 160 kilis hét, napi két edzés meg pláne nem (kicsit nézz utána a konpenzációnak, lehet többet árteaz a két edzéssel mint használsz), ezt meg kell tudni oldani heti 70-80 km-ből.
Előzmény: lacika76 (454)
Mindenkinek jó kedvvel lefutott, sérülésmentes kilométereket kívánok 2012-ben!
Hát igen, el kell ismerni, hogy kitartó, meg a távok is szépek ennyi futómúlttal, de én sem lepődnék meg ha sérülés lenne a vége. Nagyon lelkesen könnyű beleszaladni ilyenekbe.
Lacika, a powerhikeren sok hasznos cikk van olvasgass. Hadd írása "alapmű", neked sem kell feltalálni a spanyolviaszt (és 160km-et futni hetente egy félmaratonhoz).
Monique, Pierre tesztjei: http://edzesonline.hu/upload/1767/15306.jpg
Előzmény: miki (464)
Nem hálás feladat ehhez a témához hozzászólni. A hozzád hasonló futómúlttal rendelkezők 98 százaléka túlterhelődne egy ilyen ambíciózus programtól. Persze nem zárhatjuk ki, hogy te éppen a szupertehetséges 2 százalékhoz tartozol. Amit elérhetsz, azt elérheted egy hosszabb, biztonságosabb úton, és egy rövidebb, kockázatosabbon.
A témától függetlenül egy régi futótársunk jutott ma az eszembe, aki nem is fiatalon, 1-2 év edzés után 1:20 körüli félmaratonokat futott. Aztán túl korán ultrázni kezdett, évről évre lassúbb és sérültebb lett, végül minden versenyét feladta, 1-2 éve pedig el is tűnt. A régebbiek biztosan tudják, kire gondolok.
Előzmény: lacika76 (458)
és mit szólnál ahhoz az elvhez, h csak annyit adsz bele, amennyire szükség van a fejlődés stimulálásához? =)
Előzmény: lacika76 (454)
hát igen, én is próbáltam célozgatni arra, hogy általában nem olyan egyszerű ez h nekiáll az ember és fut 160-akat kezdőként :)
Előzmény: pudingman (450)
Szabi,tudod,hogy nem úgy értettem,hogy akin felesleg van,az nem tud futni,és csak az a jó,ha valakinek 10%alatt van a testzsírszázaléka,csak az képes csúcsteljesítményre.De tény,az igazán topon lévő futókon nem igazán van felesleges súly,ez igaz mind a zsírra,mind pedig az izmokra.
Szoktam mondani,hogy sosem szeretnék olyan jól menni bringán,mint mondjuk Kusztor Péter,hogy ha annak az a feltétele,hogy úgy kell kinézni...Akkor inkább nem,én látványbringás vagyok:-)
És azt is mondom,hogy ha már felesleg,akkor inkább legyen az zsír,mint izom.A zsírszövet csak egy sima holt tömeg,amit cipelni kell,a felesleges izomszövet viszont a súlya mellettt erősen leterheli a keringési rendszert,így duplán káros...Mégis bodyzgatok mostanság..Affene sem érti.:-))))/ebből szállóige lesz/
Mindenki másért edz.Én azért edzek,mert élvezem szinte minden percét akár a teremben,akár a bringán,akár most már a futásban.Másodlagosan azért edzek,mert szeretek egyre javulni,ez erőt ad.Csak harmadrészt edzek már az eredményekért,azok ha jönnek jó,de többre becsülök egy jó hangulatú laza bulifutást,mint egy most mindenképp jól kell menni versenyt a fiatal profikkal egy mezőnyben.
Előzmény: HarcsaBarna (460)
Jajj, Tibi nemcsak az irigység beszél belőled?
Ezért nem leszek sose jó futó, mer kövér vagyok...
Lacika!
Én arra lennék kíváncsi,amit PudingMan írt,kérdezett.
KKooos azért reagált így,mert az oldalon van pár ember nagyratörő tervekkel,érdekes elképzelésekkel,egyedi edzésmódszerekkel.
De valóban,minden tapasztalat nélkül hogyan gondolod,hogy a semmiből heti 160km-ekkel pár hónap alatt egy igen erős formát építesz fel egy FÉLMARATONRA?
Ez olyan ellentmondás,ami nehezen érthető azok számára,akik sokat,régóta edzenek.És hidd el,te sem vagy kivétel a nagy tömegből leszűrt statisztikáknak-Ennyi edzéssel Ultra távokra lehet,kell készülni,nemhogy maratonra.
Ha valaki igazán jó futóalkat,akkor heti 70-100km közti futásokkal bőven jól fel tud készülni egy jó eredményű maratonra.
Ha többet edzesz időben nem fogsz gyorsabban fejlődni a 10-20km-es távokra,hiszen azokra több gyorsító,rövidebb edzés kell.
Viszont láttam,egy 5km-es felmérő versenyre bőven 5p feletti tempót futottál.Ez még akkor is kevés tempó futásban,ha mondjuk az első km egy ahogy írtad húzós/6-8%?/emelkedő,mert ilyen rövid távon azt is tudni kell 5 perc környékire futni.
Az elméleted a testsúllyal sem jó.Ha futó akarsz lenni,akkor bizony minimum a testmagasság-10%testsúly mutató,és akkor ha valóban izmos alkatú vagy,és 10% a testzsírod most még mindig ki fogsz tűnni a futók közül,ahogy én elütök a bringásoktól még leszálkásodva is...
Néztem az adatlapodat,nincs egy képed sem,tehetnél fel magadról páratahol látható teljesen a formád,mint pld az én alábbi képeimen,és akkor kiderül,hogy mennyire kell ragaszkodnod a kilóidhoz,vagy mennyit kellene fogynod az ideálisabb versenysúlyhoz.
A napi 2 edzés nem rossz dolog valóban,én is szoktam alkalmazni,de ahhoz is elég jó szinten kell lenni,és könnyű vele lesérülni alapok nélkül.
A másik dolog,ha most ilyen intenzíven,résztávokkal,tempófutásokkal,napi 2 edzéssel alapozol,akkor az intenzítást hogy fogod növelni versenyszezonban,hová lépsz tovább,hogy a szervezetedet új ingerekkel további fejlődésre bírd?
Előzmény: kkoos (456)
Hí PudingMan!
Hát apám gratulálok,jó edző vagy,de azért azt is el kell ismerned,minőségi árút csak jó alapanyagból lehet készíteni:-)))
Szóval,ha már azt mondod,a feleséged 22%testzsírral van a fotón,ezen hadd vitatkozzak egy kicsit,aki sokat látott,mért már jó pár száz emberen.
Én csak a kép alapján,az izomformákból,izomhas-tapadás arányokból,definícióból,látható vékony bőrredőkből kiindulva valahová 15-18% közé tenném a testzsírszázalékot.
Gondolom,te a most divatos testzsírszázalék mérő mérleggel mérted ezt az eredményt,akár kézi,akár testsúlymérleg egyben,nem a pontos eredményt adó bőrredő méréssel.
Nekem is van a teremben egy testúlymérleg,ami "tud"testzsírszázalékot,rám simán kiírt 14%-ot ebben a formámban,amikor egy erős szezon után 178/72kg-al 7-8mm börredő volt a legtöbb rajtam a hasamon,combon izomhasnál 3-4mm....Ez 6-7%testzsír szint:

Továbbra is az itthoni magyar nők 80%-a elhízott.kint sokkal többen sportolnak rendszeresen,és jobban figyelnek ugyanakkor az egészséges táplálkozásra.
Előzmény: pudingman (451)
Pudingman, időnként megjelennek az ilyen arcok, nyomják a tutit, tervezgetnek, aztán majd jön a pofára esés és a lesérülés. Mondjuk már a nick is sokmindent elárul: Lacika. Ferikével majd egymásra találnak és szülnek nekünk izgalmas futóedzés teóriákat.
Sziasztok és BÚÉK !!
Tegnap egy újjab érdekes ( legalábbis számomra ) pulzus-tapasztalattal lettem bölcsebb : November vége óta alapozok , lassan és alacsony pulzussal . Még semmi , úgymond minőségi futást nem csináltam . A tegnapi futást némileg felmérő jelleggel is futottam , kiváncsi voltam hol tartok . A tempó kb. a várt volt , viszont a pulzusom sokkal magasabb lett , mint számítottam rá . Érzésre nagyon kellemes volt , nem éreztem erősnek . Az októberi futószalagos mérés szerint jócskán a küszöb felett voltam . Vajon minek "köszönhető" ez az érték ? A gyorsabb edzések hiánya ? Greg !! Segíts !!
Nos, ugyebár még nincs túl sok tapasztalatom, és nem kapkodok. Ezért is írtam, hogy a maratonnal nem sietek.
A heti km növelése más, mert ott nem versenytempóról van szó. Természetesen nem akarom magam túlterhelni, de a folyamatos fejlődéshez picit többet kell beleadni, mintha csak kimenne az ember, és mindig ugyanazt csinálná.
Úgy tervezem a 160 elérését, hogy egyelőre 15, 2Km-es napok lesznek, és 1-2 vagy maximum 3 napon duplázok, de egyelőre csak a 15-tel lesz így. A duplázós napokon egy erősebb, egy lazább edzés tartok (ez eddig bevált). A 20-as napokon még nem fogok erősebbet, csak lazát futni. Ahogy egyre jobban szokja a lábam, úgy fogok sűríteni, és picit gyorsabb napokat tartani.
A mostani év a mélyebb tapasztalatok megszerzési időszaka lesz. Eddig elég szépen haladok. Szerencsére elég sok időm jut minderre, így heti 2-3 erősítő edzés is be fog férni, szigorúan felső testre. A súlyt tovább nem akarom csökkenteni. A 168/68-70 körüli magasság/súly arányt szándékozom tartani. Tudom, ezzel komolyabb tüdő teljesítmény fog kelleni a komolyabb tempóhoz, ahogy Orca is írta. Mindent részletesen naplózom, így tudom követni a fejlődést.
Már járok egy kisebb egyesületbe, ahol majd elmélyítem a kapcsolatokat, és gyűjtöm az infókat, hogy mit, hogyan, s merre. Remélem nem fognak összezavarni. :-)
Valószínűleg lesz laza hét is az edzési időszakban, de majd kitapasztalom, mi az ideális a testemnek.
Neki van egy jó edzöje, nekem meg egy tanítványom, aki néha lusta

Majd kapok, ha ezt elolvassa.....
Előzmény: picikata (452)
Szomorú tény,de elmondanám,hogy ma magyarországon a 30 feletti nők 80%-a már a 20% testzsírszázalék közelében van,vagy pedig felette
Tibi,
szerintem, itt egy kicsit túl szigorú vagy a nökkel. A 20%testzsír teljesen rendben van. Persze, nem egy body-s nöre gondolok, aki pont szálkásít a verseny elött:-)
A nejem a képen 49éves, és 22%-os testzsírral rendelkezik. Futott már kb. 30maratont, 5x50km-t,
sokszor 100km-t, 1x147km-t.
Én 2000-ben együtt edzettem az akkori osztrák csúcsot tartó maratonista növel (Dagmar Rabensteiner - 2:35 körüli maraton tudott). Neki akkor 10% körül volt a testzsírja.
Mit mondjak, nem tartottam egy kivánatos nönek:-) Tudom: izlések és pofonok:-))
Söt, nöknél 10% alatti testzsírnál már kimarad a menstruáció, mert a szervezet érzékeli, hogy terhesség esetén károsodna a gyerek.
Előzmény: ORBEA ORCA (426)
Nem érzel itt egy "kis" ellentmondást:
1-Márciusig felmegyek heti 160-ra
2-de csak a félmaratonban gondolkodom, egyelőre
3-A profik is azt mondják, hogy a maratonhoz évek kellenek, így azzal még ráérek
Gondolom, nem minden héten akarsz futni 160km-t, de ha három hét kemény, egy hét könnyü edzést csinálsz,
pl.: 120+140+160+80=500km egy hónap alatt. Ennyit akarsz futni kevés futómúlttal, de csak félmaratonban gondolkozol?
Maratont simán bevállalhatsz 6hónapi edzéssel. Hogy milyen idövel érsz célba, az már más kérdés. De szerintem, ha ilyen jól feljödsz, akkor simán fogsz futni 3:10-3:20 között.
A profik még azt is mondják, hogy a heti 160km-hez több év futómúltra van szükséged:-))
Még valami: hogy gondolod futni a heti 160km-t? Én sokszor futottam már ilyen heteket, de egy maraton mindig volt benne. Mondjuk az világos, hogy a tempó lassabb volt. Tudtam futni versenyen 3:07-3:15 között, akkor az edzéseken 3:35-3:40 között futottam, végig aerob1-ben, és másnap megint tudtam futni 20-30km-t. Viszont, ha 150km körüli heteket futottam, akkor már nem volt eröm intervallozni.
Előzmény: lacika76 (449)
Előzmény: monique (448)
ha tényleg képes vagy rá már most télen lesérülés nélkül, akkor lehet elég nagy futótehetség vagy. :)
amúgy a masszív stabil alapokhoz elvileg nem elég 1 télen át ezt futni, hanem évek munkája, de lehet h nem mindenkinél kellenek évek, nyilván nem véletlenül tudsz már egy ideje 90km felett futni.
ja, és ennyi erőfeszítéssel remélem a maratonod bőven 3 órán belül lesz tavaszra =)
Előzmény: lacika76 (447)
Megfelelő, masszív, és stabil alapok felépítéséhez, és mert képes vagyok rá. :-)
Előzmény: monique (446)
minek a heti 160km-es cél 3 hónap (vagy max 1 év) rendszeresebb futás után?
Előzmény: lacika76 (444)
a link biztos választ adott azóta a kérdéseidre, de azért még hozzáteszem: nem célja a tesztnek a csúcs (vo2max) tempót kihozni.
Előzmény: lacika76 (442)
Előzmény: ballakornel (439)
mármint a te polarod? gondolom az a maxpulzust veszi csak alapul. a 140 és a 147 hány % a polarodban?
hol nézted meg Pierre Hadd-tesztjét? megnézném én is újra, mert már rég láttam és csak annyira emlékszem h onnan indult vmi focis sérülés után 1 hónapos kihagyás után mint ahol én néhány hónapos futás után voltam... =))
Előzmény: ballakornel (439)
Balu,Szabi,én is habtestű vagyok,nem egy futó alkat....:-)
Hiába no,ma mérlegeltem edzés előtt,178cm-embez 84,5kg volt,ez idei csúcs...A karácsonyt megúsztam,sőt utána voltam alig 80 is...
Szóval most jó kövérkés vagyok már BMI ügyileg vagy 25%...:-)
De tastzsírszázalék még mindig olyan 10%körül,ez azt jelenti,a legnagyobb bőrredő az egyenes hasizmon 10mm,a legkevesebb tricepszen 3mm....
Tehát ma trappoltam rendesen 84 kilósan,még jó hogy rádiót hallgattam közben,és így nem hallottam:-))))
Előzmény: csetbalu (436)
Lacika, nekem is úgy tűnik, hogy nagyon szerencsés alkat vagy, jól nyomod 1 év után! Kicsit megzavart, amit írtál, nem értettem melyik 70-80%-os értékre gondoltál, de aztán rájöttem, hogy a polar és az edzésolnine máshogy számolja a százalékokat, és ami itt 65, az a polarnál ~75. Polar, "figyelj a testedre", mi?. :)
Megnéztem Pierre Hadd-tesztjét, egészen elképesztő.
Nade, azt hiszem én is egész jól tippeltem magamnak a 140-es pulzussal. 185cm magas vagyok, sajnos nem igzán futó alkat, mert a felsőtestem hosszabb, a lábam meg rövidebb, mint kéne - de legalább az úszás mindig is jól ment. :) Kis pocak az volt, kockahas soha, az úszógumihoz is alapoztam már. Januárban még 86kg voltam, innét egész gyorsan lementem 82-re, majd itt sokáig megállt a dolog. Általában 150-160 körüli puzussal mentem, nem voltak igazán hosszú futások 10-12, max 15. Voltak erőltetett gyorsak is, néha ezek után másnap a járáshoz is le kellett nyújtanom.
Szóval szeptemberben 81.5kg, októberben elkezdtem a Hadd módszert, 140 a normál, 147 a tempós. Azóta most találkoztam először mérleggel, a szüleim meg is jegyezték, hogy a régi jobb volt, ez nagyon sokat mutat. Ráálltam: 77.1kg. Vagyis október óta fogytam kb 4kilót. Azt persze megkaptam, hogy milyen sovány vagyok, nem eszek rendesen... a szokásos.
tehát 1 éve, mert heti 2-3x magas pulzuson edzés azért simán edzésmunkának számít :) mindenesetre rendkívül kevés így is a futómúltad, gratulálok még 1x h ilyen jó futóalkat vagy, h megy a mindennap futás stb :) azért óvatosan persze, de ezt úgyis tudod!
Hadd az a HARR, amúgy meg Pierre edzésnaplójából kiderül minden, beírt minden edzést a legelső futásától kezdve (2007 elején). amúgy nem volt benne semmi titok elvileg, futott, futott, néha alacsony pulzuson, néha résztávozott, meg kicsit fogyott is, de most se az a rém vékony típus, amennyire tudom.
Előzmény: lacika76 (431)
Mostanában igen jól megy a futás, a komolyabb tempó is. Azt olvastam, hogy a testsúly csökkenéssel óvatosan. Ugyebár az sem jó, ha nagyon sok jön fel, és ha sok megy le. A megfelelő izomzatot el szeretném érni, illetve fent szeretném tartani. No ezen fogok dolgozni.
Kíváncsi vagyok, hogy running Laca, Pierre, és a többiek a javulást milyen áron érték el. Pierre-nek van gey táblázata a fejlődésről, ami azt prezentálja, hogy mennyi idő alatt, és pulzuson tudott elérni egy szintet, valamint ez az időben hogy változott. HARR diagram, ha jól láttam, ő így hívja.
Előzmény: ORBEA ORCA (433)

Hát igen...ha elmúltunk már 18 évesek elő jönnek az ilyen dolgok! Gyógyvízben alaposan áztatni?
Mónika: van olyan gyógyszer amit csak receptre lehet kapni, ha nagy tapasztalattal rendelkezik akkor megtalálja a problémát.
Nekem pl mikor becsípődött a derekam, akkor ha elmegyek egy orvoshoz injekció, fekvés és 2 hét múlva jó lesz, de elmentem a thai masszirozónőnkhöz aki szó szerint hajtogatott, és 20 perc múlva 90%-ban jó voltam. Igaz tegyük hozzá, hogy otthon nekik (Thaiföldön) igen-igen alapos képzésük van, szinte orvosszerű, viszont itthon van olyan ismerősöm, aki egy 20 órás tanfolyam után megkapta a masször OKJ-s papírt....
Ha néhány nap múlva tud fogadni akkor még menthető a verseny!
Előzmény: nedus (484)