Amatőr bringázás

2011.01.05 Szerda, 20:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:30:00

Távolság

8.7 km

Tempó

03:27 p/km (17.40 km/h)

Edzésleírás

Ergométer, elvileg ő számolja ki az adatokból (év, kg, cm, pulzus) az ideális terhelést egy 30 perces szakaszra.
Így aztán volt benne laza kezdés, fokozódó terhelés, a legerősebbet nyomni kellett keményen, aztán vissza a 3-as, 2-es szintre.
Próbáltam emellett azonos 115-ös szinten tartani a pulzust, ehhez a 2-es fokozaton 30 km/h sebesség is kellett néha, 6-oson pedig kb. 12 km/h körül is volt... :)
Az viszont kérdéses, hogy melyik puzusmérés tekinthető helyesnek: a gépé kormányon fogva a mérőt, a gépé mellkasövről kapva a jelet, vagy mellkasöv a hozzá tartozó órán nézve. Ma az első kettőt néztem, volt köztük 15 ütés eltérés.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Pedál
fordulat
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:30:00 8.7 03:27 17.40 0 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

4 hozzászólás

Amatőr képe

Amatőr 4884 napja

Hajlok afelé, hogy valóban nem a pulzusérték az egyedüli tényező a zsírégetés-izomépítés témakörében. :)

Skam képe

Skam 4884 napja

Félreértés van itt, kérem! Há' jóhogy nem az elengedett állapotra írtam, hogy hülyeséget mutat, hanem amikor visszateszem a kezem, utána még egy ideig. Elengedett állapotban csak egy P betűt mutat. Hülye azér' nem vagyok! :)

Én úgy olvastam az izomépítés vs zsírégetés dolgot, hogy számít az ellenállás, az alacsony ellenállás jó a zsírégetésre, a nehezebb tekeréstől viszont combosodik az ember. Mondjuk nem vagyok szakember, lehet akár másképp is, mindenesetre én most ezt az elvet követem még egy ideig, aztán majd látom, hogy mi az eredmény.

Amatőr képe

Amatőr 4884 napja

A cél a gép által kiszámolt verzióban egy sztenderd edzettségi állapot elérése. Mivel az eltérő fokozatok mellett is _azonos_ pulzust kell tartani, ezért tulajdonképp lehet zsírégetésnek is tekinteni, ha pl. 115-re koncentrál végig az ember. Ehhez az kell, hogy a 3 percenként változó nehézségi fokozatoknál változtassunk a pedálfordulaton, amivel azonos szinten tarthatjuk a pulzust.

Így tulajdonképp tőlünk függ, hogy a gép által kiadott 3 perces szakaszokban pl. a  2-3-4-4-2-3-5-5-3-2 ellenállási fokozatokat 150-es pulzussal nyomod végig, és akkor izomépítő jelleg dominál, vagy 115-ön, zsírégetősen.
Szerintem. :) Az dönti el a kérdést amúgy, hogy a zsírégetés alapkövetelménye és alapbiztosítéka -e az alacsony pulzustartomány. Mert ha igen, akkor nem számít az tekerés ellenállása.

A kormányos mérésnél persze, hogy ha elengeded, akkor hülyeséget mutat, hiszen nincs kapcsolat közted és a gép között -mintha levennéd egy pillanatra a mellkasövet. De amikor huzamosabb ideig fogod, és van jel, amit mérjen, akkor elvileg jó kell, hogy legyen. A mellkasöv akkor is adja a jelet, amikor nem fogod a kormányt, és a kijelzőn akkor is van érték, ami úgy változik, amint jobban tekersz, vagy lassítasz. Csak épp kb. 15-tel mást mér, mint a kormányérzékelő. De legközelebb mellkasöv+óra kombóval hasonlítom össze a mellkasöv nélküli kormánymérést.

Marad a gyerek, ha játszik. :)

Skam képe

Skam 4884 napja

Jó-jó, hogy ő számolja ki, de mi az edzés célja? Izomépítés, állóképesség-fejlesztés?

Én azt vettem észre az én gépemen, hogy ha tekerés közben elveszem a kezem a mérőről majd visszateszem, akkor az első kb. fél percben hülyeségeket mutat (pl. 80-as pulzus 30 km/h-nál...), kell neki egy kis idő, hogy visszatérjen a realitáshoz. Ezzel csak azt akarom mondani, ha jól emlékszem, hogy a kormányos mérés valószínűleg nem annyira pontos.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!