Sz.A.T futás

2018.07.28 Szombat, 15:41:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

04:04:19

Távolság

42.2 km

Tempó

05:47 p/km (10.36 km/h)

Pulzus

Átlag
142
Minimum
124
Maximum
152

Edzésleírás

Extrememan Nagyatád az év leghosszabb napja szokták mondani.. Ami így is van.

 

Szokás szerint  már csütörtökön lementünk atádra a családdal.

Pénteken a szokásos menetrend következett pihenés délig, rajszám felvétel, bevásárlás, esti kerekasztal beszélgetések (már esőben) és az ünnepélyes megnyitó.

Időben lepihentem kb 10 órakkor már ágyban voltam de szokás szerint alig-alig tudtam aludni.

Korán ébredtem kb 3 óra lehetett hatalmas dörgés villámlás eső ébresztett. Ekkor sok minden kavargott a fejemben az időjárással kapcsolatosan….. Bár egész évben rengeteget edzettem esőben, szélben nem szerettem volna ha esőben kell végig csinálni a versenyt.

Az eső csak nem akart szűnni 5 órakor amikor indultunk a tóhoz még egyre intenzívebben esett az eső. Az eső végig esett Gyékényesig.

Gyékényesre beérve leparkolva az eső alábbhagyott. Időben kiértünk mindenre nyugodtan volt időm.

Ennek ellenére az idő nagyon elrepült és mire észrevettem már a tóparton álltam úszósapkában és úszószemüvegben és már nem esik az eső… A tóparton állva a technika a rendezőket és a versenyzőket megtréfálta… áramszünet lett… a rajt – cél kapu elkezdett összeroskadni és a tradicionálisan egymás után következő zenei is elhallgatott…. Egy kis idő múlva visszajött az áram és folytatódott a rajtceremónia. Az izgalom fokozódott egyre közeledett a rajt időpontja már az utolsó Vangelis szám forgott a rajt előtt mikor ismételten áramszünet lett. A rajtoló mezőny nem esett kétségbe dúdoltuk a számot hangosan… aztán csak visszajött az áram még éppen időben és eldörrent az ágyú.

Nem tudok jól úszni ezért hátulról rajtoltam, mint hamarosan kiderült számomra  nagyon is hátulra álltam. A vízben óriási volt a tülekedés próbáltam volna előzni, hogy a saját tempómat tudjam úszni de olyan erős volt a forgalom, hogy ez szinte lehetetlen volt. Az első kör utolsó néhány száz méterén tisztult ki előttem a víz. A második kör teljesen tiszta tülekedés mentes volt. Az úszás végig jól ment magamhoz képest, kényelmesen nyugodtan fogyasztottam a kilométereket. Az első meglepetés az úszás befejezése után közvetlenül ért. Kiszállok a vízből Péter Attila mondja a nevem az időmet szaladok fel és a tömegből kiabálnak nekem, hogy „hajrá Attila” egy dunántúli kollégám kiabált nekem… nagyon meglepett… Depózás átöltözés (11p04mp) után következett a bringa.

Bringára ülve lassan kezdtek el működni a lábaim fujt egy kicsit a szél nameg az eső is elkezdett esni ismét. Az eső egyáltalán nem zavart, nagyon sokat tekertem idén ettől nagyobb esőben is.

Az eső csak a nagykörön esett, a kicsi körök tiszták és egyre naposabbak melegebbek lettek.

Biciklin ettem ittam végig a már begyakoroltak szerint: szalámis kifli + banán + víz + só.

Magamhoz képest jól ment a tekerés a frissítést is jól eltaláltam ennek ellenére az utolsó kis körben elfáradtam pihentem – pihennem kellett, hogy a futás jól menjen.

Kb fél kicsi kör kellet a pihenéshez az utolsó kiskörön visszafelé már érezhetően jó tempóban haladta.

A biciklit leadtam a depóba és rohanás átöltözni (6p15mp). A futást nagyon jó erőben és ritmusban tudtam elkezdeni. Nem öltem magam csak úgy ahogy az elterveztem, pulzusra odafigyelve.

A futópályán iszonyat meleg volt végig, folyamatosan hűtöttem magam víz + jég…

Folyamatosan ettem ittam: víz + só + banán + kóla + dinnye + 1db isogél.

Az 5. körben azt vettem észre, hogy mintha egy kicsit a tempóm visszaesett volna. Gyorsan ittam egy isogélt ami nagyon hamar rendbetett. Nagyon kényelmesen jó tempóban körözgettem (élveztem minden percét) Az utolsó körben a parkban a speaker köszöntött mint utolsó körös elmondta, hogy ez a 3. IM és, hogy nagy valószínűséggel javítani fogok legjobb időmön. Nagyon jó volt ezeket a szavakat hallani…. Az utolsó kilométert végigörömködtem magamban. Aztán a célba kisebbik fiammal futottam be az óra 12:13:56 állt meg számomra.  

Nagyon jó volt célba érni és végre megállni. Év közben edzéseken gyakran felteszem magamnak a kérdést, hogy miért csinálom? Miért edzek? Miért megyek kis esőben futni tekerni? Miért nem élek „rendes életet” mint normális férfi társaim egy sörrel a kezében nyugodtan egy focimeccset nézve?

De ez a nap a  rajtolás a verseny és a célba érkezés napja, pillanatai mindenre választ adnak....

 

 

 

Ezt a célba érkezést  egy nagyon hosszú és rögös felkészülés előzte meg. A 2017 év gyakorlatilag kiesett végig a leépülésről szólt. A mélypont 2017 decemberében volt amikor a térdem kifordult. A felkészülést 2018. januárban kezdtem tele kudarcélménnyel és sikertelenséggel. Nagyon nehezen mentek az edzések minden edzés egy küzdelem volt számomra. Márciusban el akartam menni egy félmaratonra de mivel nem éreztem magamban az erőt így kihagytam inkább (nem akartam mégegy kudarcélményt). Aztán ahogy teltek múltak a hónapok (kb úgy április vége – május körül) kezdett visszajönni az erő, jöttek az edzéseken a sikerélmények. Az úszásban nem igazán éreztem az előrelépést a gyorsulást, de a futásban és a tekerésben mindenképpen.

Úgy vágtam neki a versenynek mint mindig, hogy mindegy az idő csak sikeresen célba érjek. Az már külön öröm számomra, hogy még 21 perccel a legjobb időmet meg tudtam javítani…

Pontosan 2 hét telt el a verseny óta most ahogy írom ezt a beszámolót és még mindig a verseny „lázában égek.” Nem volt olyan nap, hogy ne gondoltam volna vissza a verseny pillanataira, élményeire… Nagyon örülök, hogy ott lehettem mint „versenyző” átélhettem a verseny minden pillanatát.

 

Nagyon köszönöm feleségemnek Mariannak és fiaimnak a támogatást. Nélkülük biztosan nem sikerült volna a felkészülés és a verseny.

 

Azt, hogy hogyan tovább azt még nem tudom. Remélem Isten ad erőt egészséget és kitartást a folytatáshoz……

 

(Ezt a 3. IM versenyemet nemrégiben elhunyt  Édesapám és unokatestvérem Máli Péter emlékére ajánlom…. Peti éppen a 3. IM készült, mikor itt hagyott minket………………………………………..)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
04:04:19 42.2 05:47 10.36 0 124 152 142
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

2 hozzászólás

Jankó képe

Jankó 2022 napja

Nagyon nagy gratula!

Nagy Attila 81 képe

Nagy Attila 81 2106 napja

Gratulálok Sporttárs!!!Nagyot menttél!!!Sok-sok ilyet még!!!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!