Da Martian futás

9x800 méter résztáv2018.07.01 Vasárnap, 05:40:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:28:05

Távolság

7.25 km

Tempó

03:52 p/km (15.49 km/h)

Edzésleírás

9x800m résztáv, 3 perces pihenőkkel

 

A dubaji kánikulában nagyon tartottam ettől az edzéstől. Már a 200-ak és a 400-ak is kipurcantottak, féltem milyen lesz a leggyilkosabb 800-akból 9 sorozat a közel 40 fokos hőségben. Tudtam, ezt csak kora reggel van esélyem megcsinálni, és halasztgattam, halasztgattam a hét második felére, de végül hétvégén sem tudtam rávenni magam a korai kelésre. De a hét utolsó napján nem volt mese, keltem hajnali 5 előtt. Igazság szerint már ez is késő volt, mert mire elkezdtem az edzést már fenn volt a nap, de a toronyházak egy ideig még árnyákot adtak. Az elhagyatott promenádon kiválasztottam egy egyenes szakaszt a házunkhoz közel, és bekészitettem a hűtőtáskát az innivalóval, meg a hideg törölközővel. Melegités gyanánt kocogtam pár métert és végeztem néhány majdnem dinamikus nyújtógyakorlatot, de aztán bele kellett csapnom, mert percről-percre nagyobb lett a meleg. Úgy éreztem az előirt 3:30-as pihenők túl hosszúak, meg szerettem volna mihamarabb végezni, ezért eldöntöttem, hogy csak 3 perces pihenőket tartok a futások között.

 

Mivel igy is 34 fok volt, és elképesztően hosszúnak tűnt a 9 sorozat, az erőt sem éreztem magamban, és még kicsit macskásak voltak a tagjaim is, ezért úgy döntöttem, hogy nem tolom nagyon durván, max nem lesz meg az előirányzott 4:15-ös tempó. Szerencsére kellemesen hűsitő, de nem túl erős szellő fújt végig. A legelső etapot igy lendületesen, de lazán toltam, figyelve közben a kijelzőt, hogy hol van pontosan a 400 méteres forditó. Mikor visszaértem, az óra meglepetésemre 4:19-es tempót mutatott, vagyis egy laza futással is lehetett hozni az előirt szintet. Ez kicsit meghozta az önbizalmam. Ráadásul az első körben mindig kicsit későn kapja el a GPS a jelet, igy valószinűnek tartottam, hogy hosszabb is volt a táv, mint 400 méter. Igazam lett.

 

A 2. kör ennek éppen az ellentéte lett. A GPS jel ezúttal össze-vissza ugrált, igy már kb. 300 méternél azt mutatta, hogy fordulnom kellene. Tudtam hogy elsőre többet mérhetett a cucc, de tutira nem ennyivel.. Igy hát manuálisan korrigáltam, tovább futottam még 100 métert, igy lett nagyjából 800 a vége. Valószinűleg még igy is valamivel kevesebbre sikerült, de ez korrigálta az első hosszabb kört. A lenti résztávos bontásba javitva irtam be az eredményt, hogy ne legyen irreális.

 

Szóval mire a technikával belőttem a pontos távolságot, már majdnem letudtam az edzés felét. és még mindig eléggé energikusnak éreztem magam, egyelőre a hűtött törölközőt sem kellett használnom. A vizem viszont konkrétan egy fagyott jégtömb volt, kicsit túltoltam a hűtést, félve a nagy melegtől. Ez egyrészt jó volt, mert mindig csak annyit tudtam inni, amennyi épp felolvadt, nem tudtam túlinni magam. De néhány kör után már nem tettem vissza a palackot a hűtőládába, mert a végére konkrétan nem lett volna vizem.

 

Az 5-6. széria után már láttam az alagút végét. A pulzusom viszont egyre magasabb lett minden etap után, akár csak a nap állása és a hőérzetem. A pihenők alatt immár serényen hűtöttem magam a törölközővel is. Egyenletesen tartottam a tempót, nem voltak nagy kilengések, de már közel sem volt annyira laza, mint az elején. Persze a középső sorozatok mindig a legnehezebbek, amikor még sok van hátra, de már fárad a láb. Ezúttal is a két középső 800 lett a leglassabb, de mindössze néhány másodperccel. Most áldottam az eszem, hogy nem kezdtem be durván, mert igy az edzés második felében maradt még tartalék, és vissza tudtam gyorsulni. Bár egyre melegebb lett, és egyre nehezebben ment, de a 7. körben az ólomlábak ellenére is tartani tudtam a tempót, és a hátralévő kettő már nem tűnt ijesztőnek. Az utolsó előttinél egy icipicit még rá is tudtam pakolni, mert tudtam, hogy nem kell többet tartalékolnom, a fináléba pedig beleadtam majdnem mindent. Ezzel az erős befejezéssel sikerült 3:50 körüli átlagtempón tartani az edzést, ami nagyon jó eredmény, tekintve a hőséget, meg a tényt, hogy az első kör még vastagon 4 perc fölött volt, igy alig 3:45 fölött kellett tolnom a maradék nyolcat ehhez az átlaghoz. 

 

Nagyon elégedett voltam az edzés végeztével. Egyrészt mert letudtam a 'mumust'. Másrészt mert nagyon nem is vágott földhöz (akkor még, de estére teljesen ki voltam facsarva). De leginkább azért, mert ilyen hosszú távon nagyon régen nem mentem már ennyire gyorsan, ami azt mutatja, hogy kezd látszódni az elvégzett 6 heti munka eredménye. Újra könnyebben megy a futás, a hőség ellenére is. És ha most még csak résztávban, pihenőkkel mentek is a 4 perc alatti ezrek, ez már nincs messze attól, hogy egy összefüggő 5 kilis futásnál is tudjam ezt abszolválni (normál klimán persze).

 

Az előirt 4:15-ös tempó helyett 3:50-et futottam, ráadásul az engedélyezett 3:30-as pihenők helyett csupán 3 percesekkel. Vagyis továbbra is bőven tudom tartani az előirt edzéstervet. Mivel az app az eredmények függvényében változtatja a programot, kicsit féltem, hogy a spanyolországi hűvösebb klimában elért jobb teljesitményemet nem fogom tudni tartani Dubajban, de ez a félelem egyelőre alaptalannak bizonyult. a következő héten is lesz ugyanez az edzés, kiváncsi leszek az hogy fog menni, igy hogy már megvan a rutin. Azt jó lenne pályán futni a pontosabb eredmény mérése érdekében. A 8 másodperc eltérés a brutto idő és a résztávok össz-eredménye között az a nagyjából 50 méter, amennyivel többet futottam (mivel a GPS nem pont 800 méternél állitotta meg a köröket). A lenti résztávok pontosan 800-méterekre lettek visszaosztva.

 

Kör          Idő          Tempó

1.            3:27         4'19"

2.            6:31         3'49"

3.            9:34         3'48"

4.            12:43       3'56"

5.            15:50       3'53"

6.            18:52       3'47"

7.            21:54       3'47"

8.            24:52       3'42"

9.            27:57       3'51"

Edzésszakaszok

Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Nike Zoom Fly Team USA