zoles73 futás

2013.10.13 Vasárnap, 09:30:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

03:45:50

Távolság

42.2 km

Tempó

05:21 p/km (11.21 km/h)

Edzésleírás

SPAR Marathon Budapest 2013.Tavalyihoz képest 1 percen belül. A többit majd leirom később.

 

2013.10.13 SPAR Budapest Maraton.

 

          A sikeres NIKE félmaraton felkészülés után a gyors iramokat, résztáv edzéseket el kellett felejteni, és a maradék rövid időben (alig több mint 1 hónap) a hosszú- lassú futásokkal kellett ráhangolódni a kemény maratoni versenyre. Ehhez kiindulásként adott volt egy alap kondiállapot, mely a tavalyinál egy kicsit gyengébbnek tűnt, vagy közel hasonló.

          Az első 30 felettit Kránitz Atival  futottam ,aki éppen a berlini verseny előtti utolsó simításokat végezte, így viszonylag lendületesen mentünk, és a 28km után már jött a „savanyúság, combosodás”, majd pár napig izomláz. A másodikat már lassabban futottam(5.35min.átl.), de a 30 feletti pár km erősen kimerítő volt. Közben 22km-es edzésekkel „frissítettem” magam. A 3. 30km feletti futás már elég jól ment, pedig a frissítőzés messze nem volt jó, kicsit túl is öltözködtem, hiába a szervezet nagyon jól tud adaptálódni még ilyen rövid idő, pár hét alatt is. A tavalyihoz képest a távok hasonlóak voltak, de lassabbak. Sajnos az idő rövidsége (4-5hét) miatt több hosszú nem fért bele a felkészülésbe, így is szoros beosztást igényelt. Még szükség lett volna 3-4 hosszú futásra(30kili felett, melyből 2 akár 40km), mondom ezt utólag.

          Az utolsó hét már a pihenés jegyében telt, ugyanis a regeneráció nekem ezen  kemény hetek után több napot is igénybe vesz. Volt egy futóiskolás edzés (óriáslépés, sarok-térdemelés, keresztlépés, indiánszökdelés, háttal futás, minisprint stb.) a gimipályán, amit nagyon élveztem, és hasznosnak bizonyult, pedig nem tűnik létkérdésnek, de tudom ajánlani,mert lazít, erősíti a futáshoz használt segédizmokat, javítja a koordinációt, csökkenti a sérülésveszélyt és játékos, változatos. A végén pedig az utolsó edzés egy lendületes 8km 4.30-ban volt. Azután pár nap futásmentes pihenőt is sikerült összehozni, így elmondhattam hogy a lehetőségekhez képest jól felkészültem.

          A terv ekkor úgy nézett ki hogy 4 órán belül legyek, és ha megfutom a tavalyit(3.ó45min.) akkor már igen jó eredményt könyvelhetek el. Bár tavaly szerintem jobb erőben voltam, bíztam a taktikai fejlődésben, növekvő versenyrutinban lévő tartalékokban.

         A verseny előtt párás idő fogadott a helyszínen, végül rövidujjú pólót vettem fel, hátha szél lesz vagy csapadék, ill. térdes nadrágot, de ezek sajnos nem lettek a legjobb megoldások, mert túlöltöztem magamat még így is. A rajtnál sikerült összefutnom Frank Tibor „legendás” ultramaratonistával, aki korábban Mosonmagyaróváron is élt, így beszámoltam neki röviden a helyi futóéletről itt Óváron,ill. kérte ha tudunk csatlakozzunk hozzájuk a BécsBudapest Szupermaratonon kísérőként a szigetközi szakaszon. Majd elindult a tömeg, beálltam a 3:30-as iramfutók fehér lufija mögé és féltávig velük mentem(4,45-5,00min/km), így nem kellett gondolkodni a tempón. Utána tudtam hogy nem fogom bírni, így kissé lassítottam(5.15-30közt). Végig izót, vizet, ill. féltávon 1 Magnézium tbl. nyomtam magamba. A sok fordító, emelkedő azért kimaradhatott volna, de azt kell megenni amit adnak. A szurkolók és a zene sokat javított a közérzetemen.  A Margitszigeten jött el a „fal”, ahol könnyítettem is ,bőven frissítőztem, szőlőcukrot is nyomtam, majd felsétáltam a hídra kifelé, utána már a végéig tudtam futni, sőt az utolsó 4km kifejezetten jó tempóban sikerült megfutni . A felüljáró idén nagyon ment végig előztem rajta. Láttam hogy nagyon szorosan , de meglehet a tavalyi időm, így aztán megnyomtam (5:10)az utolsó idegölő fordítókat is és Kokó(30km-es távot teljesítette) után 100méterrel be is értem: 3:45:50 alatt. A tavalyinál kb. fél perccel lett rosszabb, de inkább azt mondanám egyenlő. Beérkezéskor azonban idén lényegesen komfortosabb volt a közérzetem, nem volt „meghalás”, csak egy kicsi vízhólyag, átmeneti derékfájdalom. A parkban már együtt meséltük az élményeket. Ez az év rutinossá, taktikusabbá tett, rosszabb felkészültséggel is sikerült félmarcsin javítani, a maratont pedig lassabb alaptempóval kezdve is ugyanúgy hozni kimerülés nélkül. Persze még mindig van mit korrigálni.

     Idén már csak futkározás lesz, semmi verseny, jövőre pedig kevesebb verseny, több könnyed , „éles felkészülési időszak” mentes futás. De azért a Szigetköz Minimaraton és az UB csapatverseny mindenképp jó lenne, esetleg Győr-Lipót…..majd meglátjuk. Ez a szezon is jó volt Veletek.

Üdv:Zoles

     

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
03:45:50 42.2 05:21 11.21 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

6 hozzászólás

zoles73 képe

zoles73 3899 napja

hát inkább 1 perccel  majdnem lassabb lett :(, de ennek is mennyire kicsi az esélye, hogy ilyen pontosan közelitem a tavalyit.

Tündüs képe

Tündüs 3900 napja

Húha újabb PB? Gratulálok!!

jovovich87 képe

jovovich87 3900 napja

Gratulálok Zoles, remélem elégedett vagy! :) Várjuk a beszámolót, most rajtad a sor :)

csabipontkom képe

csabipontkom 3900 napja

Szuper lett, nagy gratula!! (Még épp időben kiszúrtalak a mezőnyben!)

faxau képe

faxau 3901 napja

Hoppá! Gratulálok Nagy vagy!

toncsofia képe

toncsofia 3901 napja

Terv teljesítve!!! Gratulálok Zoles!!!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!