Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 998 106 km-t sportoltatok
lacika76
Futás lacika76  futott  2017-04-01-n

5 / 2 értékelésből
Új edzés nézet
Edzésvégzés időpontja
2017-04-01 10:23
Edzés típusa
Terepfutás verseny(verseny)
Edzésmunka ideje
00:56:20
Megtett távolság
12.92 km
Edzés sebessége
13.76 km/h
Edzés tempója
04:22 p/km
Szintkülönbség
150 méter
Elégetett kalória
794 kcal
Időjárás
Napos idő Napos idő, 17 fok, Közepes szél
Edzés leírása

IV. Tordas jótékonysági 13km-es futóverseny


Tavaly - az előző napi es után - sáros terepen futottunk kissé zord, hűvös, szeles időben. Ma ennek az ellenkezője volt! Eső jó ideje nem esett, a meleg már ár napja beköszöntött, száraz, de nem poros terepen futhattunk.

Az előző évi eredményhez képest 3:08 percet tudtam javítani. A tervezett idő 55:xx volt, tehát szinte pontosan teljesítve lett.

 

Már nagyon hamar (8:00) odaértünk, mivel édesanyám és futótársa Ircsi, a 6km-es távra neveztek, ami a 13-as eltt rajtolt. Időben ott kellett lenni, hogy ne csússzunk el semmivel. Mivel nem BSI szintű esemény, a nevezési ceremónia nagyon gyorsan megtörtént, volt idő az akklimatizálásra. Én a patak melletti kerékpárúton sétáltam egyet, és megnéztem a lovakat. :-)

Túl sok ismerőssel nem találkoztam. Összefutottam Pintér Andrással, majd később az érdi futónagykövettel, és Zöldi Attilával. Ő nagyon jó 7-10km körüli terepfutó, és speciálisan erre edzi magát. Sejtettem, hogy ő lehet az egyik esélyese az első helynek. Pár arcot ismertem korábbról és volt egy srác, aki nagyon határozott tekintettel nézett. Tiszta izom, tökéletes futóalkat. Ő nyerte meg a versenyt, nem is akármilyen idővel. Attilával jót meccseltek 4.5km magasságáig.

 

Szoktam nézni az indulókat, de így ránézésre nem lehet mindig pontosan belőni, ki mire képes.

 

Mivel ez a pálya elég komoly kihívás az indulók részére, ezért komolyan vettem a bemelegítést. Szerintem jól sikerült, elég jól rá tudtam hangolódni a futásra.

 

A bemelegítés után visszamenet, már láttam, hogy a Százhalombattai különítmény is rajthoz állt. Tudtam, hogy jönnek, csak azt nem, hogy hányan.

 

A pályáról az alábbiakat érdemes tudni (jól kielemeztem a tavalyi futás mérését):

* 4.5-5km-ig hullámos, vannak benne komolyabb emelkedők, mindenféle útfelülettel (aszfalt, köves, törmelék, föld, vegyes). Néhol figyelni kellett, hogy nehogy belefuss egy kátyúba. Az emelkedőket tisztelni kell, mert ha itt elfutod, akkor a maradék 8km-t végig kell szenvedned!

* 4.5-5km után egy darabig sík, enyhe emelkedő, lejtő, szántóföld pici emelkedővel jött, majd volt egy bal kanyar után az utolsó, de egy igen kellemetlen dombos rész jött. Ha idíeág tisztességesen odatetted magad, akkor ezután "megpihenhettél" a lejtős részen, majd a maradék 2-3km-es sík, de igen erős szembe szeles kerékpárúton.

 

Mivel tudtam, hogy pálya szinten mire számíthatok, csak moderáltan erős tempóval kezdtem. Az már itt látszódott, hogy Attila és a nyertes srác küzdelmébe reálisan nem lehet beszállni, kockáztatni meg nem akartam. Az első 4-5km-re 4:30 körüli átlagtempót terveztem, ami jobb is lett.

Pár emelkedő után (4.5km körül) sikerült lendületet váltani, így az előttem haladó 3. helyezett srácot sikerült leelőzni, és kb. 300m-re tudtam növelni az előnyömet hozzá képest. Szépen, tudathatosan felépítve hoztam össze ezt az előnyt. Már nem tudott közelebb kerülni, így feltételezhetően ő is érezte a dombok súlyát.

Bár nagyon jól fel tudtam pörgetni a sebességet, az első két helyezettet nem tudtam befogni, így inkább egy arra figyeltem, hogy az 55' körüli tervet tartsam.

Az utolsó lejtőn lefelé azért már lehetett érezni, hogy jól odatettem magam, nem lazsáltam. Nagyon figyeltem a talajra érkezésre, mert volt sok úthiba a földes útfelületen!

Volt egy terv, hogy a lejtő utáni részt egy jó erős tempóval megfutom (már ha marad rá elég energia). Ennek picit keresztbe tett az erős délkeleti szél. Dacolni nem nagyon szerettem volna az időjárással, így kihoztam, amit lehetett. (Kocséron is jó alaposan betett a szembe szél).

A befutó jó lett, az 56:20-as eredmény elég komoly javulás a tavalyi 59:28-hoz képest.

Frissítés gyanánt vittem magammal szőlőcukrot, 2dl gyümölcslevet, egy Vita Tigrist. Ez elegendő volt, bár az igazi aszfalt/tereppörköléshez valószínűleg kellett volna egy gél indulás előtt. Ennek betesztelése folyamatban van...

 

Érdekesség, hogy a mi 40+ -os hármasunk megverte a 40 alattiak hármasát, nem is akármilyen előnnyel! :-)

 

Jó volt, szép volt, szerintem jövőre is megyünk!

2018-ban, ha jól sikerül a forma, és nem lesz ultrás csapatverseny kilátásban, lehet majd rá specifikusan is készülni. Ki tudja, majd meglátjuk...

 

A pulzusmérés a verseny alatt úgy néz ki behalt, így egy fontos mérési eredmény maradt ki. Érzésre jobb lett (alacsonyabb ÁP és MP, mint tavaly és a TE érték is alacsonyabb lett).

A maximális pulzus saccra: 165-168 lehetett

Az átlagos pulzus saccra: 158-162

Itt-ott jól mért, erre alapoztam a becslést!

 

 

Garmin TE: 4.8

Road-X: 3254.50km

6 hozzászólás

kincsoo 2594 napja
kincsoo képe

De jo jossz Te is!

kincsoo 2590 napja
kincsoo képe

Krausz Zoli nyerte meg, FTC -triatlonos :-) gratulalok igy is csodás eredmény!

kincsoo 2590 napja
kincsoo képe

Edzesonlinon : zolle neven van szokott írni az edzéseimhez!

lacika76 2589 napja
lacika76 képe

Köszi, megnézem. :-)

RemAti 2554 napja
RemAti képe

Klassz időt futottál. Grat.

lacika76 2553 napja
lacika76 képe

55' körüli terv volt, így ez igen, valóban jó lett.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!