Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 995 108 km-t sportoltatok
Felkészülés a félmaratonra

Most már tényleg nem tudom....

vakondka | 2014-08-28 16:03:40 | 10 hozzászólás

Mostanában sokat olvasok futás témában, tudom nagyon sokat kell még tanulnom. Ami most a legjobban foglalkoztat, az a pulzus. Mondjuk van pulzus mérő órám, de nem egy nagy szám. Szóval most azt olvastam, sőt ki is számoltam, hogy nekem a max. pulzusom nem lehetne több futás közben, mint 135.

Amiket eddig mértem, mind magasabb volt. Ilyen pulzussal max vonszolkázom magam, ami nem nevezhető futásnak. Így egy versenyen sem tudnék indulni, mert soha nem érnék célba. Egyáltalnál létezik záróbusz? Még ezt sem tudom.

Ma kimegyek futni, természetesen mérem majd a pulzusomat, meglátom mit hozok össze...

Közben megjöttem a futásból és annyira, de annyira élveztem. Feltettem hát a mérőmet és elindultam. Elhatároztam, hogy csak lazán futok, közben fegyelem a pulzust és kész. Arra rögtön rájöttem, hogy 135-ös pulzussal lehetetlenség futnom, az már csoszogás lenne, azt meg már nem élvezném.

A lényeg: most pályán futottam körbe-körbe a végeredmény 8,61 km 01:00:29 max: 05:48 perc/km, átlag 07:01 pulzus: 152-175, de átlagban 145 körül volt, amikor ránéztem az órára.

Bírtam volna még, csak egy picit éreztem a térdem, de nem vészes, egyébként is izomlázam van a combomban a tegnapi Rubint Réka tornától.Nevetés

Vittem a párom okostelefonját, ami szerint 712 kalóriát égettem, persze ezt nem hiszem el. Most már csak meg kell tanulnom idebiggyeszteni az adatokat, de még nem tudom hogyan kell.Király

 

 

10 hozzászólás

mjoci 3536 napja
mjoci képe

Ha annyira foglalkoztat érdemes egy terheléses vizsgálaton beméretni. Ott egészen pontosan be tudják lőni a zónáidat.

Záróbusz meg elég sok versenyen van.

vakondka 3536 napja
vakondka képe

Szia:)

Köszönöm a gyors válaszodat!:) Amúgy is esedékes egy kardiológiai felülvizsgálat, bár nekem még terhelésest nem csináltak, de most kérni fogom!!

Hát igen a záróbusz, a gonosz, amitől eddig is féltem, no ezért nem indulok én a szeptemberi félmaratonon, majd csak jövöre, addig még sok dolgom van, sokat kell még futni!!

zilaci 3536 napja
zilaci képe

Körülbelül annyira precízek és magadra szabhatóak ezek az imitt-amott fellelhető pulzuszóna meghatározások, mint hogy az ideális nő testalkata 90-60-90... Esküszöm, láttam már ettől eltérőt. :)
Egyetértek Jocival, vagy egy terheléses vizsgálat, vagy legalább egy önálló futóteszt elvégzése, addig a pulzus csak mint érdekesség szerepel, sajnos.

vakondka 3536 napja
vakondka képe

Hát igen, ez jó "ideális női testalkat". Maradok most annál, hogy figyelem magam futás közben, azután majd meglátom, és persze kérek egy terheléses vizsgálatot.

 

Czeglédi Ferenc 3536 napja
Czeglédi Ferenc képe

135? Egy erősebb gyaloglás tempója, vagy egy közepes tempójú kocogásé....valami nagyon el lett számolva, mint az edzésnaplódban...

Szerintem valahol 150-200 között lehet....

Van talán egy olyan képlet, hogy 200-életkor?

monique 3536 napja
monique képe

gondolom te a maffetone képletet láttad és az alapján a 135. az egyrészt nem a maxpulzusod, hanem csak bizonyos edzéstípusoknál lenne a pulzusplafon, másrészt ilyen generikus képletekből nem lehet rendesen számolni.

monique 3536 napja
monique képe

inkább itt az edzésonline oldalon a menüben a pulzusmérős cikkeket olvasd el, ott van egy nyugalmi pulzust és a valós mért max pulzust figyelembe vevő képlet különböző edzésintenzitások számításához. egészen használható, mert a mért nyugalmi és a mért maxpulzus az az egyénre jellemző, nem generikus

vakondka 3536 napja
vakondka képe

monique: Köszönöm szépen:)

 

tomcsi 3529 napja
tomcsi képe

Laci láttál, de az nem az volt...amit te láttál az 60-90-60...és az a bokája :-)

ehh vizsgálatok...majd ha versenyezni szeretnél, és nem a záróbusszal, akkor csinálj ilyet...menj és fuss érzésre lassan növekvő adagban...gülüszemű meg felejtős :-)

monique 3528 napja
monique képe

vizsgálat tényleg nem kell, elég kimenni és tesztelni saját magadnak, ahogy leírják az itt az oldalon megtalálható pulzusmérő cikkekben is. de én javaslom ezt akkor is, ha kezdő valaki, sőt akkor igazán hasznos.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!