Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 970 984 km-t sportoltatok
cél a 3 óra

Újraindul a futás.

Czeglédi Ferenc | 2012-05-31 13:35:32 | 82 hozzászólás

Üdv Mindenkinek.

A múlt héten voltam egy mr vizsgálaton a gerincemmel, ahol a kovetkező dolgokat állapították meg:

-Kezdődő gerincsérv

-Meszesedés

-Csőrszerű képződmények, amelyek esetleg nyomhassák esetenként az idegeket.

-Valamelyik csontom/porcom nem tokéletesen nőtt hozzá a tobbihez.-valószinüleg születési hiba.

Osszefoglalva ezek osszeségében sem vészesek, sok apróság, viszont ha kapnak egy erős terhelést, kevés pihenést akkor problémát okozhatnak, amit immár 1,5 éve érzek a bal lábam külonboző részein ezekre a gerincben lévő dolgokra lehet visszavezetni, tehát teljesen  felesleges volt a sok kence, stb... a bal lábamra, mivel nem ott volt a baj forrása. Néhányan itt jól tippeltek a gerincproblémákra, csak a reumatológusok nem hitték el-mostmár igen....

Ezek mellett van, pontosabban volt a bal bokám folott egy csonthártyagyulladás/húzodás, amin szerencsésen túl vagyok. Ma már futottam 3,2 km-et, és a kezdeti 200 méteren picit éreztem, de később semmi baj nem volt.

Ezek mellé társul egy bal láb bokasüllyedés, de ez messze nem vészes, napi néhány perc tornával nem okoz problémát.

Viszont a jobb lábam tokéletes.

Ezek mellett a problémák mellett lehet futni, viszont orvosi utasításra el kell felejteni a heti 5-6 futás, max heti 3 futás lehet...biciklizni lehet ezerrel, ja és jó lenne ha megtanulnék úszni.

Kerülni kell a gerincet függolegesen terhelő dolgokat, nagyobb súlyokat emelni vagy sehogy, vagy csak óvatosan lehet. Mivel futáskor a becsapódáskor függőleges terhelés éri a gerincet, ha nem is nagy erővel, de nagyon sokszor, külonosen kell vigyázni a megfelelő cipőre, amik itthon vannak azok még jók, de ma megpróbálok nézni beléjük valami vékony betétet, vagy egy szivacsot, hogy némileg tompítsa a hatás-ellenhatás torvénye alapján fellépő erőket. Ezután nagy hangsúlyt kell helyezni erre, mármint a nagyon jó csillapításra.

Javasolták a Mc Kansie /remélem, hogy jól írtam/ tornát is, ami sokat javíthat a gerincen, valamint az interneten sok torna található erre a problémára.

Tobbet kell járni gyógyfürdőbe, milyen jó hogy van helyben itt Szoboszlón....továbbra is rendszeresek lesznek a bal láb áztatásaim a vodor gyógyvízben, mivel nagyon ügyelni kell, hogy nehogy ismét csonthártya-gyulladás legyen.

Még tobb időt kell pihenni, és aludni, hangsúlyozottan tobbet.

Óvatosan, de tovább kell csinálni a hát, és hasizom erősítő gyakorlatokat, és a lehajlásokat. Sokat kell nyújtani, és ki kell találni valami bal láb erősítő gyakorlatot, ami azonban nem terheli túl a lábam.

Futás kozben figyelni kell: helyes mozgáskoordinációra, nem behajolni, nem laposan futni, néha fordítottan korozni, tehát nem mindig ugyanabban az irányban csinálni a koroket.

Tehát ezekre mindre figyelni kell, marad a heti 3 futás, minden futás után nyújtás hangsúlyozottan, és regeneráló tekerés.

Szerintem úgy csinálom, hogy heti 2 lassú futás /5.10 kornyéke/, ill 1 gyors 4.45 kornyéke.

Mindezt sok biciklizéssel természetesen.

Voltam laborban is, a nagyon-nagyon minimális eltéréseket nem számítva egyedül a szokott bilirubin értéken magas, ill a koleszterin kissé magasabb, de semmi probléma.

Tehát ismét elindult a futás, ezen, és a kovetkező héten még erősen visszafogott távon, és tempóval /5-10 km, 6-6.30-as tempó/ majd a jovő hét végén, ill azutáni héten fokozatosan gyorsítani, ill a távot is nvelni.

A kovetkező versenyem a Túri Kupa félmaraton Mezőtúron augusztus 11.-én, nagyon orülnék egy 1.40 kornyéki időnek is.

Tehát ha ezekre figyelek elvileg semmi probléma nem lehet.

Nagyon szépen koszonom az előző blogokhoz írt igen nagyszámú /tobb mint 60 hozzászólás/ hozzászólást, igen  sok jó dolog volt benne.

Külon koszonom a sok aggódó levelet, és hozzászólást, de mostmár ismét sinen vagyok.

82 hozzászólás

Dex 4353 napja
Dex képe

Szerintem nyugodtan futhatsz 6-7perces iramot jó pár hétig. És km-ben sem kell hamar felfelé lépdelni. Hetente may 10%-ot növelni. Ez mind nem 1xű,de muszáj türelmesnek lenni. Én is ebben vagyok most. Nekem a cipőmben amúgy szilikonos sarokemelő van. Jó nagyon és sokat számít, nem "tud" elhasználódni se. Legyen sok türelmed, és változtass a futóstíluson. Utóbbit én is próbálom, nem 1xű az se :)

Czeglédi Ferenc 4353 napja
Czeglédi Ferenc képe

Koszonom szépen Dex.

Nagyon a bal lábam állapotától függ a dolog, au. kozepéig max csak 20 km-es futásokra gondoltam, az nem sok.

Ma vettem én is egy keményebb szivacsszerűséget, hamarosan beszabom, remélem, hogy egy kicsit javít, de a futócipőm még jól csillapít, de a nyár végére cserét tervezek. 

Ja már változtattam kicsit, már kevésbé surranva futok.

Mielőbbi jobbulást kívánok neked is.

monique 4353 napja
monique képe

no akkor hajrá!

Czeglédi Ferenc 4353 napja
Czeglédi Ferenc képe

Koszonom szépen Móni. Azon vagyok.

Bozót 4353 napja
Bozót képe

Legalább tudod, mivel állsz szemben!   Hajrá!

faxau 4353 napja
faxau képe

Csak okosan! Figyelj minden apró jelre!

V.Petra 4352 napja
V.Petra képe

Olvastam a korábbi bejegyzéseid is, valóban sok okos hozzászólást kaptál és csendben a háttérből én is gerinc eredetű problémára gondoltam. Nem egyszerű történet, sok-sok gerinctorna, nyújtás... Mélyhátizmok megerősítése, csigolyák egymástól való eltávolítása. Én az elmúlt 8 hónapban sok mindent kipróbáltam, de nincs még egy olyan hasznos dolog, mint a gerinctorna. Az az, ami nem hazudik, nekem sokat segít. A "humbukokkal" meg azért óvatosan. :) Okosan, odafigyelve a dolgokra, sok sikert! :)

tomcsi 4352 napja
tomcsi képe

érdekes nekem is a bilirubinom meg a koleszterin picit sok...no meg a kálciumum...öregkor velejárója :-))

meg ez is amiben vagy, ha 20 éves lennél nem lennének ilyen bajaid...

nem kell erősködnöd, amit szeretnél futni annak a 2/3-át vidd véghez...nem vagy te kenyai :-))

 

Hajrá 

tomcsi 4352 napja
tomcsi képe

egyébként Bozót mikor futott Balcsikört?

fiatalon az is más, meglódítod és fut, nem muszáj annyit készülgetni, max tartós károsodást szenved :-))

alouette 4352 napja
alouette képe

Szerintem még nem vagy sínen, de szorítok, hogy végre minden rendben menjen!

A helyedben a következőkre fektetném a hangsúlyt:

  • megtanulni, elsajátítani egy olyan futótechnikát(nevezd chi-nek, vagy aminek akarod)amelyikkel nem a sarkadra és nem a tested előtt érkezel a talajra, mert ez a te gerincednek épp olyan megterhelő, mint a nehéz emelés....
  • nem tudom pontosan, mit értesz surranó futóstílus alatt, de nem hangzik annyira rosszul, a felsőtest előredöntése sem baj, feltéve, ha közben a gerinced egyenes és nem nyomod ki a hasad előre, a feneked pedig hátra...
  • A helyes testtartás megtanulása és az odafigyelés nemcsak futás , hanem minden tevékenység, munka, tv-nézés, alvás stb. közben fontos és Petrának igaza van, a gerinctorna semmivel sem váltható ki
  • de épp a gerinctornára igaz, ahogy Runka mondja mindig, ez egy precíziós sport, mégpedig azért mert nagyon fontos a gyakorlatok pontos végrehajtása, ezért én kierőszakolnám a dokitól, hogy írjon fel néhány gyógytornás alkalmat, ahol a gyógytornász segít megtanulni és megérteni a helyes mozgás lényegét
  • a gerinc nem egy önálló testrészünk, hanem a legfontosabb "tartó" szerkezetünk, megerősítése azért nem lehetséges csak célirányzott gerincgyakorlatokkal, mert a comb, a medence , a has izmai mind segítenek a gerinc helyesen tartásában és tehermentesítésében...a jó hasizomgyakorlat nem(csak) arra jó, hogy a pocakod elmúljon, az erős hasizom helyes irányba állítja a gerincet is, de ez csak egy példa, van ilyen több is én nem vagyok szakértő, de pl. a futástól nagyon megerősödött, de nem eleget nyújtott ezért megrövidült combizmok is rossz irányba viszik el a gerincet....

Bocsánat, túl hosszú lett, a lényeg, hogy néhány egyszerű, pontosan elvégzett és a test egészét érintő gyakorlattal ezek a "kis" gerincproblémák orvosolhatók, egy kímélőbb típusú futással pedig a sérülések elkerülhetőek....

A jó cipő pedig alap, ha nagyon kopott és nagyon sok km van benne, illetve ha nem a te lábadra tervezték akkor sokat árthat, ezt te is tudod....

Kitartást a lassú, kiegyensúlyozott fejlődéshez!

Czeglédi Ferenc 4352 napja
Czeglédi Ferenc képe

Bozót, Petra, Faxau: Nagyon szépen koszonom.

Tomcsi:Billirubin férfiaknál gyakori /viszonylagosan persze/ genetikai eltérés, normál esetben nem okoz problémát, esetleg előfordulhat, hogy felnőtt, és/vagy idősebb korban a zsíros étkezésre/füszeresre kissé oda kell figyelni.

Koleszterin: az elmúlt 1.5 évben sokat csokkent, most kb. 15-20% a túllépés. Van koleszterincsokkentő tea is, csak rossz izű....

/Bozót ha jól emlékszem múlt évben futotta le/

Marcsi: surranva futás, kis léptekkel, nem felemelve a lábfejet csak néhány cm-re. Ha torekszem arra, hogy lábújjra érkezem az a bokámat nagyon átmozgatja, és a csonthártya-gyulladás nem orül neki...de megpróbálom.

A jovő héten kapcsolatfelvétel gyógytornásszal.

Bozót 4352 napja
Bozót képe

31 évesen   Döntsd el, hogy fiatalnak számít-e :)  

Czeglédi Ferenc 4352 napja
Czeglédi Ferenc képe

Fiatal vagy. Tőlem csaknem 10 évvel.....ha én még egyszer 31 éves lennék.....

torolt_12 4352 napja
torolt_12 képe

Olyan jók ezek a látatlanban felállított diagnózisok. (:P) Jelen van egy gerincprobléma, de ez nem feltétlenül zárja ki a korábban sportorvos által felvázolt csonthártya lehetőségét. Akár ez, vagy az, akár mindkettő hozzájárul a fájdalomhoz, óvatosnak kell lenni és kész. Aki nem tiszteli saját testét és egészségét, az pedig ne írjon másoknak táplálkozási és edzési tanácsokat. Akiben nincs annyi alázat, hogy igenis mer lassan futni, az vállalja a következményeket. A lassú, óvatos futás min 7 perces tempó, de akár lassabb annál... Mindenképpen sokkal lassabb, mint a korábban hónapokon keresztül folytatott edzések.

monique 4352 napja
monique képe

futóstílust csak nagyon óvatosan, nagyon fokozatosan szabad változtatni sztem. nem lehet rögtön heti 50km-t futni egy új stílussal. főleg h van hogy rosszabbat tesz, mint az eredeti stílus =P a lábujjhegyen futást pl. nagyon könnyű elrontani, agyonterhelni a vádlit, achillest vele, stb. de ehhez pl. Bozót ért annyira, hogy kifejtse részletesebben h miért.

 

amúgy ja, a csonthártyagyulladás is nyilván gond volt... viszont én nem gondolom hogy 7 percesben kéne valakinek edzenie, aki képes 5 percesen belüli tempóra félmaratonon.

torolt_12 4352 napja
torolt_12 képe

...az, hogy képes 5-ön belül félmaratonon, az nem jelenti azt, hogy elég edzett is hozzá, ha elég erős lenne hozzá, akkor nem kellene csonthártyának lennie, amit a túl erős terhelés vált ki. Én viszont gondolom, hogy ilyen lassan kéne újra próbálkozni, ha nem akar ugyanoda jutni.

Az, hogy el tudsz érni egy sebességet, nem jelenti azt , hogy fel vagy rá készülve. ...és még mindig ott van Miki hozzászólása a "Futásról, de csak komolyan" fórumban. Olvassátok el újra és újra és rágjátok meg jó alaposan!

monique 4352 napja
monique képe

nem egészen értem, mit jelent, hogy nem elég edzett valaki az 5-ön belüli félmaratonra versenyen. alapból ha képes ezt versenyen megcsinálni, akkor nyilván megvan a hozzá szükséges edzettség. milyen esetben nincs meg mégis? én úgy gondolom, hogy egy adott edzettségi szint azt jelenti, hogy képes rá. nálad mást jelent. de mit?

Czeglédi Ferenc 4352 napja
Czeglédi Ferenc képe

Jan 29. 24 km 4.44-es átlag/km

febr. 26. 25 km 4.52-es átlag/km

nehéz, jeges terepen.

torolt_12 4352 napja
torolt_12 képe

...ha sérülésmentesen képes végigcsinálni, akkor van meg hozzá az edzettség! Mi nem érthető ezen? Ha eléri is az adott sebességet, de lesérül belé, akkor edzetlen hozzá, szervezete tartalékainak kimerítésével éri el. Ha elég edzett, akkor erről szó nincs. Az, hogy elolvasok egy cikket, edzéstervet egy dolog, de amíg ki nem tapasztaltam hosszas időn át a gyakorlatban, akkor hiába olvasom, nem fogom érteni, miről beszél. Nektek kettőtöknek közel nincs annyi gyakorlati tapasztalatotok pár éves múlttal, hogy minden fórumon, blogban határozottan véleményt  fejtsetek ki, mégis megteszitek. Ti ketten mindenhol ott vagytok, minden fórumon, sok ember blogjában és naplójában. Lécci vegyetek kicsit visszább! Nem piszkálni akarlak Titeket, de ez már tényleg nagyon sok részetekről!

 

túlerőltetés = edzettséghez képest túl erős terhelés

Amúgy élvezetes futásokat kívánok!

Czeglédi Ferenc 4352 napja
Czeglédi Ferenc képe

A lesérülés a Rotary fm után 1 hónappal kovetkezett be...

monique 4352 napja
monique képe

aorsolya, még olyan futót nem láttam, aki komolyan dolgozott volna célokért ÉS ne sérült volna le valamikor a pályafutása során. szóval ez a téma ennél sokkal bonyolultabb. senki sem tökéletes, mindenki követhet el hibákat, ez még nem jelenti, hogy akkor csak sétálni szabad, futni nem, csak mert a sétálgatásban nincsen rizikó...

 

annak az állításnak továbbra sincs semmi értelme, hogy valaki nem elég edzett egy mondjuk 1:45-ös félmaratoni verseny lefutásához, ha a gyakorlatban képes ezt lefutni amikor elmegy versenyre. a verseny pont arról szól, hogy mindent beleadsz, a tartalékaidat is.

 

szerintem mindenkinek joga van kifejteni a véleményét, te is azt teszed, én is azt teszem. amihez nincs jogod, megmondani nekem hogy mit tegyek vagy mit ne tegyek. ez ennyire egyszerű.

torolt_12 4351 napja
torolt_12 képe

Jó, ha valaki úgy dönt, hogy nem szeretne még hosszú évekig, akár idősen is sportolni, az nyugodtan adja bele az összes tartalékát a versenybe és sérüljön le belé, majd lábadozzon sokáig. Oké, ő dolga. Ezért vagyok amatőr, soha nem is támogattam az élsportot, soha nem bántam meg, hogy nem lettem élversenyző. A határok megtalálása nem könnyű feladat. Ha lesérülök, akkor elgondolkozom és visszaveszek a terhelésből. Nem azt mondom, mindenkivel meg-megesik néha. Ám a hozzáálláson jól látszik, hogy megycsináltam, igaz belesérültem, de akkor is tovább folytatom az adott terhelést. Lesérültem, de nem érdekel, nem veszek vissza!!! Ez a hozzáállás jól látszik.

 

Az már részletkérdés, hogy csonthártya vagy gerinc, egyiknek sem tesz jót a túl erős strapálás. Egyszerűen kímélni kell, ha nem akarunk még nagyobb bajt magunkak. Ok, szívetek joga, hogy sokat akartok sérültek lenni, csak ezt az eszmét nem kellene mindenhol reklámozni. Itt nem azzal van a baj, ahogy páran hozzáállnak a futáshoz, hanem az, ahogyan ezt reklámozzák, ráadásul határozott, szájbarágós hangbemben védik álláspontjukat. Olyan ember, aki soha nem próbálta ki hónapokon keresztül, hogy csakis lassan, tudatosan nagyon lassan és óvatosan futni, annak nincs elég információja a dolog másik oldaláról. Az ilyen emberek számára nem elég árnyalt a kép, amit a futásról tudnak, de ennek dacára olyan határozott a véleményük mindenről, hogy komolyan mondom leesek a székről, mikor olvasom.

 

Az a baj, hogy a Ti esetetetekben nem látszik az, hogy valóban kísérletező amatőrök lennétek. Ez nem baj, az egy dolog, hogy egyfajta módszerhez ragaszkodtok. Csak eközben nem elég árnyalt a kép, nem áll annyi információ rendelkezésetekre, hogy határozottan állást foglaljatok valamely témában. Aki szeret kísérletezni, az legalább azt csinálja, hogy mind a lassú, mind a gyorsabb tempókat legalább hónapokon keresztül próbálja magán, hogy lássa, milyen hatást vált ki nála. Igen, lehet, hogy egynémely esetben lesérül, majd levonja a következtetést. Ha lesérül, akkor lehet azért, mert a teste edzettségéhez túl erős tempót vállalt be, túllőtt a célon. Túl gyenge volt valamely testrésze a tempóhoz, ez sérüléshez vezetett. Azt aláírom, hogy baromi nehéz "belőni" a maximum határt, amit még ép bőrrel végig lehet vinnni. Ezt senki sem vitatja. Nekem is volt egy kisebb húzódásom, "fura érzés" izomban, ekkor lassítottam. Edzettségi szintemhez túl erős tempót vállaltam be.

 

Itt azonban az áll fenn, hogy valaki nem veszi figyelembe teste jelzéseit, nem akarja tudomásul venni, hogy valamely része nem elég erős az adott tempóhoz, mereven, görcsösen ragaszkodik hozzá. A sérülés nem jelentkezik azonnal : szépen fokozatosan épül le az izom az anaerob intenzitástól, majd egyszer pattan, sérül. Vagy épp csonthártya, vagy a kezdődő problémás gerinc ad jelzést, hogy köszöni, nem kell neki ekkora terhelés.

 

Ezzel kábé ismét arról írtam egy kisebb regényt, hogy az, hogy lefutsz egy 1.35-ös félmaratont, az nem jelenti azt, hogy elég edzett, erős is vagy hozzá. Ha folyamatosan erőn felül vállalunk, az sem jelentkezik rögtön. Már azt is másodjára írom itt le, hogy Ferenc tavalyi évben gyors tempókat vállalt, csinált 100, 120-as heteket, a tavalyi évet mégis közel ugyanannyi kilométerrel zártuk. Amennyivel gyorsabban futott heti nagyobb km-adagokat, annyival többször volt beteg, sérült. Már azt is leírták százszor, hogy a túl erős terhelés gyengít, az immunrendszert is gyengíti, a gyakori megfázás annak a jele, hogy lassítani kell.

 

Itt az is jelen van, hogy valaki nem képes tudomásul venni, hogy bizonyos eredményt nem lehet 2-3 év alatt elérni úgy, hogy az stabil alapokon nyugszik. Ő gyorsan, hamar akarja az eredményt. Jó munkához idő kell, tartja a mondás. Azaz ugyanoda el lehet jutni 2 év és 5 év alatt is, ám utóbbi esetben stabilabb alapokon nyugszik az adott teljesítmény, nem lesz kimerülés, betegség, sérülés a vége. Az ilyen emberek nyilván az élet más területein is ugyanolyan metódussal végzik a munkájukat : azaz igyekeznek minél hamarabb a végére érni, ám a munka minősége gyengébb lesz, silány, fércmunkát adnak ki a kezeik közül. Nem baj, hogy silányabb a minőség, de hamar készen is vagyok vele. Vannak viszont, akik sokáig dolgoznak, ugyanaz a feladat tovább tart nekik, ám jobb minőségű, megbízhatóbb eredményt produkálnak. Nincsen ezzel sem baj, eltérőek vagyunk! Nekem azzal van bajom, amikor az előbbi csoport piszkálja az utóbbinak tagjait, hogy miért nincsenek már kész, ők már régen készen vannak. Na, ezzel van itt nekem a legnagyobb bajom!

monique 4351 napja
monique képe

én nemtom, de sztem nyitott kapukat döngetsz, hiszen csak heti 3x fog futni Feri. egyébként se értem, hogy miért mindig a sérülésről írsz. a futás élvezetéről pl. sokkal kevesebbet. :P

 

nem tudom miből gondolod, hogy én nem próbáltam sokféle módszert, köztük a hónapokon keresztül nagyonlassút. tanulmányozd már át a 2010-es edzésnaplómat márciustól augusztusig. majd utána szövegelj arról, hogy mit csinálok és mit nem.

 

esküszöm, nem értem továbbra sem, hogy mire gondolsz azzal, hogy ha valaki *ténylegesen* teljesít valamilyen időt versenyen, attól még nem elég edzett ezen idő lefutásához a versenyen - szerinted nem szabad a maximumot leadni versenyen? ne viccelj már.

 

Feri edzéseit nem szeretném itt most elemezni, már elmondtam neki a véleményemet.

 

amúgy én nem láttam Ferit piszkálni mást, hogy miért nincs már "kész". (jómagam sem teszek ilyet.)

sultan albertovics 4351 napja
sultan albertovics képe

Orsolya

Miért indulunk versenyeken?

Nyilván valami cél érdekében, felfogásom szerint ez csak egy eredmény lehet...ha úgy gondolom, hogy ez az eredmény még sérüléssel is járhat valószínű akkor is belevágnék, mert nem biztos a sérülés csak valószínű, tehát akár meg is úszhatom.

Ismered a klasszikus történetet Trójáró és Achilleuszról, tudod mielőtt Achilleusz elindult a Trójai háborúba elment egy jóshoz, hogy elmenjen-e vagy nem..A jós válasza: ha nem mész el sokáig fogsz élni, de emléked haláloddal véget ér, ha elmész a háborúba nem jössz vissza, de emléked örökké fennmarad..Tudjuk elment ma is tudjuk ki ő..

Kicsiben mindez: ha nem megyek versenyre futni akkor is tudok, de az csak egy játék..

Az igazi a verseny ahol vannak célok és csak ott lehet a lehetőségünk határait feszegetni. Ha mindez kockázattal ját hát kockázat nélkül minek élünk! És ez még nem élsport csak egy olyan mentalitás mi nélkül egyáltalán semmit sem szabad elkezdeni..Ha elkezdtél valamit csak úgy szabad csinálni ha van célod vele...és nemcsak az, hogy sikerüljön 3 dekát fogynod..

Czeglédi Ferenc 4351 napja
Czeglédi Ferenc képe

Orsolya! Egy végtelenül egyszerű kérdés: Miért mész te versenyre? Azért, hogy lazán fussál, vagy azért, hogy megnézd, hogy maximális erőkifejtéssel mit tudol az adott távon?

Mert ha visszafogva futol, akkor mi értelme a versenynek? Arra ott van az edzés? De itt fel lehet tenni a kérdést, hogy mi értelme van akkor az edzésnek, hiszen így ördögi kőr alakulhat ki, mert minek hajtani magad, hiszen hogy elkerüld a sérülést, akkor elég lassan is futni, de nálad, még így is bekövettkezett egy sérülés, tehét még lassabban kell futni, de hogy biztosan ne sérüljünk le inkább gyalogoljunk...sőt akkor is le lehet sérülni, inkább fel se álljunk a székből-akkor biztos nem kockáztatunk sérülést, nem hajtjuk ki magunkat stb...

Sérülést nem csak túlzásba vitt terhelés okozhat! Én pl egy éve futottam, és egy pillanatra valami elvonta a figyelmemet, és pont volt némi szintbeli különbség a járdán, csaknem begyűrödött a lábam, szerencsére az utolsó pillanatban tudtam korrigálni!

Nem beszél rá senki semmire sem senkit, bíztatjuk egymást, együtt örülünk a másik sikereinek, ha nem jól sikerült valami megpróbálunk lelket önteni az illetőbe, stb...

De szerintem ilyet soha senki nem írt itt le, hogy fussál gyorsabban, tőbbet, hogy lesérülj!!!

Ez a blog is azon céllal jött létre, hogy figyelmeztessem a másikat, nem biztos, hogy ott van a probléma ahol a tünet van, lásd nálam! Valamint leírom, hogy mit javasoltak a többiek, orvosok stb...

Tehát felhívom mindenki figyelmét egy ilyen veszélyre!

Orsolya te bírálsz másokat a hozzászólásaiért, de érdekes, hogy ha én leírom valahol a véleményemet, te rögtön ott vagy, és elég negatívan írod le a véleményedet-általában.

Ha esetleg véleménykorlátozásról beszélsz az rád nem vonatkozik?

Én nem vagyok ennek a híve. soha nem töröltem még blogot, bármi is volt beleírva...a te hozzászólásaidat sem kértem soha hogy törüljék....

Tudod Orsolya már leírtam neked! Lehet háborúzni, de azzal előbb-vagy utobb a pálya szélén fogod magad találni, onnan csak bekiabálni lehet....saját magad rekeszted ki....

A választás a te kezedben van!

Dex 4351 napja
Dex képe

Két dologhoz szólnék hozzá:

  1. Feri a Chi futásról, vagy más elnevezésű futásról addig ne dönts és főleg ne próbáld, amíg nem néztél utána! Bár sok energiát én se fordítottam rá, de azt pl tudom, hogy a sarokra érkezés helyett, NEM lábujjhegyre érkezést javasol, hanem "telitalpra" , de nem trappolva. Szóval véletlenül se kezdj el lábujjhegyre érkezni, mert abba ugyanúgy belesérülsz. Mondjuk nekem még mindig érthetetlen, hogy csak 1-2hét "pihenést" hagysz magadnak távban és tempóban, utána meg már 5perces ezrekkel akarsz szaladni.
  2. aorsolya által írtakra.. Épp tegnap írtam le amiről ő is ír itt.. idén elkezdtem újra mozogni pár év után, 2hét futogatás után 6.edzésen 4'30"-es ezreket futottam. És bírtam tüdőre és lábra.. sőt akár jobbat is. Következő futásra már kijött a sérülés. Ez az, amikor az ember olyan tempót fut, amit nem bír a szervezete (teljesen mindegy melyik része).  Sokáig edzettem régebben úgy, hogy a határ a kifulladás volt, bármikor. Ma ettől nagyon messze vagyok még (futásban), hamarabb jönne a sérülés, mint a max-os edzések kivitelezése..
sultan albertovics 4351 napja
sultan albertovics képe

Sokaknál valóban kijöhet egy sérülés ha túllépik a határaikat, de nem mindenkinél.

De ha valamit csinálunk azt csak úgy szabad ha igyekszünk a legtöbbet kihozni belőle!

 

torolt_12 4351 napja
torolt_12 képe

@Móni: március-augusztus : ne viccelj, iszonyatosan rövid időszak. Én a lassúkat majd' egy éve, őszi Nike óta csinálom, egy-egy izgága résztáv csúszott be terven kívül! 

@többiek: no comment... Mindent elmondtam, részemről ennyi!

Czeglédi Ferenc 4351 napja
Czeglédi Ferenc képe

Dex: A chi futás tanulmányozni fogom! Igaz hogy gyorsabb ha lábújjal erőteljesebben ellökjük magunkat, viszont a bokára igen erős hatással van! Még tökéletes boka, és láb esetén is elgondolkoztató!

A másik számomra az 5 perc korüli ezrek nem megerőltetők, hiszen februárban 4.52-es átlaggal futottam 25 km-et, jeges úton! A rotaryt pedig 4.36-os átlaggal futottam le, úgy hogy végig gyorsultam...

De! Nekem egyenlőre nem célom, hogy 5 perc alatti tempót menjek rendszeresen, 20 km fölötti távon!!! De majd kiderül, hogy mit bír a lábam!!!A heti 3 edzés amire engedélyt kaptam nem sok a heti 6-hoz képest, és a heti 100-120 km-hez képest, mert ilyenre is volt példa! Tehát ahhoz viszonyitva most kb. félgőz lesz! De majd kiderül! Nem célom a lesérülés!!!!

Tézének tökéletesen igaza van, ha azt csinálnám amit Oroslya ír, akkor még mindig 1 villanyoszlo kocogás-1 villanyoszlop gyaloglásnál járnék 1,1 km-en.....

HA NINCS KIHÍVÁS-NINCS FEJLŐDÉS!!!!

Czeglédi Ferenc 4351 napja
Czeglédi Ferenc képe

5 hónap iszonyatosan rövid?

No comment....

monique 4351 napja
monique képe

aorsolya: szerintem meg nem "iszonyatosan rövid időszak". ez is bőven elég tapasztalat. nincs jogod lebecsülni a sok órát, energiát, türelmet, amit belefektettem. úgyhogy azt mondom neked, kuss.

torolt_12 4351 napja
torolt_12 képe

Czeglédi: nem tudom, miért gondolod azt, hogy én háborúzni akarok veled, vagy bárkivel? Csak gondolj vissza, hogy hányan írták már le neked, hogy nem kíváncsiak a véleményedre, tartsd meg magadnak. Fiúk közül is jó páran... Csak megmondtuk az őszintét, nem értesz a futáshoz, egyoldalúan állsz hozzá. Emiatt tapasztalati tered leszűkíted. Te magad zárod ki magad a közösségből - és a futásból. Sokan óva intettek sokszor - idővel megunják. Írhatsz ismét nyafogós blogot, hogy mid fáj megint, de idővel senki nem fog rá reagálni, mert falrahány borsó. Itt már többet vesztesz: nem csupán a sérülés, de már visszajelezni sem fognak neked az emberek és nem érted majd, miért nem szólnak hozzád. Sérülésből fel lehet épülni, de ez visszafordíthatatlan lesz! Idővel megunják, hogy segítő kezeket nyújtanak, amit elutasítasz... Egy ideig még megy, de a türelme mindenkinek véges.

Jó, van itt pár jószívű, segítőkész ember, akinek mindenkihez akad jó szava... Ők tán szólnak még majd, de már csak tőmondatokban!

Mikor ilyen hülye tanácsot adsz, hogy írja be a google-ba, meg, hogy igyon meg futás előtt egy pohár vizet - ez az, ami mindenkinek kapásból eszébe jut, gyakorlatilag magatehetetlen nyomorékként kezeled az embereket. Azért, mert Te nem vagy ennél találékonyabb. Kábé csak kapásból tudnék tíz embert felsorolni, aki ilyen-olyan formában szóvá tette, hogy nem kíváncsi Mekk mester tanácsokra, és hogy zavaró, hogy nem tud naplókat, blogokat böngészni, hogy Mekk mester tanácsait az arcába ne tolja. Neveket meg nem írok ki... úgyis tudod! M. dettó!

 

torolt_12 4351 napja
torolt_12 képe

Abban nemcsak Neked, másnak is sok energia, türelem van benne... Nekem is! Mondjuk a kuss, helyett lehetne finomabban, "szád lapos" vagy ilyesmi. (qss is jó!) A gyors futásokkal romboljuk az aerob alapokat, tehát meggondolandó... Három lépés előre, kettő vissza helyett lehetne öt lépés előre, egy vissza... Egymás hatását ellensúlyozó dolgok ezek, fontos, hogy megfelelően kombináljuk. Sok lassúval felépített szilárd alapra nem túl sok gyorsító...

Czeglédi Ferenc 4351 napja
Czeglédi Ferenc képe

Na erre mit írjak...a legjobb semmit sem...

Ha van valamilyen jó javaslatod elő vele, de ha rossz indulatú tarsd meg magadnak, azért mégiscsak vastag arcbőr kell hozzá hogy idejőssz, és folyamatosan becsmérelsz mindenkit, Orsolya menjél a....futóútvonaladra futni.

Magánszámod remélem, hogy végetért itt te nem kivánatos személy vagy!!!! Remélem egyértelmű voltam!!!!! Kifelé!!!

Czeglédi Ferenc 4351 napja
Czeglédi Ferenc képe

Móni lényegretőrően, és tömören fogalmazott!!!! Igaza van! Kifelé!!!

torolt_12 4351 napja
torolt_12 képe

Magánszám, ROFL :D Aki elolvassa, így vagy úgy, de látja, hogy én érdemi dolgokat tettem közzé, nem a nagyon haszontalan, sablonos "írd be a google-ba" dolgot. Nem sértegetőzni akarok, hanem komolyan gondoltam. Akik visszaolvassák a blogjaidat, javarészt azt látják, hogy már megint nyafogsz, hogy fáj, de kioktatod a segítő szándékú hozzád szólókat.

Magánszámodhoz gratulálok! :D

torolt_12 4351 napja
torolt_12 képe

...mmmár kint is vagyok! :D Na pá!

Czeglédi Ferenc 4351 napja
Czeglédi Ferenc képe

Éljen!

monique 4351 napja
monique képe

oké, akkor legyen "qss" :P és nem kérdőjeleztem meg, hogy más is sok energiát és türelmet fektetett bele...

torolt_12 4350 napja
torolt_12 képe

Jóvanmá' , beqssolok! Uff :/

sultan albertovics 4350 napja
sultan albertovics képe

Éljenek az aorsolya magánszámok!

Talán te sem vagy sok férfi álmának asszonya főleg a sok beszólásod miatt, de ez szintén nem idevaló..szóval igen ha rád hallgatna a bolygónk, akkor még a forgását is lelassítaná, mert már rég el kellett volna szédülnie.Igaz úgy még foroghatna olyan 20-30 milliárd évvel többet, de nem lenne ilyen színes nem lenne rajta élővilág, olyan lenne, mint sok más társa egy darab kő!

Mindennek van optimuma minimuma és maximuma, mi dolgunk megtalálni azt az egyensúlyt ahol még a teljesítmény is játszik meg el is bírja a szervezetünk! Természetes, hogy néha hibázunk benne és átlépjük ezt a vonalat, de csak az hibázik ki csinál valamit..Igen könnyebb dolog ha tudom, hogy el fogok esni akkor leülök mentalitás, de nem vezet sehová...

 

faxau 4350 napja
faxau képe

TÉZÉ: :D

Móni, Feri, miért válaszoltok a kicsilánynak? Nem fut semmit, kamuzik össze-vissza, idejár olvasgatni az oldalra, és utána az olvasottakat a maga művelt módján visszaöklendezi. Volt neki egyszer egy furi érzés a izomban?! Nem gyanús nektek ez a süket rizsa???

Dex 4350 napja
Dex képe

Chi futás: én úgy értelmezem, hogy nem kell ezzel gyorsabban futni, nem kell erősebben elrugaszkodni, hogy nagyobb tempót fuss. Én annyit próbálok belőle, hogy növelem a lépésszámot azáltal, hogy nem lépek akkorát, hogy sarokra érkezzek és figyelek a testtartásra (súlypont magasabbra). Azaz ugyanúgy a saját tempót futom, csak más stílussal.

 

A tempóról meg saját példában is arról írtam, hogy érzésre lehet azt gondoljuk, hogy elbírjuk, miközben testünk valamely része nem. És nem feltétlen egyik pillanatról a másikra jön ez ki (mint nálam), lehet hogy ez hosszabb túlterhelés után (mint nálad). Mert van ilyen..de ez kétféle dolog. Nekem továbbra is furcsa emiatt, hogy 1-2hét után már a korábbi, vagy azközeli iramot és/vagy távot akarod futni. Ha pár hónapat adnál magadnak erre, akkor is iktatnék én bele mindig 1-2hét könnyű "visszalépéses" edzéseket. És persze nem azt mondom, hogy ne kóstolgassuk a határokat se versenyen, se edzésen!! Nem. Csak fokozatos legyen (főleg sérülés után) a terhelés, és később se legyen állandó, folyamatos jellege, mert abból olyan bajok lesznek, mint amibe kerültél. Profiknál is van, hogy egyszerűen túl sokat edzenek, túl keményen. Lehet belőle sérülés, vagy formahanyatlás, vagy elfáradás fejben... Tudom, hogy ha már az ember futott négyésfeles ezreket, akkor 6-7percesektől ódzkodik, de hidd el ki lehet bírni.. lehet már 4perceseknél lennék én is, de mint kiderült az túl erős fejlődés lett volna, amit nem bírt el a testem minden része, így sérülés után másfél hónapja csak kocogok nyugodtan :)

bajai 4350 napja
bajai képe

Egyetértek az előttem szólókkal: Gyógytorna, gyógytorna, gyógytorna! Sajnos ez nem könnyű, mert olyan mint a bemelegítés,  úgy érzed, hogy feleslegesen eltöltött idő. Sajnos nekem ez nem is megy.

Nem értek egyet az előttem szólókkal. Ha lassítani akarod a romlást vezess be új technikát, óvjad védjed,erősítsed a kialakult torzulást: Előbb-utóbb utolér a végzet. Ajánlok egy könyvet, ami bár demagóg, propapandisztikus stb, de szerintem lényegében helyes, és teljesen konkrét gyakorlatok is vannak benne.Talán egy elolvasást megér.

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/Product?ProductName=189351_EGOSCUE_PETE_FAJDALOM_NELKUL_MOZGASGYAKORLATOK_A_KRONIKUS_FAJDALOM_ENYHITESERE_M_ERTEK_KIADO&TabSheet=book&SessionID=3803192AD4EC3CB793C27BB19BB2CB030FJLDDPACJBFUEGVKGYOFXEMECIPBXBLQWKBYJ5F64FD8BC53D0CC2316FE7D712056804990BC94E3BDCCFC8D3157421017F07EB38DDC8DD39C8A01D64EE9&CBStock=Checked&SrcOrder=o

 

Czeglédi Ferenc 4350 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ismeritek a kihívás elméletet?

Forró égőv alatt az emberek kiléptek a kunyhójukból, aminek csak az eső ellen kellett védeni, leszakítottak egy banánt-megvolt a reggeli, volt bőven állat az őserdőben, szavannán, mindig meleg volt, nem kellett tartalékolni télre, ezért most nagy általánosságban mivel a természet nagy bőséggel adott mindent nem kellett érte küzdeni, jobb technikákat alkalmazni stb...nem is igazán volt fejlődés.-anyg átlagban.

A sarkvidéken az eszkimóknak az életben maradásra ment el minden erejük, idejük....itt nagyon zord a klima, ha 1-2 nap kimarad a fűtés, élelem, biztos halál...

Viszont mérsékelt égovon nyáron meleg van, télen hideg, de nem olyan hideg, mint az eszkimóknál...erősebb, szilárdabb-melegebb házat kell építeni, ahol jó ha van fűtés is. A nyári hónapokban kell tartalékolni télre is. Tehát van kihívás, hiszen a nyári bőség után kovetkezik a téli időszak ahol néhány hónapig a felhalmozott készletekre van utalva az ember. Tehát van kihívás-túl kell éllni, át kell vészelni a télt, és mivel van kihívás, van fejlődés is.....

Nézzétek meg sok milliárdos gyermekét, sok esetben mindent tálcán kapnak, nem kell küzdeni semmiért, aranykanállal a szájukban születnek-sok el is kallódik-nincs kihívás az életükben.

Tehát lehet, hogy kissé messzire kalandoztam, meg kissé sarkítottam, de remélem, hogy érthető voltam.

A mindennapi életünkben, és a sportban is fontosak a kihívások, hiszen ezáltal fejlődünk.

De, fontos, hogy azt is kihívásnak értelmezzük, hogy úgy fussunk /biciklizünk, ússzunk stb../hogy ne sérüljünk le, meg kell találni, ahogy TÉZÉ is mondta az egyensúlyt, amit csak hosszas próbálkozások után lehet, hiszen sokszor csak 1-2 év után tudjuk eldonteni, hogy sok-e az edzés amit vállaltunk, annak érdekében, hogy fejlődjünk.

Igen sokfélék vagyunk, kinek mi jőn be, én szeretem megtapasztalni a határaimat, mert ha ülok, akkor semmi nem fog torténni...ha nem csinálunk semmit, soha, semmi nem fog torténni.....

Az emebr futópályafutása alatt megismerkedik külonféle módszerekkel-chi futás, stb...tanulmányozza, részben-egészben fel is használja.

Czeglédi Ferenc 4350 napja
Czeglédi Ferenc képe

Elnézést a hosszúra nyúlt értekezés miatt.

Dex: Ha nem lépsz nagyobbat, hanem kicsit nem vagyok benne biztos, hogy az fejlődést jelent, mármint gyorsaságban stb..de mivel nem ismerem a chi futást tanulmányozni kell majd, lehet, hogy részleteket tudok belőle használni.

Bajai: Igazad van a bemelegítést is hajlamosak vagyunk rovidre szabni, csak hogy futhasunk, minél tobbet, minél gyorsabban, mert az jó-picit, mint a kábítószer, nagyon gondosan kell vigyázni, nehogy utána a szervezett benyújtsa a számlát...

Mindenesetre itt van a számomra egy új kihívás amit meg kell oldanom.

Azért is írom le ezeket blogban, mert fel szeretném hívni a futótársak figyelmét a rejtett sérülésekre, ami csak sokára jőnnek elő, és akkor sem lehet megállapítani előszőr a probléma gyokerét-mint nálam a lábam vacakolt, mégis a gerincemmel van a probléma.

A másik, hogy figyeljünk a kiegészítő dolgokra, bemelegítés, mozgáskoordináció, megfelelő mennyiségű edzés ami nem megy túl egy határon, de addig a hatirig elmegy, ha nem is megy túl rajta.

torolt_12 4350 napja
torolt_12 képe

@ TÉZÉ: orsolya magánszámok, hmm? Láttalak a futériában a magánszámoddal! Gratula!

@ többiek: no comment.

sultan albertovics 4350 napja
sultan albertovics képe

Érdekes lett volna ha láttál volna max olvashattad. Az is kb erről szólt, van egy minimum amit elvárok mindenkitől ki elmegy egy versenyre és az nem az, hogy rajtszámot a másfél éves gyereknek is, mert olyan édi-bédi vele.

Igenis elvárok egy tiszteletet a versenyek iránt, ha ezt magánszámnak nevezed nevezd annak. Igen szépek ezek a plecsnik, de csak azért elkocogni az utolsó helyen, hogy legyen egy plecsnim szintén egy versenysértő dolog..szerintem..És ha ezeknek hangot adok az egy magánszám, hát vállalom...Igenis elvárom mindenkitől, hogy tegyen valamit azért, hogy egy versenyen ott legyen, legyen háttere..és igyekezzen jobb lenni, mint volt, feszegesse a határait..

A futéria nem erről szól, így tényleg ott nincs helyem..de neked nagyon nagyon szép és perspektívikus világ, lehetsz általa még rosszabb!! Bár ennél már??

torolt_12 4350 napja
torolt_12 képe

Ad1 : lehet egyre jobb időket futni úgy is, ha hagyunk magunkban némi tartalékot.

ad2 : szeretnék még 90 éves koromra is hagyni magamban némi szuszt!

...és itt befejeztem!

torolt_12 4350 napja
torolt_12 képe

Az odamondásról meg még annyit, hogy melyik jobb : megmondani az Őszintét, vagy álszent módon jópofizni, miközben azt gondolom, "Hú, de gáz!" ?

Czeglédi Ferenc 4350 napja
Czeglédi Ferenc képe

Orsolya figyeljél csak, ha a te mondanivallódra valaki reagál akkor sem kell megsértődni. Itt a hozzászólók mindegyike vagy javasolt valamit, vagy jobbulást kívánt. A bejegyzéseid váltották ki a vitát. Mint már tobbszor is leírtam nem muszály egyetérteni mindenben, de ha nem értesz valamivel egyet, ha külonvéleményed van kulturált formában le lehet írni, és akkor senki nem sértődik meg. Lehet vitatkozni is, megfelelő hangnemben.

Lehet háboruskodni, de nem biztos, hogy célravezető.

Ha jól emlékszem mikor a sütikről írtál blogot, nagy sikered volt, senki nem szólt egy rossz szót sem hozzád. Viszont itt az edzésonklinén hány barátod van, hány embernél vagy ott a kedvencek kozott, vagy neked hány kedvenced van?? Én minél tobbet kívánok neked. Kívánom, hogy sikeres legyél a futásban, szakmádban, magánéletben, mindenhol, de nem biztos, hogy ezt vitákkal eléred.

Üljél le magaddal beszélgetni.

Mi a jobb háborúskodni, vagy normális hangnemben hozzászólni, még esetleg ha nem értesz egyet vitatkozni is.

A problémákat javasolt mindig tárgyalással megoldani, nem háboruskodással.

Tehát minden jót kívánok neked, jó futásokat, jó tanulmányokat, és sok -sok barátot,  minden jót.

torolt_12 4350 napja
torolt_12 képe

Ferenc ülj le magaddal beszélgetni és olvasd vissza, amiket én és mások írtak neked regisztrációd óta. Talán vére meg is kellene érteni, amit olvasol.

sultan albertovics 4350 napja
sultan albertovics képe

Orsolya!

Nincs igazad, ha maradt benned tartalék és mégis javultál akkor nagyon sehol sem tartasz, ez csak az út elejére igaz, később már nem..És ne az évek számát nézzük, mert igaz mindenki szeretne legalább száz évig élni aktívan, de ez csak egy mázli kérdése, nem biztos, hogy te éred el azzal, hogy mindent patikamérlegre teszel, lehet, hogy az ki végig tombolta az életét..Erre nem kell és szabad számolni akkor kell megcsinálni amit tudsz mikor még lehet, nem várni a következőre...

És ha elérted és még csak hatvan vagy akkor is nyugodtan húnyhatod le a szemed, mert megvolt a teljes életed...Nekem ez a hitvallásom sokszor értem célba, így akár holnap ér véget az egész akkor is szép volt, de ha még ad a lehetőség újabb eredményt még szebb lesz..

torolt_12 4350 napja
torolt_12 képe

Szívesen beszélgetnék még Veletek, mert kellemes társaság vagytok, de mennem kell. Bízom benne, hogy sikerül megoldani a gondotokat. Áldottak legyetek!

trixi55 4350 napja
trixi55 képe

Kedves Feri!

A fentebbi hozzászólások félénél abbahagytam az olvasást...

A lényeg, jobbulást!

Én elülső talpon futok, mondhatjuk úgy is, hogy "lábujjhegyen". Állítólag ez nagyon természetes futás, kevésbé terheli a térdet, viszont emiatt terheli az achillest és  a vádlit. Nekem pl nagyon sokat kell nyújtanom a vádlimat, hogy ne kössön be. Viszont, meg kell hogy mondjam, hogy nagyon nem tudok sarkon gördülve futni. Hosszabb futások alatt időnként, főleg lejtőkön, teszek bele pár lépést sarkon, h lazitsam az achillesemet és a vádlinat, de ha direkt így futok, max 1 percig bírom, annyira energianyalőnek  és nehéznek érzem. ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem  rengeteg energiát igényel a futóstílus megváltoztatása, és szerintem nagyon nehéz és nem is biztos, hogy jó azt megváltoztatni, ami az embernek ösztönből jön. 

tomcsi 4349 napja
tomcsi képe

Orsika!

Te így jól érzed magad?

mert én ha nem látom értelmét nem szoktam irogatni... :-))

 

tomcsi 4349 napja
tomcsi képe

31 az fiatal :-)

nem cél edzetlenül nekiállni bárminek...irreális időket menni...amiket utána évekig meg sem tudunk közelíteni...

Czeglédi Ferenc 4349 napja
Czeglédi Ferenc képe

Üdv Trixi kedves. Az osztonos futóstilust megváltoztatni igen nehéz, finomítani rajta lehet, próbálok is, de az nagyrészt ugyanaz lesz később is mint volt. Tehát jelszó finomítás, mert az alapopk változatlanok, de némi finomítással is lényeges változások lesznek pozitiv irányban. De majd kiderül, tudod azt lehet mondani, hogy itt kis apróság, ott kis apróság, de a végén ez a sok kis apróság, remélem, hogy jelentős-pozitiv változássá áll ossze.

A sok hozzászólásnál, egyes hozzászólásokat lehet gyorsított ütemben is olvasni.....

Tomcsi:31 nagyon fiatal, igazad van....bárcsak én lennék még annyi...viszont a megjegyzésed utolsó sorát nem igazán tudom értelmezni. Mire gondoltál?

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

Szerintem itt senkivel nem vagyok orsikázós nexusban, de hagyjuk! Tomcsi, nem tudom, akkor minek jössz ide? Amúgy a második hozzászólásoddal nagyon kapisgálod! :D

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

Amúgy el kell fogadni, hogy itt demokrácia van. Mondjuk én egy " Köszönöm a cseszegetést tanácsokat! " vártam volna... Vagy hasonló!

sultan albertovics 4349 napja
sultan albertovics képe

Orsika!

Szeretünk, imádunk de itt nincs demokrácia, itt az erősebb kutyáé a terep. Demokrácia a Parlamentben van látod is az eredményét, igaz ott tényleg símán elférnél, eggyel több hordószónok fel sem tünnél.

Köszönöm tanácsaidat, igyekszem az ellenkezőjét csinálni, ha valamit el akarok érni.

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

Váljék egészségedre Zolika! Jó vót veled beszélgetni! :D

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

...de hát én egy árva szóval nem mondtam, hogy erősebb kutya szeretnék lenni! A demokrácia híve vagyok! :D

Parlament hagyjuk, az minden csak nem demokrácia! :/

Czeglédi Ferenc 4349 napja
Czeglédi Ferenc képe

Javaslom, hogy térjünk vissza az eredeti témára.

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

Javaslom, tartsd meg a véleményedet blogodon belül... Most is mit műveltél? Konkrétan megszabtad bajai felhasználónak, hogy hogyan írja meg a blogbejegyzését! Nem is követed, nem tudod, kiféle-miféle, de beledumálsz abba, amiről fogalmad nincs. Jó kis magánszám ez bajai bejegyzésén, de senki nem kíváncsi rá. Csak szólok...

Czeglédi Ferenc 4349 napja
Czeglédi Ferenc képe

de minek...

Czeglédi Ferenc 4349 napja
Czeglédi Ferenc képe

avaslom, tartsd meg a véleményedet blogodon belül...

Ki is írta ezt?:Amúgy el kell fogadni, hogy itt demokrácia van.

Oroslya! Ha blogon belül kell tartani a véleményt, gondolom, hogy magadra is érvényesnek gondolod? Tehát a véleményedet kifejtheted a saját blogodban, itt viszont semmi helye! Te írtad!

 

Czeglédi Ferenc 4349 napja
Czeglédi Ferenc képe

Vége!

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

Jaj! Tézé szerint meg az erősebb kutyáé a terep... Mivan?? Itt már minősítitek magatokat! Csak jelezni szerettem volna azt, amit előttem már többen megtettek több helyen: nem kötelező mindig mindent kommentálni! Pláne, ha a blog írójáról semmit nem tudunk, nem követjük a pályafutását. Jó, hát szégyellem, rőstellem, hogy ismét én tartom itt a hátamat, de hát széles a hátam, na! :D

sultan albertovics 4349 napja
sultan albertovics képe

Orsika, drága!

Miért vót?

Még be sem melegedtem, csak kicsit kóstolgattuk egymást, eddig. De ezután jön a buli, rendkívül szórakoztató veled vitatkozni, eredménye semmi, de minek kell ide eredmény, ez egy lényegtelen apróság!

Híve lehetsz a demokráciának, de láthatod az egy impotens semmire sem használható demagógia. Az igazi eredményekhez kell egy diktatórikus erő, anélkül eredmény nincs.

Szerintem egy jó és szórakoztató buli lenne ha nyitnék egy topikot ahol kard ki kard egész jól elszórakoztatnánk a többieket!

Vállalod? TZ..vs Orsi..Megnyissam?

Miről vitáznánk? Ez úgy is jön magától ha te á-t mondasz, biztos lesz érvem a b.-re,még akkor is ha á-val értek egyet!

Kicsit hagynánk a többieket is érvényesülni és mi is kitombolhatnánk magunkat!

 

 

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

Ez a mindennek alja dolog, topikot nyitni másnak. Volt már ilyen!

Ferenc szereti, ha sok a hozzászólás a blogjához, ám legyen öröme, gondoltam... 2 in1 gondoltam jelezni felé, hogy zavaró, hogy mindenhez odaszól, olyan tagoknak, akikről idáig semmit nem tudott. Az meg a legnagyobb udvariatlanság, mikor valaki más edzésnapjójában ír hosszú értekezést a három diplomájáról. Az, hogy magának mit ír, egy dolog, de nézzen már oda, hogy a saját dolgait ecseteli másnál.

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

Gratulálok, sikerült jó nagy marhát csinálnotok magatokból! :D :D :D

sultan albertovics 4349 napja
sultan albertovics képe

Mi van ennyi?

Csak elbújva mások háta mőgé osztani az észt?

Önálló gondolatod nincs?

Orsi kezdek csalódni benned!

torolt_12 4349 napja
torolt_12 képe

Amíg Ferenc nem tiszteli meg mások blogbejegyzéseit, addit milyen alapon várja el, hogy más megtisztelje az övét! Nem játszadozni akarok, de nektek további jó mulatást kívánok! :)

sultan albertovics 4349 napja
sultan albertovics képe

Pedig nem tűnik másnak mit csinálsz kedves Orsika!

Valahogy amit csinálsz nagyon közel van a játék kategóriához, csak te hiszed az komolynak.

stojesz 4348 napja
stojesz képe

Én nem tudom, hogy Ti hol keresitek a békét önmagatokban, de tuti rossz helyen :-)

(Legalábbis az én monitorom elől nézve.)

Amikor 15 évesen a chaten beszólogattunk egymásnak, az akkor nagyon menőnek tűnt, de itt nekem ez egy kicsit fura.

sultan albertovics 4348 napja
sultan albertovics képe

Békét?

Az élet mozgás és béke csak két méterrel a föld alatt van, amíg élek nincs béke..

Nem kell komolyan venni, ez csak egy játék! Amúgy a nete erről szól elrugaszkodás a valótól és játszani!

stojesz 4348 napja
stojesz képe

Akkor a "rossz helyen"-nel nem lőttem mellé.

faxau 4348 napja
faxau képe

stojesz, szerintem a kiscsaj nem is sokkal idősebb! Bármit is állít magáról:) És ha TÉZÉ-t ez szórakoztatja, hát legyen. Ezt úgyis háromféleképp foghatod fel: 1. gutaütést kapsz tőle- bár annyit nem ér. 2. Fütyülsz rá. 3. Jól szórakozol rajta.

sultan albertovics 4348 napja
sultan albertovics képe

Nem a rossz hellyel lőttél mellé, hanem a kereséssel és a békével!

Tudod nekem egy borzalmasan demagóg vallásos szöveg és így nem tudok vele azonosulni.

Az én politeista lelkemnek nem békére van szüksége hanem állandó mozgásra.

Tényleg dőlj hátra és szórakozz! Bár Orsika kezd fáradni, nem nagyon reagál!

stojesz 4348 napja
stojesz képe

Nekem 8 :-)

gabocz 4348 napja
gabocz képe

Valóban roppant szórakoztató az egész, hajrá TÉZÉ! Igazából csak az zavar, hogy kezdem sajnálni az ellenfelet. Szemmel láthatóan egyáltalán nincs tudatában, mekkora hülyét csinál magából. Az edzésonline "freak"-je

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2016-11 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (2 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (2 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (11 bejegyzés)