Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 986 697 km-t sportoltatok
cél a 3 óra

2011

Czeglédi Ferenc | 2011-01-27 15:24:11 | 23 hozzászólás

Üdv Mindenkinek!

Az alábbiakban leírom az ez évi céljaimat.

Még előtte annyit, hogy a múlt évben elhatároztam, hogy lefutom életemben először a maratoni távot-sikerült!

A félmaratoni távon a 2009-es Túri Kupán elért 2 óra 19 perces időeredményemet 2 óra alá csökkentem-1óra  53 perc 21 mp lett az eredmény! Sikerült!

Nagyon remélem, hogy az ez évi terveim is így fognak bejönni!

Ez év márciusában Debrecenben le szeretném futni a félmaratoni távot-(most versenyen is) itt nincs olyan nagy elvárásom lényeg az, hogy 2 órán belül legyen az eredményem.

Áprilisban fő kihivás az Oxigén Nagyerdei Maratonon a múlt évi 5 óra 1 perces időm helyett ez évben cél az, hogy 4 órán belülre kerüljek! Ha 10-20 perccel több, nem fog összeomlani a világ, de én sokkal, de sokkal jobban örülnék egy 4 órán belüli eredménynek!

Gondolkozok egy nyári Hortobágyon tartandó félmaratoni versenyen is, de ezen még csak gondolkozom, majd meglátom...

Viszont szeretném megcsinálni a Bükkben a Hegyi Maratonit, itt cél most mégcsak, hogy végig tudjak rajta menni, de örülnék egy 5 órán belüli eredménynek. Ami némileg megneheziti a felkészülést, az az, hogy itt Szoboszlón nincsenek még dombok sem....esetleg marad a lépcsőzés, ill a szálloda konditermében van futópad amit lehet emelkedőre is beállítani, remélem, mint dolgozó ingyen használhatom!

A másik fő cél, hogy augusztus végén a Túri Kupán a félmaratont 1 óra 45 perc körüli idővel fussam le, vagyis kb. 8 percet le tudjak faragni a múlt évi erdményemből!

Azért vannak a terveim között ilyen nagyobb távokon valló futás, mivel csak ezen a héten 4 alkalommal futok több mint 10 km-et, nekem nem igazán nagy kihívás, hogy utazgassak 100-200 km-et, csak azért mert egy olyan távot lefussak amit hetente négyszer lefutok.

Másik nagy kihívás, hogy mindezek a nagy kihívásokhoz megfelelő kondícióban legyek, mind mentálisan, mind fizikailag, mind egészségügyileg. Ezen nagyon keményen dolgozok, már vannak némi eredmények, hogy hogyan lehet maratoni versenyre felkészülni, versenytempóban, vagy közel versenytempóban, anélkül, hogy táplálékkiegészítőket eszegetnék, miközben dolgozgatok is ( 5 nap munka, éjszaka napi 12 órában, majd 5 nap szabad egy ***-os szállodában vagyok éjszakás recepciós)

Majd meglátjuk 11 hónap múlva, hogy mit tudtam végrehajtani!

De addig is nagyon-nagyon várom már a tavaszt!!!

23 hozzászólás

monique 4844 napja
monique képe

csak 1 megjegyzés: szerintem márciusban is próbálhatnád maxra futni a félmaratont, mert az elért idő sok segítséget nyújt a tempó belövéséhez az áprilisi maratonon.

simi 4844 napja
simi képe

Sok sikert, remélem sikerülnek a terveid! Szerintem is nyomd meg a márciusi félmarcsit.

Czeglédi Ferenc 4844 napja
Czeglédi Ferenc képe

Köszönöm a bíztatást!

Megpróbálom majd ami tőlem telik a márciusi félmaratonon, de! az én igazi futóidőszakom, ahol a legjobb időeredményeimet el tudom érni, az a nyári időszak! De majd meglátjuk, hogy mit tudok összehozni!

monique 4844 napja
monique képe

hogyhogy a nyár? elvileg a meleg rontja a teljesítményt. nyomd meg a félmaratont és kész :)

mateve 4844 napja
mateve képe

Ezekhez a távokhoz nincs is semmi szükséged táplálékkiegészítőkre...Bőven elég, ha normálisan kajálsz.

Czeglédi Ferenc 4844 napja
Czeglédi Ferenc képe

Most amikor futok kb. 3 percenként fújni kell az orromat, ami ráadásul sokat részlegesen el van dugulva, viszont ez +7-8 fokban megszünik, és teljes keresztmetszeten keresztül tudok vele lélegezni, nincs csúszos járda stb...

Én persze nem 35 fokra gondoltam, de örülnék 25 foknak is, de mint írtam 36 fokban is futottam már félmaratont versenyen.

Briel 4844 napja
Briel képe

Egyezzünk ki 15 fokban! Abban olyan jó volt futni... :)

forgi 4844 napja
forgi képe

Miért gondolod, hogy számodra a nyár a legjobb futóidőszak?

Czeglédi Ferenc 4844 napja
Czeglédi Ferenc képe

Rendben van megegyezhetünk a jövő hétre 15 fokban, persze pluszban értendő!

Miért a nyár? Nem kell egy mázsa ruhát magamra öltenem, nem kell folyamatosan az orromat fújni, ha megszomjazok van müküdő kút, nem csúszkálok, nincs az, hogyha leesik egy kis eső akkor 1 hétig áll a víz, sokáig világos van, ritkán van sár, meg szerény véleményem szerint kicsit gyorsabban is tudok futni, ja és elvileg nem fázol meg olyan könnyen, mint most..

Remélem, hogy elég meggyőző voltam!

Matevénak: ezeket a távokat az ország lakosságának 99,8%-99,9% nem tudja teljesíteni, tehát ezen távot lehet teljesíteni szemétevés nélkül is akkor miért eszik a maradék jelentős része szemetet? Én a táplálékkiegészítőket bizonyos szempotból doppingnak is tekintem, szerintem az az igazi legény a gáton aki ezek nélkül tudja hozni a formáját....

De most pillanatnyilag nem akarok belemenni egy a szemétevésről szóló vitába!

Tündüs 4844 napja
Tündüs képe

Hjará és jöjjön már az a nyár!

simi 4843 napja
simi képe
Nyomd meg azt a félmaratont! Én tegnap egy jót versenyeztem két edzésonlineos futóval a szigeten és maximumon toltam, pedig ez az orrdugulós probléma nálam is megvan és hó is volt meg sötét is, tehát nincs kifogás!! A táplálékkiegészítős vitába én sem szállnék be, viszont a tapasztalatom leírom. Tavaly két bokasérülésem volt, gyakorlatilag fél évet ki kellett hagynom és most januárban az újrakezdés után két héttel ismét jöttek a problémák. Aztán Orca mester tanácsára elkezdtem szedni egy porcerősítő készítményt, ami a Béres Porcerőhöz hasonló, csak nagyobb adag van benne. Ezzel kb. két hét után majdhogynem tünetmentes vagyok. Nem azt mondom, hogy mindenki szedje, de az biztos, hogy vannak helyzetek és távok, amelyek esetén szükség van valamire. Jobb, mint egy műtét vagy az otthon "punnyadás". Én inkább szedem pár hónapig és sportolok. Ha valakinek van ötlete az orrdugulós problémára, azt szívesen venném, persze nem a pzs. vagy az ottrivin megoldás, mert az nekem is van :)
monique 4843 napja
monique képe

Ferenc: azért a teljesítmény 15 fokban jobb, mint 35 fokban, tehát gyorsabban lehet futni 15 fokban, ez tuti. :)

nekem nem dugul az orrom, csak törölgetem a vizet ami lecsapódik hideg időben futáskor (orron át szoktam lélegezni). de teljesen jól elvagyok 1db zsebkendővel a kezemben, néha "kifújom" az orrom, azt jólvan, automatizmus ez már nálam :)

Czeglédi Ferenc 4843 napja
Czeglédi Ferenc képe

Mindenkit megkérek, hogy a blogomban szemetet ne reklámozzon!!!

Czeglédi Ferenc 4843 napja
Czeglédi Ferenc képe

Móni! Igazad van, akkor is nem örülök neki, ez a probléma is megszünik +8 fok körül, bárcsak annyi lenne......

pecsenye 4843 napja
pecsenye képe

Mi, akik meg szedjük az általad szemétnek nevezett "szemetet", megkérünk, h ne fikázd azokat, akik hisznek benne.

Többen megmondtuk: csinálj egy olyan sorozattterhelést, mint jópáran itt az edzésonlinen. aztán meglátjuk mennyire  vagy legény a talpadon a kolbásszoddal, hurkáddal, etc..

Hogy a ország lakosságának 99,8%-99,9% nem tudja teljesíteni a félmaratont, maratont? Na ja.. mert ugye vannak a gyerekek, idősek (ja, bocsánat: ismerek nem egy 60év feletti ultrafutót és nagyon sok olyan idős embert aki simán teljesítti).

Jó lenne ha egy kicsit visszavennél, egy kicsit szerényebben. További jó futásokat

simi 4843 napja
simi képe
Ha ennyit értettél meg abból amit írtam akkor....... (a kipontozott részt csak gondoltam). Én nem reklámoztam csak leírtam a tapasztalatom a saját sérüléseimmel kapcsolatban. Ezen az oldalon demokrácia van kedves barátom!!! Ezért el kell viselned, hogy másoknak más véleménye! Egyébként azért is írtam amit írtam , mert elolvastam néhány táplálkozási tanácsod és elszörnyedtem! Történetesen a volt feleségem diplomás dietetikus, már, ha tisztában vagy azzal ez mit jelent és a kolbászos szalámis hülyeségektől elszörnyedne!! Attól méginkább, hogy magnéziumhiány esetén gőzöd sincs mit kellene fogyasztanod, ennek ellenére bőszen osztogatod a táplálkozási tanácsokat. Ne adj tanácsokat, ha nem értesz hozzá!! Szerintem neked kellene gondolkodni és visszavenni, de azt gondolom, ha erre más sem tudott rávenni, nyilván én sem foglak. A terveidhez továbbra is sok sikert!
Bozót 4843 napja
Bozót képe

Pecsenye, azé jól futsz barátom ahhoz képest, hogy szemetet eszel :P :P :P :)

 

Ferenc, ne keverjük a Gizikét a gőzekével, ahogy volt fizikatanárom szokta volt mondani. A vita helyett meg menjünk futni, én így is teszek mindjárt :)

Czeglédi Ferenc 4842 napja
Czeglédi Ferenc képe

Kedves olvasó!

Ha jól tudom a tv-ben, rádióban nem lehet kimondani pl. egy termék, egy áruház nevét, mert reklámnak minösül....

Megkértem egy-két embert,hogy ne reklámozzon, erre nehéztüzérségi össztüzet kaptam...

Mikor én csak ez évi terveimet akartam megosztani a nagyérdeművel...

Köszönöm a terveimben nem szerepel belátható időm belül maratonnál hosszabb futás, bőven elég ez nekem, főleg akkor ha már most fő a fejem, hogy a jövő héten mikor fussam le a távokat, idő, idő, idő....

Amatőr 4842 napja
Amatőr képe

Érdekes a célkitűzésedhez végzett edzésmunkád, illetve teljesen bizonyos, hogy semmiféle konform előrejelzés nem állítható fel veled kapcsolatban.
Elvileg a futott heti edzésmennyiséged messze jobb időt irányoz elő a maratonon, mint 4 óra. Ez persze feltételezné, hogy nem versenytempóban nyomod a felkészülés során, és tudatosan váltakoztatod az iramot, illetve edzésfajtákat. Mivel azonban ez utóbbi nem áll fenn, és a saját keretrendszeredben tulajdonképp azonos tempóban, a táv fokozatos növelésével kívánsz eljutni a maratonig, így én inkább arra tennék, hogy percre az előírt tempóban tolod majd végig a maratonod.
Már amennyiben a hátralévő időben nem jelzi a szervezeted, hogy köszöni, ilyen tempójú, folyamatos monoton terhelésből most épp kiszállna egy ideig.

Ami nagyon érdekes adat lehet az edzéseidben, hogy ez a tempó milyen pulzustartományban megy neked?

A szervezeted által bírt maximum érték, ébredési nyugalmi és a pillanatnyi pulzus edzésérték: ezek segítségével elég jól vázolhatók a százalékos tartományok, amik az aerob-anaerob folyamatokhoz tartoznak. Amennyiben pl. a könnyű vagy épp csak a normál tartományig megy fel a pulzusod az 5:30-5:40-es tempójú futásaid során, és ehhez nulla sérülés, megfelelő regenerálódás párosul, akkor ennyi km-rel a lábadban a maratonon messze 4 óra altt lehetsz - igaz, ehhez tudatosan gyorsabban kellene futnod a verseny napján. :)
Amennyiben viszont az edzéstempód (ami terved szerint kb. egyenlő a célverseny kívánt tempójához) közelít az aerob-anaerob küszöbödhöz, vagy át is lépi azt párszor, és az akaraterőd visz téged, akkor elég szenvedős lesz a 30 km-ről meglépni a hiányzó 12-t, tempóromlás nélkül. De épp a hihetetlen egyoldalú koncentrációd segíthet téged ebben az esetben.

Én mondjuk azt a verziót választanám a magam számára, hogy alapból heti 50 km-eket tudjak futni 5:30-ban 65-70 %-os pulzustartományban, színesítve résztávokkal, km és tempóváltásokkal, hétvégi lazázóbb hosszúakkal, és irány a 3:30-as maraton! :)

Czeglédi Ferenc 4842 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ez egy nagyon érdekes hozzászólás volt!

torolt_12 4473 napja
torolt_12 képe

"Ez egy nagyon érdekes hozzászólás volt!" = egy árva mukkot sem értek belőle! :D

Czeglédi Ferenc 4473 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ahogy mondta nagyon régen egy nagyszerű ember:" ez a kard az a kard, de ez a kar, nem az a kar"!

tomcsi 4473 napja
tomcsi képe

jaja, álmaim nekem is vannak, 2.30-as maraton, de hát... :-P

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2016-11 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (2 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (2 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (11 bejegyzés)