Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 047 915 km-t sportoltatok
futókalandjaim

Mit találtam a Nők Lapjában! (nem csak nőknek :)

Fredi Kacsa | 2012-12-12 10:20:06 | 23 hozzászólás
"Egy sportoló ... elsősorban koncentrációt tanul. Önfegyelmet. Önlegyőzést. Minden sport a lélek sportja. És összeszedettséget, lelki erőt fejleszt, amit az ember végig tud vinni magával akár egy életen át is.
...
Edzeni a lelket kell. ere semmi sem alkalmasabb, mint a sport.
...
Tanítsd meg a gyerekedet figyelni! Akármilyen nehéz! Kezdd az órát csenddel. Lenyugvással, önmagunkra figyeléssel. A fegyelem titka a Figyelem. Nem a külső erőszak.
...
Egy úszó minden egyes mozdulatára figyel. Egy futó minden lépésére. Minden lélegzetvételére.
...
A sportolásnak nem az a lényege, hogy nem hízok el, és jobban működnek a szerveim- a májam, a tüdőm, a vesém, a szívem. Nem az a célja, hogy "egészségesebben" éljek, hanem, hogy önmagamon dolgozzak.
Testemen, lelkemen.
Ez nincs külön.
Aki ezt nem tudja, sohasem sportolt. És nem tudja, miről szól egy edzés, vagy egy tornaóra.
Egy igazi tornaóra nem csak izom-, hanem lelki gyakorlat is!"
 
Müller Péter
 
Tudom, hogy ezt sokan tudjátok, mégis jó ezt így, egyben olvasni egy írótól. Megörültem neki, amikor olvastam, ezért osztom meg veletek.

23 hozzászólás

necromedve 4166 napja
necromedve képe

Szerintem meg az a lényege, hogy nem hízok el, egészségesebb vagyok. Meg levezetem a feszültséget. Mondjuk nem is tartom magam sportolónak, az is igaz.

Müller Péter amúgy mit sportol?

gabocz 4166 napja
gabocz képe

Köszi, Kacsa! Lopom! :)

Bozót 4166 napja
Bozót képe

Necromedve, gyors- és gépírást :)

shinkyokushin 4166 napja
shinkyokushin képe

Jó dolog, ha az ember nincs egyedül az elveivel. Respect :-)

ORBEA ORCA 4166 napja
ORBEA ORCA képe

Sakkozik....

Fredi Kacsa 4166 napja
Fredi Kacsa képe

Jaaaj, fiúk!

Egyébként aki beszél róla és tanítja, annak nem kell művelnie :))

 

swimmingjoe 4166 napja
swimmingjoe képe

mindegy ki írta, ez akkor is így van. és aki érti is az tudja h ez mennyire jó érzés.

empirke 4166 napja
empirke képe

khm, khm, ezek a megmondós okos gondolatok a menő pszihoguruk tollából picit mindig sántítanak nálam. (mert én ilyen kukacoskodó vagyok, amúgy biztosan igaz mind! :P ) De persze sok sok igazság van benne, meg hát akarom is hinni, hogy én, a SPORTOLÓ nagyon fejlett önfegyelemmel vagyok képes legyőzni önmagam, és a lelkierőm, amit a sport megacélozott, segít átvonszolni magam minden egyéb akadályon, amit a büdös élet elém vet.

Jó lenne, ha így lenne.

De addig is megyek, mert valamiért a lelkem kihajtja a testem futni. Lehet, hogy dolgozni akarok önmagamon még. De miért? Franc se tudja. Mert jól esik.

Agytagito 4165 napja
Agytagito képe

Ezek a megmondó okos gondolatok egy "empirke" tollából, aki annyi fáradtságot nem vesz, hogy utánnanézzen, hogy Müller Péter sportolt e valaha, hanem csak ítélkezik és közben roppant bölcsnek és sportolónak tartja magát, ami ugye alaptulajdonsággá teszi a felsőbbrendűség érzését.
Javaslom mindenkinek, aki negatív megjegyzést tett (sakkozik, gyors és gépír), hogy forduljon egy kicsit magába és gondolkozzon el, hogy milyen dolog is elhamarkodott véleményt mindani egy olyan emberről, akit nem ismerünk.
Olvassatok inkább, rátok fér.  Müller Péternek sok bölcs gondolata van, pont az ilyen emeberek számára, akik meggondolatlanul ítélnek. Javaslom mindenkinek először is az Örömkönyvet.
Itt egy idézet Péter bácsitól:

"Bevallom, néha fárasztó, de azért jól bírom a tempót. Ezt alighanem annak is köszönhetem, hogy ifjúságomtól kezdve egész életemben sportoltam. A sport nagyon fontos, erre minden szülőnek meg kellene tanítania a gyermekét. Sok nehézségen átsegít."
Mái napig jár konditerembe az öreg, úgyhogy tudja mit beszél.

torolt_12 4165 napja
torolt_12 képe

Már nem szeretnék közbekiabálni, de "Kezdd az órát csenddel. Lenyugvással, önmagunkra figyeléssel. A fegyelem titka a Figyelem." - ez nevezik más néven meditációnak... (is)

Jajj, ne útáljatok ki, annyit reklámoztam, hogy már páraknak a könyökén jön ki, tudom.

Bő egy évvel ezelőtt még én is másként olvastam volna e sorokat, azóta sok mindent megtapasztaltam.

(Sajnos vannak olyan nézeteltérések, amik miatt egyesek kénytelenek név nélkül írni gondolataikat, akkor is, ha semmi rosszat nem tartalmaz.)

Köszönet a bejegyzésért! :))

Tündüs 4165 napja
Tündüs képe

Én csípem az öreget és remélem , hogy nem vizet prédikál.

Igen, kell egy önfegyelem, hogy megcsináljuk  a napi edzést és kell egy fajta önfegyelem, hogy ne menjünk futni...ezt gyakorolom most kevés sikerrel...

torolt_12 4165 napja
torolt_12 képe

Hihi, Tündüs, én is ezt csinálom jelenleg... :P :)) Amúgy Müller Pétert nem olvastam még, de úgy tudom, spirituális író. (ha tévednék, ignore) A spritualitás és a pszichológia nem u.a., kár volna elemezgetni.

MZoli 4165 napja
MZoli képe

Kedves Agytágító! VÉLEMÉNYEM szerint különbség van a vélemény és ítélkezés között. Ezt viszont tudni kell észrevenni. Szerintem ítélkezés felsőbbrendűnek és okoskodó bölcs ítélkezésnek titulálni egy véleményt. És ugyanígy az összes többi megjegyzést  "negatív"-nak nevezni, csupán amiatt, mert Müller Péter gondolatival kapcsolatban megfogalmazódtak gondolatok, ami éppen nem esik egybe feltétlenül az övével...de egyébként helyes szövegértelmezéssel nézve ilyen nem is hangzott el...bár ez meg az én véleményem. Csupán arról van szó, hogy rengeteg alapigazság hangzik el mindenhol, amit mindenki saját belső értékrendje szerint értékel, és hála az internetnek meg is lehet osztani :) Ez pedig érvek és ellenérvek ütköztetésére ad lehetőéget, mitől  pedig formálódik mindenki kisebb nagyobb mértékben nap mint nap.Ez egy fejlődés, ami jó dolog még akkor is, ha nem is megy mindenkinek egyformán kiszűrni az "abszolut" értékes és értéktelent...ami persze így vegytisztán soha nem létezik.

Szintén VÉLEMÉNYEM szerint ítélkezés olvasatlannak is titulálni valakiket (és emiatt lenézni, ami lényegében felsőbbrendű látásmódot takar)...akiket nem is ismerünk, ugye? Ugyanígy egyszerűbb (kevésbé színes) látásmódra enged következtetni a feltétlen csodálat és véleményelfogadás is. Ennek egyik szélső állapotában lesz jól fanatizálható valaki.

Mondom ezt függetlenül Müller Pétertől, tehát véletlenül sem kívántam értékelni a gondolatait, csupán az akciók és reakciók összetettségére akartam utalni. Aki ismer tudja, hogy nagyon szeretem a pozitív gondolatokat, és a pozitív gondolkodókat... ez visz előre. Viszont kell  a világba a sokszínűség is. Mindkettő fontos.

Nekem kicsit ambivalens Örömkönyvet ajánlani (pozitív gondolkodásra fordítom le magamban) és az olvasottságot (kultúráltságra, intelligenciára fordítom le magamban) értékelni egyszerre.

Egyébként nagyon jó gondolatok VÉLEMÉNYEM szerint. Bár én annyiban másként közelíteném meg a gondolatokat (azt lehet??), hogy a sportolás motívációja szerintem mindenkinél másból fakad, viszont a sport cserébe a lelket is erősíti,ápolja, ami viszont idővel módosíthatja a motívációt..és ettől a folyamatos változástól fejlődik a SPORTOLÓ...és sokszor ezt észre sem veszi, csupán érzi, hogy a sporttól jobbá válik

 

ORBEA ORCA 4165 napja
ORBEA ORCA képe

Kedves tágult agyú...

Talán nem névtelenül,és edzésnapló nélkül kellene itt az észt osztani még ha neked szerencsére annyi is jutott...

Bár még azt is el tudom képzelni,hogy legálisan is itt vagy köztünk,írogatod a naplód,jópofizol,de nem akarod ezt a jófiú,vagy épp kedves lány nimbuszt lerombolni.

Elmondanám,hogy a mai világban mindenki specializálódik,talán nem kellene itt olyan valakit isteníteni,aki világ életében kerülte a fizikai tevékenységgel járó munkát,és qva okos semmitmondó általánosságokat ír le.

Más sportolgatni hobbyból,és egészen más a vékony élversenyzői szinten nap mint nap keményen edzeni,versenyeken jól szerepelni.Erről csak az tud hiteles véleményt adni,aki átélte.Nekem halálom az,amikor olyanok okoskodnak bármilyen témában,amihez közük nincsen,de hát ők univerzálisak,mindenhez profik....

Ez az én véleményem.És nekem nincs szükségem Müller Péter vagy Csernus,vagy bármely más agykurkász segítségére,okoskodására ahhoz hogy pozitív legyek.

Nem kell egyetértsél,mindenki más,és mint Mzoli is írta mindenki másért sportol,fogadd el,hogy mások másként gondolkodnak.Írd le te is nyugodtan amit gondolsz,de névvel,arccal tedd,vállald.

 

 

empirke 4165 napja
empirke képe

Jajj, Agytagito, hú de kivertem nálad a biztosítékot pár mondattal, ami a csupán egy vélemény, és semmi bántót nem tartalmazott az álatalad nagyra tartott íróval kapcsolatban. Gondolom MP elfogadja, ha valaki nem ért feltétlenül egyet minden kimondott "igazságával", vagy máshogy szemléli a világot. Ha mindenki ugyanúgy gondolkodik, akkor senki nem gondolkodik igazán, nem? De mindegy, fenébe a vitával. Sajnos nem is értetted amit írtam, és ez nem a te hibád, mert nem ismertsz, így nehezen olvasol a soraim között. Az én hibám, ha nem voltam egyértelmű.

Legkedvesebb barátnőm, aki ezt a bejegyzést megosztotta itt, ismer, és tudja, hogy nem ócsároltam senkit és semmit.

Bozót 4165 napja
Bozót képe

Azé' szeretem amikor viccelni se szabad, mert egy agytágító leszól rögtön....legközelebb értem jönnek éjjel a dementorok? :-)

 

Péter bácsi jó fej.

Bozót 4165 napja
Bozót képe

öö..."kénytelenek név nélkül.."   Ezt hogy is értsük, Orsi?    Elég baj ha valaki csak álnév/álarc mögül tud/mer magas lóról papolni :(

Agytagito 4165 napja
Agytagito képe

Empikétől elnézést kérek, erősen fogalmaztam és a legutóbbi válaszából tisztán látszik, hogy rosszul ítéltem meg,mint embert. Mégegyszer: ne haragudj! Hidd el ez a "pszichoguru" ezzel kapcsolatban tudja mit beszél, mivel ő is átélte.

Bozót válaszát is rosszul értelmeztem, sajnos egy olyan szituációban írtam a válaszom, amikor nem voltam a humor felé túl fogékony és leírva sokszor félreértelmez az ember egy-egy mondatot, mivel pont az ami kellene (hanghordozás, metakommunikáció) nem kíséri a leírt szöveget. A kis hangulatjelet pedig figyelmen kívül hagytam. Egyetértünk, "Péter bácsi jó fej! "

Mzolinak: igen, van még mit javulnom nekem is, "de nem megy az olyan könnyen faluhelyen"! :D Szóval nem vagyok hibátlan és így megvilágítva  a dolgokat sok igazság van abban, amit írtál. Azt hozzátenném, hogy nem amiatt "ragadtam tollat", mert M.P. írásával nem értettek egyet, hanem azért, mert úgy gondolták többen, hogy egy író nem  lehet kompetens abban, hogy  sportolóknak tanácsokat adjon, mivel az biztos hogy csak az írógépet tudja ütögetni és pipával a szájában bozontos szakállal bolyong egy szobában és fogalmazza meg gondolatait.

Orbea Orca-nak csak  annyit: Müller Péter sportol, persze nem élversenyző, 1936-os születése miatt már nem is aktuális ez, de 76 évesen még mindig megteszi azt, hogy nem a halálra készül, hanem tesz azért, hogy hosszú és minőségi életet éljen. Ezt pl. az élsport nem adja meg, így sokszor többre nézem egy szerényen, magának sportoló, a sport öröméért és az egészségért sportoló embert, mint egy sportteljesítmény hajhászó, magát és a környezetét sokszor tönkretevő élsportolót.

Fredi Kacsa 4165 napja
Fredi Kacsa képe

Köszi Zoli, hogy ilyen jól kifejtetted a vita és az ítélkezés közti különbséget!

A vitát azt hiszem sokan élvezzük, mert ez (is) viszi előrébb a világot.

Az ítélkezést sokan nagyon nem, mert ez viszont nagyon visszahúz!

Köszi Bozót, Péter bácsi :) tényleg jó fej, annyit kell tőle olvasni, amennyi éppen jól esik, és kár, hogy a vicc néha nem jön át...

Köszi, hogy benéztetetk.

sultan albertovics 4165 napja
sultan albertovics képe

Gyerekek!

 

Az alapgondolat Müller Pétertől nagyon találó,megtalálta azt a mozgás lényeget ami nálam százasan megvan!

Ha csinálta,csinálta,ha nem akkor is jobban benne van,mint sokan mások!

Néha kellenek ezek a semmit mondó általánosságok is ahhoz,hogy normálisabbá tegyük a hülyeségeinket! Igen specializálódunk,de minden specialitásban benne van az alap ahonnan lehet mindezt csinálni és ezek a gondolatok pont erzt adják az alapot!

 

torolt_12 4164 napja
torolt_12 képe

Eddig mindig is vállaltam a véleményem névvel, de azt hiszem, ezek után névvel és név nélkül is kerülni fogok mindenfajta kinyilatkoztatást. Itt senki nem papol magas lóról, de a vádaskodás az meg végképp nem ide való. :( Ja, meg meztelen ujjal nem illik felöltözött emberre mutogatni különben sem... Vannak, akiknek nem érdemes semmit sem írni.

torolt_12 4164 napja
torolt_12 képe

...azaz névvel sem mondok semmit! 

tomcsi 4164 napja
tomcsi képe

végre elérte valaki azt, amit más könyörögve sem...Orsi nem ír többet :-)))

nyiss ablakot a világra, a szíved a fagyos hideg ellenére nem legyen jégburokban, ha kell összeszorított foggal lélegezz néha, nem kell minden bogarat bekapni...a kétely meg a tudás atyja, még ha nem is kell mindig-mindenben...Ámen :-)

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)