Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 915 739 km-t sportoltatok
Fuss, hogy utolérjenek!

Enni vagy nem enni, és ha igen, mikor

Bozót | 2013-01-21 12:47:32 | 53 hozzászólás

Na, mesélek kicsit :-) 




Régóta (nagyon régóta) fel-felmerül nálam, hogy le kéne dobni pár kilót (nem az erkélyről...), de egy-két napos fellángolásokon túl sose jutottam, pedig tudom, hogy a kaja visszafogásával máris érhetnék el változást. Nagyon utálom azonban a kizárásos diétákat, én mindenevő vagyok és slussz, valamint baromira nem jön be az, hogy este ne egyek, mert olyankor van együtt a család, főzök vacsit és nem mellesleg, szeretek a családommal vacsorázni (és nem két kekszet vagy egy fél almát....)




Időközben, bár nem követtem egyiket se, de olvasgattam sokféle diétáról, étkezési programról, elvekről, fiziológiáról....volt, ami egyáltalán nem fogott meg, volt amin elkerekedett a szemem és olyan is, amit használhatónak és hihetőnek ítéltem. Ez utóbbiból a legvonzóbb a WD (Warriors' Diet - Harcosok étrendje) volt és nem a neve miatt :P 

 



Le van írva sok helyen, nem pazarolnám itt rá a helyet és a szót, de röviden, böjtöléses-jellegű étrend, hosszabb kajaszünetes (kevés kajás) szakaszt követ egy rövid kajálós. A miértje abszolút hihető, az életmódomhoz szuperül illeszthető, így elhatároztam, teszek egy próbát. Még csak 10napja játszom ezt, úgyhogy komoly következtetéseket nem vonnék le, de ami biztos, nagyon jól érzem magam, nem került semmilyen fáradtságba vagy nehézségbe betartani, nem "éhezem" (tehát nem vagyok folyton éhes) és vacsira - kis túlzással - azt ehetek amit akarok, cseppet sem érzem azt, hogy megvonnék magamtól bármit is. 




Centit, mérleget nem néztem, de ami érezhető enélkül is, hogy napközben könnyebbnek, frissebbnek érzem magam, nincs "kajakóma" ebéd után (mert nincs ebéd se:P ) , emellett bírom az edzést is (bár hosszút nem futottam mostanság), a délutáni TKD edzésen tökéletesen bírtam a pörgést. 




Az átállás egyik napról a másikra történt és legnagyobb meglepetésemre, nem okozott nehézséget. Reggel ugyan fura volt, hogy nem tervezem már az ébresztő csörgésekor a reggelit, és nem csipegetek a gyermek uzsonnájának készítése közben, de simán elvoltam a pohár vízzel vagy teával (az elmúlt két napban ittam kávét, kevéske mézzel, tejjel, de csak mert kívántam az ízét). Délelőtt víz, tea, egy-egy alma, répa, narancs, uborka, mikor épp mi volt kéznél, de igazából ebből se sok, egy-két darab. Délután ugyanez, szintén nem sok, aztán este vacsira amit egyébként is evett a család, max ha süti is volt akkor abból nem ettem vagy csak picit. A szerdai edzés előtt voltam kissé éhes, akkor ettem pár szelet sajtot az almához és tökéletesen elég volt.

 


Eddig 10 nap telt el ezzel a táplálkozással, kíváncsi vagyok, hosszabb távon milyen tapasztalatokat szerzek és vajon fogyok-e ezzel az étrenddel. A fogyás csak mellékes, igazából egészséges akarok lenni és jól érezni magam a bőrömben, de a sportjaimhoz és az egómnak is kéne az a néhány centi/kiló mínusz. Ami fontos, hogy ezt nem érzem fogyókúrának (mert nem is az), egy abszolút hosszútávon működőképes, fenntartható életmód, tehát ha beválik, akkor akármeddig folytathatom. A fogyás érdekében, igyekszem este sem csak szénhidráthegyeket betermelni, de nem korlátozom magam nagyon. Egyelőre az a furcsa, hogy a módszert követők nagy esti lakomákról számolnak be, én viszont nem igazán ettem többet vacsira mint korábban. Talán ha többet edzek akkor ez is változni fog.


Majd szólok, hogy alakulok :-) És persze azt sem hallgatom el, ha netán mégse jön be hosszabb távon. 




Itt egy írás az étrendről, linkekkel.

53 hozzászólás

smarcsu 4113 napja
smarcsu képe

Kiváncsi vagyok a hatásra, amit leírtál az nagyon szimpatikus eddig! olvasom a cikket is!

Gandi 4113 napja
Gandi képe

Hű, ez tetszik nekem is. Most ugyan nem próbálhatom ki, de kíváncsian várom, hogy alakulsz tovább...

gergő 4113 napja
gergő képe

ez nagyon szimpatikus dolog, lehet, hogy legfőképpen azért, mert vicces módon épp a mai életvitelünkhöz alkalmazkodik, este lehet nyugodtan enni, amikor nincs munka, rohanás, együtt a család. gondolom arra is épül, hogy a napi koplalás után, (ami, ha gyümölcsöt eszel, akkor nem is igazi koplalás, mert a fruktóz eléggé megadja a teltségérzetet, a gyomrod, meg az emésztés a rosttoktól elég leterhelődik) már nem bírsz annyit enni egy idő után, a kevesebb étel is megadja a teltségérzetet.. jahh meg, ha eszel gyümülcsöt, akkor az nem ch mentes napközben, nem? és esti kajakóma nincs amúgy, vagy azt nem érzed annyira, mert amúgy is lazulás van, míg az ebédnél ugye folytatnod kell a munkát, így akkor nehezen tudod elviselni..? lehet, hogy kipróbálok egy hetet, vagy többet.. edzés után csak fehérje is érdekes, mert azt mondják a ch-t rögtön edzés után lehet "büntetlenül" visszatöteni..így meg 6-10 órával később töltöd vissza általában (kivéve, ha du-este edzel, ami az ideális ebben az esetben..)

Czeglédi Ferenc 4113 napja
Czeglédi Ferenc képe

Sok sikert kivánok!

Mikor szoktatok vacsorázni, és mikor van utána alvás?

Szurkolok, hogy hosszútávon is beváljon, és te is be tud tartani, mert sok mindenek a kulcsa a kitartás!

Bozót 4113 napja
Bozót képe

@gergő, nem is volt szó teljes CH-mentességről (remélem, nem írtam ilyet), csak hosszabb "alulevéses" szakaszról, amikor kvázi éhezteted a szervezetet.  Ilyenkor csak könnyen emészthető zöldség-gyümölcs és kevéske fehérje. Este pedig elvileg "túlevés" vagyis egyszeri étkezéshez képest sok, tartalmas, elsősorban fehérje és zsírdús kaja. Érdekes módon, esti kajakómát így sem tapasztaltam, talán azért - de ez csak okoskodás - mert az esti kaját is gyümölccsel-zöldséggel kezdem, sok folyadékkal, és utána a többi, így talán nincs hirtelen vércukor-inzulin "roham". Igazából nem akarok nagy butaságot mondani, csak a tapasztalataimat írom :P  (szégyen, gyalázat, de még a teljes könyvet sem olvastam el...)

A módszer követői tudtommal pótolnak vissza némi CH-t is edzés után, csak elsősorban zöldség-gyümölcsből. Tehát ha reggel van edzés például akkor éhgyomorra, de utána gyümölcs.  Olvastam olyat is, hogy igazán hosszú edzés előtt azért javasolják, hogy egyél egy picit, nehogy túlzott mértékben veszíts izmot. 

 

@Feri,  este 7 körül vacsizunk, programoktól függően kicsit előbb-kicsit később, változhat. Alvás szintén változó, de már igyekszem nem sokat éjszakázni, 10-11körül lefeküdni. Előfordul, hogy mi még eszegetünk miután a srácok lefeküdtek (8-fél 9)

Köszi, egyelőre kitartok, de ha nagyon negatív változásokat tapasztalnék akkor nem fogok foggal-körömmel ragaszkodni ehhez a módszerhez. Eddig pozitív.

 

monique 4113 napja
monique képe

érdekes, hallottam már erről a módszerről :) néha én magamtól csinálok vmi hasonlót, hogy felkelés után sokáig nem eszem igazán, nem érzem h kellene, futás is megy simán, stb. aztán eszem egy jó adagot :) bár nem annyira vacsora, utána még soká van a lefekvés.

amúgy a kajakóma evés után nekem nem ismerős. ez emberfüggő, hogy kinek van?

 

ja, nálad ez azért picit koplalásszerűnek hangzik, h csak napi 1x eszel normál étkezést és nem zabálod úgy tele magad akkor sem, csak annyit eszel vacsorára, mint korábban. szóval eddig vagy nagyon sokat ettél napközben (tehát amiből vissza lehetett fogni ennyire h ne éhezz), amit azért nem hiszek, mert attól rém túlsúlyos lennél; vagy vacsorára mégiscsak többet eszel, csak nem méregeted mérlegen, ezért nem tűnik fel; vagy pedig tényleg változni fog a vacsora mennyisége. apropos a több edzést kíváncsian várom :) hajrá!

Czeglédi Ferenc 4113 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ha 19-kor vacsiztok egy bőségest, majd 21 óra körül még eszegettek, majd 1óra múlva lefekvés, az biztos, hogy egészséges?

Csatlakozom Mónihoz! Ha sokkal többet ennél, mint kellene nem pár kg + lenne rajtad, hanem jóval több!

Esetleg kicsivel kevesebb kaja, és több futással nem ugyanott lennél, mint ezzel a fogyókúrával?

Bozót 4113 napja
Bozót képe

Feri, nem fogyókúra :-) Nem tudom, mivel hol lennék, most ezt csinálom és meglátom, tetszik-e. Egészséges? Élni nem egészséges....   És igen, eddig sokkal többet (és főleg rosszabb arányokkal) ettem, mint kellene, ezért van rajtam pár kiló.

Szonja 4113 napja
Szonja képe

Nagyon kíváncsi vagyok és persze nagyon drukkolok! :)

"Érdekes módon" ma ez már a harmadik input, ami ezzel kapcsolatban megtalál... Már ezzel a diétával. Komolyan gondolkodom, hogy mikor is kezdjem...

Nagyon figyelem a beszámolóidat! Hajrá! :)

 

Tavaj hat hó alatt fogytam 20 kilót, majd elkezdtem futni... és azóta megállt a fogyás. Még cca 10-től kell megválnom, de már nem tudok átbillenni ezen a stagnán, ami hat hónapja tart. .( :(Ebben a módszerben reményt látok...

Alabárdos 4113 napja
Alabárdos képe

@Feri, én annak a pártján vagyok, hogy akkor és annyit eszem, amennyi jól esik. Ha este, akkor este... viszont a bőséges mint fogalom ismeretlen. Pont annyit, amennyi jó esik. Nem amennyit meg tudnék enni, hanem amennyi a gyomromnak jól esik.

A szervezetem, a szervezetünk jelez. Hagyni kell érvényesülni. :)

Sok sikert Neked!

tomcsi 4112 napja
tomcsi képe

én fogyás-párti vagyok :-))

le a zsiradékkal :-))

esetleg pakoljuk jó helyre őket :-))

sok felesleg nem látszik rajtad, és részleteiben át sem néztem ezt az újabb "diétát", alkatilag meg kell találni a megfelelő étrendet...valaki zabál és vékony, valaki alig eszik és nem fogy...a lényeg a változatos táplálkozás, ezt általában figyelmen kívül hagyják a "kúrák"...tom ez nem kúra :-)

lehet variálni, csökkenteni szénhidrátot, fehérlisztet ezt-azt, én inkább hiszek az edzések időbeli megnyújtásában, amelyek nem a teljesítmény felső-határán mozognak...amint ezek megszünnek a kaját drasztikusan csökkenteni kell, ide-odacsipegetést, kóstolgatom a sütiket csak 1 db-ot...100 kcal...nyista, aki persze elvisel magán zsírpárnácskákat mert a pasija azzal hódol neki ez így baba, ő meg bebiflázza, priv.prob :-))

popsi-cicin lehet plussz a többin nem odavaló :-)

Bozót 4112 napja
Bozót képe

Kösz, Tomcsi :-)   A változatos kaja azért érdekes. Igazából szerintem csak a fene civilizált világunk marhasága, hogy ennyi mindent kell enni. Tulajdonképp a paleo étrend állna az elveimhez, elképzeléseimhez legközelebb, csak túlságosan szeretem a kenyérféléket, hogy azt tudjam követni. Zöldség-gyümölcs-hús, oszt jónapot! :-)

 

gabocz 4112 napja
gabocz képe

Jó olvasni, hogy más futó(nő/lány) is küzd ezzel a problémával. Köszi, Bozót! :) A harcosok étrendjét én is nézegettem, de sose voltam egy nagy zöldség-gyümölcsevő... Én azt vettem észre, hogy a gyümölcs az egy banán kivételével a savassága révén inkább fokozza az étvágyamat. Másnak nem volt még ilyen tapasztalata? Én most inkább az intuitív evéssel próbálkozom, főleg azért, mert képtelen vagyok egyszerre éhezni és ellátni a napi feladataimat....

tomcsi 4112 napja
tomcsi képe

egyébként az sem biztos kövér vagy :-))

számolj utána, bár a fene érti ezt...

http://www.origo.hu/egeszseg/20130121-rosszul-mer-a-testtomegindex-bmi.html

paleot én is néztem, aztán mikor 2 semmilyen alakú emberke próbálta nyomni a témát, mert ők áttértekrá és ez milyen egészséges, rögtön láttam kamu :-))

amíg mozogni tudsz frankó, amikor már nem ráérsz 1000 kcal alatt élni :-)

ha van kis plusszod ne a hasadon hordjad, hátadon...hátizsákban :-))

miki 4112 napja
miki képe

Nemrégiben néztem a Hét Szamurájt, ami egy nagyon jó film. Sok szó van benne ételről, mert az nem sok volt nekik. A Parasztok kölest ettek, a szamurájok rizst, persze csak magában mindkettőt.

Szab 4112 napja
Szab képe

Sziasztok,

bár nem rendelkezem mély ismeretekkel ezen a területen, azt tudom hogy az egyik atletizáló kolleganőm több hétig ezt a "diétát" követte. Neki nagyon pozitív tapasztalatai voltak ezzel kapcsolatban; mesélte hogy este 9-10 órakor 4-5 fogásos, hihetetlen mennyiségű vacsorákat pusztított el :) Mindemellett a teljesítménye nemhogy romlott, inkább nőtt tőle, emellett a közérzete is javult. Bár nekem vannak fenntartásaim az elvet illetően (lefekvés előtt terhelni a gyomrot...), a visszajelzések alapján mégis lehet benne valami.

Hajrá Bozót! :)

monique 4112 napja
monique képe

Feri: sztem édesmind1 mennyivel lefekvés előtt eszik az ember, persze ha valakinek érzékeny rá a gyomra, ne tegye, de akinek nem érzékeny rá, annál konkrétan miért kéne ennek egészségtelennek lennie?

Bozót 4111 napja
Bozót képe

A visszajelzések alapján kihangsúlyoznám, szó sincs tizensok órányi Ch-mentességről. A gyümölcsökben egész sok szénhidrát van általában.

 

Abban biztos vagyok, hogy ez sem való mindenkinek. Még azt sem tudom, hogy nekem való-e. Azért csinálom, hogy megtudjam.

oroby 4111 napja
oroby képe

7. hete vagyok ezen a rendszeren és teljesen jól működik. Edzések után fehérje pótlásnak én egy kefírt szoktam megenni. Ha hosszú futás készül akkor előtte egy kis tál zabkása vagy egy 3-4 szem aszalt szilva és kész. Igaz még most nem volt túl sok futás (nov, dec), de most már indul az alapozás, szóval kiderül. Nagy teszt lesz a vasárnapi YT.

bajai 4111 napja
bajai képe

Éredekes, még a végén megmagyarázzatok, hogy egészségesen táplálkozom.

Már évek óta gyakorlatilig csak napi egyszer eszem. Így alakult. Reggelire nincs idő. A munkahelyen az ebéddel meg mindig gond volt: Leszek, nem leszek, mindig legyen nálam pénz meg hasonlók. Így aztán az is elmaradt.

Nem érzem, hogy fogyás-hízás szempontjából számítani. Igaz, sem a mennyisségre, sem az összetételre nem ügyelek általában.

 

 

miki 4111 napja
miki képe

Sok irányzat születik úgy, hogy valaki kispekulálja, hogy élhetett az ősember, vagy a római harcos. Ez hipotézisnek jó is lenne, de igazolni kéne. És akkor kiderül, hogy nem nagyon lehet. A múltkor olvastam egy tízezreken végzett, évtizedekig tartó felmérés egyes eredményeit. Itt megpróbálták többek között kimutatni, hogy van összefüggés a rosttartalmú étkezés és a vastagbélrák alacsonyabb előfordulása között. Azért ez nagyon logikusan hangzik, nem hiszem, hogy valaki kétségbe vonná józan paraszti ésszel. És a poén, hogy nem lehet összefüggést kimutatni. Egyrészt az emberi szervezet sokat kibír, másrészt pedig senki sem adhat hozzá egy percet sem az életéhez. Na jó, ha alkoholista lesz, halálra cigarettázza, zabálja, diétázza vagy sportolja magát, akkor elvenni el tud belőle :-)

gabocz 4111 napja
gabocz képe

Azt áruljátok már el, hogy hogyan oldjátok meg, ha délelőtt van egy verseny vagy edzés? Én nem tudom elképzelni, hogy, mondjuk, egy félmaraton lefutása után almát meg uborkát rágcsáljak, míg el nem jön az este, amikor végre ehetek.

oroby 4111 napja
oroby képe

Én az edzések után szoktam egy kefírt enni...ha hosszú futás van akkor előtte zabkása.

Bozót 4111 napja
Bozót képe

Én eddig úgy képzelem, hogy ha edzés akkor simán gyümölcs, esetleg fehérje is, pl joghurt, kefír.  Ha verseny....ugyanez :-)   Persze, ha valami nagyon hosszú verseny akkor fogok enni közben, feltehetően gyümölcsöt :-)

oroby 4111 napja
oroby képe

A zabkása azért jó mert lassan szívódik fel belőle a szénhidrát és nem borítj meg a rendszert.

Carbonara 4111 napja
Carbonara képe

Valahol azt olvastam, hogy futás (ideértve a versenyt is :)  ) közben nincs emésztés és nincs felszívódás. Ez még a hiper-szuper modern, sportolóknak kifejlesztett energia-szeletekre és gélekre is igazak bizonyos mértékig. Ebből aztán nekem az következik, hogy ha szénhidrátból kiürülsz versenyen (edzésen még csak-csak), akkor azt ott visszapótolni már nem nagyon fogod gyümölccsel. Legalábbis, ha igaza van a Tudománynak, hiszen nem saját tapasztalataimról beszélek. Úgyhogy amellett, hogy drukkolok és kitartás!, azért időnként oszd majd meg a tapasztalataidat is! :)

(Egyébként hasonló problémával küzdenek állítólag a paleo-ra áttért sportolók is, mivel Te nappal pont azt eszed, amit ők egész nap, esetleg lehet abból az irányból hasznos tippet kapni)

zenoka 4111 napja
zenoka képe

Futas kozben is van felszivodas csak lassabb es maximalizalva van kozelitoleg kb 60gr Ch/ora ban.. Ha jol tudom.. 

zenoka 4111 napja
zenoka képe

Gyümölcs melle egyel valami alacsony GI-st is ahogy oroby mondta. Mert különben nagyon ugrálna a vércukorszint.. Szerintem:) gyümölcs kb ugyanaz mint a szolocukor.. Jooo annyira nem egyszerű szerkezetű de...

Bozót 4111 napja
Bozót képe

Attól függ, milyen gyümölcs és mekkora mennyiség... :-)

 

Carbonara, ha futás közben leállna teljesen az emésztés, nem lenne lehetséges 3-4 óránál hosszabbakat tolni.... Lassabb és nehézkesebb, de nem áll le. 

monique 4110 napja
monique képe

Bozót, azt mondtad gyümölcs fajtájától függ, de ezt nem értem mire gondoltál vele - azokban a gyümölcsökben, amelyek használhatóak kalóriapótló célra, kétféle egyszerű cukor valamelyike van alapból, gyümölcscukor és/vagy szőlőcukor. röviden, cukor van a gyümölcsben is, nem "jobb" a sima cukros kajához vagy italhoz képest, gyakorlatilag ugyanezek a gyorsan szívódó fajta egyszerű cukrok.

szal úgy, ahogy zenoka mondta.

mondjuk nem számít, ha csak edzés közben meg után + az ember inzulinérzékenysége rendben van. :)

 

miki: hát, ja, én nem is próbálom követni ezt a sokféle irányzatot. egyszer az ember megkapja a tanácsot, hogy ne egyen cukrot, másszor megkapja, hogy az étrendje 80-90%-a legyen gyümölcs (tehát cukor:D), persze itt a cukor tetszés szerint helyettesíthető a "zsír" vagy a "fehérje" szóval is; vagy megkapja hogy napi 5x egyen és/vagy délután 5 után már ne, legközelebb megkapja hogy inkább napközben alig aztán este egyen sokat együltőben :) stb....

 

senki se érti hát ezt a témát, ráadásul számomra unalmas a kaján való túl sok agyalás. úgyhogy én sokkal egyszerűbbnek találom azt h nem variálok, nem hiszek semmi kajaelméletben, nem próbálok szélsőségeket, kb. normális kajákat eszem, akkor amikor éhes vagyok, annyit amennyit a kis gyomromnak kell és kész, végül is csak bizonyos alap cuccok kellenek a kajából, azt a szervezet meg biztos megtanulta a sokmillió év során, hogy azokat hogyan szerezze meg a leghatékonyabban. :D

 

apropos azt a videót láttátok, hogy michael phelps napi étrendje miből áll? :) http://www.youtube.com/watch?v=vqSlIrjxnDo (lehet h a 12K kalória túlzás de áítólag ezeket eszi :) )

monique 4110 napja
monique képe

...az kimaradt, h a kis egyszerű filozófiám csak 1 dologra nem műxik nálam alapból, vas =/ szóval nyilván lehet ezt is tovább bonyolítani, a lényeg inkább az volt, hogy kajálásban a szélsőségekkel kísérletezésnek nem látom értelmét, na persze ha van valami speci baja az embernek akkor lehet releváns, de alapból minek?

gfm29 4110 napja
gfm29 képe

Sok sikert kívánok hozzá én is!

Elég sokféle diétét kipróbáltam én is változó tapasztalatokkal, de az biztos, hogy az éhezés hosszú távon visszaüt, tehát a semmit nem eszem egész nap nem célravezető, mert utánna a szervezet pánikszerűen raktározza el az "üzemanyagot" zsír formájában. És persze többet is, mint amitől megszabadultál, felkészülve a következő éhezésre.

Bozót 4110 napja
Bozót képe

Azt gondolom, nem mindegy, hogy banán vagy citrom, egy darab vagy egy gerezd. Ennyire utaltam csak.  Még mindig nem azt állítom, hogy megtaláltam a bölcsek kövét vagy akár csak biztosan tudnám, hogy így vagy úgy fogom csinálni. Kipróbálom.

 

Megértelek, Móni, neked az ezen való agyalás unalmas, másnak máson. Engem momentán ez érdekel (eddig is érdekelt). Sokmillió év alatt biztosan sokat megtanult a szervezetünk, az utóbbi százban meg az agyunknak "tanítunk" marhaságokat :-) Mi a kb normális? A sült hernyó vagy a tepertő? A nyers zöldség vagy puliszka? és sorolhatnám...   :-)  Te is próbáltál "jól enni" aztán lett vashiányod...ezek szeritn a szervezet nem tudta megszerezni ami kellett neki....

Bozót 4110 napja
Bozót képe

Na, majdnem egyszerre írtuk, nekem még nem jelent meg a második írásod azért írtam az amit :-)

 

Szélsőség....mi számít annak? :-)

Bozót 4110 napja
Bozót képe

@gfm29 : Köszi! :-)  Én úgy látom, hogy épp ez volna a módszer lényege, tehát, hogy raktározzon csak nyugodtan a szervezetünk abból amit este ettünk, de tegye ezt éjjel, amíg alszunk és ne a nap aktív szakaszában. Bizonyára nem teljesen igaz, hogy bármit és bármennyit lehet enni este, elsősorban olyasmit kell amit szeretnénk, hogy elraktározódjon és jó tápanyagforrás a szervezetnek. Mondjuk a tegnapi csörögefánkot kihagyhattam volna például, de azért ennyi kell az élvezethez :-) 

monique 4110 napja
monique képe

Bozót: nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy "azokban a gyümölcsökben, amelyek használhatóak kalóriapótló célra". a citrom így nyilván irreleváns a témában. az egy gerezd is nyilván irreleváns. szóval, azt hittem esetleg vmi infóról lemaradtam a posztodnál, de ezek szerint csak szemantikai problémák voltak; szal, zenoka lehet hogy nem fogalmazott rém pontosan, de ettől még a lényeg stimmelt és ezt fejtettem ki.

 

amúgy engem is érdekel a biológia, a táplálkozás élettani oldala is érdekel. csak a szent grál keresésében nemhiszek :), az a rész untat csak. :) 

 

az hogy marhaság-e a sült hernyó, amennyiben ezen meg tud élni az ember, nem hiszem h marhaság, max. kulturális szempontból lehet fura. :)

 

vashiány: lásd feljebb, lehet h nem láttad az előző kommentem, kb. ugyanakkor posztoltam be, amikor te a tiédet most :) említem benne a vasat. az sztm egyébként is választ ad a gondolataidra, mert talán sikerült kicsit szebben kifejtenem. de eléggé unom a szemantikai problémákat ;) nyilván nem mondtam semmi olyat, hogy szó szerint mindig mindent megold a szervezet magának (miért is mondtam volna?! fura lenne), csak tán jobban, mint egyesek azt hiszik. -.-

 

amúgy, filozófiámnak megfelelően nem próbáltam külön "jól enni", csak ettem amit szerettem és kész (sőt, még mindig ezt csinálom, mint írtam is :D). ezt nem írtam előbb, de, a vas különleges eset nőként (még ha te nem is fogadod el az orvosoktól, hogy vasháztartásban számít a menstruáció :) ), ...bár ez a "női hátrány" a vasháztartásban igazából nem releváns, ha nemakar az ember pl. jól futni :)  én sem voltam klinikailag vérszegény, amíg el nem kezdtem futni.

 

persze bonyolíthatjuk még, ha van kedved beszélgetni a témában :) írtam szeretem a biológiát mint témát :) csak ne ragadjunk le megfogalmazásnál feleslegesen, valós információ jobban érdekel.

monique 4110 napja
monique képe

upsz, én meg nem láttam a te következő kommented, akkor a fele már irreleváns annak, amit írtam, ok :)

 

szélsőség: erőltetett szélsőségre gondoltam szent grált kereső elméletek alapján. :)

 

más: az miért jobb, ha éjjel raktároz a szervezetünk és nem nappal? mármint, mi az élettani háttere ennek vagy ilyesmi.

Bozót 4110 napja
Bozót képe

Nem akarok hülyeséget beszélni, jól leírják amúgy: a lényeg, hogy az emésztés-felszívódás-stb sok energiát von el, ezért jobb ha az amúgy is pihenésre szánt időben történik.  A fentebb említett "kajakóma" tehát az étkezés, pláne nagyobb ebéd, után érzett fáradtság, elpilledés sokaknál probléma, ezt például ki lehet küszöbölni. 

 

monique 4110 napja
monique képe

jah, oké, nekem nem ismerős a kajakóma, de vicces gondolat h akkor jöjjön, amikor úgyis aludni akar az ember :P

 

egyébként alapból nem tömöm tele magam soha, mert egyszerűen nem jó érzés a feszülő has :) ha nagy néha mégis (mert olyan helyen járok, ahol sok a különleges kaja, és ki kell használni :D), akkor sincs utána ez a "kóma". nem tudom mitől függ ez. van aki szerint inzulinérzékenység-problémát jelez az ilyen tünet, nem tudom ez igaz-e. ?

gabocz 4110 napja
gabocz képe

Monique, nagyjából én is így gondolom. Jó ilyen józan, egészséges véleményt olvasni ebben a témában.

zenoka 4110 napja
zenoka képe

zenoka sosem fogalmaz pontosan...ez a misztikum resze..:))

kajakoma istenem 6 eve nem volt kaja komam valami hihetetlen modon hianyzik:)
kajakoma szerintem egyszeru tul eves..:) 

Bozót 4110 napja
Bozót képe

Aha, valószínűleg az. Nem tudom, rám sem jellemző, hogy el akarnék dőlni kaja után. 

Czeglédi Ferenc 4110 napja
Czeglédi Ferenc képe

Lányok ha egy bőséges kajálás után 10-15 percet sétáltok stb....biztos nem fog feszülni a pici poci!

Bozót 4110 napja
Bozót képe

Feri, nem kell annyit enni, hogy feszüljön :-) De a séta se rossz, már a rómaiak is megmondták, ezer lépés :-)

tomcsi 4109 napja
tomcsi képe

kit érdekel mit mondtak a rómaiak? :-)

azért mert ők folyton dorbézoltak nem követendő példa :-)

a nagy bezabálós ebédet el kell felejteni...de talán ez nem is áll fent nem?

főleg egy nő ne egyen sokat...egy kisképernyős mobiltelefon méretű hús ebédre, mellé egy köpetnyi köret, utána 3 dl víz, oszt csóóóókolom :-))

ha sok a sport persze az más, de az már heti 10 óra feletti mennyiség...és nem úgy 10 óra hogy abból 5-öt állok mert magyaráz az edző :-))

aki sokat fut mondjuk, a szervezete beáll egy ritmusra, gyomra is, nem lehet teli gyomorral futni...hányást nem nevezném célravezetőnek :-))

én a bolti dolgokkal vagyok bajban...nem tudsz egészséges szalámit venni, hemzsegnek az E-ktől...de a vajtól elkezdve valószínű  mindenbe raknak valamit amitől olcsóbbá válik az előállításuk...

Bozót 4109 napja
Bozót képe

Tomcsi, elképzeltem egy szőke nőcit amint a mobiljával méricskéli a husit a tányérján :D :D :D 

tomcsi 4109 napja
tomcsi képe

bár tudom manapság ritka, azért írtam közérthető legyen :-))

gabocz 4109 napja
gabocz képe

tomcsi, de jó, hogy nem vagyok a párod, se valami szerencsétlen nőrokonod. Asszem, kiverné a biztosítékot, ha megmondanád, mennyit szabad ennem azért, mert nő vagyok.

Ami az élelmiszeradalék anyagokat illeti, ez is, mint a fogyókúrázás, hisztérikusan túl van spilázva... Az E-948 az oxigén, az E-300 pedig az aszkorbinsav, ismertebb nevén a C-vitamin. Kérdeném az E-jelű anyagoktól rettegőket, hogy melyikről szeretnétek egy életre lemondani? :D :D :D

miki 4109 napja
miki képe

ÁÁ, már értem, miért lesznek egyre nagyobbak a mobiltelefonok :-)

tomcsi 4109 napja
tomcsi képe

ha (szerintem) jól néznél ki azt ehetnél amit akarsz :-)

a nőrokonaim dolgába meg nem szólok bele, max ha egy háztartásban élünk :-)

a másik, ha 2 normál testű nőről és férfiról beszélünk, ahol a nő jóval könnyebb mint a férfi, és nem arról beszélek túlsúlyos mindkettő :-)), ne egyen már annyit mint a férfi...nem járja fele a "felezzünk"...fél csoki, fél hús...egy 60 kilós ne egyen annyit mint egy 90 kilós...

tudod Gabocz nem a túlzott C vitamin bevitellel van gond :-P

hívhatod aszkorbinsavnak, hanem a tömegnövelőkkek, festékanyagokkal, meg még gőzünk sincs ki tudja mit raknak a tápszerünkbe, amit mi élelmiszer gyanánt megveszünk, mert akár szép boldogságérzetet tükröző a reklámja, vagy szép piros-fehér-zöld a csomagolása, és esetleg még kalocsai minta is díszíti...mert hiába nevelsz csirkét magadnak hogy egészségset egyél, már a tápban is antibiotikum van ne dögöljön meg időelött a nyamvadt dög, mert akkor semmi haszon belőle...esetleg beledarálják egy párizsiba vagy virslibe vagy akár sonkaszalámiba, az is emeli a hús %-át...mi meg még örülünk ujjé ebben a húsféleségben már 62% a hús...

tomcsi 4109 napja
tomcsi képe

mobilok régen egyre kisebbedtek, most meg egyre nagyobbodnak, amit nézünk azok általában egyre nőnek, látsd tv-monitor, csakúgy mint az igényeink :-)

necromedve 4105 napja
necromedve képe

Az tuti, hogy az ilyen étrendet azért hosszabb, mondjuk 2 órán túli edzésekkel, amik nagyon kiürítik a szervezetet, nehezen lehet összehangolni. 1-2 alkalommal már próbálkoztam vele, hogy 3-4 órás úszás után csak fehérjeturmixot, meg pár szem almát, vagy egyéb gyümölcsöt egyek, de órákon keresztül csak szédelegtem erőtlenül, mire valami felszívódott belőle.Amúgy biztos szuper jó étrend ez is, bár szöges ellentéte, amit egy másik természetgyógyásztól, vagy harmadik dietetikustól hallani. Mindegyiknek el kell adnia a saját könyvét. :P

gabocz 4105 napja
gabocz képe

Na ugye-ugye. Arról nem is beszélve, hogy ha én 2 óra futás után nyomnék még valami rostosat is... húha... hát annyi, hogy az emésztésem nem lenne különösebben hálás. Sajnos 2-3 óra futás után nekem is "valódi" kaja kell, nem madáreleség.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-06 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (4 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (4 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (7 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (8 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (6 bejegyzés)
2010-08 hó (9 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (7 bejegyzés)
2010-05 hó (8 bejegyzés)
2010-04 hó (5 bejegyzés)
2010-03 hó (12 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (10 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (1 bejegyzés)