Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 921 218 km-t sportoltatok
Haanchee fut

Jó futó akarok lenni! (De ki a jó futó?)

Haanchee | 2013-07-17 16:00:46 | 15 hozzászólás

Nem tudom igazán, hogy mitől és hogyan tört elő belőlem a vágy, de jó futó akarok lenni. Az elmúlt időszakban sokat motoszkált ez az agyamban. Eddig nem akartam jó futó lenni, csak futni, magamnak megfelelni, a saját kitalált kihívásaimat végrehajtani. Most viszont úgy érzem, hogy ez kevés. Jó akarok lenni.

Hogy valaki mitől lesz  jó futó, és hogy egyáltalán kit nevezünk jó futónak, nem tudom. Talán azt, aki folyamatosan megdönti a saját egyéni csúcsait, sikerrel győz le egyre hosszabb és hosszabb távolságokat, semmi nem tántoríthatja el a céljai elérésétől. Lehet, hogy az a jó futó, aki minden versenyen ott van, mindenhol célba ér, gyűjti az emlékérmeket, okleveleket és dobogós helyezéseket. De az is lehet, hogy az a jó futó, akit mindenki ismer, mindenki elismer, mindenki irigyel, beszélnek róla, emlegetik, felnéznek rá, példaképként kezelik. Nem tudom. De én mind egyszerre akarok lenni.

Pedig szinte egyiknek sem felelek meg. Csinálom az edzéseimet lelkiismeretesen, igyekszem nem kihagyni egyet se, de néha azt érzem, többet kellene futnom. Pedig fejlődöm, szerintem egész jó ütemben, de van, hogy ezt kevésnek érzem. Eljárok versenyekre, végigcsinálom őket, célba érek, élvezem, szeretem. Növelem a távokat, apránként, de javítgatom az időimet. De mégsem érzem elégnek ezeket, mennék szívesen több versenyre is, és jobb lenne, ha mindig jobb és jobb időket tudnék futni, vagy ugyanannyi idő alatt hosszabb távot tudnék megtenni. És bosszant, ha egy versenyen nem sikerül azt elérnem, amiért valójában odamentem.

Figyelem mások eredményeit, és valahogy kevésnek érzem magam. Még akkor is, ha teljesen mások a körülményeink, az edzéseink, az egész életünk. Örülök mások sikereinek, nem vagyok irigy a többiekre, és nem vágyom más életre, mint ami van, és azt sem biztos, hogy képes lennék olyan edzésmennyiség végrehajtására, meg olyan tempóra, mint amit sokan lenyomnak, mégis van bennem egy kis hiányérzet.

Lehet, hogy ez azért van, meg megízleltem, milyen finom is a dobogón állni, és szeretném ezt minél többször újra átélni. Ehhez viszont tennem is kell, de nem csak rajtam múlik, hogy hányadik leszek. Olyan "izé" ez az egész helyzet. Mert ha összehasonlítom mostani önmagamat a 2 évvel ezelőtt próbálkozó önmagammal, ég és föld, csak az akaraterő azonos, akkor szenvedtem, kínlódtam, bár magamnak sem mertem bevallani, most meg minden sokkal könnyebb és jobb. De én ezt még mindig nem érzem elégnek.

Ez vajon normális? Hogy még jobb akarok lenni? Hogy még többet akarok? Vajon mitől leszek jobb futó? És egyáltalán ki a jó futó? (Félreértés ne essék, nem fenéknyalást és hízelgést várok, hogy "de te igenis jó futó vagy", hanem véleményeket!)

http://haancheefut.blog.hu/2013/07/17/jo_futo_akarok_lenni

15 hozzászólás

Bozót 3936 napja
Bozót képe

Szerintem jó futó, jó sportoló az aki alázatosan, következetesen dolgozik, edz, hogy elérje a céljait. Következésképp, te valószínűleg az vagy, én biztosan nem. 

Szerintem egyáltalán nem baj, sőt, kívánatos, hogy jobb akarsz lenni. Ha a "jobb" csak több dobogón állást jelent akkor viszont valami kicsit félrement :)

powerhiker 3936 napja
powerhiker képe

Sokféle jó futó van. Itt van ugye a nyilvánvaló, aki megnyeri a versenyt, aki gyorsan és/vagy messzire fut.

 

Azért vannak más szempontok is. Én nagyon nagyra becsülöm, mikor egy igazán jó futó méltóságteljesen vissza tud állni az amatőrök közé, mikor már túl van a csúcson. Szerencsére sok ilyen példát láthatunk, Szekeres Feri bácsi, Földingné Nagy Judit, Korányi Balázs, Bogár Jani, Bérces Edit. Az ő profi eredményeik a mi számunkra felfoghatatlanok, de mégis visszaálltak közénk, és velünk futnak. Ez nekem azt mondja, hogy ők nem csak a dicsőségért, megélhetésért, győzelemért futottak, hanem valóban szerettek futni.

 

Nem kell persze kiválónak lenni ahhoz, hgy jó futó legyen valaki. Maczó András sokszor volt utolsó, beszélni is kevesen hallották, de mindig ott volt a pályán, becsülettel megfutotta, amit megfuthatott, ki vitatná el tőle a jó futó címet. Vagy Lencsés Éva néni, aki szintén nem nagy bajnok, de üdítő, inspiráló színfoltja a versenyeknek.

 

Ott van aztán a futó életmű, a futó fejlődése. A kocogóból futó lesz, a futóból versenyző, a versenyzőből újra futó. Ha végül már csak gyalogolni tud, attól még jó futó marad. Van, aki évtizedeket dolgozik a háromórás maratonért, vagy a Spartathlonért. Teste és lelke átformálódik, kicserélődik, mire fel tud nőni a feladathoz. Eléri, amit elérhet. Erőfeszítést tesz. Nem is számít, meddig jut, csak az, hogy őszintén próbálkozott-e. Számomra csak az értékes, ami örök. Szívesen megnézném, mi lett a régmúlt nagy futóival. Futnak-e még? Ha nem, az valahol kudarc, valamit elhibáztak. Tanuljunk belőle.

 

Nem csak a futás teszi jó futóvá a futót. Tehet mást is a sportért. Mutathat példát, írhat inspiráló cikkeket vagy könyveket, segíthet edzőként, versenyszervezőként. Én is szeretnék jó futó lenni :)

TiGör 3936 napja
TiGör képe
Talán azért nem érzed elégnek, mert több van benned. Sztem próbáld meg kihozni magadból a maximumot, amit a körülményeid engednek. a dobogó csalóka szerzet, mindig az indulóktól függ, állhat-e rajta az ember vagy sem. sztem ne ez motiváljon, hanem a táv/idö. Gondolkodj el azon, hogy kb milyen pl maratoni eredménnyel lennél elégedett, és tegyél meg minél többet, hogy azt elérd, persze fokozatosan. És hajrá, jó úton haladsz, sztem a motiváció az egyik legnagyobb hajtóerö! :)
TiGör 3936 napja
TiGör képe
Amúgy az én - ki a jó futó - képem tök szubjektív. :) Mert nálam mindig én vagyok a határvonal, és akinek nálam jobb eredményei vannak, az tuti jó. :D Ez így leírva elég gázul hangzik, és asszem nem is teljesen igaz, inkább csak talán úgy, hogy azoknak a teljesítménye motívál, akik jobbak. De hát ez mindenkinél evidens.. Amúgy a férjem erre tuti ezt mondaná: Hé, te jó futó vagy! És én? :D
TiGör 3936 napja
TiGör képe
Egy kis pontosítás az elözöhöz. Nálam rossz futó kategória nincs. Aki fut, az mindenki jó futó is. A mennyire jóban vannak eltérések. Ehhez meg támpont a minösítési szintek: http://www.masz.hu/images/stories/pdf-anyagok/szabalyzatok/minositesi-szintek-2011.pdf Ultrában meg a VB kiküldetési szintek. Így már objektívabb a dolog.. Persze vannak egyéni kategóriáim is. :)
faxau 3936 napja
faxau képe

Oké értem, hogy mire gondolsz, úgyhogy hagyom a köröket. A válaszom: Nem tudom. Biztos tudatosabb, több edzés, egy kedvelt szó, az alázat-jelentsen bármit-(ezért még kapni fogok). A fenti minősítési szintek elérése viszont mindenképp azzá tesz. Na de azért mit kell tenni, azt baromira nem tudom:))

tomcsi 3936 napja
tomcsi képe

ez a táblázat egy hülyeség kérem...ez pont az atlétáknak van kitalálva, itt meg olyan alig van...ugyan ilyen hülyeség lenne triatlonos sportágakban szinteket kijelölni, azokat csak a legjobbak hozzák...a mi szintünkön nem erről van szó, persze pár kivétellel akik nemzetközileg is jók...akinek az eredmény (akár a dobogó) a fontos az kövessen el mindent érte...de asszem inkább Lencsés Éva néni a példakép mint aki tönkrevágta magát...nyilván itt is külön kell választani a szerzett és kiprovokált sérüléseket...és a lényeg a sérülés után is van élet a sportban...aki 50-60 felett is tud mozogni, sportolni versenyezni egész normális tempóban, azt hiszem ők az idollok...

szóval Hajrá :-)

Haanchee 3936 napja
Haanchee képe

Miki, ezt nagyon szépen összefoglaltad, tetszik. :) Az utolsó bekezdésed bizakodásra ad okot, mert hogy rájöttem, hogy én is valami ilyesmit szeretnék csinálni, és újságíróként tenni szeretnék a futásért, annak népszerűsítéséért (és dolgozom is rajta). :)

 

Bozót, a következetesség csak az utóbbi 15 hónapban az erősségem, és ennek lassan majd talán eredménye is lesz. :) Amúgy azt látom, hogy nem kell mindig következetesnek lenni, mert anélkül is képes lehet az ember nagy teljesítményre (persze ez nem én vagyok).

 

A dobogót természetesen helyén tudom kezelni, főleg amiatt, amit Vera is írt, tudom a helyem a mezőnyben, ha ott vannak a "nagyok", akkor én igencsak a sor végén kullogok. Viszont egy-egy "siker", amit az ő távollétükben elérhetek, erőt és motivációt ad a folytatáshoz.

 

Vera, Te nálam a jó futónál egy szinttel feljebb vagy, amit úgy hívnak, példakép. Annyira kár, hogy nem jöttél el Kecskemétre, mert úgy szerettem volna, ha lekörözöl párszor! Szeretem látni az eredményes futókat versenyen, sokat lehet tanulni a versenyzésükből, de azt is jó látni, hogy ők is "emberek". Remélem, hogy hamarosan visszatérsz az ultrákhoz!



A ponttáblázatot meg a szinteket inkább meg sem nézem, ha azokon múlik, sosem leszek a jó futó kategória tagja. :) Viszont elismeréssel tekintek arra, aki ezekre az eredményekre képes - ezekhez már tehetség is kell szerintem, nem csak a munka és az alázat.

 

Tomcsi, az idolok megfogalmazásával egyet tudok érteni, le a kalappal előttük!

 

Faxau, az alázat fontos, és érdekes módon sok emberből hiányzik egészen addig, amíg nem kap egy jó nagy pofont a futástól.

 

Amúgy rájöttem, hogy azért is érzem magam "kicsinek". Az utóbbi időben nagyon sokan megtaláltak futással kapcsolatban, régi ismerősök, akik tudják, hogy futok, anyukák a játszótérről, akik futós pólóban láttak. Sok kérdést kapok, és szívesen adok is tanácsokat, mert az ő "szintjük" az enyém alatt van (mindenféle bántás nélkül), és nekik hű meg há, hogy én le tudok futni egy félmaraton, meg egy maratont is, meg hogy ultraversenyekre járok, de amikor mesélek és segítek, belül azt érzem, hogy ha tudnák, hogy az én - az ő szemükben jó - eredményeim amúgy milyen gyengék, akkor hülyén érzem magam. Ők azt hiszik, hogy én jó futó vagyok, mert versenyekre járok, és közben tudom, hogy rengetegen képesek ennél sokkal jobbra, és talán én is képes lennék sokkal jobbra, csak még dolgoznom kéne érte. Szóval ez olyan kettős érzés bennem, hogy "osztom az észt", és közben én magam sem vagyok jó abban, amiről beszélek. Az viszont jó érzés, amikor valaki az én tanácsaim alapján teljesít sikeresen egy versenyt. :)

pudingman 3936 napja
pudingman képe

Szerintem amatör szinten a jó futó, a boldog futó:) 

Mindig azt szoktam mondani: ha már idöt és pénzt áldozok rá, akkor már élvezzem is a dolgot.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy pár éve, mikor még rendesen tudtam edzeni, nem szenvedtem egy 8x1000méteres, 3:50-es tempóval futott résztávnál :)

 

Nekem maratonban 3:07 a legjobbam. Egyszer elhatároztam, hogy 1éven belül 3órán belül kell futnom, de 2hónap után rájöttem, hogy nem éri meg a ráfordított idöt, mert nagyon le kellett volna csökkenteni az úszás és kerékpáredzéseket. 

Nekem ez nem érte volna meg. Na, bumm! Nem vagyok 3órás maratonista - de attól még jólérzem magam :D

 

 

 

 

márkusöcsi 3936 napja
márkusöcsi képe

Vera és Sanyi nagyjából összefoglalta! ;)

Lukács Béla után szabadon, ENJOY!

Bozót 3936 napja
Bozót képe

Szerintem a jó futó - eredményes futó vonalon veszünk el :)   Nálam nem attól "jó" valaki, hogy versenyeket nyer vagy kijut a VB-re. (persze egy jó futó talán eléri ezeket is, de nem ettől válik jóvá)

 

Amúgy azt látom, hogy nem kell mindig következetesnek lenni, mert anélkül is képes lehet az ember nagy teljesítményre 

 

A nagy teljesítményektől leszünk jók? Az érmek számától? A követőktől? Nem hiszem. 

alouette 3936 napja
alouette képe

Bozót záró kérdését továbbfűzve kicsit demagóg módon...számomra jó futó az aki egyben jó ember is...én inkább jó ember szeretnék lenni, aki mellesleg fut:)

TiGör 3936 napja
TiGör képe
Hmm, köszi Bozót, akkor ez már inkább fogalmi zavar, meg a jó szó különféle értelmezése. Akkor mi is a kérdés? :) Vagy nincs is kérdés? amúgy a legtöbb edzö a tanítványainál gyengébb futó (volt). Szóval nyugodtan osszd az észt akár az eredményesebbek felé is, ha vmiröl meg vagy gyözödve pl edzéselméletileg. Itt nincs olyan szabály, hogy csak a jobb pbjü adhat tanácsot, söt! :)
TiGör 3936 napja
TiGör képe
Bocsánat, még egy hozzáfüznivalóm akad... Nekem konkrétan Lubics Szilvi mondta, hogy nem érzi tehetségesnek magát. no az eredményei erre igencsak rácáfolnak. Szóval a munka és az alázat néha messzebbre repít, mint a tehetség. No meg az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ultrában nem csak a lábadnak kell jónak lennie.. Szóval sztem ne zárd el magad elöl a szintek megfutásának lehetöségét!
Haanchee 3935 napja
Haanchee képe

Úgy látom, ahányan vagyunk, annyiféleképpen definiáljuk a jó futót. :)

 

Az eredmények azért mindenképpen mutatnak valamit, tehát aki eredményes, az egyben jó is, de nem csak az lehet jó, aki eredményes. Szerintem. Hogy mitől lesz valaki eredményes, és kihez/mihez képest eredményes, az már más kérdés. :)

Nálam pl. nem nehéz gyorsabbnak lenni, én már tátom a szám mindenkire, aki 1:45-nél gyorsabb félmaratont és 3:30-nál gyorsabb maratont tud, az ultrásokról nem is beszélve, ha valaki 6 percesben, vagy annál gyorsabban fut 12-24 órán át, az meg egy ufó. :) A fejemben megvannak azok az idők, amikkel a különböző távokon elégedett lennék, ezekért dolgozom folyamatosan, meg hogy az ultrákon minél többet tudjak futni. Talán egyszer (hamarosan) el is érem ezeket a célokat.

Megnéztem kíváncsiságból a táblázatot a MASZ oldalán, jót nevettem, a 15 éves lányok kategóriájában kb. beférnék a meglévő eredményeim alapján. :)

Én amúgy azt gondolom, hogy ha az akaraterő, az elszántság, az alázat és az elvégzett munka mellé még valakinek jut egy kis tehetség is, az egy lépcsőfokkal magasabban jár - persze a tehetséget el is lehet tékozolni, ha valaki lusta és nem veszi komolyan a dolgokat - ebben egyetértünk, Vera. :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2017-10 hó (2 bejegyzés)
2016-03 hó (1 bejegyzés)
2016-02 hó (2 bejegyzés)
2015-12 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (2 bejegyzés)
2015-04 hó (1 bejegyzés)
2015-03 hó (2 bejegyzés)
2015-02 hó (2 bejegyzés)
2015-01 hó (2 bejegyzés)
2014-12 hó (3 bejegyzés)
2014-11 hó (2 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (3 bejegyzés)
2014-08 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (3 bejegyzés)
2014-06 hó (2 bejegyzés)
2014-05 hó (2 bejegyzés)
2014-04 hó (4 bejegyzés)
2014-03 hó (2 bejegyzés)
2014-02 hó (4 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (2 bejegyzés)
2013-11 hó (3 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (2 bejegyzés)
2013-08 hó (2 bejegyzés)
2013-07 hó (3 bejegyzés)
2013-06 hó (3 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (5 bejegyzés)
2013-03 hó (2 bejegyzés)
2013-02 hó (4 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)