Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 249 560 km-t sportoltatok
Szonja a New York Maratonig fut...

Tapasztalatot, véleményt kérek szépen!

Szonja | 2013-01-15 20:43:48 | 20 hozzászólás

Légyszíves segítsetek és adjatok tanácsot, ha van tapasztalat!

 

Van itt ez az én talpi izomfájdalmam, ez a visszatérő talpi bőnye. (plantar fasciitis).

Nike Vomeroban futottam, amivel - szerintem a túlcsillapítása miatt - összejött ez a kórság. Persze túlsúlyom is van, úgy 7-8-10 kiló, bár a BMI szerint 24, ami a jó tartomány.

A Vomeró mellé vettem már egy Asics Gél cipőt, ami keményebb, de abban is fáj. Szupimáló a futásom, de nincs lúdtalp.

 

Most pénteken találkozom egy lánnyal, akinek szándékozom megvenni a kicsinek bizonyult FREE típusú Nike-ját.

Tehát a fő kérdésem az, hogy futtok e és milyen tapasztalatokkal a Free cipőben?

Állítólag annyira szabad futást biztosít - persze nagyon fokozatosan hozzászoktatva a lábat - hogy visszaépülnek a túlkönnyített természetes izommozgások. Állítólag visszatérünk benne úgy a futáshoz, mint a Kenyaiak, akik mezítláb futnak.

 

Ha meg nincs tapasztalata senkinek a Free-ről, akkor milyen cipő vált be valakinek a szupimálóhoz?

 

Nagyon köszönöm, ha segítetek, mert tényleg az okot kell megszüntetnem... :)

20 hozzászólás

gabocz 4152 napja
gabocz képe

Én úgy gondolom, hogy egyáltalán nem jó ötlet sérülten új futóstílussal kísérletezni... (Bocs, de ezt ide  kellett írnom. De ezzel be is fejeztem az antikonstruktív hozzászólást. Jöhetnek a többiektől a cipővel kapcsolatos tapasztalatok.) 

mtraining 4152 napja
mtraining képe

A Nike free-t azt nyugodtan elfelejtheted... nem egy sikeres modell, de talán esetleg igen puha talajon lehetne használni. Egyébként neked neutrális cipö kell, aminek a belsö oldala, hátul a saroknál nincs megerösitve. Mondjuk attól, hogy cserélsz egy cipöt, attól hirtelen még nem fog elmúlni a fájdalmad.

Szonja 4152 napja
Szonja képe

Gabocz... igazad lehet... Csak tudod... igyekszem elkövetni bármit, ami hamarabb visszaenged a pályára...

 

Mt igen... biztos nincs ebben sem varázsütés. De valami tényleg nem jó... és erre vonatkozóan Tőled kaptam a megerősítést a legjobban. Azóta is az pörgincs a fejemben.

Persze azt gondolom, hogy többelemes az összeható, de lehet a cipő az egyik. Fogynom is kell, fokozattabban is kell futnom, nyújtanom is...

miki 4152 napja
miki képe

Biztosan nem fogsz ennek örülni, de amíg egy súlyos, futással összefüggő sérülésed van, addig inkább valami másban kéne keresned a kihívást. Séta, szobabicaj, konditerem, úszás, amit szeretsz. Ezen magammal kapcsolatban is gondolkodtam néha, miért is olyan fontos a futás, hogy akkor is erőltessük, mikor nem megy. Mit is ad, amit egy jó tekerés vagy evezés nem. Szerintem semmit, csak ha nagyon belemerülünk vlaamibe, akkor nem látunk ki belőle.

monique 4152 napja
monique képe

szonja, sok sikert a felépüléshez!

 

miki: nemtudom, nekem vhogy más a futás. ez mindig így volt :D jó a bicikli is meg a többi is, de... nem tudom ezt szavakba önteni. végül is objektívan is vannak különbségek a mozgásban meg a kardioterhelésben is vmennyire. talán ez is számít, ki tudja. ....de amúgy igen, az tökre igaz h magát a kihívást mint olyat, más sportban is meg lehet találni, a semminél több!

tomcsi 4152 napja
tomcsi képe

ha szakértő kell Mtraining megmondja a frankót...

én is csak megérzésből javasolhatok...sztem is mással kéne elütnöd az időt amíg helyre jön a patád...ne vegyél meg minden elfekvő cipőt :-))

mivel a futás csak egyí állapot, ha kicsit többrétű vagy túl fogsz lendülni rajta, nyugodt szívvel ajánlom a triatlon másik 2 sportágát...a futásé az 1. hely, de a többivel isszép fogyásokat és erősödést lehet elérni, ráadásul a többi izoncsoport picit pihen vagy másfajta terhelést kap...nem kő betojni, irány az uszoda, venni egy görgőt ha van bicajod...van élet a futáson kívül is :-))

alouette 4152 napja
alouette képe

Szonja: a szupináló láb épp ellentéte a lúdtalpnak, a lábboltozat túl magas , ezért a lábfej kifelé dől, tehát külső talpélen futsz ,egy stabil, pronálóknak készített alátámasztással rendelkező cipő ezt még jobban felerősíti...az hogy Asics Gel, nem jelent semmit az Asics cipők nagy része pronálóknak készül, de ami nem, pl. Asics Gel Excel 33 vagy Hyper 33 azok nagyon jó cipők szupinálóknak....szerintem gyógyulj meg aztán menj el egy szakboltba ahol szakértő eladók segítenek a lábadhoz illő cipőt megtalálni, olcsóbb mint ahogy Tomcsi mondja : mint ha "minden elfekvő cipőt megvennél"... :)...A Mizuno német, angol nyelvű oldalán is van egy tök jó otthoni cipőteszt nem tudom hogy magyarul is elérhető-e...http://www.mizuno.eu/hu/sports/running/....find the perfect fit alatt keresd....jobbulást és türelem fogsz te még szépeket futni!

Szonja 4152 napja
Szonja képe

Igen, teljesen igazatok van!

Tudom, hogy minél jobban ki kell tudnom tolni a pályára viszalépés időpontját. Az eszem tudja...

Tudod... fiatalon igen komolyan sportoltam. Utáltam futni. Minden mást szívesen... csak futni ne kelljen. De most megtalát, megvan az az érzés, ami miatt valaki futóbolondá válik. Azzá váltam, mert semmi más sportból nem nyerek annyi jót, nem tölti fel annyira az adrenalinraktáramat, mint a futás. Természetesen tudok elfáradni másban is. A bicajt is keményen hajtom, spinning is, kondi is játszott már sok időn keresztül. Tegnap pl visszatértem az uszodába és most oda fogok koncentrálni. 

De egyik sem a futás... és így, hogy nem, így a legjobbamat veszitem el... Benevezett versenyeim vannak tavaszra. Hosszútávfutó akartam lenni...

Tomcsi!

Az eszem annyira tudja ezeket... hidd el, nagyon... :( :( Mt segített már... okos. De nyilván nem tudja megmondani látatlanban, hogy nekem mi lesz az üdvözítő.

alouette 4152 napja
alouette képe

Szonja: itt az EO-n is vannak fenn szubjektív cipőtesztek, köztük az én Hyperemről írott is ( önreklám helye :)...amit a futásról írsz teljesen értem, én is hasonlóképp vagyok vele, mégis , ha hosszú távon, 25 év múlva is futó idősödő nénike akarsz lenni akkor most türelmesnek kell lenned...mit mondott a doki speciális tornagyakorlatokat végezhetsz a szteroid-kúra közben/alatt is ?

Szonja 4152 napja
Szonja képe

Persze, támogatta a mozgást, ami nem futás. Bicajt, úszást és nyújtásokat is ajánlott.

Már néztem az ajánlott oldaladat... a Lunar-ra is jókat ír...

De mi az, hogy itt az eo-n? Hová menjek bele? Hozzászólásokba, fórumokba?

tomcsi 4152 napja
tomcsi képe

sztem kérhetsz tőle időpontot és megnézi...de sokan várnak bebocsátásra nála, lehet várni kell pár hetet is :-))

türelem Szonja, ezt a pár évet kihúzod már futás nélkül is :-))

alouette 4152 napja
alouette képe

EO főoldal bal oldali menüsor legalul Tesztek...itt vannak gyakorlatok ez is EO-s: https://edzesonline.hu/cikk/199/talpi_bonye_gondok...illetve még nagy kedvencem a kineziós tapasz jutott eszembe főleg majd ha ismét futni kezdesz:

http://www.youtube.com/watch?v=0x23gSEqKQ4

Bozót 4152 napja
Bozót képe

A Free nem futócipő. Olyasminek árulják, mint az MBT...állítólag napközben hordva javítja a járást, a technikát.... Én egy maratont futottam ilyen cipőben, nem igazán éreztem semmi extrát (szupináló a lábam). Dícsérik páran meg szidják is páran, de futócipőnek a gyártó sem ajánlja.

 

 

(A kenyaiak többsége ugyanúgy fut, mint mi, tehát a többség(a legutóbbi kutatásban épp 72%) náluk is sarokra érkezik, pláne lassú tempónál. Lieberman doki kutatásaiban a Kalenjin törzs tagjai vettek részt, ők valóban sokat futnak mezítláb és közűlük kerültek ki eddig a legjobb hosszútávfutók, de a teszt ott is sántít, hogy az alanyok 3 perces  tempóban futottak - nem csoda, ha nem a sarkukat verték......)

empirke 4152 napja
empirke képe

Abban biztos vagy, hogy szupináló a lábad? Azt ki mondta? A lunár cipőket említed, az éppen hogy enyhén pronálóra való, úgy tudom. Nekem is van olyan.

Szonja 4151 napja
Szonja képe

Bozót... kimondtad, amit... valahol hallani akartam...

Áldom az eszem, hogy itt feldobtam a dilemmámat, mert megválaszoltatok rá maximálisan!

Köszönöm szépen!

 

Empirke... pénteken már megyek is a Spuriba, hogy végre tényleg megállapítsa egy hozzáértő.

 

Bozót 4151 napja
Bozót képe

Örülök :-) 

 

gabocz 4151 napja
gabocz képe

Mielőbbi "talpra állást" kívánok, Szonja! :)

Szonja 4151 napja
Szonja képe

Gabo... így legyen... Így lesz! :) :)

skia86 4150 napja
skia86 képe
Péntek van...kíváncsian várom a számodra legmegfelelőbb cipőt ;) Kitartás, és jobbulást Drága Szonjám :)
trixi55 4145 napja
trixi55 képe

Szia! Nekem is volt plantaris fasciitesem és achilles tendinitisem is, alig tudtam menni, úgy fájt, úgy álltam fel a kanapéról mint egy 100 éves. A megoldás nekem a HOKA cipő. Amióta abban futok nem fáj semmim! Olvass utána, eredetileg ultra terepfutók használják és nekik lett kifejlesztve, de van aszfaltra való változata is és átmeneti is, nekem ezen utóbbi van, mert fele-fele  beton és terep a futásaim során. nem kaptam sem steroidot, sem lökésterápiát, csak pihentettem eg hónapot és utána csak HOKAban futok. (különben szemészként sme javaslom a szteroid injekciókat, tapasztalatom szerint nagyon felgyorsítja az időskori szürkehályog kialakulásának idejét)

www.hokaoneone.com

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!