Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 151 736 km-t sportoltatok
Szonja a New York Maratonig fut...

Szteroidkúra

Szonja | 2013-01-14 15:48:30 | 19 hozzászólás

Szteroidkúra vette kezdetét.

Miért van az, hogy annyian szólnak ez ellen? Talán azért, mert még nem járkáltak olyan cipőben, amiben a bajság miatt nem lehet futni?

Úgy értem, hogy valószínű, hogy azok ágállnak a legjobban az ilyen nagyon mesterséges gyógyítások ellen, akiket még nem igazán űzött az újraedzhetnék. Akiket még nem sürgetett ennyire a már megszokottan begyűjthető adrenalinadag.

Vagy én látom rosszul? Van akinél olyan maradandó- vagy akár átmeneti – elváltozást, degenerációt okozott a szteroid, hogy ezért rohan mindenki előle és próbál hosszas és méregdrága alternatív gyógyászatot találni?

Én konkrétan már alig vártam. Azért, mert ez azt jelenti, hogy közelebb kerültem az időhöz, amikor újra vehetem a Vomerómat.

 

A mai indulásom itthonról is emlékezetes volt. Miért is nem csodálkozom azon, hogy az én házamtáján egy egyszerű téli reggel is ilyen bonyodalmakkal indul…  El kellett mennem a szervizben hagyott cangámét, úgy 3 kilométerre a lakásomtól gyalog. Azt terveztem, hogy onnan már cangával megyek a kórházba, hiszen az van onnan 6-7 kili. Ezt meg csak nem vállalom be sántítós lábbal… különben sem érnék oda időre, amikorra a csodaErnő doktorbácsi csőre húzott injekciós tűvel várja a mindenre elszánt és mindenbe beletörődött Szonját.

Igen ám… de kinéztem az ablakon, amikor kezdtem az öltözködős hadviselés. Az első dilemma ekkor vetült, hogyan is csináljam? Gyalog és bicajjal kell ma haladnom. Húsz centi hóban hidegben és szemerkélő szmötyiben. Először bicajszervizbe, majd onnan kórházsziti. Fáznom sem kéne, megáznom sem, de azért a gyalogot is bírja a lábbeli…

Így alakultam a végén egy olyan kombó, ami magában foglalta egy desszantos, egy miszpitsa és egy átlagpógár megjelenését. A lábamon egy komoly bakancs. Alsóruhának a nyári futógatya, térdzokni, koptatott, szaggatott farmer. Fölül kék combközépig érő elegáns irhabunda, majd fejfedőnek egy szép nyúlszőrkalap. Szerinted?

(sportos bundám és átlagos sapkám nincs)

Ehhez a látványhoz még kéretik hozzáadni, hogy alattam egy városi bringa, aminek a kerekei 20-10 centi havon igyekeznek közlekedni. Konkrétan, mire kitekertem a kórházhoz, annyira néztem ki hülyén és izzadtam le a bundámban és a csodakalapom alatt, mint a pulmiökör…

 

De segáz, minden szpesöl, én most talpat gyógyíttatok, de hirtelen.

Komolyan mondom, hogy a folyosón ülve és a talpamba landolni készülő böllértűre gondolva ismét nem volt őszinte a mosolyom. Imádkoztam a gyors és lehető legkevésbé megviselős fájdalomért, imádkoztam, hogy a lehető legjobb kezelést válassza a kedvencke dottore.

Azt választotta…

Három szteroid három héten át adva. Utána ima. Ima azért, hogy ne kelljen folytatni a lökésterápiával, vagy a sugáradagolással…

Bizakodó vagyok…

19 hozzászólás

alouette 4143 napja
alouette képe

:)...elég autentikus, talán a doktórke-t még átírnám dottorére:D....jobbulást Neked, hidd el az segít amiben hiszel :)

Szonja 4143 napja
Szonja képe

:) ... teljesen igaz Alou... :)) :))... s ím...

Köszi a jókat! :)

mtraining 4143 napja
mtraining képe

Ha jókor, jó helyre és jól adják be, akkor csodaszer... Én egyszer kaptam, járni alig tudtam, aztán 3 nap múlva már edzhettem, egy szuritól... de tudok olyanról, akinek teljesen kinyírták az achilleszét vele... egyébként meg amíg az okokat nem szünteted meg, addig kaphatsz bármilyen fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentöt, elöbb utóbb visszatér a fájdalom. Az elözö bejegyzésedhez kellett volna írnom, hogy fussál vízben... nem olyan, mint az igazi futás, de megfelelöen végezve elég jó a hatásfoka...

Szonja 4143 napja
Szonja képe

Mt!

Hogy érted, hogy amíg nem szüntetem meg az okot? Magát a futást, mint kiváltó okot... így érted? De ha nem, akkor mire gondolsz, mint kiváltó ok? Annyit már én is tettem, hogy a Vomero-m mellé vettem egy Asics gél-t, és most pénteken szándékozom egy Nike freet venni. Supináló a lábam - mint mostanra kiderült - tehát olyan feltámasztású cipőt kell néznem. Szóval... mire gondoltál, hogy kiváltó ok?

 

A vízben futás nagyon jó ötlet.Mesélte az edzőm, hogy amikor az x-edik maratonijára készült, vízben is edzett. Akkor volt a legerősebb, a legjobb eredménye is ettől jött. Nagyon jó ötlet. Köszi

mtraining 4143 napja
mtraining képe

A cipö az lehet akár jó irány is. A másik, hogy elöfordulhat, hogy túleröltetted, felborult az izmok egyensúlya... Lehet, hogy az injekcióktól minden a régi lesz. Az ok, ami a sérülést okozta az nem a futás, max a futás miatti túlterhelés... Szóval, amit már Bozót is emlíetett részben, masször, nyújtás, lehet, hogy erösítés is.

Briel 4143 napja
Briel képe

Általában a mellékhatások miatt nem szeretik a szteroidot. Viszont ha olyan fokú a gyulladás, hogy az orvos azt tartja helyesnek, akkor nyilván az kell. Nekem is volt már, és az orvosnak volt igaza. Őrületes fájdalomtól szabadított meg.

Jobbulást!

Szonja 4143 napja
Szonja képe

Briel köszönöm, jól esik most. Mert azért félek ám, annyian mondják, hogy szterot inkább ne. Viszont ha nem vállalom be, akkor több hónapig is kezelgettethetem... járkálhatok utána rengeteg összegekért. Addig persze nem is futhatok. Ez a legnagyobb bajság benne... de biztosan tudjátok ezt jól...

 

Ha ezt nem adatom most be sorban, akkor 2-3 lökésterápia x ezerért/darab. Ha az sem használna, akkor Siófokon olyan sugárkezelés, mint a kemo...

Akkor inkább... köszi...

Briel 4143 napja
Briel képe

Hát igen...

Viszont legközelebb ne terheld ennyire, mert ezt nem lehet sűrűn eljátszani. 

Fel a fejjel! :)

Sneci-ke 4143 napja
Sneci-ke képe

Én a sarkammal jártam ilyen kezelésekre.

A sugár nekem szinte semmit nem használt (én úgy tudom, hogy ez nem ugyanaz a sugár, mint amit a daganatos betegek kapnak).

A lökéshullám rendbehozott annyira, hogy tudok futni (persze időnként érzékeny, reggelente még bicegek, amíg be nem melegszik, de azzal együtt lehet élni). Maga a kezelés iszonyatosan fájdalmas (2 cataflam-mal is leizzadtam), és elég drága.

A szteroid injekciót nem próbáltam.

Mielőbbi jobbulást kívánok.

Szonja 4143 napja
Szonja képe

Köszi Sneci!

Igen... sajnos az összegeket is meg kell gondolnom. Segített itt egy srác, egy bizonyos akupunktúrás eredményesen gyógyító hely ajánlásával. 65 ezer egy kezelés. Oké, hogy természetes, viszont sok. Sok úgy, hogy már én is vagy 50-nél járok eddig. (szeptemberi sérülés).

A fájdalom... nos... ez a tű a gyulladt talpba tövig szúrva sem mosolyt-csaló... :) és még lesz kettő.

tomcsi 4143 napja
tomcsi képe

ne butáskodj már, miért kapnál kemót, nem rákod van...ha mégis kapsz nem azonos azzal a kemóval...

a fokozatossággal szúrhattál el vmit, vagy sok a súlyod, vagy a cipőd volt rossz?

vhogy helyre kell jönnöd...attól függetlenül h elvileg sérült vagy, egész szépeket futottál :-))

Hajrá!

Sneci-ke 4142 napja
Sneci-ke képe

a sugáért nem kellett fizetni (Kékgolyó), a lökéshullám 5000 Ft/alkalom, 7x voltam (pénz "elegánsan" doki zsebébe, de a végén adtak egészségpénztári számlát)

asszem, a tút nagyon nem szeretném

Bozót 4142 napja
Bozót képe

Gáborral értek egyet. A szteroid egy lórúgás a gyulladás ellen, de ha az okot nem szünteted meg, a tüneteket kezelheted bármivel...a különbség csak, hogy a szteroid hamarabb hat. Persze "ha már minden kötél szakad" alapon, lehet ezzel is kezdeni, de én is azok közé tarozom akik ódzkodnak a szetroidtól, pláne szalagba...Sajnos, aki sokat olvas, sok rémsztorit is talál....

(Valaki egyszer leírta már itt szépen, hogy ez a sugárterápia egészen más dolog, mint a besugárzás amit a rákbetegek kapnak...a kemo meg végképp más, az nem sugár)

monique 4142 napja
monique képe

szeptember óta húzódik? sajnálom :S szabad kérdeznem, h mennyi volt a leghosszabb futáskihagyás?

zoles73 4139 napja
zoles73 képe

A steroid kezelés egy nagy tüneti terápia amit spotolóknál kényszerhelyzetben szoktak adni. olyan mintha egy hajón a lukat amin befolyik a viz egy parafadugóval tömeszelnék el, és azt gondoljuk minden rendben, ahelyett, hogy a partra vontatnák átmnetileg  és szakszerűen behegesztenénk. Rövidtávon talán vmit ér de hosszútávon biztos ujra előjöna probléma ha nem változik semmi(cipő? futóstilus? túlerőltetés? stb.), keresztedzés, pihentetés többet ér bármily furcsán hangzik is.

Czeglédi Ferenc 4139 napja
Czeglédi Ferenc képe

Zolikám! Te mint orvos, jó hogy hozzászóltál, végül is te vagy a szakértője!

Szonja 4139 napja
Szonja képe

Zoli!

Köszönöm, sajnos sejtettem... :( :( De a hozzászólások már segítettek annyit, hogy selytem, hogy merre kell induljak. Ma kellett volna megnézetnem a Spuriban a lábállásom ( sajnos nem érte oda időben) hogy tuti cipőt tudjak venni. Sok szól a Vomeróm mellett, de lehet, hogy mégsem ő az igazi. Beszélek majd még tapasztaltakkal, hogy változtassak a futóstílusomon. Egyelőre nem tudom... de ráfókuszáltam a hosszútávú megoldásra, mer világos, hogy most a fájdalom fog meggyógyulni, nem változik lényegében az, amitől kialakult...

Dolgozom az ügyön, nagyon remélem - és imádkozom is - hogy mielőbb vagy hozzám szokik így a lábam... :) Vagy megtalálom a gond forrását...

Bevezettem az uszodát a spinninget - így télen, de tavasztól újra kint tekerek - és a konditermet is. Ugyan egyik sem olyan jó, mint a futás... de legalább kereszt... :)

 

Monigue!

Csak egy hó volt eddig a tényleges kihagyás, és most a január... mert újra előjött. Tudod... fél éve futok csak... nem is nagyon lehetne ez egy hosszabb távú dolog... Viszont pont ezért igen elkeserítő, mert azt nem foghatjuk rá, hogy már elkoptam a futásban.

Szonja 4139 napja
Szonja képe

Jééézusom!! Bocsi!!

A sejtem természetesen pontos "j".  (pirulós)

monique 4138 napja
monique képe

nem is olyan elkeserítő :) kezdőként az ember azért nagyobb eséllyel sérül, ha sikerül megerősödnöd, ez a probléma a múlté lehet :) ha 1 hónapot már pihentél és ez egyben pihenés volt, akkor vagy még mindig megvan a kiváltó ok, vagy esetleges sérülésre nagyon ráfutottál egy darabig és ezért több idő kell neki a gyógyuláshoz. ezt is fontold meg. nos, de ha csak annyi, hogy fennáll még mindig a kiváltó oka, akkor remélem sikerül kideríteni a probléma forrását és megoldani. hajrá!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!