Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 116 222 km-t sportoltatok
versenyeim

Budaörs senior úszó OB 2012 február

bata88 | 2012-11-15 16:08:20 | 7 hozzászólás

Sziasztok!

Nem sokan ismertek szerintem, ezért egy rövid kis bemutatkozással indítanék.

Bartos Tamás vagyok, 24éves jelenleg triatlonozom. Kis koromban, fiatalon úszással kezdtem, ”később” (95ben) váltottam a triatlonra, ahol nagyon jól tudom kamatoztatni az úszásban megszerzett „tapasztalatokat” illetve gyorsaságot, amit persze fejleszteni kell folyamatosan. Nos ezért gondoltam úgy hogy elindulok egy senior úszóversenyen. Ezek a versenyek az idősebb, kiöregedett úszóknak lett kitalálva, hogy megmaradjon a sportjuk iránti vonzalmuk és ne punnyadjanak el nyugdíjas korukra. Hál’ Istennek olyanokra is gondoltak, akik kicsit fiatalabbak J

Budaörsön idén február 4-5.-én rendezték meg az idei évi rövidpályás senior országos bajnokságot, ahol lehetett indulni 50méteren, 100méteren minden úszás nemből valamint rendeztek 200gyors,vegyes és 100vegyes számokat is, mégis a legnagyobb sikere szerintem a 4x50méteres váltóknak voltak. Hihetetlen de nagyon sokan voltak! Majdnem minden versenyszámban férfiaknál volt minimum 6futam nőknél is 4 összejött (egy 10 pályás verseny 25ös medencéről beszélünk)

Szombat: elég szoros és erős program alakult ki nekem, amit nem gondoltam végig. 100m háton kezdtem a nevezési időmet csak úgy random írtuk be, nem gondoltam volna, hogy ezzel a legerősebb futamba fogok kerülni, de ott voltam. Hát akkor helyt is kell állni becsülettel. Mivel nem ismertem az ellenfeleim egy taktikám volt (minden versenyszámban) SATU MAXON nyomni az elejétől a végéig. Tökéletes rajttal, ki delfinezésekkel,és fordulókkal kivitelezve. Néha akadtak hibák, de ezek belefértek. 100háton 1:06.34es idővel csaptam be, amivel abszolútban az 5. helyezést értem el. De a korosztályt megnyertem. Hatalmas érzés volt, nem is a korosztályos arany, mint az hogy „legendás” úszókkal, magyar csúcstartókkal úszhattam,még ha meg is vertek ( Balajti Zoltán 1966 1:04.96!!)

Hátúszás után nem sok pihenés volt, átmozgatás szárazföldön, gatya csere és állhattam fel a 100pille rajtjához, ahol megint az utolsó, legerősebb futamban mentem. Taktika ugyanaz, eredmény: 1:04.26 ez az abszolút 3. eredmény volt, őrülten büszke voltam erre az időre, nem hittem volna J

Ezután szombatra már csak egy szám volt egyéniben hátra,a 100vegyes,ahol is a melltől nagyon tartottam( ezt az úszásnemet nemes egyszerűséggel utálom,nem is megy…) utolsó futam megint,már nagyon kezeltem ezt a „súlyt”, ilyenkor volt a legnagyobb csend az uszodában. Mindenki a legjobbakra volt kíváncsi. Minden tökéletesen sikerült, és mikor célba értem, éreztem, hogy ez egy nagyon jó idő, és mikor az eredmény jelzőre néztem, láttam csak a 4. idő, de 1:06.42vel ez így is bőven jobb, mint amire számítottam.  Jött a nap legjobb része a váltó, 4x50m vegyes mix váltó 2 nő és 2 férfi indult. Ebben a pillangót vállaltam,utána a 4x50es férfi váltó elsőként egy 26fél körüli idővel örvendeztettem meg a csapatom, ami végül 5. lett .

 

Vasárnap:  Erre a napra jutott a „király szám”, ahogy ezt a nagy világversenyeken mondják, a 100 gyors. Talán erre készültem fejben a legjobban. Megint utolsó futamos  voltam, de már az első futamnál lementem a rajtkövek mögötti padokhoz, szárazföldi melegíteni, a legmotiválóbb barátommal egy MP3 lejátszóval és egy kis KORN-nal. Éreztem, hogy itt most mindenkit szétszedek, főleg mert az egyik fiatal Érdi úszótól kaptam egy ARENA rövidnadrágot, ami az úszóknak is van. Rajtköre hívás, el, HOPP. Fejes, kidelfinezés, és már azt figyeltem, hogy benn vagyok, kinéztem oldalra az eredményjelzőre, és láttam,hogy mindenki a futamban percen belül villogó eredménnyel rendelkezik, nem akartam hinni a szememnek,mikor sorrendbe rakták az időket. LEGJOBB IDŐ! 56.32, és nem csak a mezőny legjobb idője, de egyéni csúcs is. Kész meg volt amit akartam 4 éves  egyéni csúcsot döntöttem. J Aznapra jutott még egy 200vegyesem.  Fel voltam pörögve a 100gyors eredményétől, éreztem az erőt magamban. Eszméletlenül könnyedén úsztam a hátról mellre fordulóig, 2-3 testhosszal elsőnek,zsebemben éreztem az újabb legjobb időt, de jött a mell… A fránya mell úszás. Végül a 2. helyen értem be 2:21es idővel, amire ugyan úgy büszke vagyok. Váltókból ezen a napon sem volt hiány, 4x50m férfi vegyes váltó és 4x50m gyors mix váltó.

A hosszú hétvégét 5 korosztályos arannyal és 2 váltós éremmel zártam, mindegyik egyéni számban saját egyéni csúcsot úsztam. Nagyon boldog vagyok, hatalmas motivációt jelentett ez, és értelmét nyerte a sok korán kelés. Na de nem is szaporítom a szót, megyek készülök tovább, mert hiába ezek a szép sikerek, idénre nem ez a fő célom,hanem hogy helyt álljak Nagyatádon a magyar Ironman országos bajnokságon. HAJRÁ POLYTHON !!! J

7 hozzászólás

Dex 4199 napja
Dex képe

Micsoda idők! Épp minap írtam, hogy edzésen is számomra hihetetlen sebességgel úszol, erre most még ezek :P Gratula! Többit is elolvastam, nem voltak egyszerű versenyeid. A versenyeket megelőzően mennyire figyelsz, hogy "feltöltsd" magad? Nagy melegben erős terhelésnél ezek a tünetek nekem is előjöttek anno Fonyódon. Ásványianyag és só hiánnyal azonosítom utólag ezeket. Próbáltál pluszban Mg-t, sót bevinni versenyen vagy 'csak' iso ital? Én anno nem, ezért is lettem rosszul többször.  (bár ezt írhattam volna vmelyik versenyhez is)

Ui.: wordben írt mosoly szmájli ide átmásolva J betűként jelenik meg :)

bata88 4199 napja
bata88 képe

Oda szoktam figyelni,illetve próbálok odafigyelni az ilyen ásványi anyag bevitelre. Nagykanizsából tanulva Orfűre már úgy készültem,hogy 3-4 nappal előtte sótabis kúrát tartottam. Verseny közben általában iso-t iszom,de sok vizet is legyűrök,hogy ne kerüljek abba a szituba,hogy dehidratálódok,mivel az iso-val nem tudok annyi vizet a szervezetbe juttatni,mint amennyit kiizzadok illetve pluszban szüksége volna az izmaimnak is. Sajnos idén nem nagyon tudtam "tesztelni" magam extrem melegre,mert a nyár közepén,amikor itthon 40 fokok tomboltak,és magaslaton voltam ahol max 25 volt. És teljesen más dolgokat kívánt ott az ember,,, Mikor haza jöttem arcul csapott a nagy meleg,szó szerinte 2 hétig fulladtam tőle,aztán  irány Atád :( 
Én a NUTREND termékeivel szoktam frissíteni,illetve "feltöltődni" ,nekem bevált,csak ajánlani tudom őket :) ( Harsányi Zsuzsiék csinálják,nem tudom ismered e őt )

üdv.Té

pudingman 4199 napja
pudingman képe

Szia Tomi,

gratulálok, szuper idöket úsztál. Azért lenne egy kérdésem: hogy lehet 24évesen öregfiúknál indulni?

 

Még egy kérdés: megírnád, hogy mellben milyen idöket úsztak, az 55-60-as korcsoportban. Van mellen 800m-es, vagy hosszabb táv?

Bocs, ha nagy hülyeséget kérdeztem, de én 43évesen tanultam meg lubickolni, mivel úszni még mindig nem tudok :-)

Dex 4198 napja
Dex képe

Eszerint eléggé figyelsz pedig mindenre. Érdekes. Mondjuk 35fok felett, több mint 4órákat küzdeni nem 1xű művelet. Ha lesz megoldás a problémákra, akkor majd jövőre azt is megírhatod a beszámolódba :) Ilyen körülmények között a szervezetemből nekem is hamar tűnnek el a dolgok.

Frissítő ügyben nem ismerek sokat, mostanában kezdek majd kipróbálni ilyeneket, hogy melyik milyen, mi hogy válik be, hogy nyárra meglegyen.

bata88 4198 napja
bata88 képe

Kedves Pudingman!

Nos 24 évesen sajnos csak nulladik kategóriásként indulhattam a senior OB-n. Ezért sem írták jóvá a már meg úszott csúcsokat :( . Amúgy az úszásban seniornak számítasz,ha betöltötted a 25. életéved,illetve ha akkor töltöd,abban az évben, és ha előtte legalább 2 évig nem voltál igazolt versenyző úszásban. Nekem lassan 14 éve nincs igazolt versenyzői dolgom az úszásban,tehát én már beleszámítok jövőre :). 
Mellen a leghosszabb táv ugyanúgy mint más úszóversenyeken a 200m, de van 100 és 50m is,ha jól tudom.
A kategóriáknak meg az alábbi linken találod az országos csúcsait : 
http://mszuosz.hu/sites/mszuosz.hu/files/03_2012_eindhoven_utan.pdf
és itt pedig a budaörsi versenyen elért eredményeket adott számban adott kategóriában: 
http://mszuosz.hu/sites/mszuosz.hu/files/verseny/jegyzokonyv/2012/ii-rovidpalyas-szenior-ob/2012-02-0405budaorsjegyz.pdf

ha több is érdekel látogass el a senior úszók oldalára :) 

http://mszuosz.hu/versenyek

üdv. Té ;) :)

Kovada 4195 napja
Kovada képe

Erre a versenyre én is nagyon készültem, de 30 cm-es havazást, meg szélvihart jósoltak, így a kis suzukival nem mertem bevállalni az utat, főleg hogy családostul mentünk volna. Most azt látom hogy jövőre áprilisban lesz Kecskeméten.

Eindhovenbe nem akarsz kinézni az EB-re aug végén?

bata88 4195 napja
bata88 képe

még nem tudom,az az OB-tól is függ,hogy lenne e értelme,illetve az évvégi záróvizsgázástól. Végzős vagyok idén és szakdolgozatot írok,meg ilyenek,azért emellett nem lesz könnyű készülni,de majd meglátjuk még. Most elég nagy versenyben van saját magamban is a két kedvenc sportom,a triatlon és az úszás... Nem tudom még,most az úszás felé húzok,mivel 30 felett tudok majd még triatlonozni,és akkor kell majd jól menni hosszabb távokon,nem most. Úszni szeretek és még elérhetek szép eredményeket,nem csak seniorban ;) =)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!