Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 847 491 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez

Mizuno Wave Elixir 4.

eftomi    4893 napja

Termék: Mizuno - Wave Elixir 4

Összefoglalás

673km-nyi futás alatt futottam több 2-2,5 órás hosszú futást és néhány nagyobb tempójú hosszú futást és versenyt. Elmondhatom, hogy hosszú futáshoz megbízható partner a Mizuno Elixir 4. Ezt az edzőcipőt rendszeresen futóknak edzésre és versenyre, kemény és egyenletes felületeken való futáshoz közép és hosszabb távokra ajánlom.

Részletes teszt

Elérkezett az év eleje, a nagy leárazások ideje. Ilyenkor még lehet találni jó darabokat a kifutó modellekből. Másik vásárlásra ösztönző dolog, hogy a futó kilométerek előrehaladásával lassan kikopik alólam a jelenlegi Nike Structure Triax+ 12 is. Felírtam magamnak néhány márka néhány típusát, amivel járva-kelve az üzletek között figyeltem az akciókat. Pechemre elérkezett már a május még nincs másik futócipőm és egyre kevesebb BRS gumi van már a cipőm orrán. Sürgősen cipő utód után kell nézni, mert jönnek a nyári megmérettetések és bejáratott edzőtárs nélkül maradok. A cipő utánpótláshoz egy nem várt helyen jutottam hozzá. Május 2. szekszárdi Borvidék félmaratonon a Nyúlcipő bolt sátránál figyeltem fel, hogy 50%-os leértékelés van futó cipő fronton náluk. Meg is kérdeztem Krekit, hogy Mizuno Wave Inspire vagy Elixir van-e. Nagyon megörültem, mikor megtudtam, hogy maradt még egy pár Elixirje a méretemben. 33000Ft helyett így 16995Ft-ért sikerült hozzájutnom a legfrissebb szerzeményemhez.

Mizuno Wave Elixir 4

A cipő ...

Típusa: neutrális/mérsékelten stabil. Nagyon könnyű, mindössze 266g. Súlyából és felépítéséből látszódik, hogy gyártója edző és versenycipőnek is szánja.

  • Composite Double Fan Wave: a különböző anyagok hullám kombinációja egyedi párnázottságot és stabilitást nyújt
  • SmoothRide: a talajfogás és az elrugaszkodás fázisa között a simább átgördülés érdekében tett fejlesztés a talpban
  • AP midsole: könnyű, stabil, rugalmas és tartós EVA középtalp
  • AIRmesh: könnyű, légáteresztő felsőrész
  • X10 outsole: extra tartósságot biztosító talp a nagyobb igénybevételű területeken
  • G3-DR outsole: kiváló tapadás nyújtó külső talp, a tartósságot növelő kapcsolattartó pontokkal (gumitüske)
  • Dynamotion Fit: csökkenti a láb oldalirányú kitörés hatásait, így optimális illeszkedést biztosít mozgás közben

 

A cipőt kézbe véve az első dolog amin a szem megakad, az a cipő sarokkiképzése. Aki nem figyelte még meg a Mizuno-k sarok kialakítását a cipő oldalán, annak újdonság a lyukacsos hullám szerkezet. Ennél csak pecsenye Mizu-jának a sarka lyukacsosabb! Vigyor A Mizuno 6 féle hullám technológiával látja el cipőit. Ez amolyan sarok becsapódás csillapító rendszer japán módra.

Első futólépések. Direkt nem lépéseket írtam, mert ezt a cipőmet egyből edzésre fogtam. Nem úgy mint az elődeit, amelyekben tettem néhány ismerkedő jellegű sétakilométert, mielőtt munkába fogtam volna őket.

A futó ...

90kg a súlyom, 187cm magas vagyok. A cipőm mérete 45-ös. Jellemzően sarokkal és talp éllel fogok talajt, s kissé befelé forduló lábfejekkel futok, ezért a cipők az orruknál kezdenek nálam hamarabb elkopni.  Futóstílusom neutrális. A hosszabb távokat (15+km) kedvelem.

Lábon ...

A már szokásos módon sarkamat a cipő sarkába illesztem, majd módszeresen meghúzom a cipőfűzőt úgy, hogy az még kényelmes legyen, de fogja a felsőrész a lábfejemet. Apropó cipőfűző rendszer. Ez a szorosabban járó fajtából való. A cipő közepétől a szájáig haladva sűrűsödő keresztkötésekkel. Ezzel a módszerrel azt éri el a gyártó, hogy ha beállítjuk a cipőfűzőnket, akkor nehezebben állítódik el annak szorossága a különböző kötés szakaszokon. Csak enyhén érzem a támaszt, amolyan neutrális cipő érzetet kelt. Végül is a mérsékelten stabil és a neutrális cipő között alig észrevehető a különbség. A lábfejnek nagy tér áll rendelkezésére, pedig normál lábfejszélességűeknek készült a cipő.

Az első 12 kilométer

Edzésemet még napfelkelte előtt indítottam – reggel a munkahelyre – így nem sokat láttam eleinte a cipőből a futó lábaimon. Ahogy sűrűsödtek az utcai lámpák, úgy tűnt fel igazán a hófehér gyöngyvászon felsőrész, és a lábujjaknak védelmet nyújtó sötétkéken tündöklő orrész a fényben. Ez azért volt szembetűnő nekem, mert a cipő elődjének a Nike Structure Triax+ 12 lyukacsos felsőrészének színe szürke, az orra fekete volt. Mindamellett hogy szép, biztos lehetek benne, hogy a legkisebb piszok is meglátszódik majd rajta. Vegyes érzelmekkel, folyamatosan elemezve figyeltem a cipőt futás közben. Úgy tűnt, mintha laposabb lenne a sarka az előző cipőkhöz képest. Nem éreztem azt a masszívságot, amit az Adidas Supernova Sequence vagy a fennt említett Nike nyújtott. A sarkamat tökéletesen körülöleli és tartja az Elixir párnázata. A lábfejemen mintha nyitott lenne cipő, ez az érzet a szélesnek tűnő lábfejrésznek köszönhető. Fura érzés, de szerintem könnyen megszokom ezt a fajta szabadságot. Nagyon jó légáteresztő képességgel rendelkezik. A felsőrész annyira ritka szövésű, hogy érezni lehet ahogy áthalad a levegő a lábon futás közben. Ami feltűnt még az első kilométereken, az a Mizu hangja. Amolyan kopogó hangot hallat. Még nem szokott hozzá a súlyomhoz, még nem kopott be a „japán rugó”.

Hosszú futás 30km

Már 54km-nyi együttlét után 30km-s hosszúfutásra fogtam be az Elixirt. Ahogy növekedett az együtt futott alkalmaink és kilométereink száma, már nem melegedett sehol a cipő, nem dörzsölte a lábamat. A talajfogásnál is elnémult, a sarokcsillapító hullámok nem csapnak zajt. Ami fura az előző cipőimhez képest, hogy nem fogja a sarkat lejtőn lefelé, előretör a láb a cipőben, nem feszül a lábfej az oldal belsejének, szabadság érzése.
Kemény fickó, nem kényeztet keleti kényelemmel a talp. Kicsit nyomta a talpi bőnyémet, de azért annyira nem, hogy érezni lehessen a sima talaj felületét. De terepen az ágak és köveket már érezni lehetett a talp alatt. Ez a cipő hihetetlenül könnyű ahhoz képest, hogy mennyi támogatást tud adni. Mérsékelten támogatott voltához képest elég jól lehet érezni az alátámasztást futás közben.

Az egyik hosszúfutás alkalmával elgondolkodtam a Mizu talp mintáján. Egyedi pici kis gumitüskék vannak a talp alatt belül és elöl. A talp külső részén a megszokott BRS anyag és minta található. Ezek a kis lapjára állított beágyazott hengerecskék azon a részen találhatók, ahol a pronáló stílussal futó spori cipője legjobban kopik az elrugaszkodásoknál. Talán sprintelésekhez találták ki ezt a talpmintát? Meglehet, mert a felépítése egy könnyű fél verseny cipőről árulkodik. Nem nagyon spártai a szerkezet, ami a nagy sebesség eléréséhez szükséges, de nem is kényeztet puha kényelemmel.

Mizuno Wave Elixir 4. talpa

A futóstílusom a súlyom és a cipő könnyített mivoltának tudom be, hogy már 530km-nyi futás után jelentős mértékben kopik a talpa az orr résznél és foszlik a bélése a saroknál. Mivel ez egy megfelelően gyors cipő, ezért nem amortizálom le. El is teszem magamnak versenyek alkalmára, úgy érzem ott jön ki a konstrukció tudása. Nem is váratott magára sokat az eredmény a Nike PB lett vele. Király

Összesítés: 673km-nyi futás alatt futottam több 2-2,5 órás hosszú futást és néhány nagyobb tempójú hosszú futást és versenyt. Elmondhatom, hogy hosszú futáshoz megbízható partner a Mizuno Elixir 4.

A tesztelt modell legjobb tulajdonsága a kényelem.

A tesztelt modell Achilles-ina az a tartósság. Szerintem ennyi futás után nem szabadna ilyen mértékben kopnia az orrának és kiszakadnia a bélésnek.

Végül ajánlom ezt az edzőcipőt rendszeresen futóknak edzésre és versenyre, kemény és egyenletes felületeken való futáshoz közép és hosszabb távokra.

Mizuno - Wave Elixir 4 értékelése Megvennéd-e újra?
Akciósan valószínűleg megvenném
Rugalmasság
Rugalmas, igen könnyű benne a léptem
Design
Gyönyörű, ha elhasználom vitrinben a helye
Stabilitás
Stabil, szinte minden helyzetben jól támaszt
Tartósság
Alig tartós, még nincs benne 800 kilométer sem, de kopik mindenhol
Kényelem
Nagyon kényelmes cucc
Csillapítás
Átlagosan csillapít
Összesítés
(3.57 / 7)
Teszt értékelése
5 / 3 értékelésből

1 hozzászólás

BGy 4648 napja
BGy kpe

Nagyon jó tesztleírás, gratulálok!

Az Elixir elsősorban versenycipő, talán ezért is kopik ennyire. Bár a gyártó is azt írja, hogy verseny/edző, de más fórumokon is versenyre ajánlják. Nekem vannak képeim egy 1000 km-t futott Mizunóról:

http://mizuno.blog.hu/2009/11/18/fenykepek_1000_km_s_mizuno_wave_tempus_omrol

A Wave Precision cipőmben 1240 km van, de csak egy picit kopott.