A sportolót végül péntek délután, közel kétórás várakozás után engedték a vízbe, miután egy vihar elvonult a térségben. A rajtra még szikrázó napsütésben és enyhe, illetve élénk szélben került sor, de hamarosan újabb vihargóc közeledett a Balaton felé, így a rossz idő miatt a vízirendőrség úgy döntött: alig 12 kilométer megtétele után, Siófok közelében félbeszakítja az úszást. A balatoni térségben hirtelen támadt fel a viharos erősségű szél, eső is jött, így szerencse, hogy Attila és az őt kísérő mentőhajó épségben partot ért.

A 75 kilométeres távot a tervek szerint 24 órán belül teljesítette volna Attila azért, hogy felhívja a figyelmet a "Balaton térségének egységére". Eredetileg egy héttel korábban tervezte az indulást, de már akkor sem volt kedvező az időjárás. Az úszónak átúszási kísérletéhez engedélyekre volt szüksége a Balatoni Vízirendészettől és a Hajózási Felügyelettől, a várható időjárásról pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriuma adott számára rendszeres tájékoztatást. A segítő személyzet egy vitorlással, illetve a Velence 25 típusú első magyar elektromos yachttal kísérte az úszót.

Mányoki Attila 1989 óta vesz részt nyíltvízi úszóversenyeken. Az első nemzetközi versenyén, Görögországban mindjárt a 2. helyen végzett 35 km-es távon. 1993-tól már rendszeresen szerepel Világkupákon, de jobbára a 25 km-es, illetve ennél nagyobb távokon indul. 1997-ben szerepelt a jelenlegi leghosszabb távú versenyen Argentínában, ahol 88 km-es távot kell leküzdeni a Paraná folyóban. 2003-ban részt vett a világ legnehezebb versenyének tartott Atlantic City erőpróbán, ahol 39 km a táv az óceánban. Mindezeken túl a legbüszkébb arra, hogy eredményei elismeréseként Görögországban Koroni városa díszpolgári címet adományozott neki.

A Balaton hosszában történő átúszása egyébként elsőként Szénási Imrének sikerült, aki - bár az egyik lábára béna volt - 1961. augusztus 28-29-én 36 óra 39 perc alatt jutott el Balatonkeneséről Keszthelyre. 2002-ben egy 31 éves fiatalember is megpróbálta hosszában átúszni a Balatont, ő azonban Révfülöp után feladta (Keszthelyről indult, és Balatonaliga lett volna a cél). A korábbi sportoló gyorsúszásban, az utóbbi úszó mellben próbálkozott. 2005 májusában Carlos Pena spanyol környezetvédelmi aktivista négy nap alatt úszta át hosszában a Balatont.

Mányoki Attila nem adja fel, és újra neki szeretne vágni a Balatonnak. A hosszadalmas engedélyeztetési eljárás miatt azonban várhatóan legközelebb már csak szeptemberben próbálkozhat. A Balaton után Attilára idén vár még egy fontos verseny: a Földközi-tengeren megrendezésre kerülő Mediterrán Kupa. Szeretne ott is helytállni.

Forrás: http://www.outdoorsport.hu/; http://www.zalamedia.hu/