a futócipők tartósságáról
Létrehozta: oleandro | 2007-11-14 18:03:24-kor
Én nem szeretek gyakran futrócipőt cserélgetni. Ezért amellett, hgoy kényelmes legyen,nagyon fontos az is, hogy a cipő hány killert bír ki. Márkahű lévén szokás szerint most is 2 Ssucony-t nyűvök. A Jazz még jól bírja 1200 után is, de a Legacy Grid, amelyikben kb 1100 km van, a sarkánál már kezd süllyedni (a korábbiakkal is ez volt mindig a gond) Újabb nyomasztó cipővásárlás előtt állok tehát, ezért engem bizonyosan, de talán másokat is érdekelne, hogy mkinek milyen tapasztalata van a különböző márkájú futócipők tartósságáról.
Előzmény: zeli (40)
Sziasztok!
Lassan nálam is időszerű lenne egy új cipő vétele. Most egy Adidasom van még bírja de már látszanak rajta az idő nyomai. Nem is ez az igaz nagy gondom hanem az hogy én 100kg fölött vagyok és nem mindíg tudok kiszabadulni pl. erdőbe futni így marad az aszfalt. Szerintetek melyik cipő csillapít a legjobban ilyen terhelésnél? Előre is köszi
Előzmény: vadger (37)
Sziasztok!
Én eddig egy Nike Air Pegazust használtam. Maximálisan elégedett voltam vele a legelső pillanattól. Most már több mint 2000 km van benne, ezért lecseréltem. Szívfájdalmamra Szegeden nem kaptam 45.5-es méretben Pegazust. Ezért most kénytelen voltam modellt váltani. Egy Nike Air Max 360-asra (2006-os modell irtó nagy engedménnyel) beszéltek rá. Kíváncsi vagyok nagyon, hogy befürödtem-e vele, és inkább várnom kellett volna mire megjön az új szállítmány. Tudtok róla valamit esetleg?
Köszi zilaci!
amúgy például egy Nike pegasus kaliberű cipőt be lehet tenni mosógépbe ha koszos lesz, vagy ezt inkább hagyjam ki? ha nem akkor milyen tisztítási módok vannak?
Gyakori hiba, hogy a futó a lépéshossz növelését úgy éri el, hogy a test elé lép, szinte nyújtott lábbal érkezik le a sarka a talajra. Ilyenkor a boka és a lábfej szalagjai MINDIG hátrahúzzák a lábujjakat - ezt a tünetet írtad le Te is.
Ez a fajta talajfogás amellett, hogy sérülésveszélyes lehet, energiapazarló is.
Javítani sarokemeléses futóiskoláztatással, lépéshossz gyakorlatokkal, a mély hátizmok nyújtásával lehet.
Előzmény: vadger (35)
Köszi zilaci!
amúgy ez a súlypont dolog mit jelent és mit lehet tenni ellene?
Köszi a választ, zilaci. Mondjuk csak egyfajta cipőm van, úgyhogy legfeljebb csak az utcai cipőmre tudnék váltani, de arról elhiszem látatlanban is, hogy lassítana. :)
A futótechnikával kapcsolatban szerintem a Youtube-on egész jó videók vannak (pl. érdemes benézni az ActiveDotCom csatornájára itt: http://www.youtube.com/profile?user=ACTIVEdotCOM , ahol Dave Scott (hatszoros Hawaii Ironman győztes) oszt mindenféle tanácsokat. A futással kapcsolatban pedig szerintem jó ez a videó is (főleg a lassítások miatt), eltekintve a béna zenétől.
http://www.youtube.com/watch?v=WibWjSEw-F4
Itt szó van a megfelelő talajfogásról is.
Köszi zilaci!
amúgy ez a súlypont dolog mit jelent és mit lehet tenni ellene?
Előzmény: torolt_685 (32)
A lábujjak túlzott emelése, homorítása akkor szokott előfordulni, ha valaki túlságosan a súlypontja elé lép - lehet, hogy először ezt kellene átvizsgálni magadon.
De nem fog kiszakadni a cipő, hacsak nem túl nagy a körmöd. :)
Előzmény: vadger (30)
Szoktuk időnként tesztelni a futócipőket. Mondjuk egy 10x1000 méteres edzésen belül, a harmadik-negyedik résztáv után - amikor már biztosan rögzült az aznapi iram - cseréld le a futócipődet egy másikra. Sokmásodpercnyi különbségek vannak a cipők között. :)
Előzmény: azazello (29)
Köszi a válaszokat, megvan a Pega :)
azt szeretném még kérdezni, hogy ugye kb 1 számmal nagyobbat vettem mint a lábam, és így amikor lépek előre (lendítem a lábam) akkor a nagyujjam kicsit felfelé áll, és nyomja felfelé a hálós anyagot, ez később nem fog esetleg kiszakadni?
(A Pegazusra szerintem is sokan esküsznek.)
Viszont: mindig furcsának tartottam, amikor a profibbak szájából olyanok hangzanak el, hogy az egyik (futó)cipő "gyorsabb" a másiknál. A súlyon kívül ez mit jelent ténylegesen, zilaci? Sejtem, hogy körülbelül mindent, de ezt a kérdést már nem egyszer fel akartam tenni a hozzáértőknek. :)
Előzmény: torolt_685 (28)
De a Pegazus valóban jó.
Nagyon jó a csillapítása, a talpkiképzése, a belső anyagok és azok eldolgozása is jó, első használatkor sem szokott gondot, feltörést okozni.
Cserében viszont kicsit nehéz - bár talán már nem annyira, mint a régebbi Pegazusok - és nem tartozik a gyors cipők közé. Alapozó edzésre, lassabb tempójú hosszabb futásokra aszfalton és könnyebb terepen jól használható, iramfutásra, résztávos munkára, versenyzésre nem. (Közel fél perccel lassabb kilométerenként, mint a versenycipőm.)
Előzmény: vadger (26)
Előzmény: vadger (26)
Még mindig aktuális a kérdés:
"Én a Nike Air Pegasus 2007es modell felől érdeklődnék, milyen tapasztalatok vannak róla, mennyire "minőségi" ez a cipő, ha már az ára szerintem a jobb cipők közé sorolja.
előre is köszönöm szépen"
ha valakinek van infója please írjon... köszi
a három éve vásárolt alsókategóriás adiprene-em talpszerkezete kb 1900-nál adta meg magát, de még most cipő, csak épp futásra már nem alkalmas. viszont a 8 hónapos adistar-om 1100 után is majdnem az első futás kényelmét adja. nálam bevált...
Csak egy korábbi modellről tudok neked írni: én egy 2005-ös Nike Air Pegazust nyűvök 15 hónapja. Kb. 800 km lehet már benne, és nagyon jól szolgált eddig. Könnyű, rugalmas, gyors cipő, mégis elég jól képes kapaszkodni terepen is. Negatívumok: sokáig tartott, mire a kényelmes befűzési megoldást megtaláltam; télen átfúj rajta a szél és kifagynak benne a lábujjaim.
Előzmény: vadger (23)
előre is köszönöm szépen
Előzmény: zed (21)
update:
asics nimbus ma az év utolsó napján megadta magát: a talp kopórétege több kis részből áll, ami fel van ragasztva a puha részre. a mai futás során a bal sarokról levált. szomorú. 1 év 6 hónap.
Előzmény: zed (15)
Az első futócipőm New Balance volt - szerintem nagyon jó cipő, bírta a terhelést 2 évig futottam benne, összesen kb. 1000km-t. Még mindig egészben van, nem szívesen,de le kellett cserélnem mert az egyik lábammal kissé csámpásan lépek ezért az az oldal jobban lekopott.
Most kényszermegoldásként egy Pumát vettem, végülis nem annyira rossz ,de fél évnáél többet nem fog bírni, mert mostmár többször futok, és nem tünik túl minőségesnek a Puma márka.
Érdekesek a tapasztalataid, mert én épp fordítva spekulálnám.
Állítólag a Saucony-ban háló van tompítás gyanánt, nem értem, hogy abban mi tud benne tönkre menni pusztán az idő múlása miatt. Sokkal inkább a használattól kéne elveszteni rugalmasságát, nem?
Ugyanakkor az asics-ban meg valami zselé van, no arról pedig el lehetne képzelni, hogy elöregszik, megkeményedik egy idő után.
Egyébként nekem a Reebok-kal az a tapasztalatom, hogy a belseje szakadozott, a talpán a legalsó réteget vissza kellett ragasztani cipúőipari ragasztóval, de mégis tompít még öregkorában is rendesen, és a sarka sem süllyedt be (ellentétben a saucony-val, ami mosás után mé midig szép újnak látszik, de a sarka elkezdett süppedni. Mondjuk az igaz, hogy ez a Reebok, amit néha még ma is használok, már vagy 12 éves. Az volt az első igazi futócipőm. Azóta már több más cipőt kidobtam, de az még mindig megvan. Lehet, hogy régebben még tartósabb cipőket gyártottak, mint mostanában?
Előzmény: zed (15)
Komolyan 10.000 km-t tettél abba a cipőbe, vagy elírtad? 10.000 km után inkább meg kellene örökíteni, hogy az a cipő még egyben van! :o)
Előzmény: oleandro (13)
eddig rebook, saucony, asics cipőket próbáltam (65-72 kg-os terheléssel:) )
a rebook lemállott a lábamról elér hamar - a szövetrész lyukadt, a sarok besüppedt, talp simára kopott - többször nem is próbálkoztam.
saucony-k (ebből többet is próbáltam) jobban bírták, ráadásul, amikor már keménnyé vált a talp, a cipő még akkor is egyben volt, s nem kopott szét a talp. (ilyenkor kezdik második életüket, hétvégi cipőként). ez a felkeményedés nem annyira a km-mel mint inkább az idővel függött össze: volt egy amit sérülés miatt nem használtam, s mégis 1.5 év után kb 600 km-mel már nem igazán tompított.
asics (gel nimbus) most 1.5 meg, s mivel másik cipőkkel párhuzamosan használtam így 800 km körül van benne, s még nincs nyoma felkeményedésnek.
Igen, már be akartam linkelni a cikket ide a futócipő választásról:
http://www.edzesonline.hu/index.php?page_id=11&article_id=109
Van itt egy tavalyi cikk a futócipő választásról. Eszerint nemcsak vizes lábbal papírlapra lépve, hanem a használt cipőt hátuklról megtekintve is megállapítható, hogy az ember lába nomál, vagy pronáló pld.
A vizes papír szerint nekem normál a lábam. Viszont 10000 után megnézve a cipőt, bizony látok néli befelé dőlést. Eszerint most mégis pronál a lábam, vagy ennyi km-rel már nem mévadó, hogy mit mutat a cipő?
Egyébként egy-egy cipőmárka és azon belül is a típus megfelelő kiválasztása nem egyszerű. Lehet hogy kényelmes mikor az üzletben belebújsz, de nem mindegy hogyan viselkedik a lábadon mikor futsz, nem mindegy hol futsz, nem mindegy a stílusod, a súlyod stb. Szóval, szerintem nem egyszerű cipőt választani.
Előzmény: oleandro (8)
Szerintem csak bátorság kérdése. ;) Komolyra fordítva: szerintem rövid távokat (5 km-ig bezárólag, s lehetőleg földön) nyugodtan lehet ősrégi cipőben futni, ha a lábfejet még jól tartja. Aszfalton érdekes csak ez a kilométer-limit.
Előzmény: oleandro (10)
Ebből a szempontból már mi is Amerika vagyunk, engem itt is néztek már hülyének az eladók ezért. De sajnos lehet, hogy igazuk van, tudják, hogy direkt úgy gyártják a cipőket, hogy a tartósság nem szempont, hadd vegyenek az emberek minél hamarabb új cipőt.
Előzmény: pirgelman (5)
Nekem is van egz öreg Reebok cipőm, amnelzik már mindenhol szakadt, de a lábamat még jól tartja, tükéletesen használható, sok év után sem nem süllyed a talpa. Ezel szemben az utóbbi időkben használt Saucony-k teljesen újszerűnek látszanak 1000 km után is, de a talpuk mégis megsüllyed, ezért már alig-alig használhatók.
Írtad, hogy az Asics tartott nálad legtovább. Viszont legalább 2x annyiba kerülnek, mit a Saucony cipői például (azt hiszem, árban ez a 2 véglet). ha a tartósság nem egyenesen aránmyos az árral, akkor az ár-érétk aránmya nem vmi kedvező, és pusztán emiatt azért nem érdemes szuper drága cipőt venni, nem? (Persze akinek fontos néhány grammnyi súlykülönbség, meg egyéb szempontok /láb-cipő összeférhetetlenség pld /, az más.)
Előzmény: zolle (7)
Cipőim kb. 1 évet bírnak. Nem futok, futottam bennük keveset. ;-)
Sarok: Adidas-nak mindig elkopott, a Nike elvesztette csillapítását (bár a BRS100 jól bírta a kopást) és nyikorgott az "Air";-))). Itt nekem az ASICS 2120 vezet, semmi bajom vele - megvan még a sarka és még tart is.
Szövet : belül - a saroknál mindig elkopott - érdekes Asics-nél nem.
kívül - Reebok szétesett a lábamon, a többi jól bírta. A lábújnál a szövet kilyukadást nem írom a cipők rovására ;-)
És tényleg nem ártana 1000 kilcsi után cserélni, de pénz, pénz pénz...
nekem kb 1000km után minden cipőm elkezdett foszlani. elől a szövet az orránál, ahol hajlanak a lábujjaim, hátul meg a sarkamnál a bélés. Ennek ellenére 1500km körül szoktam csak búcsút venni tőlük, mert a talpuk jól bírja.
Leghamarabb a legdrágább cipőm ment tönkre. Egy asics 2110, a szövete 6-700km körül foszlásnak indult, és a talpbetétjét is nem sokkal később széttaposottnak éreztem.
(Érdekes amúgy, hogy amerikai weboldalakon meg fórumokon kb hülyének nézik, aki 1000km-nél többet fut egy cipőben, arrafelé 6-800km az átlag, ami után új cipőt vesznek. Persze nyilván a pénztárca vastagsága is sokat számít...)
Szia,
Én évekig használtam egy belépő szintű Adidas futócipőt (14 ezer forint volt három éve, ha jól emlékszem). A hetente egy-kétszeri kocogás céljára teljesen megfelelt, semmi rosszat nem tudok mondani róla. Volt benne két félmaraton és egy teljes maraton is, ekkor nyugdíjaztam, már ami a futást illeti: rájöttem, hogy nagyobb cipőt kell vennem (Asics 1110), ha nem akarom hazavágni a lábujjaimat. De a cipő a mai napig nem szakadt el, a varrások tartanak, satöbbi. Szóval, a nívósabb modell is biztos jó választásnak bizonyul majd (esetleg számolj be az ellenkezőjéről).
Előzmény: mentősmiti (3)