Palesz bringázás

2012.03.17 Szombat, 11:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

02:45:00

Távolság

77 km Szint: 700 m

Tempó

02:09 p/km (28.00 km/h)

Pulzus

Átlag
155
Minimum
110
Maximum
185

Edzésleírás

Az év első versenye, Kisdorog, Tolna megyei szezonnyitó. A téli kondi és spinning után gyakorlatilag ez volt az első erőfelmérő - el is helyezett szépen a térképen: sehol sem vagyok. Kisdorogon összegyűlt az ország profi élmezőnye, kiegészítve külföldi csapatokkal - az amatőr indulók nagy része is félprofi volt. Tomival nekünk volt csak szőrös lábunk az egész társaságból... Az amatőr együtt rajtolt az elittel, pontosan 1 kilométert mentünk velük együtt, amikor is jött egy 1 km hosszú 10%-os emelkedő, amin a mezőny felment 25-el. Esélyünk sem volt. Innentől egy 75 km-es időfutam következett, az idő nagy részében egyedül voltam vagy ketten - leszámítva azt a fél kört, amikor a senior mezőnnyel tudtam menni. Maga a táv 4 db 25 km-es körből állt, mindegyikben elég kemény emelkedőkkel, végig erős széllel. A lábam a második kör elejétől kezdve görcsölt és nem is tudtam rendesen lenyújtani vagy pihentetni. Ennek lett az eredménye, hogy amikor negyedszer kellett a nagy rohadt emelkedőre felmenni, akkor úgy begörcsölt mindkét lábam egyszerre, hogy szinte beestem az árokba:). Ültem ott 5 percet, valahogy lenyújtottam, visszaültem a biciklire, betekertem a célba, és mondtam, hogy game over - nem volt esélyem még egy körre. Sok tanulság van: az állóképességem még sehol nincsen, muszáj türelmesen gyűjteni a kilométereket. Az élmezőny fényévekre van tőlem, nem is szabad megpróbálni velük menni egyelőre. Találkoztam végre személyesen is Tibivel (Orbea Orca), akinek az edzésnaplójából eddig is sokat tanultam - most személyesen is adott tanácsokat:). Kicsit visszaveszek az arcomból és elkezdek alázatosan készülni az Ironmanre - azt gondolom, hogy pont időben jött a pofon.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Pedál
fordulat
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:45:00 77 02:09 28.00 700 90 110 185 155
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

3 hozzászólás

Palesz képe

Palesz 4422 napja

Köszi a tippeket, megpróbálom ennek mentén alakítani az edzéseket. A nehéz az, hogy 2 óra 140-es pulzuson nem fáraszt el teljesen, akkor érzem a jóleső fáradtságot, ha keményebben megyek - és nyilván az is zavar, hogy egy komolyabb emelkedőn a 150-es pulzus az 10 km/h sebességet jelent:). De értem mögötte a logikát, megpróbálom betartani: a hétközbeni edzések tempó, hétvégén egy amatőr versenyen intenzív.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4422 napja

Ja igen...

A gyorsító szakasz edzéseket mindig hátszélben csináld,ne pofaszélben.

Normál km gyűjtésben meg ne törekedj a 30-as tempóra,ami szinte a maxot jelenti,hanem fogadd el,hogy mondjuk 25-ös átlag tempó is edzés értékű.Szinte mindegy,hogy 25,vagy 30-as tempót mész,amikor versenyeken sokszor 50 feletti tempó van síkon,vagy 25-30 emelkedőkön.

Írtam már,alapigazság,aki nem tud lassan menni,az igazán gyorsan sem tud.....

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4423 napja

Persze,hogy sokkoló élmény volt első versenyen itt elindulni profik,és sok éve versenyző amatőrök között.És most még nem is volt olyan tempó,mint nyáron szokott lenni,amikor mindenki már 5-10000km-nél jár.....DE ha edzel céltudatosan,keményen,akkor sokat lehet fejlődni,főleg tempómenésben,az egész más műfaj.A mezőnyversenyzéshez rutin is kell,sok verseny.

Gyűjtsd a km-eket,de ne hajszold az átlagot,hanem maradj 150 pulzus alatt,de még jobb,ha a hosszúakat 130-140 között kontrollálod,ne törődj vele,hogy ez a buzikalkulátor könnyű tartományt ír ki.

Nekem ma 177 max pulzus volt,de lett volna 180 is,ha jobban kergetnek a sprinten....És a 120 környéki átlagpulzusokat sem tartom felesleges,vagy könnyű edzéseknek.sőt,nem is érzem azoknak egyelőre gyenge edzettségi állapotban.

Egyelőre te heti egy intenzívebb szakasz edzést csinálhatsz,a többi inkább tempómenés legyen.

Hajrá!:-)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!