monique futás

2011.07.10 Vasárnap, 11:33:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:46:13

Távolság

8.3 km

Tempó

05:34 p/km (10.78 km/h)

Pulzus

Átlag
190
Minimum
0
Maximum
209

Edzésleírás

izé, tata maratonváltó, én voltam a 3. ember a runtyúk csapatban:)) köszi, jó volt veletek, V.Petra, rodriguez, bibe2, bendeguz85, meg persze akiket már ismertem előtte és mindenki más! - de versenynek nem sok értelme van beírni: 1) nem mentem maxon 2) eltévedtem, hozzáadódott 1,1km a távhoz.

 

hujj, elég bénán van azért ez a verseny szervezve, az engem nem érdekel h nem volt toitoi egyéb BSI-s finomságok, sőt még km-táblák se(long live garmin!), de igazán lehetett volna vmi táblát kitenni annál az utolsó hídnál... addig elágazásnál mindig a tó felé menő utat kellett választani, de ennél pont fordítva! áá. ez talán 1700m-rel a cél előtt volt.... bah :(
na szóval, én futottam nagy lelkesen a rossz úton 5p-esben, aztán talán 200m után rájöttem h nem jó az irány mert szép lassan elkeskenyedett az ösvény a nagy semmiben, de azt reméltem hogy vissza tudok kanyarodni a fő útra, ezért futottam tovább a rohadt napos ösvényen, de sajnos nem így történt, egy kis nyúlvány végére jutottam el, csak víz volt körülöttem..... na ott picit megálltam az árnyékban, mert a rohadt naptól 207-ig ment a pulzus hirtelen, és nem láttam értelmét így futni úgy h még vissza is kell keveredni a jó útra. ja előtte az árnyékos úton (a verseny útvonalán) egész tűrhető volt, bár ott is magas volt a pulzus. aztán amikor leesett a pulzus 169-re (48mp alatt), akkor visszafordultam, aztán 175-180-as pulzussal (uh) gyalogoltam 9p-esben vissza a hídig. eléggé megborultam a napon itt a séta közben. na akkor a hídtól megint futottam, innentől szarul éreztem magam, a célban meg ideges voltam, na, ennyi kb.

 

a 7,2km a kitérő nélkül 38:41 volt, ami 5:22-es átlagtempót jelent de ez rohadtul nem érdekes; a kitérővel meg annyi amit beírtam edzésnek (benne van a gyaloglás is az időben).

 

ja ennél lassabbat akartam, de az elején az 5:30-5:40 totyogásnak tűnt, szóval maradtam annyiban h végigkocogok abban a tempóban. :) bár ha előre tudom h mi lesz a pulzussal, akkor nem tettem volna ezt. aztán amikor már magas volt a pulzus, onnantól már mindegy volt. de a combhajlítók nem jeleztek egyáltalán. szóval ennyiben jó volt ez a futás!

 

de tuti h baromira rosszul bírom ezt a napos meleget:) a fák között árnyékos volt a táv kb. felében, előtte volt napos aszfalton, annak a pár km-nek a végére kezdtem megborulni, ami a pulzuson is látszik mert felment 167-ről 190-esekbe 5:30 tempó mellett (nem gyorsítottam!), ez a pulzusemelkedés úgy 11-12 perc alatt következett be!!! természetesen a közérzetemben is erős változás történt, örültem h végre a fákhoz értem... akkor ott jó volt, de a pulzus már persze nem ment le, 190-esekben maradt. 196-ig azért nem esett rosszul. aztán 200-nál ki kellett nyitni a számat levegőért mert azzal a pulzussal nem esett jól orron lélegzés már (szóval a melegben kicsit eltolódott felfelé az a pulzus ahol ki kell nyitni).

miután 200-ra felkúszott a pulzus, na pár perccel utána értem a hídhoz ahol eltévedtem. és onnantól voltam szarul h rájöttem h eltévedtem és ugyanakkor szétcsapott a nap. addig elvoltam. :)

de a durva hogy a kezdeti 167(bemelegedés után), a pulzus az egész távot nézve felment 209-re úgy hogy nagyjából egyenletes tempóban mentem végig. (vmi 5:30-5:40-ben kezdtem és a vége 5:10.)
normális időben úgy 10-15bpm-nél nem kellett volna többet emelkednie. hát itt meg több, mint 40-et...szuper :)

 

ha a tavalyival összehasonlítom, akkor ott totál maxon nyomtam tavaly, és az volt a legszenvedősebb versenyem életemben, nyilván a meleg miatt ami pulzusból is látszik, tavaly 199-es átlagpulzus volt, amiből több mint 20 percig 202 körül és afelett. most szerencsére rövidebb ideig :))). de még így is éreztem megállás után h ez most erős sokk volt a szervezetemnek.

 

érdekes h egy maxos tempónál azért simán lassabb tempónál is szenvedős lett a vége és a pulzus is felrohant 209-re, bár ha nem tévedek el akkor még mosolyogva ledarálom azt az 1700m vagy mennyit a híd után. így sajna nem :( bekocogtam olyan 5:10-ben a célban és annyi. utána elég rossz kedvem volt egy kis ideig...

 

összességében úgy az első félóra volt nem gázos bár a melegtől ott is szenvedtem kissé, főleg napon. az utolsó párszáz m megint napon, hát jó szar volt 207-209-es pulzuson menni abban az utolsó 2-3 percben:).

 

gondolom azért nem segített eléggé h lassabban mentem, mert inkább a külső hőség tolta fel a pulzust, a belső fűtés kevesebbet számított. lásd: 9p-es tempó 175-180-as pulzus, 200-as pulzuson meg úgy 5:20-as tempó ugyanakkor, tempóban jóval nagyobb a különbség, mint pulzusban. érdekes ám :) és ez is mutatja h mennyire szarul éreztem magam még sétálva is a napos részen.
szóval ha erre gondolok a verseny előtt, akkor kicsit másképp csináltam volna.

 

elég nehezen bírtam elhinni amikor rodriguez azt mondta h ő nem szenvedett :)
amúgy a váltónk utolsó 2 tagjának mázlija volt, mert a napocska úgy döntött, h elbújik, basszus dönthetett volna így fél 12-kor :)))

 

jah következtetés, jövőre max. úgy megyek el erre a versenyre h én vagyok az első ember a váltóban, mert úgy nem kavarok el, még nem esik szét a mezőny, lehet követni másokat. de az is lehet h nem megyek, sajnos tavaly óta elfelejtettem h mennyire baromi szenvedős tud lenni ennyi fokban futni nagyonlassú tempónál gyorsabbat. hát, nem tudom összehasonlítani semmi mással, hihetetlen borzalmas 209-es pulzuson vonszolni magam a napon. ott már csak azért nem lassítottam, mert láttam a célt, és minél gyorsabban túl akartam jutni ezen. nem tudom van-e nekem értelme ilyen sokknak kitenni a szervezetem.
amúgy tavaly még pár nagyságrenddel rosszabb volt az utolsó néhányszáz méter, volt ott hörgés meg a szakadék(=megborulás) szélén tántorgás meg minden :) ez most hálistennek nem volt.

 

az viszont poén h a lábaknak totál laza ebben a melegben 209-es pulzus mellett is. tavaly is ezt tapasztaltam. semmi savasodás=) tehát csak a felsőtestemben és a fejemben haldoklom, de a lábaim jól vannak. mittomén miért van ez...

 

érdekesség: garmin az egyik részidőben bugosan számolta az átlagpulzust és maxpulzust részidőre (elég nagy eltérés.....). bár van tippem h miért. a többi az jó.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 8.3 00:00 0.00 0 0 209 190
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

27 hozzászólás

monique képe

monique 4731 napja

dehogy, nem vettem bántásnak. :) maxpulzuson tényleg nem jó sok időt tölteni, de nem is lehet, meg nem is szükséges, csak rövidebb versenyek végefelé esetleg. amúgy nem hiszem h neked felmenne 209-re szóval ne aggódj :) (az edzéseidet nézve, az alapján mondom h nem)

 

torolt_12 képe

torolt_12 4731 napja

Ez a hozzászólás kimoderálásra került a felhasználási feltételek megsértése miatt.
monique képe

monique 4732 napja

mennyi az a kevesebb... 10p elég? nem akarom azért mindennap 190-ig tolni a pulzust:) és egyáltalán mindennap? és meddig, két hét?

Bozót képe

Bozót 4732 napja

Nem vagyok szakértője a témának, de gondolom ugyanúgy kell ezt is, mint bármilyen "szoktatást". Kezdetben kevesebbet, aztán egyre többet tenni ki magunkat a hőségnek, napnak. Tudok triatlonistát aki a felfűtött fürdőszöbában edzett, hogy szokja a klímát külföldi ironman előtt és túra-terepfutót aki rendszeresen pulcsiban-széldzsekiben futott kánikulában... 

Utána fogok nézni a kérdésnek, mert engem is érdekel, hogyan lehetnék még függetlenebb az időjárástól, külső körülményektől.

monique képe

monique 4732 napja

(a hőség önmagában nem zavar de a nap igen, szóval erre irányul a kérdésem)

monique képe

monique 4732 napja

Bozót: na hát májusban nem akarok versenyezni:) kivéve kékes.. :) szeptemberben meg csak nem lesz, de ha mégis akkor nem megyek el a versenyre:)

 

viszont szívesen szoknám... de! fogalmam nincs h hogyan szokjam a tűző napot 30 fokban ha tök hamar felmegy a pulzus max közelébe. csak 15percet fussak ilyenkor? annyi idő alatt még "csak" 190-re megy fel végül is.

Bozót képe

Bozót 4732 napja

Gratu!

 

(van akit jobban megvisel a hőség, van akit kevésbé, de mindenki hozzá tud szokni valamelyest, ahogy más körülményekhez is. Ha versenyezni akarsz a későbbiekben, érdemes szokni, hiszen májustól szpetemberig bármikot lehet ilyen kánikula)

Tündüs képe

Tündüs 4732 napja

Nem tudom, hogy ez vigasztal-e de ha el lehet tévedni én tutira el tudok...

Pocsék érzés lehetett, ahhoz képest amit  a pulzusról írogatsz nagyon szépen megcsináltad! Gratula!

potther képe

potther 4732 napja

Gratula! =)

monique képe

monique 4732 napja

köszi!

 

zenoka: írtam topicban h jól :))

 

aorsolya: nem ártalmasabb, mint 180-on futni annak, akinek 180 a maxpulzusa. amúgy milyen hosszú távon? 2 perc az hosszú táv?=)

 

dgabica: akkor ideje volt rosszat is hallani=) sajnos szerintem ez a része a szervezésnek tényleg gáz.

zenoka képe

zenoka 4732 napja

gratula! sajnalatos az eltevedes..de durvat futottal!.. es hogy erezted magad a futastol fuggetlenul?:D

torolt_12 képe

torolt_12 4733 napja

Úristen, 209 pulzus, nem félsz, hogy kinyiffansz??? Én komolyan aggódom azokért az emberekért, akiknél ilyet látok! (nem sokaknál) Ez nem veszélyes, netán ártalmas hosszú távon? 

pátyalso képe

pátyalso 4733 napja

Gratulálok.

dgabica képe

dgabica 4733 napja

Szerintem is: nagyon jó voltál-vagy. Erről a versenyről csupa jót hallottam.  

lassukapitany képe

lassukapitany 4733 napja

Gratula!

mjoci képe

mjoci 4733 napja

Gratulálok.

RunKa képe

RunKa 4733 napja

Mindezek ellenére nagyon jót futottál Moni !!!!!

V.Petra képe

V.Petra 4733 napja

Bolondfutás??? Dehogyis! Szuperfutás! Nagyon szép lett így is a tempó!

bibe2 képe

bibe2 4733 napja

Nagyon szép lett a tempód! Én is tuti eltévedtem volna, ha nem mondják mások hogy a hídon át kell menni. És azt hiszem ott én is besokalltam volna.

Remélem mostmár lábaddal is kezd majd helyrerázódni a dolog. 

 

Bendeguz85 képe

Bendeguz85 4733 napja

Én akkoris azt mondom, hogy jót futottál. Mindenkit odavert a meleg.

monique képe

monique 4733 napja

köszi!

Sneci-ke képe

Sneci-ke 4733 napja

Sajnálom, hogy volt ez az eltévedés, azért remélem, ennek ellenére jól érezted Magad. Külső szemlélőként azért ez így is szép futás, gratulálok.

monique képe

monique 4733 napja

sajna nem tűnt fel h gyakorlással jobb lenne a tűző napon futás nekem:)

Czeglédi Ferenc képe

Czeglédi Ferenc 4733 napja

Nagyon inyenceknek való verseny volt, a szervezési hibákat közölni kell a rendezőkkel, hátha jövőre kiküszöbölik őket!

Gyakorolni kell a melegben való futást, de akkor is megdobja a pulzust!

Összefoglalva, minden problémával együtt is szép kis verseny volt!!!!!

Ilyen pulzussal, ilyen melegben minden elismerésem, hogy teljesítetted!!!!

monique képe

monique 4733 napja

(mármint fel tudom nyomni 200-on túlra hidegben is csak akkor nem bírom ki pár percnél tovább)

monique képe

monique 4733 napja

köszi! ja a maxpulzus durva de az átlagpulzus nem nagy szám, csak a tempóhoz képest:P de amúgy sima versenyen bőven magasabb 190-nél hidegben is (200 fölé viszont nehezen tudom tolni hidegben).

Fari képe

Fari 4733 napja

nem semmi max,és átlagpulzus..gratula a versenyhez!!

Felszerelések

Saucony grid phoenix 3_3 w
Egyéb Garmin FR 305