Mike01 bringázás

2010.08.13 Péntek, 09:35:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

04:34:21

Távolság

100.85 km Szint: 600 m

Tempó

02:43 p/km (22.06 km/h)

Pulzus

Átlag
159
Minimum
118
Maximum
182

Edzésleírás

Az eheti hosszu edzest mara raktam a hetvege helyett, mert hetvege a futase lesz (meg egy laza kerekparos edzes).

100km volt mara a terv, tegnap jol ra is pihentem, mivel kimaradt a tegnapi nap minden teren. (Fiamnak vettunk egy PS3-at es egesz nap azt baszkuraltam, mire be tudtam allitani mindent.)

Elso 40km szepen ment, aztan kezdett nagyon meleg lenni, sajnos arnyek ritkan volt, kb. 8km-eneknent megalltam egy furott kutnal fejet mosni es a vegtagjaimat huteni, ezek nem voltak tobb, mint 2-3perc/megallas. 65km-nel ereztem egy olyat, hogy mi a francnak indultam neki, meg hogy meg kene allni legalabb egy orara pihenni. De tudom, ha megallok, akkor soha nem indulok el, nagyon nehez az ujraindulas, igy inkabb lassultam. Hazafele Albertirsatol a pulzus mar elszaladt, 18km/h-val sik terepen is 168 korul volt, ereztem, hogy elfogyott az ero, neha mar hatranezni is faraszto volt. Cegledbercelnel megint volt egy olyanom, hogy leszallok, es alszok egy nagyot, vagy pihenek, de csak nem alltam meg, illetve csak a szokasos frissites. Es a vegere, az utolso 10km-en meg a szembeszel is kedveskedett. De osszessegeben jo volt, mivel teljesitettem es semmilyen izmom sem szolt, hogy baj lenne, egyedul a kis labujjam (nem amelyik el volt torve, hanem a masik labon) picit bedagadhatott, mert alig fert el a cipoben. Hozzateszem, kicsit kicsi is a biciklis cipom. :(

Frissitesek:

1. ora utan: 1 cerbona

2. ora utan: 1 vanilias csiga (isteni volt :) )

3. ora utan: 1 orias alma

3.5 ora utan: Maradek alma 1 cerbonaval

4. ora utan: 1 Jo reggelt keksz

____________

Ut soran elfogyott kb. 4-4.5 L viz. Elegetett kaloria 4370.

Hazaeres utan tusoltam, majd egybol egy 50 perces masszazsban reszesittettem magam.

Terkepem itt: KLIKK

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Pedál
fordulat
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
04:34:21 100.85 02:43 22.06 0 0 118 182 159
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

11 hozzászólás

Mike01 képe

Mike01 5070 napja

Koszi a leirast Faritrek, meg jo, hogy idoben szoltatok. Azonnal vissza is vettem a tempobol (lasd mai edzesemet).

Latszik az edzod hatekonysaga, nagyon jol osszedolgozhattok. Amugy epp a minap nezegettep az UCI vilagranglistat, es talaltam olyat kozottuk, hogy Zoltan Tisza, gondolom ez ugyananaz, aki a te edzod is.

Meg egyszer kossz.

Fari képe

Fari 5070 napja

én kb 14-15éve kezdtem tekerni(melegitőbe,turázva,magunk örömére)aztán elnéztünk pár versenyre,és megtetszett..semmi edzéselmélet nem volt,mentem pár évig magamtol.voltak versenyek amik jok,voltak(monti hosszutáv),de a lényeg annyi volt,hogy végigcsináljam.aztán csináltam vállalkozást,és 3év szinte teljesen kiesett,és hiztam 15kilot...aztán jött a nagy fogyás,és ujra edzébe álltam,"visszatértem(ahogy a haverom szokta mondani)az az év nagyon jol ment(már ott rögzitettem az edzéonlinen.2008),de még mindig magamnak csináltam..eljött a tél,és annyira tuledzettem magam,hogy 3honapig konkrétan nem aludtam..én nem tanultam edzéselméleteket,de azt láttam hogy valamerre lépni kell,mert eljutottam addig a pontig,ahol már szakértelem kell hozzá.megfogadtam Tisza Zolit,(ő az egyik legjobb itthon,wattmérést is vágja,amerikába több csapatot edz,és Kusztor Petit is,többek közt)a tuledzés miatt totál kimaradt 4honap,0án voltam,megint kezdeni kellet előröl.már több mint egy éve edz,és most kezd látszani,a munkája(teljesen máshogy tekerek,erőssebben tudok versenyezni,élvezek minden edzést.)több elmélet létezik,ahogy ő is mondta nekem,én(mi,mert tesomat is edzi)az amerikai "fajtát"csináljuk(mint a nagy LANCE).nekem reálisan 8-12orám van edzésre,ezért igy állitja nekem össze az edzéseket,hogy a legtöbbet kitudjuk hozni a közös munkánkbol....ezt csak azért irtam le,hogy lásd,én hogy csinálom...jo edzéseket!!!!!!!

Mike01 képe

Mike01 5070 napja

Nagyon jo amiket irtal, koszi szepen a turelmet. Bizony a fokozatossagot es a folyamatossagot neha elfelejti az ember. A pulzusszamot tenyleg lejjebb kell vinnem. Idenre mar nem keresek edzestervet, hanem amit az utolso 3 sorban irtal, azt fogom kovetni. Tanacsod alapjan, a rovidebb,erosebb edzesnapra szerintem jok lesznek ilyen edzesek (persze meg ebbol is picit lehet lejjjebb az atlapuzlus), a hosszabbakra meg szigoruan sik terepen megyek, egyelore, atlapzulzus 130 korulre tervezve. Egyelore nem is megyek 100-akat, inkabb csak 70-80at, hosszu edzeskent, vagy az egyik lesz 70 a heten, a masik hosszu meg pl. 80-85km.

Nagyon koszonom a tanacsodat, es Faritrek figyelmezteteset, meg idoben raebresztettettek, hogy ez az ut nem jo, es te mutattal egy masikat. Szerintem kicsit sokat gondoltam magamrol, azt hittem 1 honap alatt vissza is jon a regi (raadasul hegyi) formam, amit anno kb. 5 ev alatt epitettem fel. Hat nagyon nem igy van.

De mostantol figyelek, es betartom a szabalyokat, es a vegen jobb leszek mint fenykoromban. :) Ha nem is jovore, hat 2-3 ev mulva, vagy kesobb, de igy lesz.

Most pedig elmegyek egy 40-esre, nagyon alacsony pulzussal, sik terepen.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 5070 napja

Mike!

Az nagyon jó,hogy nagyon lelkes vagy,ez visz előre a nehéz úton...

De én,mint 18 éve gyakorló edző nagyon sok fiatallal,középkorúval foglalkoztam már,valamint a saját testemmel is lefuttattam sok tesztet edzésprogramot,étkezési tervet.A legfontosabb tanulság,hogy az emberi test csodálatos,szinte mindenhez tud alkalmazkodni,majd fejlődni...De csak akkor,ha a terhelés bármilyen téren folymatos,nem sokkszerű.Én a legtöbb általánosan bevett edzői szokástól eltéróen nem hajtani szoktam az embereimet,hanem inkább visszafogni.Tapasztalat,hogy mindenki szeretne minél előbb minél jobban megerősödni.De számomra a legfontosabb szabály a Body által megismert fokozatos túlterhelés elve.

Ez az alapja mindennek.

Az idő olyan tényező tényező az edzettségben,amit nem lehet kiváltani semmivel.

Alkattól,születési genetikától,anyagcserétől,hormonháztartástól függően persze lehetnek nagyon gyorsan reagáló szerencsés emberek,de nem ez az átlag.

Én sem voltam igazán kivételes adottságú,de ezt elfogadtam,ezért nem versenyeztem tetépítőként fiatalon,tudtam a korlátaimat,és nem akartam egy középmezőnyös bodys lenni,aki nek mindene rámegy az anabolikákra,étkezésre,versenyzésre...

Kerékpárban sem vagyok született tehetség,az izomzatom ami a bodynál előnyös volt a sok gyors rost miatt,itt legfeljebb a sprinteken kamatozik,sosem leszek hegyimenő:-)

Én most 11.éve kezdtem újra kerékpározni,9 éve versenyzek komolyabban,és évről évre lassan erősödtem,bár mostanában immár 46 évesen nehezebb a dolog,ha most lennék 35-36 éves akkor a Hemmert Janiékkal,Horvát Zolival,Vörös Fervel meccselnék jó eséllyel amatőrben.

És minden évben kijárom az iskolákat....

Év elején alapozás,km gyűjtés 6-7000km-ig minimum,ez az ovoda:-)

Aztán már vannak versenyek,de tavasszal sosem megyek jól még,ez az általános iskola:-)

Aztán elkezdődnek a nehezebb speciális gyorsító-hegyi edzések,versenyeken pedig már kezdek ott maradni az éllel,ez a középiskola.

Végül a főiskola,sok speciális,nehéz edzéssel,nehéz versenyekkel.

Neked is ezt kell kijárnod évről évre majd,és akkor évről évre erősebb leszel.Nem lehet a szinteket kihagyni,miként nem lehet ovodából középiskolába,vagy egyetemre menni...Ha mégis akkor megbuksz...

Egy példa:

Amikor Haiszer Ákos,és Madaras Zolti/P-Nivo Balatonexpress/ 2 éve alapozott velünk tavasszal,mert mindketten Szekszárdiak elmentünk velük edzeni az egyesülettel párszor.

Nekik is km-gyűjtés volt éppúgy,mint nekünk,hiába voltak profik.

A különbség annyi,hogy nekik 100-140-es edzések voltak írva hullámos terepen,közép nehéz áttétellel max 140-145 pulzusig.Maci 23 volt akkor,Madár 28,a max pulzusuk 200 felett.

DE 150-nél visszavettek a tempóból mindenképp emelkedőn,síkon pedig ha lecsökkent 120 alá akkor megnyomták a pedált,hogy feljebb menjen.

Nos,ők szép kényelmesen haladtak a 120-140 tartományban elöl vezetve,én a sorban pár km után max pulzussal 170 körül küzdöttem,ők meg elöl beszélgettek,zenét hallgattak....

Tehát én ott kisiskolás voltam max,így aztán nem is mentem el velük 2 próbálkozás után,mert az nekem nem erősödést okozott volna,hanem túledzést,sőt szív izom károsodást...

Szerintem egy héten 2-szer elosztva kellene menned 100km körül alacsony pulzussal alap állóképességi edzést,és mellette mehetnél rövidebb intenzívebb szakasz edzéseket,de itt is úgy,hogy nehezebb,könnyebb blokkok váltogassák egymást.Én ezért szeretem pld a hegyi edzést fel-le,mert a magas pulzusos blokkokat mindig követi egy nagyon gyors visszanyugvási.

picikata képe

picikata 5070 napja

Addig pihenj rá a jövőhétre egy laza futással és biztos jobban fog menni....csak ne erőltesd... :)

Na, nekem meg a futást kellene már elkezdeni... ;)

Mike01 képe

Mike01 5070 napja

Az eddigi hozzaszolasok alapjan azt kell leszurnom, hogy hulyeseg es felesleges volt szinte amit ma csinaltam. Alig varom mar a jovohetet, hogy mehessek egy hosszut alacsony(abb) pulzussal.

picikata képe

picikata 5070 napja

Ez most jó hosszú menet volt MIKE.. :)

De ne siess annyira előre....kisebb adagokban  tovább érsz és meg sem érzed annyira a távolságot! :)

Gratula a kitartásodért!

 

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 5070 napja

Csatlakozom Faritrek-hez,én pld állóképességi hosszú edzést 120-as átlag pulzusig tervezek,igaz nekem csak 170 körül van a maxom.De szerintem 140 alatt kellene neked is tartani,a sebesség másodlagos.Az is érdekes,hogy felmegy a pulzusod az edzés második felében.ÉN ha fáradok,akkor abból is látom,hogy a hegyeken már nem vagyok képes felmenni 150 fölé,míg az edzés elején ha elérem a 150-et akkor váltok felfelé,lassítok a tempón.

Kemény edzés volt,de épp ma találkoztam Madaras Zolti barátommal,aki Magyar Bajnok volt.

Ő sem edzett soha közel max terheléssel hosszú edzéseket,az semmire sem jó,csak belerokkan az ember.

Már írtam,még versenyeken is vannak pihenős szakaszok,főleg a mezőnyben.Inkább szakaszokban menjél gyorsakat rövidebb intervallokban.aztán azokat kicsit igyekezve nyújtani,De utánuk mindig legyen egy pihenő szakasz,legalább annyi,amennyi a gyors volt.

Mike01 képe

Mike01 5070 napja

Teljesen igazad van, kevesebbnek is akartam, de a dombsag betette a kaput. Adataimbol tisztan latszik eronletem :( , van mit erosodnom meg. Legkozelebb tenyleg lentebb lesz a pulzus, koszi a tanacsot, es hogy beneztetek.

Fari képe

Fari 5070 napja

gratula..kicsit menj lassabban,mert ez a pulzus nem álloképességi

pátyalso képe

pátyalso 5071 napja

Gratulálok,legyőzted a távolságot!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!