komiagi futás

2017.06.20 Kedd, 00:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:55:00

Távolság

15.6 km

Tempó

07:22 p/km (8.14 km/h)

Edzésleírás

Munka után bringával a Szilas-patakhoz, és ott két "kör".

Miután a teljes múlt hetet kihagytam - bár, nem így terveztem, csak valahogy így alakult - 8 vagy 16 km, de mindenképpen laza futásra gondoltam.

A fő cél az új hátizsákom kipróbálása volt: valójában nem futó- hanem túrahátizsák, de víztartályos, és reméltem, hogy lötyögés, himbálózás, ilyesmik nélkül fel tudom csatolni magamra. A boltban jónak tűnt, de ott nem volt benne víz, úgyhogy most drukkoltam, hogy tényleg jó legyen.

A kánikulára való tekintettel a víztartályt még reggel a hűtőbe raktam, és induláskor a kútnál bevizeztem a sapkámat (ez a K&H félmaratonon nagyon bejött)...

És ezek után egy igencsak döglődős futást sikerült összehozni...

A sapkám 3 km alatt megszáradt, utána 5 km-en át sütötte a nap a fejemet. A sapka persze így is védett, de nem "hűtött". A combomban és a seggemben fáradtak az izmok, bár azért haladtam, de csigatempóban. Nagyon meleg volt. A második 4 km-en elgondoltam milyen lehet a Badwater...

Nyilvánvaló volt, hogy a 16 km nem lesz meg... már úgy 6 km-nél tudtam, hogy "feladom". Az első kör végén (8 km) újra bevizeztem a sapkát, és hogy mégse legyen "csak" 8 km, kitaláltam, hogy a második kört legyalogolom.

Ott már nem mentem fel a bicikliút végén az utolsó 200 m-en, így csak 3,8 km volt oda és vissza.

Odafelé gyalogoltam, ez jól esett, de nagyon lassan haladtam. Amikor a fordulóhoz értem, úgy éreztem, hogy jól vagyok, újra tudok futni, vagy legalábbis kocogni... és akkor hamarabb visszaérnék. Úgyhogy visszafelé futottam. Még mindig nagyon meleg volt. A hátizsák minden lépésnél nyiszorgott, de ez csak kicsit zavart - éredekes, hogy ha a víz lötyög, az halálra idegesít... a pulzusomat nem éreztem magasnak, de esélytelen volt akár csak közepes tempót menni, habár, a meleg miatt azért lehetett magas, nem mértem. A lényeg, hogy valahogy visszaértem, és a végén egész rosszul lettem. Szédelegtem, és majdnem hánytam. A nyújtást nem vittem túlzásba, örültem, hogy elvánszorogtam a bringámig. Aztán egész hazaúton tök lassan mentem, mert még hazafelé sem voltam igazán jól. Nagyon elfáradtam, brutál meleg volt, vagy legalábbis én annak éreztem.

Ami a hátizsákot illet: hát... nem volt rossz, de annyira jó sem. Terepfutáshoz, túrához (esetleg bringázáshoz) lesz igazán jó, de városi futáshoz, főleg, ha az idő/tempó is fontos, felejtős. Mondjuk, nem is futnék ebben félmaratont. Vizsonylag jól fel tudtam csatolni, nem csúszkált, de azért elég szorosra kellett húznom a pántokat. Ami meg a vizet illeti: nem volt rossz ötlet a hűtött víz, csak az volt a baj, hogy iváskor az első 2-3 korty mindig a csőben maradt víz, az pedig pillanatok alatt langyosra melegszik. Futásnál viszont nem jó eszerre sokat inni, inkább mindig csak 1-2 kortyot, vagyis gyakorlatilag valahányszor ittam, meleg víz jött. Tehát 3 lehetőség van:

1. meleg vizet inni

2. az első szívással öblíteni, kiköpni, utána már jut hideg víz is

3. 6-7 kortyot inni, abban már bőven van hideg, viszont futásnál ez egyszerre sok. Ez a túrán jó módszer:


És az idők:

8 km   50 perc   tempó: 6:15

3,8 km (séta)   40 perc   tempó: 10:32

3,8 km   25 perc   tempó: 6:35

Hát, igen... jobb nem belegondolni, hogy a K&H félmaraton ugyanennyi idő alatt futottam le (kb.), mint most ezt a szűk 16 km-t... de hát ez most így sikerült.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:35:00 16 05:56 10.11 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!