Mike255 Úszás

2014.07.26 Szombat, 08:49:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

00:59:33

Távolság

3.8 km

Tempó

15:40 p/km (3.83 km/h)

Edzésleírás

25. Extrememan - Gyékényes - Úszás


Mivel futni még mindig nem tudok, így idén váltóban indultam az Extrememan-en. A Miki és a Neumann Tanár Sokk csapatában nekem jutott az úszás. A csapatunk klasszikus 1 ember / sport felállásban indult a versenyen.

 

Már ez első Ironman-em óta az volt a célom, hogy majd egyszer sikerüljön egy órán belül úszni a 3800 méteres távot. Miután kiderült, hogy idén váltóban indulok, eldöntöttem, hogy mindent megteszek, hogy ez az álom ha már lehet idén valóra váljon. 

 

Sajnos tavasszal csak közepes lelkesedéssel jártam úszni, így május környékétől kezdtem igazán újra formába lendülni. Június elején írtam fel magamnak, hogy cél szept 9-ig (akkor műtik a lábam) 300 km úszás idénre, valamint Gyékényesen 1 órán belül úszni a távot.

 

Látszik is, hogy június-júliusban megint (magamhoz képest) egész sokat úsztam. Az utolsó 3 hétben Gyula írt nekem edzéstervet. 

 

Bár június közepén úsztam neoprénben 25-ös medencében 57:46-ot 3800 méteren, de ennek ellenére nem hittem 100%-osan benne, hogy sikerülni fog 1 órán belül úszni nyíltvizen. 

 

Ehhez aztán hozzájött az is, hogy a Balaton-átúszás is elég lassú lett, majd hét elején 25-ös medencében 1900 m-n nem sikerült 30 percen belül úszni.

 

Pozitív előjel volt viszont a csütörtöki nagyatádi edzésem, ahol bár lendületes/erős úszással, de egész könnyedén úsztam 1:30-on belüli 100-akat, ráadásul 50-es medencében.

 

Na most már végre rátérek a versenyre. Bemelegíteni nem sok idő volt, kb 2-3 percet úsztam a rajt előtt. A régi egyrészes 2XU mezemben úsztam. Direkt az első sorba álltam. Amint eldördült az ágyú ezerrel futottam a vízbe és elkezdtem húzni a vizet. Az elején kicsit erősnek éreztem a tempót, de aztán sikerült megnyugodni és találtam is egy egész jó lábvizet, ami épp olyan volt, hogy ha nem figyeltem eléggé akkor majdnem leszakadtam. 

 

A hátsó bójánál ért mellém Boronkay Peti és egy pillanatra úgy tűnt el is úszik, ami egy kicsit lelombozott, mert Kaposvárom neoprénban úsztam mögötte, ahol rajta tenyérellenállás is volt és ott nem sikerült 30 percen belül úszni. Visszafele az egyenesben végül aztán Peti leszakadt illetve kb 200 méterrel a kör vége előtt a lányt is lehagytam akinek a lábvizén úsztam. A versenyóra mellé érve láttam, hogy 1:48 körüli időt mutat (1:20-nál volt elvileg a rajt), így biztos voltam, hogy az első kör bőven 30-on belül van, így realitássá vált, hogy meg lehet az 1 órán belüli idő!

 

A második körre full egyedül indultam el, de nagyon eltökélt és koncentrált voltam. Az első pár húzás a fejes után lassúnak tűnt, de aztán egész jó tempót sikerült felvennem és végig buzdítottam magam. A második kört végig egyedül úsztam. Az első bója után leelőztem két embert, akik mellett úgy úsztam el, mintha állnának (nem-nem egyéniek voltak). Végül még egy embert sikerült megelőzni a visszafele egyenesben.

 

Az óra mellé érve láttam, hogy elvileg meg kell lennie az időnek, de biztos csak akkor lettem, mikor Anetthoz értem, aki mérte az időm.

 

A hivatalos időm végül 59:33 lett, aminek nagyon-nagyon örülök. Relatíve a 2 kör között se lett nagy különbség. 29:17, 30:16 (de ebben van 10 mp futás is)

 

Ha egyéniben indultam volna, akkor lehet nem nyomom ennyire, így jövőre az a cél (amikor egyéniben fogok indulni), hogy kevésbé nyomva is meglegyen legalább ez az idő.

 

Az úszást végülis 7-ként fejeztem be a váltók között. Végül pedig 10:17:24-es idővel a 20. helyen ért be a váltónk a célba. 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:59:33 3.8 15:40 3.83 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

5 hozzászólás

Daniloo képe

Daniloo 3596 napja

Gratula, valóban szép idő!

Kovács Krisztián képe

Kovács Krisztián 3596 napja

Gratulálok! Ez nagyon szép idő!
A háromszáz kili is meglesz! :)

Mike255 képe

Mike255 3596 napja

Köszi! Valóban a második körre a legtöbb ember (még az élmezőny nagy része is) legalább 1.5 - 2 percet szokott lassulni, de a második körben már flow állapotban úsztam, és minden porcikámmal azon voltam, hogy ne lassuljak sokat! :)

jocccc képe

jocccc 3596 napja

gratula! külön szép, hogy csak 1 percet lassultál a második körre!

necromedve képe

necromedve 3597 napja

Gratula, piszok jó!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!