navratil futás

2013.04.01 Hétfő, 08:40:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

08:23:00

Távolság

82 km Szint: 350 m

Tempó

06:08 p/km (9.78 km/h)

Pulzus

Átlag
148
Minimum
0
Maximum
170

Edzésleírás

Balaton kiskör a Petivel.

Club Tihany-kompolás-Szántód-Siófok-Kenese-Fűzfő-Füred-Club Tihany

Csaltam, a beírt ídő nettó idő, de minden mozgásban töltött perc benne van, így a 12-15 beleséta is, viszont az 5 vagy 6 álló szervíz, pihi nincs benne. A bruttó idő (a kompolás nélkül ) 9 ó 20 perc volt.

A Péter igazi ultrafutó lett, keveset edz, de fejben nagyon erős, holtpont nélkül végigcsinálta és engem is behozott - rengeteget segített, egyedül teljesen biztos, hogy nem tudtam volna megcsinálni. Futottunk már 45-46 km-t, ami határeset, de ez a mai már egyértelműen ultra táv.

Rengeteg tapasztalatot hozott a nap, száz hibát elkövettem megint, és most már másképp látom az Ironman felkészülést és időelvárást is.

Szombaton akartunk futni, de Peti csak péntek késő este érkezett meg, és a meteo folyton esőt emlegetett. Eltóltuk vasárnapra. Erre szombaton este 6-ig nem esett, viszont hideg volt, onnan kezdve viszont 24 órán át esett. Amikor nem, akkor szakadt. És fújt. Nagyon. Eltóltuk hétfőre. Egész héten hangoltam magam a szombatra, és ez a tologatás, bizonytalanság kizökkentett - az indulásra nem voltam eléggé ráhangolódva. Kínomban naponta rendesen úsztam - itt végre 25 m-es medence van -  és tegnap még rendesebben. Még rendesebben elfáradtam. 4000 fokozó úszás. Tegnap este végre összepakoltunk, kitaláltuk, hogy hol, mit frissítenénk, Powerade öv 4 futókulaccsal, izóval, övtáska zselékkel, energiaszeletekkel, pár falatnyi szendvicsekkel. A drága feleségem 2 órával később indulva, a felétől körülöttünk cikázott biciklivel, és a legjobb pillanatokban hozta az életmentő frissítés-pótlást.

8:40-kor kompról le, és belecsaptunk a lecsóba. Lehetett 3-4 fok, jó hideg a víz fölött, kis szél. A part teljesen kihalt, ember szinte alig, inkább ronda ősznek tünt az idő. Szerencsére fél óra után helyenként előbukkant a Napocska és friss színt hozott az életünkbe. Azt egyáltalán nem mondhatom, hogy könnyű lábbal mentem, de a folytonos szipogás, szokásos erős sarokfájás, a szó szerint nyögve-nyelős szendvicsevés ellenére sokáig egész jól haladtunk a biciklivel már sokszor bejárt, ismerős utcákban. A telefonom 5:35-5:45-ös ezreket mért elég sokáig.

A második óra elején becsapott a mennykő, elsavasodtam - mindkét combizmom bedurrant, be még éppen nem görcsölt, de olyan lett, mint a beton, és nagyon fájt minden lépés. Persze már a sarkam miatt is. Közben éreztem, hogy született legalább két hólyagom is a lábujjaim alatt. Nem tudom mit jelent pontosan, de a'szem erre mondják, hogy magamban egyre inkább sírtam, mint egy fürdős k..va. Azért közben haladtunk rendületlenül ugyanazzal a tempóval, bár a pulzusom 5-10 ütéssel magasabb volt, mint szerettem volna. Nyilván lejjebb kellett volna vinni, és rendesen kellett volna pihenni az előző napokban.

A 2. óra fájdalmas volt, a 3. óra gyötrelmes, a 4. pedig katasztrófális. 25 km környékén jön Balatonvilágos, fel a löszfalra, sok hoszzú emelkedő - folytatódott a savasodás. Enni már nem nagyon mertem a rosszemlékű szendvicsezés miatt, inkább csak ittam. Az agyam szépen dolgozott a pánik kiépítésén, és a harmadik órára biztos voltam benne, hogy én ezt nem tudom végigcsinálni. Nem tudtam kezelni azt a csalódást, hogy nem normális mértékben edzek, tudományoskodok, ilyenkor kéne kihozni azt, amiért annyit készültem, csináltam már durvább dolgokat is, itt meg most minden fáj. Nem is olyan nehéz erre az eredményre jutni, ha pl. Világosnál átnézeget az ember a túlsó oldalra, és konstatálja, hogy milyen rohadt messzire kell még menni. Odáig nőtt a begazolás, hogy 3 ó 12 percnél mertem (kellett ) szólni a Petinek, hogy álljunk meg kicsit leülni egy padra (B akarattya parti sor). Tiszta ciki. Kis evés-ivás, Peti pátyolgatta a lelkemet, és pár perc után el tudtam indulni. Ott elfogyott a vizünk, a szervízt 4 óra környékére vártuk, hát nagy trauma volt addíg kibírni. Lett addíg kétszer is kis beleséta. De így is az első 42 km nettó 3:57 lett. Végre utólért Anya, kaptam száraz felsőket, kólát, izópótlást Kenesén.

Szebb lett a világ, rájöttem, hogy talán azért stresszeltem be, mert a tempó, a pulzus és comb/sarokfájdalom miatt kikerültem a komfortzónámból. Nem szoktam úgy edzeni, hogy tartósan nagy fájdalmam legyen, és biztos ezért van, hogy főleg a szezon elején hamar kiesek minden jóravaló bojból és időfutamon nem tudok egy rendes időt menni. Mentegethetem magam az öreg korommal meg a kezdőségemmel, de ez csak önigazolás.

Az 5. óra nagy megkönnyebbülés volt, vidáman haladtunk a keleti rövid oldalon. Leginkább 6:00-6:10-6:15.

Semmi nem tart örökké - Fűzfőnél belefordultunk a szélbe. Fejben ez a rész - egészen Füredig - viselt meg a legjobban. Azt már tudtam biztosra, hogy végigcsinálom, csak azt nem tudtam hogyan, és mennyi fájdalommal.  A következő megbeszélt szervíz Almádi, kedvenc cukrászda a kanyarban - de addíg mocsok, ingerszegény környezet, sok ocsmány, hosszú emelkedő, hosszú egyenesek és már majdnem erős pofaszél. Áldottam a sorsot, hogy a szombati hidegben nem idultunk el, mert nem bírtam volna ki. Így is, ha elment a Nap, megfagytam - állandó hőfokszabályzás, zippzár le-fel.

Almádi, kb 55 km, végre kis pihi. Meg kellett állni, kicsit leülni, enni, kulacsot tölteni, de az elindulás már borzasztó, az első 100-200 méter a rehabosok mozgáskultúrájánál is szörnyűbb.

60. km, Alsóörs. Az egyik hólyagom kilyukadt - ezer éles tűszúrás minden irányba és fél liter lé szétfolyik. Pedig csak egy kis hólyag állítólag. Nem tudom, nem láttam, nem tudom látótávolságba emelni a lábam.

A füredi bazársort beszéltük meg a következő, hátralevő-féltáv frissítésnek. Amikor Almádi végén rájöttem, hogy az még milyen messze van, újratervezés. Ha őszinte akarok lenni, akkor fejben szétestem. Nagyon fogyott a víz, 2-3 km futás, 2-300 méter séta. Füredről álmodoztam és tiszta erőből megutáltam Alsóörsöt, Palóznakot, meg még biztos mást is. Csopakot azért még szeretem, tempósan átsétáltuk és utána már Füredig egyben átfutottunk. Többek között Csopakon is tudatosult bennem, hogy tulajdonképp nincs is semmi bajom, gyorsabban is pont olyan fájdalom mellett tudok futni, mint lassabban, csak fejben nem tudom rávenni magam, hogy ne lassuljak le, és ne akarjak időnként belesétálni. Nagy szakma ez.

Még soha nem szerettem volna ennyire Füredre menni, és ma ez a vágyam is teljesült. 70 km. A kedvencem a Tagore, vagy milyen sétány, mióta felújították, imádok arra menni - mert ott előbb-utóbb sütit szoktam kapni. Hát most a sétány közepén letelepedtünk egy padra szervizelni. Húsvét hétfő délután, épp sütött a Nap, mindenhol millió ember mosolyog, sétálgat, gyerekezik szépen kiöltözve. A hangos nyögésekkel, fájdalmas óbégatásokkal, a homelessz hatású megjelenésünkkel kilóghattunk a sorból, mert mindenki jól megnézett minket, ahogy kipakoltunk, töltögettünk, papírtálcáról ettünk és nyögtünk. Na meg akkkor is megbámultak, amikor elindultunk és 300 méter alatt gyorsultunk fel 9-re. Itt most 50 centis, talphajtásos műanyag motoron ülő mokány, 4 éves kisfiú nem hagyott le minket - az Almádiban volt.

A fáradtságtól már nagyon fáztam, kaptam még egy plusz dzsekit - az életemet mentette meg. A bazársor végére már futás jellegű mozgássort alkalmaztunk - fűtött a lelekesedés, hogy már csak 60-70 perc, csak ne álljunk meg, mert akkor el kell majd indulni. 6 perc körüli ezrek megint. Még egy rövid sétás ivás a tihanyi bekötő útnál, meg még egy utolsó a szerpentin alatti emelkedőn, növekvő adrenalin szint a befutóra bizseregve, le nem írható emlegetése az intézménynek az apátság tövében, ha már olyan messziről, olyan sokszor ácsingózva néztem a nap folyamán, és egy szerintem bőven 6 percen belüli befutó ezerrel eljutottunk a célterületen a házunkhoz. Elsírtam magam. TUTI SOHA TÖBBÉ NEM AKAROK FUTNI!

Profi szakember vagy Péter, köszönöm szépen, óriási élmény volt és hatalmasat mentünk.

3,5 l folyadék, 2 nyomi, 1 energia gél, 1 energia szelet, pár falat szendvics és almás süti

Utána még szauna-jakuzzi kombó, óránként farkaséhes vagyok, mint a csecsemők, de csak keveset tudok enni, mint a madárka, leginkább vízszintes testhelyzet, minden helyváltoztatás a házban előre megtervezendő, és a nagyrészéről kiderül, hogy elhagyható. Eredetileg a futás utáni napon akartunk családilag a másik irányban körbebiciklizni (140 km), de a csúszás miatt az már soha nem derül ki, hogy képes lettem volna-e rá. De sajnálom!

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
08:23:00 82 06:08 9.78 350 0 170 148
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

2 hozzászólás

Palesz képe

Palesz 4108 napja

Kőkemény...

tsoma képe

tsoma 4108 napja

Húúú! Nem semmi vállalkozás-teljesítés! Több futóedzés majd közelebb hozza a flowt is....

... elszántságból, kitartásból : Főhajtásom!

 

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!