zozo.m futás

2013.03.17 Vasárnap, 08:30:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

03:35:08

Távolság

42.2 km Szint: 265 m

Tempó

05:06 p/km (11.77 km/h)

Edzésleírás

A 6. maratonom

2013.03.04. Süni: kimondottan nincs, vannak olyanok, hogy jó lenne ennyi idő alatt, de nem foglalkozok vele. A lényeg célba érjek fáradtan, és elégedetten. Azt érzem, hogy mivel ez az első idei versenyem hú de nagy célokat nem tűzhetek ki. Abban pedig igazad van, hogy nem akarom stresszeltetni a testemet. Mások időtippeivel nem foglalkozom. Ne is tessék ilyenek traktálni. 
Amúgy kicsit már izgulok, hiszen ismeretlen helyre megyek. :)

2013.03.06. A tegnapi futás után. egy év alatt ezen a pulzuson ugyanezt a tempót produkáltam. Valahogy leálltam és ezt nagyon régóta érzem. Nagyon nehéz ezt feldolgozni. Főleg, hogy FM megy 4:16-ba, míg a M csak 5:09. Remélem jól fog menni a futás. Ettől függetlenül áprilistól félredobom a pulzust és csak időt futok. 
Kívánom magamnak a legjobbakat!

2013.03.09.Kicsit elgondolkoztam egy hét múlva ilyenkorra, már kicsit izgulni fogok. Kérek mindenkit, hogy jó kívánságait, előre írja le, hogy el is tudjam olvasni! :) Köszönöm!


Zurich de Marató Barcelona

Ahogy egy spanyol mondta, egész télen nem volt ilyen hideg, mint ma. Ennek megfelelően kompressziós zokni, rövid naci, atléta, karmelegítő és ... 

A rajthoz közel laktunk, mégis mire kiértünk arra jutott időnk, hogy csurogjunk egyet. Irány a célzóna és a visszaszámlálás. Mikor elindultak az elit futók, addigra sikeresen elkezdett esni az eső. 

Nagyjából sikerült a tervnek megfelelően futni. Az első 5 kilit (Camp Nou-ig) kényelmes futottam, igaz ez szinte végig emelkedő volt, de nem toltam, itt sokan lehagytak. Ezzel nem foglalkoztam.  Sokan szurkoltak már itt is az eső ellenére. Az első frissítés kicsit az 5 kili után volt, majdnem 100méterre ahogy kiírták. Frissítettem, mert mintha párás lett volna a levegő kellett nagyon.

Megkerültük a stadiont és egyből találtam egy nyulat Irenne személyében. (zöld top + rövid naciban futott). Viszont a következő frissítő pontnál valahogy elhagytuk egymást. Ekkor találkoztam Gézával kicsit beszéltünk és elváltunk, úgy hogy 35-nél beérem. 

A következő szakasznál következett egy kis emelkedő egy kis lejtős rész. Vigyáztam, hogy a lejtőnél ne nagyon toljam, és a gyorsításnál is eszemnél maradjak. 15 nél bevettem a gélt, plusz ittam rá vizet. (Amúgy flakonos vizet adtak, + powerradet). 

A következő a futás középpontja. Ugyanis a Sagrada familat elhagyva nem sokára egy utcára kellett felfutni, melynek a másik felén le is jöttünk. (Középen és a két szélén szurkolók hada vonult fel. Félúton egy kis színpad, ahol élő zenét is hallgattunk.)Ám mielőtt fel indultam volna furcsát éreztem a térdemben. Belenyílalt valami. Egészen pontosan 18 kilinél már éreztem. Az első félmarcsi 5 perces átlagra hozható ki. kb. Ezzel nagyjából elégedett voltam, bár tudtam, hogy valamikor rá kell kapcsolni a gázpedálra is. Hiszen nagyon kényelmesen mozogtam. Ekkor még mögöttem voltak a 3:30-sok legalább 1-1,5 kilivel.

Egy bal kanyar után elhagytuk a Meridiana sugárútat majd egy jobb kanyar után átmentünk szerintem az autópályán. Itt folytatodott a történet, ugyanis volt egy kisebb átjáró/emelkedő és egyből összeszorítottam a fogaimat. Ugyanis megéreztem egyből a térdemet. 
Jött egy egyenes szakasz, majd a lejtő de itt nem éreztem semmit. Elmúlt ennyi volt. A jobb kanyar után jött egy frissítő pont, ahol már volt hámozatlan (az egyetlen fekete pont) banán és narancs. :) Megtízóraiztam, majd futottam tovább.

Ezt követően voltak megint kisebb emelkedők ahol azt hittem össze.... tojom magamat. Kegyetlenül fájt a térdem, az ilyen szakaszokat képtelen voltam 5 percen belülire futni. A következő frissítő pontnál megjártam a poklot és mennyet igaz fordított sorrendben. Nagyjából tudtam, hogy van szint a pályán (más kérdés élőben kicsit más volt, nem teljesen erre számítottam), illetve milyen frissítések vannak. Amikor megláttam a kólás poharat 28-nál Hálát adtam. Majd ahogy belenéztem, hogy valami kék bigyó van benne. :P 

Bár sokáig éreztem hogy kicsit mintha felesleges lenne a karmelegítő 30 után remek ötletnek találtam. Futás közben pálmafákat néztem, milyen szerencsés is vagyok, plusz néha még egy két teret és épületet is meg tudtam nézni, de többnyire csak magamra figyeltem. Valahol itt kaptam egy gélt és magamba nyomtam. 
Igyekeztem nem dobbantani 30 után azt már éreztem, nagyon pb-m közeli időt fogok futni. 

Valahol ezen a szakaszon, majdnem volt egy megállás is, egyből az órámhoz is nyúltam. Az előttem futó, olyan eső mozdulatba kezdett, hogy azt gondoltam, ez most itt újra kell éleszteni. Aztán Hála égnek, talpon maradt és futott tovább, mintha mi sem történt volna. 
Láttam a tengert igaz ehhez is emelkedőt kellett leküzdeni, majd elfutottunk az autópálya mellett, ahol láttam, hogy azért Barcelonában is van Meki. Ekkortájt már kicsit többet "járkáltam" a 4:50-en belüli tartományban. Egy jobb kanyar után jött a csoda. 

Bár relatív egyenletesen futottam, mégis amikor egyszercsak oldalra néztem ott megjelent a 3:30-as iramfutó. :O Rákapcsoltam itt futottam egy 4:38-at, balra néztem, és ott van mellettem. :O "Milyen iramot futsz?" Természetesen ezt is felfelé futottuk meg. 
Felfutottunk a Placa Catalunyahoz, ahol két oldalt volt olyan szurkolás, hogy csakna! A térhez (fel)érve az összes iramfutó (3:30) beért. Betértünk egy utcába, ahol kb egysávban tudtunk futni a szurkerek miatt. Sikerült egy éppen "falazó" maratonista mögé érkeznem. Ennek következtében, aki az iramfutóval jöttek, mind elhaladtak mellettem. Itt nagyon sok időt elveszítettem, hogy nem tudtam rendesen futni mások és a hangulat miatt. 

Ekkor jött hogy feladom az időtervemet. De akkor eszembe jutott Süni írása. Menjünk tovább hiszen nem adhatom fel. Viszont kezdtem érezni, hogy kezdek fáradni. úgy éreztem ez a sok fel-le futás kicsit kiszippantott. Halkan jegyzem meg egy jó kili után 100+ méter hátrányom volt az iramfutókkal szemben. 
Azonban közeledtünk a célhoz. Igaz a felhőnek köszönhetően a GPS-em nagyon félre mért (+600méter) ezt az egész versenyen éreztem. 

No mindegy úgy voltam vele, hogy van még egy emelkedőm, aztán megtolom a végét és nincs mese meglesz a PB. Erővel érkeztem az utolsó jobb kanyarba (~40km.), majd jött egy ballos... 


hát mit is láttam, egy emelkedőt és a végén azt a helyet, ahol az utolsó bal kanyar van hátra és kb 200m. Akurvaéletbe, de ezt így egybe. Nahát így totál kényelmesre vettem a figurát. A fogaim közé semmi sem fért be úgy fájt a térdem. Itt a BSZM döntött, és a csapat. Sokan lehagytak - azért ez picit meglepett. "Mit csináltatok eddig?" :) 
Nagy nehezen felvonszoltam magam, de addigra már mind a két lábam fájt. A vízszintes résznél felgyorsítottam, igaz azért a jó tempótól messze maradtam hiszen benyílalt a jobb hátsó combom. 

Amennyire tudtam a szélre mentem és futottam, elővettem a magyar zászlót és felemelve átfutottam a célon. 

Bár a PB elmaradt. Ettől függetlenül olyat futottam, amilyet szerettem volna. A pálya olyan városnéző maratonnak felel meg. (2:10 a leggyorsabb idő mindent elmond). Persze tudom, vannak gondok még mindig. Aki igazán ismer, az tudja mi a nagy bánatom. Változtatni kell az edzés módszeren, de lehet hogy csak türelmesebbnek kell lennem. Meglátjuk. 

Egy biztos nehéz kapásból egy maratonnal kezdeni az évet. Azt mondhatom, jól futottam, jól bírtam, jobban és egyenletesebben, mint a Budapestit.

Gyurinak írtam: Sunyi emelkedős verseny volt, fenomenális hangulattal. Ez lenne az összefoglalóm is. 


ps.: egy biztos legközelebb visszatérek a hifihez - ez jobb biztonságot ad, mint az óra. Néha az a meglátásom, lehetetlen, hogy mindegyik pálya ennyire el legyen mérve. Végig láttam a kék csíkot a lábamnál...

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:25:35 5 05:07 11.73 35 0 0 0
00:24:44 5 04:57 12.13 40 0 0 0
00:24:54 5 04:59 12.05 39 0 0 0
00:24:42 5 04:56 12.15 25 0 0 0
00:24:17 5 04:51 12.35 12 0 0 0
00:25:18 5 05:04 11.86 29 0 0 0
00:26:04 5 05:13 11.51 28 0 0 0
00:26:39 5 05:20 11.26 25 0 0 0
00:12:55 2.2 05:52 10.22 32 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

13 hozzászólás

rodriguez képe

rodriguez 4106 napja

Gratulálok Zozo, szép idény indítás ez! Tetszett az összefoglaló mondat....

szuszu képe

szuszu 4106 napja

Gratulálok Zozó! Igaz, hogy nem lett PB, de szerintem is remek évadnyitás volt. A leírás alapján eléggé szenya egy pálya lehetett, de biztos hatalmas élmény volt. Így is-úgy is te vagy a PB király. Ezt senki nem veheti el tőled! Remélem a térded jobban van és a Balatonon nem lesz vele gond!

DReni képe

DReni 4106 napja

Gratulálok Zozó! Ilyen évadnyitást.... :) Büszke lehetsz magadra! RESPECT!

retisonic képe

retisonic 4106 napja

Szép volt, Zozó! Ősszel Berlinben sima PB!

kiscsoki képe

kiscsoki 4106 napja

Szép volt papuskám! Mint már írtam, remek évadnyitás!
Gyorsan regenerálj! Holnap irány a Magyar Tenger!

NagyKata képe

NagyKata 4106 napja

Nagyon nagy gratula!!!

Sneci-ke képe

Sneci-ke 4106 napja

Gratulálok, térdednek jobbulást.

galagyuri képe

galagyuri 4107 napja

Gratulalok! Vegigolvastam es remelem a terdeddel nincs semmi komoly! A reszidok nem rosszak, kis lassulas a vegen. Buszke lehetsz az eredmenyedre, PB kozelit futni mindig nagyszeru dolog! De Benned meg sok tartalek van!

jocccc képe

jocccc 4107 napja

gratula, azért évkezdésnek nem rossz! :)

Danny képe

Danny 4113 napja

Épp Lacával beszéltük Pusztaszabolcson, hogy el kéne felejtened a pulzus mizériákat, ilyen alkattal nem 5:09-et kell veretned, menni fog az 4:09-ben is. Majd. Idővel. Használd ki! És sok sikert!

csétomi képe

csétomi 4114 napja

Tudatosan, szépen, fegyelmezetten készültél. Ennek tuti meg lesz az eredménye! Hajrá!!

Mike255 képe

Mike255 4116 napja

Sok sikert!

dilisuni képe

dilisuni 4123 napja

És van időeredmény célkitűzésed is, vagy most nem akarsz terheket rakni a saját vállaidra?

Felszerelések

Nike Air Pegasus 27