Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 993 235 km-t sportoltatok
Mi volt?

Újabb sérülés - most Achilles

Dex | 2012-03-30 16:08:35 | 4 hozzászólás

A tegnapi futás során sikerült összeszednem egy Achilles sérülést. Pont amikor már kezdtem belejönni. Hétvégére is már 20km feletti futást terveztem. Kezdtem azt érezni, hogy most már jó úton vagyok és lassan lehet elkezdeni tervezni. Hét végén már nem csak az eheti, hanem ehavi és idei első negyedéves összefoglalót akartam írni, pár konkrétabb elképzeléssel a jövőre nézve. Most meg megint ott vagyok, ahol a part (achilles) szakad. A séta is nehéz. Megy a jegelés, jégzselézés, hideg zuhany rá. Excentrikus gyakorlatokat is néztem már. De mindenhol több hetes kihagyásról írnak. Tegnap kicsit, najó nem kicsit, magam alatt voltam, nem is akartam egyből írni, gondolkodni a dologról, mert túl negatívan láttam. Nem mintha mára már pozitívba csaptam volna át. Végiggondolom az elmúlt időszakot és semmi jele nem volt ennek. Még a futás előtt se éreztem semmit. Lehet egy intő jel is volt, hogy az eltervezett edzésekhez tartsam magam. Ami futás során sikerült is, de a beiktatandó (gyógy)torna (bokára, Achillesre, combra...) elmaradt. A továbbiakat egyelőre nem tudom, de a futást biztos fel kell függesztenem, csak nem tudom mennyi időre.. biztos lehetne pozitívan hozzáállni a dologhoz, de ez most nem megy. Negyed év alatt harmadszor kell majd újrakezdenem a futást az alapoktól? Megint vissza az 5km-hez, meg a 6percesekhez? HatározatlanÜvöltés

4 hozzászólás

monique 4417 napja
monique képe

sajnálom! gyors jobbulást! kíméld napközben, és az az excentrikus gyakorlat tök jó.

 

néztem edzésnaplód, igazán nem akarok beleszólni, de egy ötlet: lehet hogy még nem voltál kész egymás után 3 futásra?

 

esetleg a futás elején azon az emelkedőn csak gyaloglás, bemelegítésképpen?

Dex 4416 napja
Dex képe

Köszi. Az biztos,hogy valamire nem figyeltem oda, kihagytam. Biztos magamnak köszönhetem. A bosszantó, hogy nem volt közvetlen előjele, mondjuk előtte nap futás végén. Most megint több lehetőség van. Amit Te is írtál,hogy ez lett volna a 3. nap egymás utánban és ahhoz az előző kettő lehet még hosszú volt. Elmaradt torna. Kevés nyújtás. Kaptató nálunk, és annak túl erős támadása. Cipő. Illetve nem fordultam vissza egyből.

 

Mindegyik ellen lehet tenni. Úgy látszik jó ideig kísérni fog a túlterhelés-sérülékenység kettőse. Az biztos, hogy ha legközelebb futás elején valami szokatlan lesz, akkor nem megyek ki futni. Vagy egyből haza, vagy a környéken maradva. Mert megállni már most is nehéz volt, hogy ennél kevesebbet - kevesebbszer fussak. Szóval jövőben is könnyen belefuthatok túlterhelésbe. A dombot is ki kéne hagyni igen. Azaz futva, mert bármerre indulok emelkedő van. Ez az utca végén 150m-re van, de másik irányba egyből 30m után van.. utóbbit választom majd sétálva és onnan mehet a kocogás. Ha valamire ez jó lesz, akkor az,hogy a nyújtást és a tornát komolyabban fogom venni. De ha 6-8hetet ki kell hagynom.. erre inkább nem gondolok..

macskata 4416 napja
macskata képe

Nekem is volt tavaly egy makacs achilesz sérülésem, azaz csak megfájdult és minden futás kellemetelen volt. Nem tudom mi történt, de akkor álltam neki országútizni és a sok tekerés meg kevesebb futástól elmúlt a fájdalom. A maratonról pedig csak annyit, hogy én tavaly futottam le életem első maratonját és előtte 1 héttel még megsem fordúlt a fejemben ekkora futás. Amikor elindúltam, csak a félmarcsit tűztem ki magamnak célul, de nem álltam meg a 21,1 -nél, jött egy érzés, hogy most lefutom. Hihetetlen élmény volt számomra és csak 1 hét után fogtam fel, hogy mit is csináltam. Ezt csak azért írtam, mert szerintem nem kell mindig mindent megtervezni...hozza az élet:) Jobbulást és jó edzéseket!

Dex 4415 napja
Dex képe

Köszi. A spontán dolgok szoktak a legjobbak lenni, de figyelembe véve ezt az évet, nekem futás terén ez nem lenne túl jó. Ha így futnám le a maratont tuti belerokkannék :)) De grat és irigylésre méltó,hogy Neked így sikerült. Félmaraton a cél, de hopp maraton lett, maradhat? :) Az biztos,hogy futás pár hétig szünetel, vagy háttérbe szorul és a keresztedzések kerülnek előtérbe.. jó jó tudom már megint tervezek :P

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2015-01 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (5 bejegyzés)
2012-02 hó (6 bejegyzés)
2012-01 hó (2 bejegyzés)