Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 128 979 km-t sportoltatok
Mi volt?

Eheti - 9.hét (02.27. - 03.04.)

Negatívból pozitívba, hőmérséklet után szabadon (aztán vissza az origóba?)

Dex | 2012-03-05 12:53:40 | 8 hozzászólás

A hét nem indult valami jól. Azt már tudtam előre, hogy a fizikai bioritmus hullámvölgyben, annak is a legalján lesz. Emellett a hétfőre tervezett úszó felmérőt is csak részben sikerült kivitelezni. Nem is voltam jó erőben, és nem is jöttek össze a dolgok. Aztán csütörtöktől fordulni látszott pár dolog, a futás-kerékpár részt is sikerült feldobni a mobilomra letöltött programmal, így kedvem volt újra és újra edzeni (pluszban érzelmi bioritmus csúcson volt). A hét eleji negatív kedv és forma helyét inkább átvette a pozitív hangulat. Azonban a fizikai hullámvölgy párosult egy kis intenzívebb edzésadaggal, amely lefárasztott, így a ravasz tavasz észlelve a rést a pajzson, bepróbálkozott egy kis betegséggel. Már pénteken is megjegyeztem, hogy mintha valami kis betegség kerülgetne, de úgy tűnt utána, hogy sikerült lerázni. Nos végül csak utolért és elkapott a kis szemét. A vasárnapi bringa már nem kellett volna, erősítést utána már ki is hagytam. Soron következő hetet pihenéssel fogom kezdeni, nem várom meg, amíg nem csak a gyengébb arcát mutatja meg a megfázás. Most még megállítható a kis nátha- kis hőemelkedés vitaminbombával és minimális gyógyszerrel. No meg pihenéssel. Ha ráedzek és komolyabb betegség lenne, akkor az le is gyengítene, amit utálok. Szóval vigyázni kell ebben az időben, amikor az egyik utcában sétálva süt a nap és a kabátot levennéd, míg a sarkon befordulva az árnyékos részen a szél befúj és fázni kezdesz. De vissza a hét történéseire,amit azért áttekintek. Tényeket – terveket egybe írva.

 

Úszás: 16.2km. Kicsit elmarad a futás távjától, de idei összetettben még vezet egy paraszthajszállal a kettejük párharcában. Hétfőre terveztem felmérőt, de mondhatom, hogy csak félig-meddig sikerült. Most már lassan minden edzéshez kisregényt írok, így nem részletezem, ITT megtalálható. Keddre viszont sikerült egy laza úszást betennem, hihetetlen. Pénteken viszont normális keretek között megvalósítottam az 1500m-es felmérő úszást. Mostani állapotomban egy jó idő lett. Ha nyárra az 1’25”-es tempó lemegy 1’20”-re, akkor elégedett leszek. Várna rám még a másik felmérő (1’30”-es irammal meddig bírom), de abban lesz kis csúszás. Betegség remélem hamar elmúlik, de egy vízálló órát akkor is kell szereznem. Itthon körülnézek, mert pénzt nem terveztem erre kiadni. A 25m-es medencében 2.000m a minimum elvárásom, de bízom benne, hogy a 3.000m is menni fog. Nyárra a terv, hogy az 50m-esbe sikerüljön 5.000m. Hamarosan amúgy is váltanom kéne a nagyobb medencére. Mivel az úszást decemberben kezdtem, így mondhatni lezárult egy negyedév. Húzhatok egy vonalat halványan. A fejlődés nagyon jól eső érzés, és igazi erőt ad a többi sportághoz is. 3 hónapja sajnos még nem írtam itt a naplót, de a kezdeti nehézségekről már megemlékeztem. Első pár alkalommal még komoly feladatot jelentett 2-300m gyorsot leúszni egybe, most pénteken pedig már 7.000m-t jojóztam le a medencében. Oké ez kicsit sok is volt, de teljesítettem. Úszás kapcsán is lehet keresek pár kihívást. Balaton-átúszás az egyik, bár időmet biztos nem fogom megjavítani. Nagyatádon korábban volt Cetrend nevezetű 10km-es úszás, ha még van, akkor lehet résztveszek rajta.

 

Futás: 18km. Eddig a nagyon lassú és türelmes ráhangolódás a futásra jobb eredményt hozott, mint a fejjel a falnak módszer, melyből sérülés lett. Néha érzem a bokám, de nem is mondanám fájásnak, vagy az is lehet, minden kis apró dolgot most nagyítóval vizsgálok. A sok körözés sem biztos, hogy hasznos dolog, ezért lassan kiszabadulok a pályáról és különféle alternatív útvonalak felé veszem az irányt. A korábbi sokéves futóútvonalakat is lecserélem részben, és más módon vágok neki a szaladásnak (most még persze ez csak totyogás, poroszkálás, kocogás, vánszorgás…kifogytam Határozatlan ). Ha meg már belejövök, akkor majd igazán klassz edzéseket lehet kitalálni. Már alig várom. Főleg a GPS-es méréssel.. de erről a bringánál írok.

 

Kerékpár: 49km. Vagy kilométerke. Részben aszfalt, részben terep. Ezért is Mountain Bike. Felér ez ennél jóval több országúttal. Két karika, de annál élvezetesebb. Nem volt tavaszi idő, szóval azért beöltözve mentem, de terepen igen becsapós tud lenni, mert az erdőben nem fúj (úgy) a szél, illetve igen komoly kis kaptatók vannak. Ami igazán felturbózta a tekerést, hogy letöltöttem a mobilhoz egy remek kis alkalmazást, ami GPS alapján méri mikor, merre, milyen magasan, mekkora sebességgel haladok. A program ingyenes, de lehet hozzá venni pulzusmérő kütyüt is. Alapból van nekem órám, de itt az is meglenne az adatok között. Minden egy helyen. Grafikonon szépen kirajzolva. Pluszban az egészet fel lehet tölteni a netre, ami kirajzolja, hogy merre jártam. Ha közben készítettem fényképet, akkor pedig az adott helyre azt is feltölti automatikusan. A vasárnapi cangázásnál ott a link. Van egy másik progi is, ami azt is eltárolja, hogy mikor hol milyen zenét hallgattam. Mik vannak. Nagyszerű és egyszerű. Legjobb az egészben, hogy nem kell sok ezer forintért vennem ilyen eszközt, hanem ingyenes megoldást találtam. Biztos sokan ismerik, de nekem újdonség volt és nagyon örültem ennek. Jobb idő beköszöntével csak azt kell kitalálnom, hogy hol rögzítsem magamon futásnál. Amúgy a montizást bírom nagyon, mert sokkal többet kell dolgozni a gépen, mint az országútin. A terep is változatos és autók sem húznak el mellettem. Azonban egy teleszkópos első villa elkélne, mert szétrázza a csuklómat a kormány. De itt is várom a folytatást. 

8 hozzászólás

Kovada 4457 napja
Kovada képe

Cetrend van.

50-esben én alapból 5 mp-el rosszabb 100-akat tudok, mint 25-ösben, nem tudom nálad ez mennyi... de az 5000 m 1.25-ös tempóban elég komoly cél... bár ahogy felfejlődtél 200 m-ről 7000-re, lehet reális. Mennyit akarsz úszni a Balatonátúszáson?

Dex 4456 napja
Dex képe

Cetrend van? Remek!

Én úgy emlékszem, hogy 2-3" csak  a különbség, de nyilván hamar ki fog derülni,amint kijutok. Igazából a kerek számok bűvöletében írtam a terveket, azért ennyi. Szerintem most a 25ösben menni fog a 3000m, nyárra pedig szintén 25ösben az 5000m. De ha lúd, legyen kövér, ezért írtam,hogy az 50m-esbe legyen 5000m. A fejlődés margójára azért megjegyzem, hogy korábban eltöltöttem számomra nem kevés időt uszodákban, szóval nem a nulláról indultam, csupán a sok év kihagyás nem múlott el nyomtalanul. Így a továbbiakban exponenciális javulás nem várható.Bár gyorsító edzések nem voltak egyáltalán.

Balaton-átúszás időn nem gondolkodtam. Sok dologtól függ. Egyrészt milyen lesz a víz, az időjárás, mikor rajtolok el és milyen formában leszek. Ha 1'30"-es irammal számolok,akkor 1ó15p-re jönne ki,de tóban lassabb a haladás, mint az 50esben, plusz ott az a 200m is még. 1ó20p alattinak nagyon örülnék, de reálisabb inkább a másfél óra alatti idő.

necromedve 4456 napja
necromedve képe

A Cetrendet csak ajánlani tudom, nagyon jó kis rendezvény, attól eltekintve, hogy a legutóbbin még egy 14 éves leányka is rám vert vagy fél órát. :D Egyébként lesz tavasszal is, 25-ös medencében. Az 1:30 körüli 100-akkal már tuti dobogós lennél, az meg plusz sikerélmény. És szuper pólót is kapsz. :)

Kovada 4456 napja
Kovada képe

Hát, 5000 m 1.25-ös százakkal 1.10.50 + 200 m 2.50 összesen 1.13.40 uszodai körülmények között. Tavaly én az első eresztéssel rajtoltam, hogy ne kapjak arcba sunyi mellúszó lábrúgásokat, így közepesen hullámos, hűvös vízben mentem 1.19-et, ami kb 5 perccel lassabb az akkor aktuális medencés időmnél (és a korábbi átúszós csúcsomnál). Ezek alapján szerintem reális az 1.20-on belüli idő számodra.

Egy negyedév alatt eljutni 21-es 1500-ra úszómúlt nélkül nem lehetséges, gondoltam hogy Te is egy újrakezdő lehetsz. Én is így voltam, 3 éve kezdem újra, eleinte bődületesen fejlődtem,  kb 2 éve stagnálok. A formagörbe logaritmikus vonalat követ. Akárhányszor a 19-es tempó felé közelítek, mindig hazavág vmi betegség vagy háztartási vagy motoros baleset, aztán kezdhetem mindig újra 20-20:30 ról. Most erősítéssel próbálok szintet lépni, meg szedek vitamint, proteint, eladtam a motort, és a tüzifát hasogatva rendelem :-)

Dex 4456 napja
Dex képe

@necromedve kifogott rajtam a keresés és a google sem a barátom, de nem találtam tavaszi cetrendet.. ha tudsz bővebbet, akkor jelezd légyszi

@Kovada: csak is első rajtolók között jó indulni.. pár 100m után nincs senki előtted, lehet nyugodtan úszni, nem kell mindig előre nézni. Elvárt időnél meg nyáron tudok majd okosat mondani,  most csak tippelgetek. A fejlődés innen biztos egyre nehezebb lesz,de várom a folytatást :P neked is kitartást, aztán törd át végleg a 20p-es határt.. tőzsdei szlenggel mondva, a 20p már megerősített ellenállás :)

necromedve 4456 napja
necromedve képe

Valamikor április/májusban volt tavaly, ha jól emlékszem. Vizsgaidőszak miatt nekem kimaradt. Jó idő esetén az 50-es szabadtéri medencében tartják. Kaptam róla meghívót levélben, a korábbi teljesítők felkerülnek a levelezőlistára. :) Ha írsz a szervezőnek (Beleznay László), hogy érdekel a dolog, biztos értesít majd róla. beleznayl [at] buttner [dot] hu a címe.

plezerm 4394 napja
plezerm képe

Remélem segít a dolog: http://www.nuse.cetrend.net/news.php

Dex 4394 napja
Dex képe

köszi!!!!!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2015-01 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (5 bejegyzés)
2012-02 hó (6 bejegyzés)
2012-01 hó (2 bejegyzés)