Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 140 780 km-t sportoltatok
Futok, mert jól esik

Chi futás vagy hátszél?

torolt_9844 | 2012-04-10 11:40:35 | 8 hozzászólás

A Hosszútáv blogos fiúk keltették fel az érdeklődésemet a Chi Futás című könyv iránt. Először csak jókat nevettem a posztokon, majd mikor olvastam, hogy még mennyi sok embernek segített javítani a futásain - és itt most nem csak az időeredményekre gondolok, hanem úgy az egészre -, nekem is elkezdett valami motoszkálni a fejemben, hiszen nekem is van mit javítani, főleg a mozgásomom!

Így gondoltam egy merészet és jól megvettem a könyvet, majd jól elolvastam és először az eblegeltetések alatt és otthon a szobában (már amit lehetett ott is) próbálgattam a lábaim úgy pakolgatni, ahogyan az Okos Emberek megírták (aztán utána néztem még ennek a témának és ez az oldal is ebben segít inglisül és a keleti körítés nélkül - http://www.goodformrunning.com/). Aztán a pénteki szaladáson próbálkoztam az olvasottakat és a lassabb tempóban begyakorolt dolgokat megpróbálni átülteni. A végére már kezdtem egész jól belejönni, és mivel a futás egy részében még a régi formában pakolgattam a lábaimat, így a különbséget is egészen jól éreztem.

 

Vasárnap volt a következő szaladásom, ahol kevés kivétellel sikerült végig az olvasottaknak megfelelően futni. Az eredmény? Eddig soha nem látott/tapasztalt tempóval bírtam haladni, aminek nem lett eredménye sem légszomj, sem izomláz, és még a jobb térdem sem reklamált! Igaz a 4. km-től elég erős hátszelem volt, na jó addig meg szembe, így lehet, hogy annak köszönhetőek az ez utáni nagyon gyors részek?

 

Nem tudom..... egyenlőre örülök és izgalommal várom, hogy marad-e ez a forma vagy tényleg csak a véletlenek és a szél csalóka összjátéka volt a vasárnapi szaladás! :-D

8 hozzászólás

Dex 4421 napja
Dex képe

És miket próbálsz módosítani? Mindent egyszerre vagy egy-egy dolgot? Pár dolgot majd írj,hogy mi a leghasznosabb a könyvből.. legközelebb,ha már normálisan tudok futni, majd számolom én is :)  mobilra töltöttem le alkalmazást, ami többek között a lépéseket isszámolja,de hogy mi alapján azt passzolom, és még sose ellenőriztem.

solymika 4421 napja
solymika képe

Lassan egy kisebb fuvallat arrébbtesz egy km-el  téged:)))

A könyvet még nem sikerült beszereznem :(

 

 

alouette 4421 napja
alouette képe

én olyan kis naiv mazsi vagyok azt hittem, hogy az ember(lánya) elkezd futni oszt jónapot :D...na jó mikor itt-ott fájdogál akkor kicsit korrigál, magától rájön arra, hogyha a karját is használja akkor gyorsabb és kevésbé fárad el, meg ha nem görnyedt hanem szépen kihúzza magát mint a kisiskolás a padban akkor a gerince se fájdul meg, sőt a vállai sem:)

Kívánom, hogy élvezd a futás legtöbb (nem, ne mindet, mert az úgyis csak álom:) percét akármilyen technikával is futsz:)

torolt_9844 4421 napja
torolt_9844 képe

@Dex: igazából nehéz lenne 1-2 dolgot kiemelni, ami a "leghasznosabb", mert lényeges minden. ha csak a mozgás érdekel, akkor a good form running oldal kezdő lapján pár pontban össze van szedve, hogy mia az a pár dolog: lépésszám, testtartás, érkezés, sebesség szbályozása.

Én nem használok semmiféle lépésszámlálót, ha tudni akarom, megszámolom. Ugyan a könyv írja, hogy metronommal könnyű "beállítani", de szerintem idővel nélküle is menni fog. Legalábbis bízom benne.... magamban.... :-D

 

@Zsu: az már most is odébb tesz.... :-(  vasárnap olyan kacskaringósan futottam időnként, ott ahol oldalról kaptam a szelet, hogy még azt lehett hinni, hogy bebambiztam.... pedig még a tavaly előtt vagy tavaly Tőletek kapott pezsgő is megvan.....

 

@alouette: pont így voltam én is, mindennel, ahogy leírtad! :-D no, de az ált. suliban nem tanították, hogyan fussunk, csak kiadta a tanár, hogy mennyiszer kell körbeszaladni a sulit a tesióra elején. de utáltaaaaaaam.........

Köszönöm! Kívánhatod, minden percét mégha álomnak is tűnik, mert ezek az álmok visznek előre minket!

torolt_9844 4412 napja
torolt_9844 képe

@Dex: találtam egy magyar nyelvű egészen jó összefoglalást erről a futástechnikáról: http://powerhiker.freeweb.hu/pirie.htm. A linken ugyan nem chi futásnak hívják, de gondolom erről is sokan sok bőrt fognak még lehúzni. A lényeg, hogy remekül összefoglalják az egészet!

Amatőr 4412 napja
Amatőr képe

Ez itt egy érdekes topik, tapasztalatokról, véleményekkel.

alouette 4412 napja
alouette képe

Csilla, Amatőr: köszönöm mindkettőtöknek az értékes infókat!....amennyit pár perc alatt megértettem abból kiderült számomra, hogy a felsőtestem, karom egész jól tartom(valamikor dec-jan-ban kezdtem el a karjaimra figyelni, azóta gyorsabb lettem, a karjaim meg mint egy erőemelőé:) de lábügyileg van hová fejlődni...asszem be kell szereznem a könyvet, de addig is többször átrágom magam azokon amiket ti adtatok közre.

torolt_9844 4412 napja
torolt_9844 képe

Nagyon szívesen! :-)

Nekem is főleg a lábtechnikámon volt (még van is :-) ) mit javítani és mióta így szaladok egyrészt sokkal élvezetesebb a futás és a vándor jobb térdfájásom is békén hagy, ha jól pakolom a virgácsokat.

Nekem a bookline-on sikerült megvenni a könyvet.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (3 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (3 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (2 bejegyzés)
2011-10 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)