Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 028 343 km-t sportoltatok
canicross

Stockholm

forest | 2008-05-26 12:44:51 | 1 hozzászólás

Tavalyi elmenyeim alapjän tudtam, hogy Svedorszägba vissza kell jönnöm. Most 16 napos kiruccanäst terveztunk. Lesz eleg idö a maraton elött es utän is szetnezni futkärozni.

Fantasztikus az a szervezettseg, ahogy a mindennapjaikat elik itt. Hacsak az en szempontombol, a futäs oldalärol közelitem meg, mär az pazar. Stockholmtol 40 km-re Södertäljebe lakunk, hazai viszonyo között videki nagyvärsnak szämit. Rengeteg zöld felulet, az epitett környezett es a termeszet szoros viszonyban van egymässal. Szämtalan peldät emlithetnek a környezet megoväsära tett intezkedesre es betartäsära, de ez itt termeszetes a többsegnek, mert bevändorlok itt is sokan vannak, akiknek a hozott kulturäjuk, sajnos nehezen elfogadhato szämomra, de a svedek baromi toleränsak, bär en is ilyen lennek otthon, mert itt ilyen vagyok. Nem csak a rossz pelda ragados szerencsere.

Szoval 5 percnyi futäsra van egy erdö toval, rendbetartott ingyen furdöhellyel, nagyn szep takaros es ilyenböl szämtalan van. Vannak parkolohelyek az autoval erkezöknek, infotäbla hirdeti a kulönbözö utakat babakocsisoknak, setäloknak, futoknak, mindezt terkepen illuszträlva, tävonkent kulönbözö szinekkel. Minden ilyen infotäblänal van postaläda, ahova az emberek berakhatjäk velemenyuket!

Szabadteri oräk amik a pontos idöt mutatjäk, szämomra furcsa mert meg pesten sem jok a värosligetben az oräk, itt az erdöben muködik, vannak meg csodäk, de lehet csak a magyar ember tul naiv.

Kivälasztottam magamnak a 10 kilis kört, amit piros negyszög jelölt es neki iramodtam. Nagyon precizen, ällando jelölesek közepette vezet az ösveny az erdöben, mär zavarba ejtöen surun van a jelöles, ha meg keresztezi az ösvenyt  egy mäsik ut, hät akkor nagy piros nyil segit a täjekozodäsban, melyik a szämunkra helyes ut. Lehetetlen eltevedni. Nagy meglepetes, hogy kilometer jelzö täbläk vannak a körön, hogy szegeny svedek tudjäk jo tempoban haladnak GPS, Footpad es minden egyeb ketyere nelkul is.

Azert motorosokkal itt is talälkotam, de körultekintöek voltak es nagyon lelassitottak közeledve felem, kezfeltartassal jelezve egymäsnak, hogy megvältozott körulmenyek vannak.

Eddigi benymäsaim rendkivul kedvezöek, az ember uj helyen hajlamos csak a jot eszrevenni, megprobälok nagyon kritikus lenni mostantol. Azonnal elmegyek futni es megprobälok valami illegälis szemetlerakäst talälni, elöre jelzem nehez kuldetest vällalok ezzel, mert nem szemetelnek.

Sokan bringäznak, akik sport celbol csinäljäk azok tulnyomo reszben orszägutival csapatnak, keves montist lätni, sok a citybike. Nordic Walkingosokbol rengeteg van, föleg az idösémberek muvelik, nagyon vagänyak ahogy bandäznak, de sokan nyomjäk egyedul is es räjuk sem mutogatnak es röhögik ki, nincs jobb dolga ezeknek, felkiälltässal.

Ugy erzem egyre messzebb vagyok Magyarorszägtol, sajnos!