Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 004 915 km-t sportoltatok
Megy mint a tank...

A dicstelen talpsztori újabb fejleményei

ripetti | 2011-01-05 22:08:52 | 10 hozzászólás

Mint azt Ti nagyon is jól tudjátok, talpproblémákkal küszködök. Aki e lehangoló történet elejére is kiváncsi az nézze meg az előző blogbejegyzésemet. Nem tudom, hogy kell.

Szóval az úgy ér véget, hogy megyek Halasi Tamáshoz minősített talpi bőnye túlterhelés okán. Na el is mentem. Egy alagsori pincében rendelt. Másra emlékeztem. Megnézte. Azt mondta, igen ez a bőnye. nem is vitás.  Van valami eleve lehangoló ebben a szóban. Mint a hentesnél. "Kérek valami jó bőnyés húst!". Milyen lehet az? nyilván nagyon gusztustalan. Valami beles, zsíros, mócsigos undormányra gondolok. A kutyának. Talán. De az a kutya, amelyik bőnyén nevelkedik, egyhamar nem megy kutyaszépségversenyre. Vagy mégis. Fene tudja. Csak egy fél mondat a hentesekről. Egyszer két csirkemellett kellett vennem. Pali kiskorában csak a csirkemellett ette meg, és mivel első gyerek volt, még nem adtunk neki sültkolbászt, meg szalonnát helyette, hanem csak, amit a könyvek írtak. (Oszika már mindent megeszik. Uborka magában, meg mustárt, meg nemtommiket. Csak a kakaót nem szereti.) Szóval mondom a hentesnek: "Kérek két csirkemellett" Tesz-vesz, aztán azt mondja: "Három lett. Maradhat?". Na, de Halasi nem hentes, hanem sztárorvos, s így sztárbetegére találva gyógytornát ajánlott. Azóta járok. Már asszem, nyolc alkalom volt. Hajdanában jártam már ugyanide, ugyanehhez a gyógytornász lányhoz, amikor a belső lábszáram fájt mindig. Azt is rendbehozta. Remélem, nem haragszik meg, ha száz kézből majd egyszer visszahallja, hogy ideírtam a nevét. Böröcz Áginak hívják, és azt hiszem, jó kezekbe vagyok nála. Ezt nem csak azért írom ide, hogy, ha visszahallja, akkor örüljön, hanem tényleg. Illetve, lehet, hogy valaki már volt nála, vagy akar menni, és akkor milyen jó lesz, hogy örülhetünk, hogy mindketten ismerjük. Na mindegy. Szóval egy órán keresztül ülök egy széken és kislabdával a bokám között emelgetem a lábfejem. De mivel két éve is ezeket csináltam itt, ezért már tudom, hogy hamarosan szintet lépek és akkor majd egy szőnyegen fogok lábújhegyen előre-hátra araszolni. Szintén kislabdával. Aztán sok idővel később majd bekerülök egy elit klúbba és dyner-en fogok bravúroskodni. Az egy levegővel kissé telt lapos korong, amire rá kell állni, és egyfolytában dolgozik a lábfejed, hogy ne repüljél le róla. Bele a bordásfalba, vagy egy melletted fekvő hiperszexi sporolólányba (időlegesen nem sportol, sérülés miatt). Alapvetően ugyanis három evoluciós irány van a gyógytesin. Térdesek, gerincesek. Először fekszenek, majd felülhetnek, végül felállnak. Akár dynerre. Másik a talpasok, bokások, akhileszesek. Ülésből indítanak, később felállnak, mégkésőbb dyneren egyensúlyoznak. Harmadik meg a karosok. Ezek vagy ülnek életük végéig és kislabdával a hónuk alatt nyomják, vagy fekszenek egy gurulós hordágyon és a kezüket emelgetik. Azt hiszem, mi talpasok vagyunk a legtöbbre hivatva. De én még csak ülök a széken, és emelgetem a sarkam, meg a lábfejem. Legutóbb is legalább két hónap volt, mire felállhattam.

Ma azért elmentem ultrahangra. Nem javul rendesen a sérülés és ki akartam zárni az izomszakadást. Anti azt mondta, felesleges kizárni, mert úgy is az van. Hát... gondoltam. Kösz. De ő könnyen beszél. Ő egy Oroszlán. Azokat nem érdeklik a sérülések. Legalábbis az enyém nem. Edzőbá meg azt mondta, hogy felesleges kizárni, mert biztos, hogy nincs az. Na jólvan. Akkor én mégiscsak kizárnám. Talltam egy helyet, ahol 4000 forintért ultrahangoznak. Ez jól (ultra)hangzik mi? Na akit érdekel, hol van az majd szóljon. Szóval el is mentem. De a doktornő azt mondta, hogy külsőre semmi tünet, és az ultrahang ebben a konkrét esetben nem sokmindenre lenne jó. Mert nem látszódna rendesen semmi. Mert, ha dagadt lenne, vagy legalább én lennék az és ezért nem lehetne megállapítani, hogy van-e folyadék a talpamban, vagy sem, nos akkor jó lenne. De így, max azt látnánk, hogy igen, van egy kis gyulladás. Egy gyugyódás. (Ez egy elképesztően rossz szóvicc volt valakinek a nevével. Aki tudja, szóljon. Az érintettől meg elnézést, habár könnyen lehet, hogy ez az első lépése a hírnév felé. Már, ha a középtávú triatlon ob aranyat meg a többit nem számítjuk) Szóval az lett a vége, hogy, ha az iszomszakadást nem is, magát az ultrahangot végül is kizártuk.

Aztán elmentem egy spining órára. Hétfőn is voltam. Ma pedig szerda van. Persze azonnal szimpatikus lettem az edzőlánynak. Láttam rajta. Persze ez nem meglepő. Három dagi csaj közt ott egy kifejezetten jó testfelépítésű, nyulánk, de mégis rendkívül izmos, sármos fickó, akinek az mozgásából nem lehet kiolvasni sem fáradságot, sem csüggedést, mikor a fogóval beszorított fékű gépen 200 pedál/perces iramban tolja, nyomja és egyben küldi is. Arcát mintha márványból faragták volna. Egyszerre látni benne egy bájos kisfiút, egy szertelen kamaszt és egy, a Norvég fjordok soha nem szűnő jeges förgetegeinek viharában edződött, cserzett bőrű, acélkemény akaratú Jeges-tengeri halászt, aki a kezét bálnazsírral keni. És ez az élő legenda, ott tekeri a spining gépet, tőled karnyújtásnyira. Hmmm...

Szóval spining. Most ez lesz a kiegészítő sportom. Kiegészítem vele a nemmozgást. Pár éve nagyon sokat jártam spiningre. Most is ezt fogom tenni. Lehet, hogy még a talpamnak is jót tesz. Végül is félig benne van a láb a klipszben, azaz a talpi bőnye folyamatosan nyúlik. Meg utána hasazunk is.  Meglátjuk mindez mit ér. Tavaszra kiderül-

 

 

 

 

 

 

 

 

10 hozzászólás

Gebregab 4868 napja
Gebregab képe

Gepárdoknak kötelező olvasmány, köszönjük!! (leginkább a rendkívűl humoros leírásban megbúvó értékes információ morzsákat!) Az izomszakadás hülyeség, tényleg felejtsd el.

Gyógyulj Királyunk, nélküled foghíjas a mosolyunk!!!

ORBEA ORCA 4867 napja
ORBEA ORCA képe

Szia:-)

Hát,a legrosszabb dolog egy sportolóval ami történhet az egy sérülés.

A traumásak is elég xarul tudnak jönni,de legalább tudja az ember,hogy még egy törés is hipp-hopp pár hét,és már el is feledjük...De ezek az alattomos idült sérülések..Ezektől óvjon meg minket az isten.

Én a helyedben ezt a spinning dolgot eröltetném,ha tetszik,és nem mellékesen olyan oktató van,aki képes a 200-as lábforgásra max terheléssel,amikor én bevallom sprinter létemre középnehéz áttétellel is csak úgy 160 körül tudok forgatni,bár gyors a lábam,és ilyenkor 60 feletti tempóval haladok vagy 100m.t síkon,aztán kidöglök...:-)

Szóval spinningelj,az nem terheli a talpad,főleg ha rendes bringás cipőben teszed look kötéssel.

De akkor se erőltesd a nehéz áttételt,legalább 70-80/perc lábforgás maradjon mindenképp.

Ja,és eleinte ha lehet kevesebbet állogass ki a nyeregből,hogy szép lassan gyógyuljon a talpad.

Végezz mellette talperősítő gyakorlatokat,tornát,van itt szakképzett konduktor is,biztosan szívesen segítene egy rutin összeállításban.Csinálj sarokemeléseket,és kipróbálhatod a talpmasszírozó rücskös fahengert is,nemtom mi a neve.

Aztán amint jön a jó idő felejtsd el a spinninget,és menjél inkább kint rendesen bringázni néha 2-3 órát is,és szerintem szép lassan elfelejted a talp problémádat,talán megpróbálhatsz futkározni is egy jó cipőben.

Jó gyógyulást:-)

HarcsaBarna 4867 napja
HarcsaBarna képe

Jobbulást, de jót röhögtem... úgy van az kétszáz fordulat, mint a többi dicsőítő jellemzés:-)

ORBEA ORCA 4867 napja
ORBEA ORCA képe

Bocsi,én végigolvastam amit írtál,ebből tök arra következtettem,hogy egy bájos cserfes humoros lányka vagy,aki csodálja a  sosem izzadó,fáradó,géppuskalábú,Adonisztestű,de nagyon-nagyon fapofájú spinningedzőt...:-)

Utólag néztem,hogy szép emberesre nőttél,és gyakorlatilag tényleg ember is vagy,nem asszony...Hát,ezt elnéztem:-)

Deazzé amit írtam vállalom:-)

gyaloggalopp 4867 napja
gyaloggalopp képe

LÁtom, azért a kedvedet nem szegi egy sérülés! Írhatnál minden nap valamit. Bármit! :-)

miki 4867 napja
miki képe

Olvasni vicces, megélni nem biztos, jobbulást :-)

cseha 4867 napja
cseha képe

Amíg nem látunk-hallunk személyesen, jó lesznek ilyenek is!:) ( A kék csodatorta és társai után gondolom nem lepődtél volna meg, ha azt írom, hogy "Hát te is ismered a Böröcz Ágit???":)))

gergő 4867 napja
gergő képe

vinnyogtam a röhögéstől. bírom az írásaidat. azért jobbulást is :))

necromedve 4867 napja
necromedve képe

Szuper iromány, még ha ilyen apropóból jött is létre, amilyenből. Jót mulattam rajta nyújtás helyett.

-Mariann- 4867 napja
-Mariann- képe

Én is kinyúltam rajta. :D

Tudod, hogy szintén kényszerpihiztem dec elején is kicsit a lábfejem - talpam miatt? Aztán most múlt hét szombatig is majdnem 2 hetet? De már foot-ok! :)

Az én lábam ezek szerint megultrahangozták volna, mert dagadt volt, nem picit, ugye Edzőbá? :) Csak mint egy kis elefánt lába, inkább hasonlított arra, mint a sajátomra és sánta voltam.

Hát azt már nem tudom meg, mi történt vele, egyszer talán egy röntgen kimutat valamit, vagy nem... Eltört :D, izomszakadás volt, gyulladás...stb.. nem tudom. Röntgenre el akartam menni, meg dokihoz mikor otthon voltam, de nem volt rá idő. Így maradt a pihi, krémek és masszírozás.

Most pedig már futás. :)

Sajnos a térdsérülésemkor 2 dokinál is rossz tapasztalatom volt (egy János kórházas és egy Sportkórházas), magamnak nagyjából jól állapítottam meg a diagnózist. Nekik nem sikerült. Az első gipszet rakott bokától combtőig - szerinte a térdkalácsom ugrott ki a helyéről, szalagok erősek, hiába mondtam neki, hogy nem, értse meg, tudom mi történt, hol fáj..stb.

2 nap múlva eljutottam sportkórházba, gipszet le, kaptam helyette tizenezerért felcsatolhaós állíthatós, fém merevítős valamit a lábamra, és gyógytorna. Ismerős az Ági neve, de mivel tovább mentem egy harmadik dokihoz ezek után, aki végre olyan volt, amilyennek az elsőnek kellett volna lennie, úgy is vizsgált meg, olyan alapos is volt, MRI-re is küldött (már másnapra volt időpont,ott rögtön telefonon kért nekem egyet) , ami azt igazolta, amit már a vizsgálatnál mondott, hogy szerinte mi van. Azt a nyavaját is levetették a lábamról, hogy az is felesleges és műtét után sem fog kelleni semmi - na ez már nagyon szimpatikus volt. :)

Egy másik gyógytornászt ajánlott, ami ugyan fizetős volt, de elmentem megnézni - az ottani gyógytornász jobban értett a térdsérülésemhez, többet tudtak, róla és több felvilágosítást kaptam, mint az első két dokítól. Majd annyira jó volt, hogy vissza sem mentem a sportkórházas gyógytornára.

Én Szóka Kata "terminátorképzőjébe" :D jártam. (Szerintem ő sem sértődik meg, ha itt megemlítem és csak mosolyogna ha látná, mit írtam.) Persze én sem voltam semmi, a többiek járni is nehezen tudtak 3 héttel műtét után, én meg vízibiciklizni voltam. :D

Majd azt mondták, kapok egy ostort, mert hajcsár vagyok - a gyógytornász a fél csapat irányítását időnként rám bízta. :)))

 

Ripetti - tényleg nagyon jó volt olvasni. Ha a végére akarsz járni a talpad bajának (én nem fogok sztem, ha ilyen jó marad), akkor jobb ha továbbmész más dokihoz/dokikhoz. ..és nyomd a spinninget. Majd lehet veled tartunk egyszer. :))) ha te is akarod..

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (2 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)
2008-07 hó (2 bejegyzés)
2008-06 hó (3 bejegyzés)
2008-02 hó (1 bejegyzés)