Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 276 713 km-t sportoltatok
Felveszem a nyulcipot!

Fitnes

Acska | 2011-04-27 13:04:36 | 4 hozzászólás

Tegnaptol jarok fitnesre. Parom nem dijazza a dontesem, mert igy tobb idot vagyok tavol, de nem erdekel... Ha neki szabad, akkor nekem miert nem???

A cardiora megyek ra egyelore, aztan sulyzos edzessel valtogatom. Oszinten, nem tudom mit csinaljak, mennyit es hogyan. Edzo nincs, keresek a neten valami jo kis edzestervet. Az intervallumedzest amit kaptam a neten es az elozo bejegyzesemben rogzitettem sokkal konyebb lesz futogeppel betartani. Ott latszik az ido is... Az elliptikus trener a kedvencem. Jo nagy gep es nagyon kemeny, intenziv mozgast igenyel. Maskor kis biciklizes utan azzal fogom folytatni.

 

3. Nap

Acska | 2011-04-20 07:30:29 | 2 hozzászólás

Megvolt a harmadik futas is! Szuper volt!!!! Amugy szerintem a cipom egy olcso futocipo. Nagyon bamultam a neten, hogy mitol futocipo a futocipo es az enyem nagyon hasonlit ra:)))

Gondoltam arra amit mondtatok...hogy ha nem birom, akkor fussak lassabban es futottam lassabban. Nagyon jo volt, hogy jobb volt a teljesitmenyem, annyira feldobott, hogy csak na. El is faradtam, de sebaj, az eredmeny mindenert karpotolt.

Reggel voltam a feleves kontrolon es a vercukrom ujra felment:( Elegge csalodtam, de nem hagyom magam! Tobbet fogok mozogni, heti 5-6szor es hatha ujra lejebb megy. Nem akarok tobb pirulat szedni, mert utalom es inzulint sem akarok. Sooooot, szeretnem elhagyni a gyogyszert. De jo is lenne! Meg idoben eszrevettem, ugyhogy remelem meg kicsit visszafordithato.:)

Szombaton voltam mamameknal, egesz nap ott voltam. Jolesett ottlenni, de nagyon fajt latni, hogy milyen gyenge, mennyire akarna csinalni es nem megy neki. Nehezen emeszti meg, hogy mar nem ugy megy minden mint eddig. Mar nem tud egesz nap a kertben ulni stb.

Husvet rovid lesz, nem lesz idonk elmenni, foleg mert anyos bogracsozni akar hetfon es akkor nem lesz idonk mashova menni:(.... Nem szeretem a husvetot, mert nagyon rovid es nem jut idom mindenkire, nem annyi amennyit szeretnek.

Ma es holnap delutan megyek anyumnak segiteni sutni, mert valami antibiotikumtol annyira feldagadt a laba es tele lett kiutessel, hogy jarni is nehezen tud:( Ma mar kell menjen dolgozni is, nem tudom, hogy fogja birni:( tornara nem tudom, hogy lesz-e idom, de szeretnem, mert csodas ido van kint es a tegnapi sikerelmeny annyira feldob, hogy megint mennek:)

Második nap!

Acska | 2011-04-15 07:22:59 | 4 hozzászólás

Megvolt a második nap is... Most is gyenge volt a teljesítmény, de mintha jobb lett volna mint hétfőn. A végén az eső is megeredt, elkapott kicsit, szerencsére csak hosszú lassú eső esett. Ahol szaladunk 15percre van tőlem gyalog, arrafele séta, visszafele gyors séta...

Lehet megyünk ma is, meglátom. Jó lenne... Hétvégén pedig nem bánnám ha jó idő lenne és mennénk teniszezni egyet párommal, az is jó kis cardio edzés.

Azt gondoltam, hogy juliusban megajándékozom magam egy futócipővel, majd ez lesz az ajándékom az egyetem elvégzése miadt. Junius végén lesz az államvizsga, utánna pedig nem kell több pénz az egyetemre.

Nekem is az egészség van az első helye, de most már annyira várom, hogy fejezzük be a lakásfelújitást és költözzünk be, hogy csuda. Most egy garzonban lakunk, kicsi nagyon, semmire sincs helyem, tornázni is nehéz. :D Januárban vettünk egy 3 szobás lakást és felkell újitani egészen.

Reménykedve várom a következő futást, mert érzem, hogy egyre jobban megy.

Masodik nap kovetkezik...es par kerdes.

Acska | 2011-04-14 07:46:01 | 8 hozzászólás

Eddig sajna nem volt alklamam megismetelni a hetfoi futast, de majd ma. Tesommal szoktam menni, egyedul felek. Sok a kutya, TIR-esek is parkolnak arrafele es nem merek egyedul nekifutni.

Kedden 21kor vacsiztam techinkai okok miadt, mar nagyon leesett a cukrom is, de szerencsere meg idoben voltam. Utanna viszont nem tudtam mozogni a kaja miadt. Szoval kedden elmaradt a torna. Tegnap tesom egesz nap dolgozott es en is keosn ertem haza, mert volt elinteznivalom  a varosban. 22kor kezdtem el tornazni, megvolt Turbo Jam 20 min workout kezemen 1.5 sulyzokkal, Ab Jam es 25perc taposas. Nagyon jol esett, kellemesen elfaradt es feltoltodtem energiaval, jol tudtam aludni tole:)))

Ma tesom azt mondta, hogy mehetunk. Hazaer 20 elott es akkor 21 korul talalkozunk es futunk egyet. Sajna csak ilyen keson jut idonk menni. Jovo honaptol megyunk fitnesre. Szerintem mar kell a testemnek a valtozas, kicsit sulyozni is, jobban segiteni az izomnovekedest. Jo lenne kicsit a karjaimat vekonyitani es a popsimat szep feszesre gyurni:) Ott majd lesz tobb cardio gep...az ejjel mar ezzel is almodtam.

Lenne par kerdesem is... Szerintetek heti hanyszor erdemes menni az elejen szaladni? Minden nap vagy csak 2 naponta? Terdfajas ellen mit lehet csinalni? Futocipom nincs es most penzem sincs ra, mert ujitjuk fel a lakast. Nem marad ilyesmire... Sokat faj a terdem. Tul sok felesleg nincs rajtam, 167cme s 64kg vagyok. 60ra szeretnek lemenni augusztusig, azaz szulinapomig:D

Koszonom a sok hozzaszolast, biztatast. Igyekszem nem foglalkozni az emberek hulye hozzaallasaval. Az en eletem, en kell tegyek azert, hogy boldogan es egeszsegesen eljem le.

Szombaton megyek falura....mamam nagyon beteg. Februarban fedeztek fel, hogy rakja van.,,,mindenhol es utolso fazisban van. Sokat beszelek vele telefonon, de jo lenne kicsit megolelni, megszeretni. Nagyon fontos nekem, sokat voltam naluk kiskoromban es utanna is minden vakaciot ott toltottunk. Fontosak nekem es eddig eszembe sem jutott, hogy talan nem  eli meg a jovo evet, nem ismeri meg a dedunokajat...nyaron szeretnenk belekezdeni a babaprojektbe, nem lesz velem meg 4-5 ev mulva is. Nehez megemeszteni. Nehez leirini is. Osszeszorul a szivem es csak jon, hogy sirjak es sirjak es bemenjek egy sarokba es ott uljek egyedul es ne szoljon hozzam senki.

Bocsi, hogy panaszkodok, de muszaj kiirjam valahol magambol....

Megvolt:)

Acska | 2011-04-12 07:04:07 | 9 hozzászólás

Tegnap este megvolt az elso futas. Tudni kell, hogy itt nincsenek bicikliutak, nincsenek a futoknak helyek. Nincs semmi. Az emberek gondolkodasmodja elegge visszamaradott ezen a teren. Egyik munkatarsam peldaul azt mondta, hogy mondjam meg hova megyek szaladni, mert jon es kacag... Kevesen vannak, akik elfogadjak ezt, nem varom el, hogy most tapsviharral fogadjanak, DE fogadjak el, ne kritizaljanak e miadt es ne kacagjanak, ne nevessenek ki. Nekem a legjobban az faj, hogy akarmilyen helyzetben kikacagnak.

Ezen mar reg tulleptem, az otthoni tornaim is nevetes tema. Megkell tanuljak ezzel egyutt elni, nem is nagyon zavar, csak neha lelombol.

Na, ideje lenne irni az elso napomrol is... Huzom, halogatom, mert nem vagyok buszke a teljesitmenyemre. Tavaj nyaron jobban ment, igaz jobb fizikai kondiciom is volt mint most. Egy varos szelen levo uton szaladok, a gyarakhoz megy, nem sokan jarnak arra... Miutan elkoltozunk az uj lakasunkba, kb. augusztusban, majd megyek a sportpalyara. Mikor mentem gondotlam, ah 1 perc futas, 2 perc seta, mi az nekem. gyerekjatek, menni fog az. Hat jo nagyon kellett csalodjak, nem ment. Nagyon nem ment! A perceket nem tudtam merni. Hogy lehet merni, anelkul, hogy allandoan az orat nezzem, mert azon nem latszik rendesen, telefont nem tudom tenni, hogy percenkent cseregjen, szamolni pedig elfelejtettem. Jobban izgatott, hogy nem kapok levegot, nem birom a labaimat es mindjart osszeesek. Felre ne ertsen senki, nem fogom feladni! NEM, MERT TOBBRE VAGYOK KEPES!!!!! Tobbre es tobbre! Volt mar, hogy jobban teljesitettem. Mikor becsukom a szemeimet latom magam ahogy szaladok, minden gond es kuzdelem nelkul, szaladok es szaladok, dombon le es hegyen fel! Akarom, mert nagyon tetszene/tetszik. Iszonyatosan jolesett a levegon sportolni. Foltoltodtem energiaval, faradt voltam, de meg tornaztam volna egy csomot!

Koszonom Nektek, hogy olvastok es biztattok:) Nagyon jolesik! NEm gondoltam volna, hogy mar az elso bejegyzeseimre reagalni fogtok. Koszonom Nektek!!!

Edzesprogram - 8 het

Acska | 2011-04-11 10:21:04 | Nincs hozzászólás!

Az alábbiakban olvasható edzőterv célja, hogy eljussunk odáig, hogy 30 percen át (kb. 3 km) tudjunk futni lassú, laza tempóban. Egyszerű, fokozatos program, mely sok sétával és kevés futással kezdődik  és fokozatosan alakul át sok futássá és kevés sétává. Minden héthez kapcsolódik egy motiváló idézet és egy edzéstipp is.

Ha már egyhuzamban le tudunk futni 3 km-t, kitűzhetjük a következő célt. Folytathatjuk például továbbra is 3 km-es távval, de gyakrabban, heti 3-4 alkalommal. Vagy növelhetjük a napi adagot. Az első 3 kilométer a legkeményebb 3 kilométer, amelyet valaha is le fogunk futni. Ha már eljutottunk eddig a szintig, relatív könnyű továbblépni. Egyszerűen csak szánjunk rá időt, és legyünk türelmesek és fegyelmezettek az edzésben.
4 kulcskérdés, melyet érdemes átgondolni, mielőtt elkezdjük a 8 hetes programot
1. Ha már túl vagyunk a 40-en, nem vagyunk hozzászokva a testedzéshez vagy több mint 10 kg súlyfelesleggel rendelkezünk, konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Amennyiben nem rendelkezünk ismert egészségügyi rizikófaktorral, az orvos valószínűleg bátorítani fog bennünket a futás-séta program elkezdésére, de mindenképpen érdemes rákérdezni.
2. Készítsük el edzésütemtervünket. Ha nem biztosítunk időt a futásra, nem fogunk rá időt találni. Írjuk be a naptárunkba, a PDA-ba, a számítógépünk időbeosztás tervezőjébe, tűzzük ki a hűtőszekrényre vagy bárhová, ahol mindig szem előtt van, és segít, hogy tartsuk magunkat az ütemtervhez.
3. Számoljunk a rosszabb napokkal. Mindenkinél előjönnek időnként, de gyorsan el is múlnak, és a következő edzés gyakran jobb lesz, mint az előző volt. Ragaszkodjunk hát a programunkhoz.
4. Ne rohanjunk. A fitness világában a rohanás sérülésekhez és elbátortalanodáshoz vezet. Legyünk türelmesek, haladjunk lassan, de biztosan. A cél az, hogy tudjunk 30 percen át egyfolytában futni, nem az, hogy rekordokat állítsunk.
1. hét
„A lehető legkevesebbet ülj. Ne adj hitelt egyetlen gondolatnak sem, mely nem a természetben, szabad mozgás során született" (Friedrich Nietzsche)
Hétfő: Futás és séta – 1 perc futás, 2 perc séta. Tízszer megismételve.
Kedd: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Szerda: Futás és séta – 1 perc futás, 2 perc séta. Tízszer megismételve.
Csütörtök: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Péntek: Futás és séta – 1 perc futás, 2 perc séta. Tízszer megismételve.
Szombat: Futás és séta – 1 perc futás, 2 perc séta. Tízszer megismételve.
Vasárnap: Pihenés
Edzésötlet: Az edzés előtt kb. két órával együnk egy kis gyümölcsöt vagy egy energiaszeletet, hogy feltankoljunk. Egy óra múlva igyunk 2-2,5 dl energiaitalt. Az ital véd a kiszáradástól, és biztosítja az egészséges edzéshez szükséges nátrium és kálium adagot.
2. hét
„Ne kortársaidnál és elődeidnél akarj jobb lenni. Próbálj meg jobb lenni önmagadnál." (William Faulkner)
Hétfő: Futás és séta – 2 perc futás, 1 perc séta. Tízszer megismételve.
Kedd: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Szerda: Futás és séta – 3 perc futás, 1 perc séta. Hétszer megismételve. 2 perc futás.
Csütörtök: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Péntek: Futás és séta – 4 perc futás, 1 perc séta. Hatszor megismételve.
Szombat: Futás és séta – 4 perc futás, 1 perc séta. Hatszor megismételve.
Vasárnap: Pihenés
Edzésötlet: Edzés előtt, bemelegítésképpen mindig sétáljunk 2-3 percet, és sétáljunk 2-3 percet az edzés után is, hogy lehűljünk. Futás előtt ne nyújtsunk. Hagyjuk ezt az edzés utánra, vagy estére, miközben TV-t nézünk.
3. hét
„Az akadályok azok az ijesztő dolgok, amelyek akkor válnak láthatóvá, amikor elfordítjuk tekintetünket a célunkról." (Henry Ford)
Hétfő: Futás és séta – 5 perc futás, 1 perc séta. Ötször megismételve.
Kedd: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Szerda: Futás és séta – 5 perc futás, 1 perc séta. Ötször megismételve.
Csütörtök: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Péntek: Futás és séta – 6 perc futás, 1 perc séta. Négyszer megismételve. 2 perc futás.
Szombat: Futás és séta – 6 perc futás, 1 perc séta. Négyszer megismételve. 2 perc futás.
Vasárnap: Pihenés
Edzésötlet: Futás közben tartsuk a karunkat kényelmesen a testünk mellett, lehetőleg minél lazábban. Hajtsuk be a könyökünket 90 fokban, és mozgassuk a karunkat a derekunk mellett előre és hátra. Tartsuk az ujjainkat lazán begörbítve, és ne engedjük, hogy a kezünk a törzsünk középpontján át előre-hátra lengjen.
4. hét
"Amit érdemes megtenni, azt érdemes jól megtenni." Lord Chesterfield
Hétfő: Futás és séta – 8 perc futás, 1 perc séta. Háromszor megismételve. 3 perc futás.
Kedd: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Szerda: Futás és séta – 9 perc futás, 1 perc séta. Háromszor megismételve.
Csütörtök: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Péntek: Futás és séta – 10 perc futás, 1 perc séta. Kétszer megismételve. 8 perc futás.
Szombat: Futás és séta – 11 perc futás, 1 perc séta. Kétszer megismételve. 6 perc futás
Vasárnap: Pihenés
Edzésötlet: Forró nyári napokon használjunk napszemüveget, hogy pihentessük az arcizmainkat, és napellenzőt vagy sapkát, mellyel az arcunkat védjük. Nagyon párás, forró időjárásban fussunk lassabban, és ha szükségesnek látjuk, sétáljunk többet. Ha módunk van rá, fussunk korán reggel vagy késő este.
5. hét
„A verejték belülről tisztít. Onnan jön, ahova a zuhany soha nem ér el." (Dr. George Sheehan)
Hétfő: Futás és séta – 12 perc futás, 1 perc séta. Kétszer megismételve. 4 perc futás.
Kedd: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Szerda: Futás és séta – 13 perc futás, 1 perc séta. Kétszer megismételve. 2 perc futás.
Csütörtök: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Péntek: Futás és séta – 14 perc futás, 1 perc séta. Kétszer megismételve.
Szombat: Futás és séta – 15 perc futás, 1 perc séta, 14 perc futás.
Vasárnap: Pihenés
Edzésötlet: Időnként hagyjuk ki a futó-sétáló edzést, és végezzünk helyette valami mást. Kerékpározzunk 30-40 percig, próbáljuk ki az elliptikus trénert egy edzőteremben, vagy csatlakozzunk egy zsírégető köredzéshez. A futásedzés megszakítása frissítően hat, és új izmok fejlesztése során új jártasságokra teszünk szert.
6. hét
„ Mindent elérhetsz, amit akarsz, ha elég erősen akarod. Bármivé válhatsz, ami lenni szeretnél, ha céltudatosan kitartasz a vágyad mellett." (Abraham Lincoln)
Hétfő: Futás és séta – 16 perc futás, 1 perc séta, 13 perc futás.
Kedd: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Szerda: Futás és séta – 17 perc futás, 1 perc séta, 12 perc futás.
Csütörtök: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Péntek: Futás és séta – 18 perc futás, 1 perc séta, 11 perc futás.
Szombat: Futás és séta – 19 perc futás, 1 perc séta, 10 perc futás.
Vasárnap: Pihenés
Edzésötlet: A futás nagyon jól erősíti a csontokat, de sok kalciumra is szükség van – a napi adag 1000 mg, 50 év felett 1500 mg. Igyunk meg naponta 1-2 pohár alacsony zsírtartalmú tejet, együnk meg 1-2 joghurtot vagy krémsajtot. A sötétzöld, leveles zöldségek szinten remek kalciumforrások.
7. hét
„Csak azok tudják meg, meddig tudnak elmenni, akik megkockáztatják, hogy túl messzire mennek." (T.S. Eliot)
Hétfő: Futás és séta – 20 perc futás, 1 perc séta, 9 perc futás.
Kedd: Futás és séta – 20 perc futás, 1 perc séta, 9 perc futás.
Szerda: Futás és séta – 22 perc futás, 1 perc séta, 7 perc futás.
Csütörtök: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Péntek: Futás és séta – 24 perc futás, 1 perc séta, 5 perc futás.
Szombat: Futás és séta – 26 perc futás, 1 perc séta, 3 perc futás.
Vasárnap: Pihenés
Edzésötlet: A kezdő futók tipikus sérülése a csonthártyagyulladás vagy térdfájás. Gyorsan elmulaszthatjuk ezeket a fájdalmakat, ha edzés után azonnal jégpakolással kezeljük. Tegyünk egy zacskó fagyasztott zöldborsót a fájó sípcsontra vagy térdre, és hagyjuk rajta 15 percig. Ha a fájdalom nem múlik el, az edzés folytatása előtt hagyjunk ki néhány napot.
8. hét
"Ne gondold, hogy ami neked nehezedre esik, az emberileg lehetetlen. Inkább úgy fogd fel, hogy ami emberileg lehetséges és megszokott, azt te is elérheted." Marcus Aurelius)
Hétfő: Futás és séta – 27 perc futás, 1 perc séta, 2 perc futás.
Kedd: Futás és séta – 20 perc futás, 1 perc séta, 9 perc futás.
Szerda: Futás és séta – 28 perc futás, 1 perc séta, 1 perc futás.
Csütörtök: Séta – könnyű séta 30 percen át.
Péntek: Futás és séta – 29 perc futás, 1 perc séta.
Szombat: Futás – 30 perc futás.
Vasárnap: Pihenés
Edzésötlet: A tiszta levegő és az egészséges tüdő érdekében kerüljük a forgalmas országutakat és a csúcsforgalmi időszakot. Keressünk kis forgalmú utakat, ahol hamar eloszlik a kipufogógáz. Még jobb, ha zöld övezeti lehetőségeket keresünk. Amikor csak tehetjük, fussunk inkább parkokban, kerékpárutakon, víztárolók körül vagy hasonló helyeken. A kezdő futók könnyen juthatnak sikerélményhez, de a versenynek sosincs vége. Fussunk az életünkért.

Belekezdek - elso nap

Acska | 2011-04-11 10:12:59 | 5 hozzászólás

 A benti edzeseket elegge kezdem unni. Kint szep ido van, egesz nap bent ulok, ezert belevagok a futasba...nem is tudom hanyadjara.

A dietat tartom rendesen 160ch(30-20-50-20-40), ezt a kezdodo cukorbetegsegem miadt kell tartsam. A torna is kotelezo melle. Remelem most sikerulni fog, nem adom fel es megszeretem a futast. Talaltam egy jo kis edzestervet is, azt fogom kovetni. Multheten egyik munkatarsam hivott menjek vele szaladni. Egybol belementem, de azotta sem jott ossze, nem miadtam. Szerintem csak kezdeti fellangolas volt nala es egybol el is mult.

Az edzestervem 8 hetre szol. Ha ma kezdem es ma kezdem, akkor junius 4ken fejezem be. Pont jo! Augusztus 10re szeretnek leadni 4 kg-mot. Buszkesegbol, mert akarom es csak ugy, hogy irigykedjen mindenki. Sajna az utobbi idoben a dieta mellett a kilok felfele mennek vagy stagnalnak, nem eleg nekem mar a benti torna...kell a valtozas.

Ma hideg van kint, majd szaladok, hogy kimelegedjek.