Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 915 513 km-t sportoltatok
faxau blogol
Első bejegyzésem-első blogomon

 

faxau | 2011-01-11 20:08:17 | 39 hozzászólás

Ez a blog azért született, hogy nehogy elfelejtsem, hogy miért is futok. Hogy miért is? Idén töltöm be a 40-et. Még középiskolában elhatároztam, hogy a 40. születésnapom elött lefutom a maratont. Tavaly rájöttem, hogy nincs sok időm. Sohasem futottam-különösen hosszú távot, bár általánosban városi szinten nem voltam rossz 4-800 méteren, de járásin elvéreztem mindig.:)

Valamit mindig sportoltam -kivéve fősuli+ 1-2 év .  Jelenleg a futás miatt hanyagolom a kettlebellt:( Tavaszal nekiláttam- ész nélkül-a futásnak. Nem élveztem, fájtam, húzódtam. Aztán utánaolvastam, utánajártam, és nem futottam:) Aug. első keddjétől viszont komolyan nekiláttam. Első versenyem elnéztem 5 perc késéssel indultam a Híd-futáson:) Második egy 10-es volt 2010.10.10-én. Egész türhető volt. Aztán nov.7. félmaraton 2:07:07. :D

Ui.: Örömmel fogadok minden építő jellegű kritikát, segítséget.

39 hozzászólás

stojesz 4854 napja
stojesz képe

Építő jelleggel üzenem: HAAAAJRÁÁÁÁ!!! :))

ORBEA ORCA 4853 napja
ORBEA ORCA képe

Hajrá kisfijjú!!!Előtted az élet!!!!:-)

faxau 4853 napja
faxau képe

Stojesz-Köszönöm, máris épülök!

Orbea Orca- Köszönöm "öregfijú".Hegylakó vagyok:)

Bozót 4853 napja
Bozót képe

Hajrá! 2óra körüli félmaratonnal már nincs messze egy kellemes maraton, de azért ne feledd el, hogy egy maraton nem egyszerűen félmaratonx2 :)  Legalábbis a többség nem így érzi :P

faxau 4853 napja
faxau képe

Köszi, Bozót! Igen hallottam róla, hogy keményebb, mint ahogy a fél sem 2 tizes meg egy kicsi. És ezt éreztem is Győrben. a harmadik kör nem esett túl jól:( Bár beérni a célba, ráadásul azon az időn belül amit terveztem fantasztikus érzés volt! Remélem a maratoni fekészülést nem lazázom el, és akkor nem lesz gáz a vége. Bár sok helyen olvastam, hogy 36km felett csúnya lehet...

monique 4853 napja
monique képe

a félmaraton szerintem tényleg csak 2 tízes :) illetve a nagy része picit könnyebb, mert nem mész annyira erős tempóban.

a maraton viszont valóban nem két félmaraton. 30-32km-től lehet gáz, ha túl gyorsan indultál neki. a félmaratonon teljesen más a probléma, ott max annyi, hogy elérted az anaerob küszöböt és több levegő kell és fáradtak a lábaid. de a maratonon ha nem vagy felkészült és túl gyorsan mentél, a végére már sétálni is alig bírsz.

melyik maratont futod? mert én is beneveztem (a bp-ire) :)

Bozót 4853 napja
Bozót képe

Igaz,  legalábbis ahol én futottam (a mezőny végefelé - 4:33célidő)  az utolsó pár kili nem volt vidám, sokan csak vonszolták magukat, ritkult a mezőny, hulla csend, stb. Pedig én buliztam, fura volt!

A félmaraton nekem épp olyan, mint a tizes :)

faxau 4853 napja
faxau képe

jelenleg a keszthelyit tervezem, de miután, hamarosan suliba is járok lehet, hogy a vizsgaidőszak közbeszól! De, ha jól tudom akkor a Bp-i vmikor összel van. Lehet, hogy egy felest megpróbálok rátenni a fővárosban :) Persze, ha túlélem az elsőt, és marad a motiváció....

faxau 4853 napja
faxau képe

ezek szerint csak nekem volt durva a félmaraton. az igazsághoz tartozik, hogy a heti négy futás inkább csak 3,2 volt. a rövideket rendszeresen kihagytam.....No meg úgy gndoltam, hogy a 7. héten kezdek e szerint az edzésterv szerint: http://www.futanet.hu/fr_eterv.html.  A maratont komolyabban veszem. Remélem végig :)

http://www.futanet.hu/fr_eterv.html
Bozót 4853 napja
Bozót képe

Hajrá!   Budapest Maraton október elején szokott lenni, BSI-Nike feles szeptemberben van. Előbbi megéri, utóbbi max a hangulat miatt   :/

faxau 4853 napja
faxau képe

Miért? Mármint miért éri meg az első a másik pedig miért nem???

Bozót 4853 napja
Bozót képe

Mert a bp-i maratonnak nem túl drága (ha időben nevezel), valószínűleg idén is lesz tech póló, jó frissítés, befutócsomag, de a nike egy sima feleshez képest veszett drága, még egy sz@r pólót se kapsz (érem van), de sokan vannak, buli.

Mike01 4853 napja
Mike01 képe

Hajra. /en is idenre terveztem a maratont, de szerencsere engem nem kot semmilyen hatarido, igy ha jovore lesz vagy utana, akkor sincs veszve semmi. De neked szurkolunk./

ORBEA ORCA 4852 napja
ORBEA ORCA képe

Igen,szerintem is egy 10 vagy 20km -es futás között nincs nagy különbség.

De milyen lehet 30 felett,amikor még mindig van 10,és mindenkinek lehetnek egyéni problémái...Nekem pld,hogy már 20km alatt is elkezd égni a talpam a cipőben..Hogy tudok még 20-at futni így,bár mondjuk egyébként minden rendben...De akármi más is bejöhet.

monique 4852 napja
monique képe

faxau: az első félmaratoni versenyem nekem is picit nehezebb volt, mint a második, de inkább külső körülmények miatt: túl gyors kezdéstől elértem az anaerob küszöböt 16km után és még azért, mert délben volt és a nap sütött és azt én nem bírom jól, pedig amúgy nem is volt meleg (22 fok körül). de azért nem volt vészes:) az idő gyorsan eltelt!

Bozót: nekem nem ugyanaz, nekem a 10km nehezebb, mert erősebb intenzitás, mint a félmaraton.

amúgy én beneveztem a maratonra meg a nike-ra is egy őrült pillanatomban a januári legolcsóbb áron, nevezzetek hülyének :) azért remélem h 4 héttel a maraton előtt oké egy félmaratoni verseny :D de ha mégsem (nem kérdeztem még utána ennek...), akkor meg simán buliból lekocogom, ha már kihagytam tavaly (ez azóta is fáj, h kihagytam). =)

monique 4852 napja
monique képe

amúgy a keszthelyi már elég közel van, tervezel hosszú futást erre a hétre?

faxau 4852 napja
faxau képe

A keszthelyi Júni 5-én lesz. Szerintem az még egy csomó idő:) 7végén 9,5-öt kell futnom.Az hosszú? :) Mindenesetre szeretném tartani legrosszabb esetben is az 5.30-as km-eket.

Mike01: Akkor még az is lehet, hogy "össszefutunk" Keszthelyen?

Monerd2: bár nem értek hozzá, de szerintem 4 héttel előtte pont belefér egy hosszú helyett. Én is tervezek egyet.

faxau 4852 napja
faxau képe

Orbea Orca: Nekem is a talpam volt a fő problémám. Meg az összes többi részem :)

Bozót: Ezek szerint akkor valóban a Bp a jobb. Köszi.

monique 4852 napja
monique képe

háát, a 9km még nem számít hosszúnak általában. amúgy ne ess abba a csapdába, hogy az 5:30-at próbálod mindenáron tartani. minek?

faxau 4852 napja
faxau képe

Gondolom amit sokat gyakorlok, azt tudom. Amit tudok, azt tudom javítani. stb. Vagy ez nem működik az időnél?

monique 4851 napja
monique képe

a futás-edzés nem így működik, főleg akkor nem, ha maratonra készülsz. egy kis olvasmány arról, hogy mikor kell gyorsan futni és mikor kell lassan futni: http://powerhiker.fw.hu/

faxau 4851 napja
faxau képe

Valóban találtam ilyen témályú cikket, viszont van ott egy olyan is, hogy 5 sebesség módszer, ami inkább az általam elképzeltet támasztja alá. Vagy nem jól gondolom? Természetesen lassú futásokat is iktatok be. Bár nem tudom melyik legyen az. Most olvasgathatok tovább.... Na mindegy, a mai még marad az elképzeltnél.

stojesz 4851 napja
stojesz képe

Ezt ne felejtsd el: "Megjegyzések: Horwill nem híve az alapozó, tisztán aerob edzéseknek, az év valamennyi szakában hasonló programot javasol. A futóedzéseket erősítéssel is ki kell egészíteni."

Ha nincs meg az állóképesség egy maratonra és már egy félmaraton végén is nehézkesen mozogtál, akkor viszont fontos az állóképesség megalapozása, amire aztán sebességet tudsz építeni.

faxau 4851 napja
faxau képe

Nomeg olyat is találtam, hogy tempó futás. Mostmár teljesen össze vagyok ám zavarodva...

Erősítéshez: bár írtam, hogy a kettlebellt hanyagolom, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen kihagyom, csak a lendületből fogok vissza.Jelenleg  csak másodlagos. A félmaratont meg szerintem benéztem. Valószínűleg lassabb tempó mellet kevesebb bajom lett volna. De hát ugye klasszikus kezdő hiba:) 

Persze nem állítom hogy  Horwill szerint futok-durva hazugság lenne:) Csupán, hogy találtam olyan cikket is ami nem a lassú futás mellett érvel. És ugye ott van a fent említett tempó futás is. Meg a mentalitásom. Szeretem magam legyőzni. Valószínűleg meglesz ennek a böjtje. Csak remélem akkor is találok vmi okosat ami kimozdít. Vagy remélem akkor nem csak azt mondjátok, hogy "ugye mi megmondtuk",hanem, láttatok már ilyet, és ő.... :)

stojesz 4851 napja
stojesz képe

A lassabb, nyugisabb futás az alapozáshoz; a lassabb, de hosszú futás az állóképességhez; az iramjáték pedig a sebességhez kell.

Legalábbis az én logikám szerint :)

Ha nem futsz olyan rég óta, ahogy én, több alapozásra van szükség, később érdemes csak elkezdeni a gyorsítást.

Asszem sikerült megfogalmanom konyhanyelven :)

lilla 4851 napja
lilla képe

hogy én is mondjak valami okosat (1db maratonnal a zsebemben:) szóval a helyedben ősszel futnék, nem nyáron. nyáron meleg van, és a folyadék és egyebek pótlását elsőre nem biztos, hogy eltalálod. pedig az elég kardinális kérdés. ősszel kevesebbet kell ezzel foglalkozni, de persze kell akkor is. félmaratonnál is számít a hőség: júliusban, 34 fokban futottam egy 20km-es versenyen. 5:00percessel ment, és frissítéstől frissítésig kinlódtam. de úgy igazából. egyébként közben azt hittem jobb vagyok időben. egy hónappal ksőbb, augusztus végén futottam egy 28-ast kb. 24 fokban 4:39-es átlaggal. és élveztem végig, néha azért ittam a rend kedvéért, de nem szomjaztam és szenvedtem. gondold meg mit jelenthet ez egy maratonnál.

faxau 4849 napja
faxau képe

Stojesz: Köszi megértve! :)

lilla: kösz a tippet, de augusztusban, szeptemberben tetszett a futás a melegben. És jelenleg nem lehet tudni, hogy mikor milyen lesz az időjárás. A mai sem egy tipikus tél-közepi..:)  Bár a 34° azért durva!

monique 4849 napja
monique képe

hát lillának nagyon igaza van pedig, én sem véletlenül októberi maratont választottam ki magamnak. remélem hogy 20 fok alatt lesz az idő, erre bőven van esély októberben. amúgy egész jól bírom a meleget, ha nem tűz a nap. szóval felőlem lehet 25 is de akkor felhős legyen az ég végig! :)

faxau 4849 napja
faxau képe

monerd2: remélem összejön az oktoberi 18°C :) Nagyon tágtűrésű vagyok ami a hőmérsékletet illeti. -15 és +40 között jól érzem magam:) lényeg, hogy nyáron meleg, télen hideg legyen!

 

monique 4849 napja
monique képe

+40 fokban tűző napon nem csökken a futóteljesítményed? ezt azért nehezen hiszem :)

faxau 4849 napja
faxau képe

valószínűleg de:)  Viszont imádom a meleget.

stojesz 4849 napja
stojesz képe

Bár még nem volt benne részem, de szerintem egy maratonon 30 km után azok a fogalmak, hogy "imádat" meg "utálat" átértékelődnek :)))

faxau 4849 napja
faxau képe

:D

monique 4849 napja
monique képe

én is imádom a meleget! ettől függetlenül melegben tűző napon futva (már pedig ez a melegben sokszor van) nagyon hajlamos vagyok a hőgutára vagy nem is tudom minek hívjam. tünetei: relatíve alacsony tempónál a pulzus hirtelen elszáll 190ütés/percen túlra, ezután elkezdek szédülni, rosszul érzem magam, ájuláshoz közelítek. szerencsére addig sose nyomtam hogy elájuljak :) inkább leálltam.

monique 4849 napja
monique képe

sokszor van= sokszor van erős nap nyáron ha meleg van. ;P felhős ég alatt vagy este futva akár 35 fokban az totál oké nekem!

faxau 4849 napja
faxau képe

Nyáron sokszor van meleg és süt is a nap:)  Nem lehet, hogy nem iszol eleget? Mármint nem alkoholt:) nem futás közben, hanem egyáltalán?

monique 4848 napja
monique képe

tuti h semmi köze az iváshoz. pl. az egyik ilyen megborulós alkalommal 10 perccel előtte fejeztem be egy 1,5 literes üveget - amit folyamatosan ittam 1 órán át, de az az 1 óra futás nem kint a napon volt, hanem utcákon árnyékban. aztán utána kijutottam az országútra, ahol nem takart semmi. 10 perccel később felrohant a pulzus 190-en túlra pár perc leforgása alatt én meg elkezdtem szédülni stb. utána még kb 5 percig mentem, aztán feladtam. utána órákkal később is éreztem ennek a néhány percecskének a hatását.

ja és persze van ilyenkor sapka a fejemen. és igen, napi több liter folyadékot iszom, a wc-ben is kvázi vizet pisilek. remélem ez így elég részletes :)

amúgy azt is megfigyeltem, hogy ha nagyon lassan megyek, akkor nem kapok ilyen hőgutaszerű valamit.  de ez a maratoni tempónál bőven lassabbat jelent..

faxau 4848 napja
faxau képe

Igen, elég részletes:)  Nem lehet, hogy a vérnyomásod.... Bár gondolom már mindennek utánajártál.

monique 4848 napja
monique képe

köszi kérdésed, nem, nem vizsgáltattam ki magam, de ettől függetlenül tudom hogy a vérnyomásom totál normális. :) nem zavar, csak annyi, hogy nem próbálok túl gyorsan futni tűző napon 25 fok felett. :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2021-10 hó (1 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (3 bejegyzés)
2011-01 hó (4 bejegyzés)