Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 984 830 km-t sportoltatok
cél a 3 óra

Dec 4.

Czeglédi Ferenc | 2010-12-05 17:21:39 | 28 hozzászólás

Tegnap némi kihagyás után elmentem futni, most megfelelően bemelegítettem (15 perc) az első 2-3 km jó volt, de valamit elrontottam, és utána néhány km hihetetlen küzdelmembe került. De összeszedtem magam, elkezdtem koordinálni a mozgásomat, és (gondolatban) hátsón rugdostam magamat. Szó sem lehet visszafordulásról, írány előre. Egy tacskókutya is társult hozzám, de nagyon barátságos volt, de 1 km után feladta, inkább leállt szimatolni....én pedig gazella -szerü léptekkel maxigázzal rohantam tovább!

De sikerült teljesítenem a célt, sőt még 40 mp-vel túl is teljesítettem!

Táv: 12 km

idő: 1 óra 4 perc 50mp

sebbeség: 11,1 km/h

idő: borult, némi széllel 2-3 fok

legközelebb kedden futok 7 km-et.

Cél áprilisban teljesíteni a maratont 4 órán belül, ez évben 5 óra 1 perc volt, vagyis kb. 20% időt kell lefaragni...jótanácsoknak örülnék!!!

28 hozzászólás

monique 4897 napja
monique képe

hát a jótanácsok: fuss sokat, fuss még többet, fuss néha gyorsan is (tempófutás, intervall) :)

és a kérdés mennyit fejlődtél az előző április óta, pl. 10km-en vagy félmaratonon, és hogy mennyit kell még fejlődni, reális-e mostantól nézve a cél.

Czeglédi Ferenc 4897 napja
Czeglédi Ferenc képe

Üdv: a maratont ez év áprilisában futottam akkor volt 5 óra 1 perc az időm, ezt szeretném levinni 4 óra alá jövő év áprilisig....nagy a feladat, nagy kihívás...!!!

Múlt év augusztusában az első félmaratonomon 2 óra 19 perc volt az időm, ez év augusztusában 2 óra alá akartam vinni, a számolásom alapján 1 óra 57 perc volt a cél, 1 óra 53 perc lett belőle...

Tehát én úgy érzem, hogy a 20%-os eredményjavulás amit kitűztem magam elé, nagy feladat de teljesíthető...

Minél nagyobb a kihívás, annál izgalmasabb!

Majd látjuk! Nagyon szépen köszönöm a jótanácsot, megfogadom!

Legközelebb kedden futok akkor 7 km lesz, és tartani akarom a 11 km/h átlaggyorsaságot!

De hihetetlenül izgalmasnak találom!!!

Jó éjt!

monique 4897 napja
monique képe

ez alapján teljesíthető lehet a cél tavaszra, de 1:53-as félmaraton még nem elég hozzá. 

amúgy 10km-en nincs vmi időd véletlenül?

miért pont a 11km/h-t akarod tartani? ugye nem azért mert kb. ezt a sebességet akarod a maratonon is?...

Czeglédi Ferenc 4896 napja
Czeglédi Ferenc képe

Szép jó reggelt!

A legjobb eredményem 10 km-en 52 perc, de átlag tudom hozni az 54,5 percet.

A 11 onnan jött, hogy így némi biztonsági tartalékkal rendelkezek a 4 órán belül ( konkrétan 10 perccel). Ha teljesíteni akarom akkor elvileg 10,6 km/h átlagsebbeséget kell tartani

1 óra 53'-as idővel visitva de elvileg belefér a 4 óra ( tudom, hogy félmaraton szorozva kettővel+10% tehát abból az időből még néhány percet kellene lefaragni). De erre mondom, hogy szeretem a kihívásokat. Erre a hétre 37 km van betervezve futásba( ez lassan nővekvő) ha az idő is úgy akarja...

A távolságokat egy várostérképen mértem le, így minden utcát tudom, ahol futok, hogy milyen hosszú, a gyakorlat azt mutatta, hogy 1% -os tévedésem lehet, inkább +-ba

jeszi 4896 napja
jeszi képe

Úgy látom a sebességeddel alapvetően nincs probléma. Az állóképesség fogja elsősorban eldönteni, hogy sikerül-e a célodat megvalósítani. Nézzél meg maratoni felkészülési terveket, válassz ki egy szimpatikusat, és próbálj meg aszerint felkészülni. A formaidőzítés saját szerény tapasztalatom szerint sokat számít. Használd ki a telet alapozó futásokra! Olvasgass a neten, keress rá mások felkészülésére! Látom Debrecenben futottad a maratont. Úgy hallottam, az nem a legkönnyebb pálya. Az is számítani fog, hogy milyen körülmények között fogod futni. Az első lépést már megtetted: elhitted, hogy meg tudod csinálni. Inenn már csak sok kis lépés a célig. Sok sikert a terved megvalósításához!

Czeglédi Ferenc 4896 napja
Czeglédi Ferenc képe

Üdv Mindenkinek!

Az Oxigén Kupa jövő év április 9 kerül megrendezésre (ajánlom mindenki figyelmébe:www.oxigenklub.hu)

8 kört kell lefutni, letaposott erdei-enyhén homokos földúton-ez azért jó, mert mivel a homok elnyeli a vizet, nagy eső után is használható, és a lábnak is kellemes. Szintkülönbség minimális 1-2 néhány méter magas dombocskát leszámítva!!! Chippes időmérés lesz, tehát utólag meg tudol nézni mindent pontosan! Ja és percre pontosan indítják a futamot, én nagyon utálom, hogy felsorakozik a jónép, mindenkiben a feszültség a csúcson, de még várjunk valamire...

Köszönöm a jótanácsokat hetente három alkalommal futok viszonylag rövid távokat ( kedd-szerda-csütörtök) szombaton pedig hosszabb távokat!

Életemben még csak egyszer fordult elő, hogy nem teljesítettem a napi távot , és időt, akkor is két htes sántikálás miatt nem teljesítettem...

Szerintem is mindig fejben dőlnek el a dolgok!!!

Eperszem 4896 napja
Eperszem képe

Szerintem nagyon jó helyre keveredtél, hajrá!!

monique 4896 napja
monique képe

ez sajnos nem úgy működik a maratonon, hogy biztonsági tartalékot halmozunk fel a táv elején. a konzervatív kezdés sokkal hasznosabb.

a másik, nem attól fog menni a maratonon a 10,6km/h hogy minden edzésed ebben a tempóban futod. a hosszú futásokat lassabban kell, a tempófutásokat meg gyorsabban. de tényleg érdemes edzéstervet keresni, mert ezt itt nagyon hosszú kifejteni :)

hajrá!

Czeglédi Ferenc 4896 napja
Czeglédi Ferenc képe

Csak az a probléma, hogy a tempófutásokat, vagy másképpen a rövid távú gyors futásokat nem nagyon tudom megcsinálni, mert a nyelvem is kilóg....

Inkább ráállok egy stabilan fenttartható iramra.

Edzéstervet írtam magamnak, az interneten taláható mintájára ezen a héten következik az 5. hét, ha jól számoltam a 22. héten lesz a maratonom.

A maraton első fele nem vészes, de van egy második fele is!!!

jeszi 4896 napja
jeszi képe

Van egy rossz hírem. A maraton 3 egyenlő részből áll (kezdőknek): egy 21 km-es, egy 14 km-es és egy 7 km-es részből (by Jeszi). Ja, ez azért nem időben értendő!

Czeglédi Ferenc 4896 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ez úgy értelmezhető hogy:

Az első 21 km-en robogsz, mint a kengyelfutó gyalogkakkuk.....így porzik utánad az út....

a következő 14 km-en megpróbálsz kocogni, szép lassan hiszen a cél holnap is ott lesz...

az utolsó 7 km-en pedig egy öreg nyugdíjas, reumás lajhár is elporzik melletted?

monique 4896 napja
monique képe

tempófutás: akkor túl gyorsan futod. meg kell határozni előre a tempót, és azt futni, nem gyorsabban, nem lassabban (persze lassabban akkor, ha vmi gáz van, de akkor az már nem tempófutás).

a lassabb tempó ellen nincs kifogásod ? :P

az utolsó 7km-en akkor porzik el melletted a lajhár, ha elfutottad előtte, és rosszabb lesz az össz. eredmény, mint ha nem futottad volna el. ezért sem éri meg.

stojesz 4896 napja
stojesz képe

Hadd linkeljembe a Hadd-féle cikket, ami nekem sok dolgot megmagyarázott: http://www.freeweb.hu/powerhiker/hadd.htm

Czeglédi Ferenc 4896 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ez igen milyen sok okos hozzászólás!!!

monerd2: én azt szeretem, hogy beállok egy bizonyos gyorsaságra, és azt tartom, de szerény véleményem szerint hosszútávon ez a legjobb.

Stojesz: végigolvastam a cikket, de szerintem a Tesnevelési Egyetem futóedzőinek lett írva, nem sokra mentem/nem sokat értettem a laktózszint, és a mitokondriális citromsavciklusból, kissé messze van tőlem az is, hogy 2 óra 18 perc alatt fussam le a maratoni távot....

Egy elgondolkoztató dolog:

Történt egy napon, hogy a teknősbéka kihívta Herkulest futóversenyre, megbeszélték, hogy 100 méteren futnak, és hogy fair legyen Herkules ad a teknősnek 60 méter előnyt!

Elindult a nagy verseny, és Herkules néhány időpillanat múlva a 60 méteres előnyt megfelezte, már csak 30 méterre volt a teknőstól, néhány pillanat múlva, már csak 15 méterre, majd megint néhány pillanat múlva 7,5 méterre...és így tovább...

Kérdés: hogyan tudja utolérni, és lehagyni Herkules a teknősbékát, ha a közöttük lévő távolság mindig x idő elteltével megfeleződik, de soha nem lesz nulla? Márpedig nyilvánvalló, hogy lehagyja, de ezen számítás szerint ez lehetetlen..

stojesz 4896 napja
stojesz képe

Ha én, a közgazdász fejemmel megértettem, akkor Te is meg fogod érteni. Nem az számít, amit részletez, hanem az összefoglalás. A hosszútávú versenyen a minél jobb eredmény eléréséhez az aerob rendszered edzése a szükséges.

monique 4896 napja
monique képe

mi alapján gondolod, hogy a 11km/h gyakorlása a legjobb hosszútávon?

sajnos nem emlékszem, hogy mi a "hivatalos válasz/megoldás" erre a kérdésre, úgyhogy azt írom, ami csak kapásból jutott eszembe:
úgy tudja utolérni a teknőst - és itt feltesszük egyenletes tempóban halad herkules és a teknős is -, hogy a 30m-t X mp alatt hozza be, a 15m-t viszont már feleannyi idő alatt hozza be és így tovább... az előbb említett időket összeadva az az összidő fog kijönni amennyi idő alatt lehagyja (ha szeretnéd, akkor elképzelheted egy "végtelen" összeadásként, ha a végső picike időrészletek miatt aggódsz. a végtelen összeadást alkalmazhatnánk a távra is, amúgy). ez az összidő pedig definíció szerint valamikor mindenképpen eltelik, tehát meg fog történni a leelőzés. tehát a "néhány pillanat" vs. távfelezések megfogalmazás az, ami félrevezető itt :)
ha pedig mégsem egyenletes tempóban haladnak, akkor pedig nem nyilvánvaló hogy lehagyja, mert abba már belefér az is, hogy herkules megáll ha megunja, és a kérdés ezért ebben az esetben értelmetlen. :)

no, közben észrevettem, hogy fix a táv, 100m-es a verseny, ebben az esetben függeni fog attól is, hogy herkules elég gyorsan fut-e, tehát ennyiből nem nyilvánvaló h lehagyja, megint értelmetlen a kérdés, mert nincs elég információnk.

egyébként nem értem: hogyan kapcsolódik a teknősös mese ide?

Czeglédi Ferenc 4896 napja
Czeglédi Ferenc képe

A teknősös mese, megoldhatatlan, ez egy híres ógörög paradoxon!

Azért 11 km/h körüli tempót akarnám tartani, mert azzal biztosan teljesíteni tudom 4 órán belül, az elkövetkező kb. 4 hónap arra megyen ki, hogy az egyre fokozódó terhelés mellett is tartani tudjam a tempót, de ügyelni fogok a fokozatosságra! Múlt héten az volt a kihívás, hogy 12 km távon tudjam tartani, ezen a héten szombaton az lesz a kihívás, hogy 15 km-en tartani fogjam tudni a tempót....és így tovább......

Viszont jó lenne 3-5 kg fogynom, most 79-80 kg vagyok, de itt munkahelyen svédasztalos vacsora van ( már amit a vendégek meghagynak, azt én a recepciós megeszem) az pedig pazar. de le fog ez menni....

monique 4896 napja
monique képe

akkor valamit félreértettem, mert nem láttam a paradoxont benne, csak hibás feltételezést láttam. :) majd utánanézek.

a 11km/h: értem én hogy gondolod, de sajnos nem így működik, több okból sem.
az egyik: tegyük fel hogy heti 3 km-rel hosszabb távon akarod tartani, nos, ez az emelés egy idő után felülmúlja azt a sebességet, amivel a szervezet alkalmazkodik. tegyük fel a szervezeted jelenleg 25km-en át bírja a 11km/h-t, ide eljutsz 4 hét alatt a 12km-ről, ha pedig addig még nem fejlődött, akkor a 28km már nem fog menni.
a másik ok: tegyük fel 32km-ig akarsz elmenni a 11km/h edzésekkel, na most ha 32km-t lefutsz a maratoni versenytempóban, akkor utána egy darabig nem lehet kemény gyors edzéseket tartani (vagy túl lassú lesz a tempójuk a tervezetthez képest), mert még regenerálódik a szervezet. igazából szerintem már a 20km is kicsit túl kemény lenne, hisz a félmaratoni tempó nincs messze tőle.
a harmadik ok: lehet, hogy a 11km/h-s futások nem az az edzésinger, amire legjobban reagálna fejlődéssel a szervezeted. lehet, jobban reagálna gyorsítóedzésekre, az is lehet, hogy jobban reagálna gyakoribb futásra (amit a gyakoriság miatt lassabban bírnál futni mint 11km/h de ez nem baj, sőt, mert ez is fejleszti az állóképességet), az is lehet a tempófutásokra reagálna jobban. vagy mindegyikre ezekből :)

amúgy az első ok kicsit olyan mint a teknősös példa :)))

monique 4896 napja
monique képe

közben megnéztem az oldalad és láttam h az 1:53-at 32 fokban futottad, és az 5 órás maratont több hónappal előtte futottad. na ez növeli az esélyeket, mert hűvösebb időben biztos ment volna jobb is 1:53-nál. és hát tegyük fel áprilisban a maratonon nem lesz 32 fok :) meg persze a mínusz 3-5kg is segíteni fog. de azért én továbbra is javaslom az edzésmódszer megváltoztatását :) (a legfontosabb ok a második, tehát hogy nem szabad az igazán hosszúfutásokat 20-25km felett a maratoni tempóban nyomni! csak lassabban szabad)

Czeglédi Ferenc 4896 napja
Czeglédi Ferenc képe

Áprilisban az első kört bírtam 11-gyel ( ami kb. 5 km) majd lassúltam, augusztusban 21,1 km-et bírtam átlagban 11,2-vel! Ha jövő áprilisban csak 25 km-et bírok 11-gyel, majd lelassulok 10,2-re akkor is van annyi előnyöm, hogy menni fog a 4 órán belül!

De majd meglátjuk! Néhány hét múlvakiderül!

Persze nagyon kell figyelni, és nagyon kell számolni, hiszen ha 100 méterenként 1,5 mp csúszásom van oda amit kitűztem cél....

De majd meglátjuk!

stojesz 4895 napja
stojesz képe

Továbbra is azt mondom, hogy olvasd el, amit belinkeltem. Hiába akarod tartani a 11 km/h-t 42 km-en keresztül, ha nem vagy elég edzett hozzá szívben és lábban.

jeszi 4895 napja
jeszi képe

A teknősös paradoxonhoz: természettudományos szempontból helytelen probléma felvetés, a filozófusok homokozójában a helye (remélem néhai matek és fizika professzoraim most nem forognak a sírjukban), számomra pont annyi értelme van, mint annak a kérdésnek, hogy a villamos a sárgább, vagy az Eiffel-torony a magasabb.

A futáshoz visszatérve: ha jól néztem, eddig a pulzus csak érintőlegesen lett említve a Hadd-módszer által. Te se írtál semmit róla, és az edzésednél sincs pulzus adat. Hogy jön ez a képbe? Nem mindegy, hogy az említett futásaid milyen pulzus tartományban voltak, illetve hogyan alakultak a futások során. Amennyiben az egyre hosszabb távokon egyre inkább a piros mezőbe (aerob/anaerob küszöb fölé) megy, egyszer eléred azt a határt, ahol a szervezet saját védelmi rendszere életbelép. Ha felforr az autó hűtővize, és nem kapcsol le a fedélzeti számítógép, lehet róla tudomást nem venni - csak értelme nincs.

A másik amire itt már utaltak, hogy túledzed Magad, kimeríted a szervezeted erőforrásait. Mint minden hasonlat, sántít, de olyan mintha súlyemelésben minden nap emelnél az előző napi súlyon, hiszen azt ki tudtad nyomni, és egy kicsit még bírsz rajta emelni. 

És vissza is értünk a teknősös "meséhez". Ha minden nap tudsz még egy kicsit emelni a súlyon, akkor miért nem tudsz végtelen nagy súlyt felemelni??

monique 4895 napja
monique képe

na, azt hiszem jeszi tök érthetően elmagyarázta :) tök jó a súlyemeléses példa is.

egyébként meg attól még h bírsz 25-30km-t 11-gyel, utána jóval inkább lassulhatsz, mint 10,2, ha sok volt a 11 az erőnlétednek és így ki lehet csúszni a 4 órából. sajnos a maraton egy ilyen játék, 30km után nem egyenletesen lassulsz, hanem drasztikusan, ha előtte túl gyorsan mentél. ez azért van, mert kifogysz az egyik fontos üzemanyagból (glikogén) és a másik üzemanyag ami marad (zsír) nem tud elég gyorsan energiát termelni neked.

Czeglédi Ferenc 4895 napja
Czeglédi Ferenc képe

Kedves Futótársak!!!

Hihetetlenül kiváncsian, és hihetetlen élvezettel olvasom a hozzászólásokat! Hihetetlenül érdekesek! Itt az a helyzet (mármint nálam), hogy azt a feladatot tüztem ki magam elé, hogy hosszútávon ( 42,2 km-en) 20%-kal javitsak az időmön! Ez ha sikerül hihetetlenül nagy teljesítmény.

Most arról megy a "vita" hogyan lehet ezt megcsinálni.

Én nem méregetek az időn, és a távolságon kivül semmit sem-így pulzust sem. 27 hónapja futok életemben egy alkalommal voltam rosszul, életem első félmaratonját, amikor másodfokú hőségriadó volt, és árnyékban 36 fok! árnyék pedig sehol, ja és picit túl voltam öltözve. (Ez 1,5 éve volt)Azóta semmi baj , ha érzem, hogy nem birom némileg lassítok, de akkor sem állok meg!

Én egy ilyen mezei futó vagyok, aki egyszerüen fut, még a cipőm márkáját sem tudom, de kényelmes, és nagyon jó, sokat futottam már benne, ez meg is látszik rajta, nemrég beleraktunk egy zselés talpbetétet, ami fantasztikusan jó. Igaz néhány hét múlva cipőcserét tervezek. Igaz, hogy még használható, de javasolt 1000-max 1500 km után cserélni. Mindenki szives figyelmét felhívom rá, hogy januárban minden le lesz értékelve akkor jó üzleteket lehet csinálni 20-30% árengedmény lesz az alap....

Egyenlőre a 21 hetes edzőprogramom 5 hetében vagyok (annak is az elején) eddig minden cél teljesítve, sőt sokszor picit túlteljesítve! Meglátjuk a folytatást....

Nagyon-nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat, szerintem nagyon sok tanulságos is van közötte.

Még valami:

Pszichológia: azért is kezdtem el blogozni, hogy így széles körben megismertessem a célomat, és a nagyközönség által még jobban ösztönözve legyek a célom teljesítésében!!!

Vagy mikor készültem életem első maratonjára mikor lefutottam a táv negyedét, felét, háromnegyedét szó szerint megéljeneztem magam, és meg is dícsértem magam!

Nagyon fontos dolog a pszichológia, fejben dőlnek el a dolgok!

Végezetül két mondás:

Sir Winston Churchill:" soha nem szabad feladni! Soha, Soha, Soha"!!!

Teleki Pál: "Nincsenek kicsiny emberek, csak kicsiny hitűek"!!!

monique 4895 napja
monique képe

biztos vagyok benne, hogy javulni fog a maratoni időd, mert már a félmaratonon sokat javítottál. mivel 32 fokban volt az az 1:53, van esélyed egy további kis fejlődéssel a 4 órás maratonra hűvösebb időben, csak persze ha jól tudom terepen van az a maraton, ami lassabb az aszfaltnál.

fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem kell mérni pulzust ha nem akarsz. :) de szerintem akkor is érdemes lehet néha lassabban néha meg gyorsabban futni, mint a 11km/h. :) a témáról ennél többet nem tudok írni röviden. :)

drukkolok hogy szépen menjenek tovább az edzések és aztán persze a maratonhoz! :)

cipő: remélem januárig kibírják a cipőim, én is az akciókra várok. :)) (tavaly is vettem így cipőt csak aztán az nem jött be annyira)

stojesz 4895 napja
stojesz képe

Ferenc: remélem nem vetted "tukmálásnak" a cikket. Pusztán arról van szó, hogy számomra evidens, hogy az ember igyekszik maximálisan fejlődni és kihasználni a lehetőségeit, nem 40-50%-on akar "döcögni". Ehhez viszont nélkülözhetetlenek a tudományos(?) alapok.

monique 4895 napja
monique képe

mire gondolsz 40-50%-kal? a potenciális képességek 40-50%-a? :)

Czeglédi Ferenc 4895 napja
Czeglédi Ferenc képe

Dehogy vettem tukmálásnak a cikket....van abban sok minden jó!

Nagyon szépen köszönöm a drukkolást!!!

Mindenki szives figyelmét felhívom a mai blogbejegyzésemre!!!

Ma megint éjszakai műszak (18-06) ( 4 anp munka, majd 5 nap szabad)majd holnap immár 8 km futás, viszont egy új útvonalszámítást kell csinálnom, mert az az utca egy ideig most járhatatan lesz.....

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2016-11 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (2 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (2 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (11 bejegyzés)