Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 028 210 km-t sportoltatok
Ellenfelek

Nem TERV, Cél!

feherapa | 2010-12-14 10:35:21 | 9 hozzászólás

Sokat olvastam a honlapon az edzésterveket, nézegettem emberek edzésnaplóját, eszközöket, cipőket ruhákat. A nagy tervezgetés közben pedig kihagytam öt napot. Kicsit fontosabbá vált a tervezgetés, mint maga a futás. Az programozásban ezt úgy hívják analízis paralízis:) csak tervezgetsz, csak tervezgetsz, aztán nem találod a kiutat, a munka meg nem halad egy lépést se. Azt hiszem, el is lettem volna ezzel a tervezgetéssel a tél hátralévő részére, és a futás csak emlék maradt volna, ha nem szerveznek a cégünknél esélyegyenlőségi napot.

Erről még fogok írni egy külön blog bejegyzést, mert amióta megtörtént, azóta "körbe pörgök, mint egy kib. kőrző". Szóval ezen az esélyegyenlőségi napon sikerült beszélgetnem Erőss Zsolttal. Biztosan hallottatok Róla, 2010 elején egy hegymászó baleset következményeként elvesztette az egyik lábát. A műtét kb. február körül volt, majd ősszel már Cho Oyu-ra ment rehabilitációs expedícióra. Szóval elég rövid idő alatt talpra állt. Megkérdeztem Tőle, hogy a rehabilitáció során milyen TERV alapján dolgozott, edzett.

Nagy csalódásomra azt mondta nem volt TERV. Nem tudta, hogy mire vállalkozik, így nem tervezett. Megpróbálta egyik napról a másikra megcsinálni azt amit mondtak Neki, és így elért egy szintre, ami elég volt ahhoz, hogy a műlábával felmenjen hétezer méter fölé. Persze célja volt, hogy ugyanolyan életet éljen, mint a baleset előtt, de nem tervezgette, hogy milyen módon.

Szóval úgy dönöttem vége a tervezgetésnek. Ma reggel felálltam a futópadra és futottam hat kilómétert.

És azt hiszem, ez így jó:)

9 hozzászólás

miki 4892 napja
miki képe

"tudta, hogy mire vállalkozik, így nem tervezett" Ja, ezt jól megfogalmazta, valami hasonlóra szoktam gondolni, mikor valaki, aki még sosem futott azzal összemérhetőt, elkezdi tervezni az x idő alatt lefutott maratont. Ez így nem működik, vagy csak véletlenül, ha éppen reálisra sikerül a megtippelni a célt. Jobb inkább ésszerűen edzeni, aztán akkor valószínűleg eléri az ember, ait elérhet, majd kiderül később, mi is az.

stojesz 4892 napja
stojesz képe

Pár dolog eszembe jutott.

 

Az egyik az, hogy nem vagyunk egyformák. Valakinek - én is ilyen vagyok - szüksége van arra, hogy lásson valamilyen célt a jövőben, amiért dolgozik. És vannak olyan emberek, akik nem foglalkoznak azzal, hogy mit fognak elérni, csak teszik a dolgukat és folyamatosan elérik a céljaikat.

Szerintem egyik sem jó és nem rossz. Ezek személyiségtípusok. Valaki a csokifagyit szereti valaki meg a puncsot. Valaki tervez és úgy dolgozik, valaki meg csak dolgozik és utólag írja tele a naptárját. Valaki pedig teszi mindkettőt, megtalálva az egyensúlyt.

 

A másik gondolatom, hogy Erőss Zsolt valószínűleg már olyan magasszintű belső motivációval rendelkezik azzal kapcsolatban, amit csinál, hogy felesleges terveznie. Neki nem (csak) azaz öröm, hogy megmászhat egy 7000 méter magas csúcsot. Neki az lehet az öröm, hogy folyamatosan edzi magát. (Ez az a filozófia, ami a "Békés harcos útja" című könyvben is van: az út a cél.)

 

Talán kicsit az egom miatt, de megszólítva éreztem magam az "elkezdi tervezni az x idő alatt lefutott maratont" mondat miatt. Miki lehet, hogy számodra nem volt szükség ilyesfajta motivációra. Mint mindennek, ennek az éremnek is (minimum) két oldala van. Az egyik véglet szerintem a megszállottság, ami kudarcélményt szül, ha nem sikerül. A másik - és én inkább ezt vallom magaménak -, hogy a tervezett cél elérése a világítótorony az ember életének arra a területére, amire kitűzte azt a bizonyost.

monique 4892 napja
monique képe

miki: én a céljaimat onnan szedtem, hogy mi az a tempó ami még lazának tűnik a lábamnak az adott távhoz képest (keringés, savasodás ide vagy oda, simán "futóstílusra" gondolok). szóval azért nem ujjból szoptam, de ettől még lehet azt mondani rá... :)

szóval nekem kell a világítótorony, úgy mint stojesznek is. :)

miki 4892 napja
miki képe

Persze, hogy lehet cél, csak nehéz így számszerűsítve előre meghatározni. Ha már futottál három félmaratont 1:33-ra, akkor mondhatod azt, hogy most alaposabban felkészülök, kijavítom a múltkori hibákat, és meglesz 1:30-on belül. Én úgy mondanám, megpróbálom megvalósítani a  számomra elérhető legjobb felkészülést, aztán megfutom, amit megfuthatok. A verseny előtt persze már fogom tudni az edzéseredményekből, kisebb versenyekből, mire számíthatok, de kezdőként, a felkészülés elején, még nem. De tényleg nem akarok senkit elkedvetleníteni vagy megbántani, csak valahogy kompenzálnom kell a frusztrációt, hogy milyen lassan futok :-)

Bozót 4892 napja
Bozót képe

Na, én megint másképp látom picit. Célok kellenek, vagy legalábbis jó ha vannak, ezt szerintem senki sem tagadja. Erőss Zsolt sem azt mondta, hogy nem volt cél. Cél volt neki is, újra magashegyet mászni, folytatni a korábbi megszokott életét. Terve nem volt arra, hogy hogyan érje el, hiszen életében először került ilyen szituba.   A terv hiánya nem jelenti, hogy cél sincs.   

 

De igaza van Stojesznek, kinek a pap, kinek a papné....és kinek a Gizike :)

monique 4892 napja
monique képe

miki: én hosszútávú célokra gondoltam. az h a következő versenyen mit akarok megfutni, az már egy rövidtávú cél, és valóban a verseny előtti hetekben az adott edzettségi szintből kell kiszámolni, hogy mi legyen a célidő. szóval azt hiszem h igazából megvan az egyetértés itt :))

stojesz 4892 napja
stojesz képe

Ha csak a racionális oldalról közelíteném meg a céljaim kitűzését, akkor a képességeim töredékét sem használnám ki.

Ugyanúgy fogok örülni, ha 3:20 helyett 3:40 alatt futom le bécsben az első, hivatalos maratonomat. És ugyanúgy el fogom magam sírni, mint ősszel, amikor a tervezett 1:45 helyett 1:49 alatt értem célba.

Czeglédi Ferenc 4891 napja
Czeglédi Ferenc képe

Szerény véleményem szerint nagyon fontos a tervezgetés, de utána a terveket meg is kell valósítani! A futásnál van az főleg, hogy ne tervezgesünk hosszú hetekig, hanem kezdjük el!

feherapa 4891 napja
feherapa képe

Csak azt akartam kiemelni, hogy nekem a HOGYAN fontosabb lett, mint a MIT.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!