Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 948 397 km-t sportoltatok
Felkészülés a maratonra az alapoktól- "Mutasd meg, hogy a kiwi is repül!" (Leggyorsabb Indián)

Első (futó)lépések

Kiwigirl | 2010-11-14 08:30:10 | 18 hozzászólás

Lassan egy hónapja futok rendszeresen. Előtte sajnos csak az évi 1-2 futóeseményen izzadtam végig magam, utána a lendület még kitartott újabb 1-2 edzésig, de sajnos még soha nem futottam rendszeresen. Így elhatároztam, hogy célokat fogok kitűzni, és eddig bevált ez a módszer, még sohasem voltam ennyire motivált, ráadásul az egy héten át heti 2 edzéstől eljutottam az egy hónapon át heti 3-4 edzéshez. A távoli célom 2012-ben a maraton lefutása, ám előbb 2011-ben a Vivicittá 12 km-es, ősszel pedig a Nike félmaratoni távjának lefutása a lehető legjobb idővel. Jelenlegi legnagyobb "futóeredményem" 5 km 27'20 alatt, egyenlőre ezt szeretném feljavítani 12 km/h-s átlagra, csak utána tervezem a táv újabb emelését. Főleg a barátommal futok, aki nagyon sokat segít a mentális edzésemben, hiszen mint a bringánál, úgy itt is "minden fejben dől el". 

18 hozzászólás

Molnartomasz 4914 napja
Molnartomasz képe

Szia, szurkolok neked! En a sajat tapasztalatombol kiindulva azt tanacsolom, hogy a te adottsagaidat figyelembe veve ( Edzesnaplod alapjan - 5km-ek 5.30 p/km koruli tempokkal) mar nyugodtan hamarabb fusd le az elso felmaratonodat, akar edzesen is nehany honap mulva. Nalam a felmaraton lefutasa szinte mindent megvaltoztatott, ereztem hogy az ember sokkal tobbre kepes mint gondolna. Ra egy honapra a Velencei tavat is korbefutottam (27km). Pedig en csak 7-8 p/km-es tempoval futottam "kocogtam" akkor es nem zavart, hogy tobben lekoroznek es hogy utolso, vagy utolso elotti vagyok. Maga az addig szamomra elerhetetlenul hosszu tavok teljesitesei okoztak napokig tarto szarnyalo erzest. De termeszetesen ugy csinald, ahogy neked jo. Van pl olyan futo baratom, aki a mai napig a felmaraton eredmenyeit csiszolgatja, es nagyon megfontolt a hosszabb tavokkal. Jo edzest!

monique 4914 napja
monique képe

szerintem nem kell sietni a félmaratonnal. egyáltalán nem kell. de azt azért javasolnám, hogy ne csak 5km-eket fuss max erőfeszítés közelében. próbálj meg néha 6-8km-t futni lassabb tempóban. aztán azt lehet növelgetni szép fokozatosan.

Molnartomasz 4914 napja
Molnartomasz képe

Hat igen, igy edzenek azok, akik profinak keszulnek. Hajra!

En inkabb egy nomad csavo vagyok, csak osztonbol, virtusbol csinalom. De en igy elvezem.

monique 4914 napja
monique képe

semmi köze ahhoz hogy profi vagy nem profi... egyszerűen nagyobb a sérülésveszély ha az ember rögtön félmaratont akar futni pár hónapon belül.

Molnartomasz 4914 napja
Molnartomasz képe

Illene valaszolnom, erre a kioktatasra, de nem teszem. Ez a weboldal nem errol szol. Udv!

MungDaal 4914 napja
MungDaal képe

Ez szerintem nem kioktatás volt, pusztán próbált rávilágítani a kollegínna, hogy a gyorsabb nem minden esetben jobb.

Az osztoneit, meg a virtusát tartogassa az emberfia a versenyekre, na ott aztán szabadjára lehet ereszteni a vircsaftot! :)))

MungDaal 4914 napja
MungDaal képe

1 n-el.

pátyalso 4914 napja
pátyalso képe

Nemis tudom ki volt az aki kioktatta Bozótot,hogy kell futócipőt vásárolni. 

Molnartomasz 4914 napja
Molnartomasz képe

Koszonom, igen, nektek van igazatok! Bocs Kiwigirl, te csak csinald a ugy tovabb.

Molnartomasz 4914 napja
Molnartomasz képe

monerd2: Tisztaban vagyok azzal, hogy a szervezet hirtelen terhelese seruleshez vezet. Szakmam. Ezert irtam, aki profin gondolkodik, az ezzel tisztaban van. En is csak 10-15 km-es futoedzesek es 30-50 km-es bringaedzesek utan mentem neki a felmaratonnak.

MungDaal: Termeszetesen a virtusomat a futopalyan hasznositom. Csak magamrol irtam "viccesen", hogy osztonbol csinalom.

patyalso: En Bozotnak tisztelettel tanacsot adtam. Leirtam, en hogy csinalom. En becsulom az ilyen komoly futokat.

monique 4914 napja
monique képe

Mungnak igaza van, nem kioktatás volt a célom. szerintem itt az interneten könnyű félreérteni a szándékokat, mert csak smileykkel lehet operálni, nincs arckifejezés stb. ja, meg azért írtam mert nem értettem, hogy mi köze van ehhez a profiknak, ezek alap dolgok. :) különben is ha vki profi akar lenni, ahhoz gyerekkorban kell kezdeni. :))

Kiwigirl 4913 napja
Kiwigirl képe

Köszönöm a sok-sok bátorító hozzászólást! Én inkább a biztosra megyek, és szép lassan haladok, amíg tél van, úgyse nagyon lehet túlterhelni a szervezetet (persze ebben biztos sokan nem értetek egyet velem), inkább vigyázok az ízületeim épségére és növelem a sebességet:) Az okosabbak úgyis azt mondják, hogy a távolság növelése mindig a sebesség rovására megy (és persze fordítva). Természetesen hamarosan valószínűleg rászánom magam egy hosszabb távra (hogy megnézzem mégis mennyit bírok), de még kivárom amíg a pulzusom kevésbé fog fickándozni rövidtávon:)

Bozót 4913 napja
Bozót képe

Kioktatástól teljesen távol, de hiozzátenném, a távolság növelése tényleg tudja hátrányosan befolyásolni a sebességet, de egy kezdőnél az egyre több kilométer jódarabig az állóképesség növelését szolgálja és az alapsebesség növekedését vonja maga után. Mivel jobban fogod bírni, a korábbi kényelmes érzethez egyre gyorsabb tempó társul majd (és alacsonyabb pulzus)   Persze idővel eléred azt a határt ahonnan a tempón már specifikus edzésekkel tudsz igazán javítani, de az még odébb van. Tehát kivételesen ;-) Monerddel értek egyet és a helyedben beiktatnék egy hosszú futást ami tempóban könnyebb mint a többi, távban pedig fokozatosan egyre hosszabb.

A hosszabb táv aszfalton ugyan kemény lehet az izületeknek, de ne hitegesd magad azzal, hogy a tempó nem lehet káros! CSak óvatosan! 

Bozót 4913 napja
Bozót képe

Tomasz, Pátyalsó szerintem MungDaal sporival szemben kívánt irónikus lenni :)   Nem vettem kioktatásnak amit írtál a blgohoz, egyszerűen betudtam annak, hogy nem ismersz.

Kiwigirl 4912 napja
Kiwigirl képe

Köszönöm Bozót, nem veszem kioktatásnak, hamarosan bele is vágok egy nagyobbacska futókör kinézésébe a környéken. Abban tud esetleg valaki segíteni, hogy a sebesség fokozásánál sok aprót jobb lépni, vagy hosszabb "repülő fázisokkal" futni? Remélem érthető, hogy mire gondolok, így leírva még nekem is zavaros:-)

monique 4912 napja
monique képe

egy bizonyos fokig (190-200 lépés/perc) a lépésszámot is lehet növelni (az alap mondjuk 180/perc), de aztán már csak a lépéshosszt (de ez nem azt jelenti hogy a tested elé kellene leérkezned a talajra, sőt!).

pátyalso 4911 napja
pátyalso képe

Én csak arra céloztam ,hogy sok mindent lehet kioktatásnak venni,holott nem az,így egyebek közt Monerd se akart kioktatni senkit .

Kiwigirl 4911 napja
Kiwigirl képe

Én inkább segítségnek mondanám vagy tanácsnak:-) Örülök, ha valaki megosztja velem a saját tapasztalatait, így a saját káromon való tanulást jó eséllyel kihagyhatom:-)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!