Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 934 625 km-t sportoltatok
Menj, az úton menj tovább! Ne nézz, ne nézz vissza már!

Oxigén kupa novemberi forduló

torolt_7409 | 2011-11-16 19:14:05 | Nincs hozzászólás!

„Rám borulhat a plafon, rám szakadhat az ég, ha ugyanide születnék, akkor is így élnék, ez van, és így lesz szép”

 

Az interneten nézelődtem a Debrecen környéki versenyek után, és rátaláltam az Oxigén kupára. Ez egy szimpatikus versenysorozat, ami jelenleg 6 fordulóból áll. Az november 12-ei verseny a második forduló volt a 2011-12-es kiírásban. Nevezési díj nem volt.

A verseny előtti napokban az információszerzés volt terítéken. Olvasgattam a verseny történetét, nézegettem az eredményeket, a fényképeket. Ennek hatására egyre szimpatikusabbá vált a verseny. Csak az utazást volt nehéz megszervezni, mivel az értékekért felelősséget nem vállalnak a szervezők. Eleinte úgy tűnt egyedül megyek, viszont édesanyám személyében kísérőre találtam. A verseny napján szokásos reggeli, összepakoltam a váltó ruhám, felvettem a futóruhám és irány a buszmegálló. A verseny helyszíne viszonylag messze volt a buszmegállótól, viszont nem elég messze ahhoz, hogy helyi jegyre pazaroljam a pénzem. És különben is futóversenyre ki megy busszal???? Nyakunkba vettük hát a várost, és kisétáltunk a temetőig. Már ¾ úton eldőlt, hogy legközelebb vagy egyedül, vagy mással jövök, mert anyának sajnos már ez a gyaloglás is megerőltető volt. Izgatottan figyeltük a futócipős embereket, hogy melyik irányba mennek, mert a konkrét helyszínre nem tudtam rájönni hol lehet, de eltéveszteni nem lehetett.

Nagyjából 500m séta az erdőben és elém tárult a nevezés helye. Szerencsére nem volt nagy sor, viszonylag korán érkeztünk. Be is álltam az új versenyzők közzé, ahol a személyes adatok megadása után meg is kaptam a rajtszámomat, ami a 1150-es volt. A 10 km-es távolságot vállaltam be, ez 4 kört jelentett. A nevezéshez kaptunk egy csomag virágport, ami mindenféle jó hatással van a szervezetre a fogyasztás után. Azóta ezt eszegetem, úgy érzem magam, mint egy méhecske. Időközben kisütött a nap, kellemes idő ígérkezett. Nem is volt szükségem az elcsomagolt kesztyűre és sapkára. Kevés nézelődés után elkezdtem melegíteni, néztük a „kicsik” futamát, meglátogattam a mobil wct.

A pályából eleinte nem sok mindent láttam, mivel a fák eltakarták, viszont előzetesen már számoltam néhány emelkedővel a kémfotók alapján. 11 órakor beálltunk a rajtvonal mögé. Kissé izgatott voltam, de már vártam az indulást. Előzetesen úgy terveztem lassan kezdek, de nem annyira, hogy utána ne tudjak feljönni. A rajt után sikerült lekoccolnom valaki bokáját, amiért utólag is elnézést kérek, de nem lett belőle gond. A pálya talaja a letaposott részeken jó volt, a falevelek nagy része el volt takarítva.  A rajt után hagytam, hogy vigyen magával a tömeg, néhány embert meg is előztem, viszont nem akartam elfutni az elejét. A verseny előtt nem futottam sose terepen, nem tudtam mennyivel fogok jobban elfáradni, mint aszfalton. A pálya szélén néha sikerült megtalálni a mélyebb avaros részeket, de komolyabb baj nem történt. Az első kört nagyjából a mezőnnyel együtt teljesítettem, a második körtől kezdődően kezdett szétszakadni a tömeg. Problémám adódott a lejtők alján, mert elég mély homokos talajjal találtam magam szembe, ahol elég ügyetlenül mozogtam az aszfaltra tervezett cipő és a tapasztalatlanságom miatt. Ezért egy olyan stratégiát építettem fel, hogy emelkedőn előzök, lejtőn pihenek, nem rohanok. Ez be is vált. A verseny végéig 1-2 ember előzött meg, persze az első helyezettek lekörözésén kívül, én viszont sok helyezést javítottam. Szerintem jól határoztam meg a rajtpozíciómat. A második kör végén befutottak az 5 km-t teljesítők, a mezőny látványosan széthúzódott. Mindig próbáltam egy boly mögé beállni, felvenni a tempójukat, aztán esetleg előzni, de a 3. kör végére csak néhány ember maradt körülöttem. Élveztem hát közben az őszi erdő szépségét, a hulló falevelek látványát, és a fák között előtűnő napot. A negyedik kör végén nem tervezhettem hosszabb hajrát, mert nem volt előttem, csak 1 előzendő sporttárs, és a pálya legnagyobb lejtője, ami nem volt számomra előnyös a cél előtt volt vagy 100-200 méterrel. Viszont ahogy kijöttem a homokból meghúztam a végét, és az előzés is sikerült. A befutás után a rövidebb hajrá, és a 10 km-es távolság miatt nem éreztem magam annyira kifulladva, mint az eddigi versenyeimen, kellemes fáradtság lett rajtam úrrá. A célban kapott meleg tea nagyon jól esett, valószínűleg későbbi edzések során is alkalmazom majd frissítőnek. A verseny során nem volt frissítés, viszont a rajtszámért cserébe kaptunk egy banánt, és egy csokit.

Az időm 48:29 lett, ami nagy pb-t jelent 10 km-en, mert eddig 51:30 volt a legjobb eredményem. Meglehet a távolságokat mindig felfelé kerekítem, inkább lepődjek meg kellemesen a versenyeken, és végezzem el biztonsággal az edzésmunkát. Ez az eredmény a középmezőnyre volt elegendő.  

Kevés nyújtás után az eredményhirdetés alatt átöltöztem, az időeredményeket internetről tudtam meg. Volt szerencsém találkozni a verseny fővédnökével, Balczó Andrással. Felemelő érzés volt vele kezet fogni, és szereztem tőle egy autógrammot is. Csak azt sajnálom, hogy sose voltam a szavak embere, így nem tudtam a pillanat hevében tanácsot kérni tőle. Majd egyszer ezt is kinövöm ;P.

A hazaút során nagyon sokat kellett várnunk a hazafele tartó buszra, legközelebb mindenképp a másik megállót tűzöm ki célul. Viszont az otthon elfogyasztott gyros helyre tette a lelki világomat. Egy nagyon jó élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb, remélem, hogy részt tudok venni a következő fordulókon is. Nagyon jó hatással lehetnek ezek a versenyek a félmaratonra vonatkozóan, valahogy beleillesztem majd őket az edzéstervbe. A kísérő problémáját pedig majd valahogy megoldom, vagy kevesebb cuccal indulok el, ami elfér a zsebemben.

Összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel, első terepfutáshoz képest nagyon jól sikerült. Az időeredményem valószínűleg a mezőny hatására lett olyan jó, mert máshogy fut az ember egyedül, és persze máshogy a versenyeken. Kiváló lehetőség ez a kupasorozat a versenyrutin megszerzésére. Utólag kiderült, hogy 394-en vettünk részt ezen a fordulón, ami szép teljesítmény egy ingyenes versenyhez képest. Utólag megtudtuk ez rekordnak számít a sorozat történetében.  Az új cipőmet is kipróbálhattam terepen, a szilárd, letaposott részeken jól muzsikált, viszont a mélyebb homokos részeken nagyon zavarba hozható. Érzésem szerint a könnyebb terepeket még jól viseli.

Másnap egy 6,5 kmes levezető futást bevállaltam, ahova vittem a kutyámat is, neki is kijár az elismerés, végre rizikó nélkül, sikeresen teljesítette a távot. Csak egy másik kutyát és egy macskát akart szétszedni, és kicsit stresszelt, ha kocsi jött szemben nehogy bevágjon elém és felborítson. Ilyen gond szerencsére nem adódott. Azzal, hogy a futást és a sétáltatást összekötöm, sok időt fogok spórolni a jövőben.

 

 „Ki van találva az eleje, a vége
Minden úgy a jó, ahogy van mert
Soha nem véletlen a híd ott ahol van folyó
Soha nem véletlenül lépsz félre, nem véletlenül születsz
És nem véletlenül kerül pont az a pultra amiért fizetsz!”

Vomero 6, Rotary 2

torolt_7409 | 2011-11-09 12:28:01 | Nincs hozzászólás!

„Ne, ne adjatok semmit,
Ne, ne tiltsatok semmit,
Engedjetek saját utamon.”

 

 

Sajnos az elmúlt hetekhez képest hatványozottan megnőtt a szabadidőm mennyisége. A munkáltatóm nem a hosszú kapcsolatok híve, így ismét beálltam az álláskeresők táborába. Pedig a 2 héttel ezelőtti kevés futómennyiségtől eltekintve kezdett beállni a napi rutinom. Ezt viszont megpróbálom megtartani a későbbi időkre való tekintettel.

Az első fontos változás a futó „cuccaim” területén történt. Mint a legutóbbi blogbejegyzésem is bizonyítja, nagy dilemmába kerültem futócipő vásárlás szempontjából. Mivel ez a futó legfontosabb kelléke, nem sajnáltam a nagyobb befektetést. Debrecenben sajnos nehéz jó boltot találni erre a célra, nincsenek szakboltok, mint Budapesten. Hosszas internetes nézelődés után úgy döntöttem, mivel a Nike Dual Fusion St cipőmmel teljesen meg voltam elégedve, márkahű maradok. Az elsőszámú kiszemeltem az Air Pegasus volt, viszont meglepődve vettem tudomásul, hogy nem szállítottak most belőle egy darabot sem. Felpróbáltam hát a Lunarglide- ot, viszont azonnal éreztem, hogy szorítja a lábfejemet. Ennek eredményeképp felpróbáltam egy Air Vomero 6- ost ami kényelmesnek bizonyult. Eredetileg ez a cipő az elérhetetlen kategóriába tartozik, viszont most 20%-os kedvezménnyel, kb 29500 Ft- ért lehetett elvinni. Mivel ez nem került a kedvezménnyel együtt sokkal többe, mint az Air Pegasus, így a Vomero 6 mellett döntöttem. A formatervezését nagyon eltalálták, a csillapítása is rendben van, és pont megfelel a széles lábfejemnek, és a neutrális futóstílusomnak. Kétségeim csak a tartósságával és tisztításával kapcsolatban vannak, de remélem sok edzésen, versenyen lesz a segítségemre.

Vomero 6

Igen versenyen is, mivel két kisebb verseny (nem hivatalos éjszakai félmaraton, Hajdúfutás 7,5 km) után beneveztem a II. Rotary félmaratonra. Ezt most még nagyon kedvezményesen lehetett megtenni, és fontos momentum volt azzal kapcsolatban is, hogy látható célokért tudjak küzdeni. Jelenleg kedv alapján edzegetek, annyi megkötéssel, hogy megpróbálok heti 30km fölött maradni, és minden héten futni 1-2 hosszút. Ezt novemberben, és december közepe, végéig szeretném tartani, aztán pedig elkezdek egy félmaratoni edzésprogramot. A téli résztávozásra viszont külön kíváncsi leszek (lehet-e egyáltalán), és remélem az időjárási körülmények sem fognak nagyban hátráltatni. A versenyen lehetőségek szerint szeretnék 2 órán belül célba érni, viszont az elsődleges hangsúly a célba érkezésen van. Nagyon várom már a versenyt, főképp a hangulatért, mert ilyen tömeges” megmozduláshoz”, és „felhajtáshoz” még nem volt szerencsém. Ez lesz az igazi első bál!

A hetemet két szokásos 7km-el kezdtem, viszont a második gyorsabban sikerült, és végül 35 perces pb lett belőle. Utólag belegondolva ez volt a régi futócipőm búcsúfutása, ami nem sikerült rosszul. A hét közepétől kezdte meg pályafutását a Vomero 6-osom. Mit ne mondjak olyan érzésem volt a régi cipőmhöz képest, mintha magas sarkúban futnék. Sokkal nagyobb a becsapódási zónája, és persze hatékonyabb is. Ezt az is bizonyítja, hogy néha futások után fájt a csípőm jobb oldalt, viszont ez elmúlt a cipőcsere után. A nehézkes indulás után hozzászoktam a cipőhöz, a táv végét pedig meghajtottam kissé. Nagyobb sebességnél csak úgy dobálja a lábat az aszfalttól az ég felé. Sikerült vele 3 napon belül elérni ugyanazt a 35 perc körüli eredményt, mint régi „fajtársával”. Úgy érzem néha gyorsabb futásra ingerel. Ezt egy szombati 10km követte, aminek az elején éreztem kis bizonytalanságot a talpbetétnél (lehet a zokni csúszott) de ez elmúlt 2-3 km múlva. egy tisztességes 51 perces eredményt értem el, ami szintén gyorsabb a nálam megszokottnál. Vasárnap délelőtt két óra kertásás volt a program, futkározni utána kevesebb kedvem volt, viszont egy szándékosan regeneráló 5km 6-os tempóban belefért. A hétfői 4 km pedig külön felkérésre született. Görkorcsolyás barátomat kísértem futva, viszont ismét tanúbizonyságot nyert, hogy akárcsak a gördeszka, a kori sem a legbiztosabb közlekedési forma. Az út rossz minősége, a nagy forgalom, és az emelkedők nagyban megnehezítették az előrehaladást, a futást is széttördelték. Így alakult ki a néhány megállással tarkított lassabb tempójú edzés. Ilyenre is szükség van, a társaság sok mindenben kárpótol.

Igaz, hogy a következő idézet által kitűzött cél elérhetetlen számomra egy futóversenyen, viszont ezt nem is így kell értelmezni. Egy bizonyos erkölcsi győzelemről és a célok eléréséről lesz szó elkövetkező hónapokban.

 

„Győzni fogunk, Győzni fogunk!
Nem állhat ellen senki már!
Győzni fogunk, Győzni fogunk!
Velünk a nép és velünk az ég.”

2016-11 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (4 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (2 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (4 bejegyzés)
2012-02 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (3 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (2 bejegyzés)
2011-10 hó (4 bejegyzés)