Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 935 957 km-t sportoltatok
Menj, az úton menj tovább! Ne nézz, ne nézz vissza már!

SOS cipő

torolt_7409 | 2011-10-31 11:12:13 | 2 hozzászólás

"Ezért hát...
Nem keresem többet
az Igazságot,
ha kell, majd Veletek megtalálom,
ha kellünk neki,
majd Ő talál meg Minket,
de addig magamban
hallgatom a csendet."

 

A múlt hét nem úgy sikerült ahogy elterveztem. Így ezt nyilvánítsuk pihenőhétnek. Hét közepén kissé elfáradtam, fejfájás és álmosság miatt elmaradtak a futások. Nagy szükség lett volna rájuk, mivel a hétvégén Balatonalmádiba hívott a kötelesség, viszont futásra sajnos nem sok lehetőségem volt. Nem is tudom mikor futottam utoljára 7 kmt egy héten. Na mind 1 legalább ezen a héten nem lesz nehéz megdönteni ezt a mennyiséget :D . Csak pozitívan. Ma megtaláltam a még augusztusi Hajdú futás eredménylistáját, amiről azt hittem sose derül ki hogy hanyadik lettem... 23 induló volt a kategóriában és sikerült elérni a 18. helyet 36:43-as idővel 7.5 km-en. Tehát sokkal gyorsabb voltam mint eredetileg számoltam, ez jól esett.

És akkor térjünk rá arra a témára, amiben segítséget várok. A régi futócipőmben lassan 1100 km lesz, eléggé megérett már a cserére, lassan 1 évet töltöttünk el együtt. Lassan megkapom az első fizetést, és szeretnék beruházni egy újba. Kb 20- 30 e ft-ot szánnék rá. Hajdúböszörményben lakok, a cipőt valószínűleg Debrecenben veszem meg.

1. kérdés: Aki járatos Debrecenben, a Fórumon, a Plazan és az Intersporton kívül van-e komolyabb futócipőt is forgalmazó bolt?

A régi cipőm egy Nike Dual Fusion St volt, amivel teljesen meg voltam elégedve. ez egy stabil futócipő, aszfaltra tervezve. Számomra nagyon is kényelmes volt, mivel elég széles a lábfejem, és ebben bőven volt hely neki.

Nike Dual Fusion St

2. kérdés: Milyen cipők vannak, melyek széles lábfejre jól alkalmazhatóak?

Mint már említettem, aszfalton futok (fontos a csillapítás), és már leadtam 20 kg súlyfelesleget. Jelenleg 173 cm magas és 80-82 kg súlyú vagyok.

3. Kérdés: Muszály-e még stabil futócipőt hordanom, vagy próbálkozhatok már általánossal? (pl Air Pegasus, ami a tesztek alapján széles lábfejre is jó)

Eddig a Nike cipőkkel semmi problémám nem volt, és az általam ismert boltokban is általában ezeket lehet megvásárolni. Viszont szeretnék információkat szerezni más márkákról is, mielőtt a márkahűség mellett kötelezem el magamat.

4. kérdés: Tudtok- e valami cipőtípus ajánlani hasonló tulajdonságokra (pl: Asics)

5. kérdés: Én eredetileg úgy tudom, hogy neutrális a futóstílusom, viszont erről is kérnék egy megerősítést, amihez csatolok egy képet is:

régi futó cipő

Hirtelen ennyi jut eszembe. Bármilyen tanácsot szívesen veszek, nem szeretnék mellé nyúlni, ha már ennyit befektetek. És néha az eladók se értenek a futócipőkhöz teljes mértékben, (ez az Intersportra nem igaz, viszont ott kisebb a választék). 

 

Jöhetnek a hozzászólások!

"Gyere őrült,gyere őrült névsor olvasás.
Gyere őrült,gyere őrült szügségem van rád."

Esős recept

torolt_7409 | 2011-10-21 09:23:51 | 6 hozzászólás

„Egyedül járom a várost, fáradt a mozdulatom, hidegen néz rám sok ember, mert nem érzik át, a hangulatom”

Esős reggel. Olyan gondolatok kavarognak bennem, hogy mennyivel másabbul hatott ez a borongós, szomorú idő tegnap este. De mindenről csak sorjában.

Az előző bejegyzésemhez érkezett olyan hozzászólás, hogy aszfalton futni nem szabad, sőt egyenesen tilos. Ezt meg kell cáfolnom, mindenki ott fut, ahol jól esik (és nem csak az eső). Mivel egy alföldi városban élek, aszfalton kívül nem ok lehetőségem van a futásra, nincsenek a környéken dombok, hegyek, tavak, bebolyongható vidékek, erdőségek, azaz jól futható terepek. Eleve ezek meghódításához más futóstílusra van szükség, eleinte biztosan nagy lenne a sérülésveszély. És arról ne is beszéljünk, ha esik az eső, akkor az nagyságrendekkel nehezebb feladatot jelent, feltéve ha nem lehetetleníti el az előrehaladást. Én mióta futok, szinte csak aszfalton rovom a kilométereket. Igen aszfalton, ahol nincs sár, általában van közvilágítás, könnyen le lehet mérni a távolságokat interneten,alig lehet eltévedni, és nem kell attól félni mikor kezd el üldözni valami állatka :D. ÉS igen aszfalton, ahol mindig szembe kell futni a forgalommal, ugrálni kell egyes bamba biciklisek és autósok elől az árokba, ott ahol nincsenek szép tájképek, és ott ahol igenis megterhelőbb a futás. De a futás nem kisasszonysport, megkövetel bizonyos erőfeszítéseket. Remélem én se szenvedtem nagy károkat, mivel elég nagy túlsúllyal kezdtem a mozgást, viszont a rázkódástól, becsapódásoktól egyelőre nem érzem magam megterheltnek. Fontos, hogy az ember valami szabályos futásnak kinéző stílust alkalmazzon, és megfelelő cipővel rendelkezzen. Ez főleg többletterhelés esetén fontos, szóval ezen tényleg nem szabad spórolni. A cipő az egész testet védi, és nem csak a lábunk. De ha valaki mégsem meri bevállalni az aszfaltot, akkor még ott van a jó öreg atlétikai pálya, de garantált, hogy sok élménnyel lesz szegényebb, és a hosszabb ideig tartó futások után kialakuló monotonitás is idegőrlővé válhat. Viszont pont ez a steril környezet jelentheti a biztonságot.

És akkor nézzük az eheti teljesítményt eddig. A hét egy 10-essel kezdődött, amit a sok kereszteződésben álldogálás során kissé lassúnak éreztem, ezért az utolsó másfél kilométert kicsit meghúztam. Ezt követte a szerdai 3 km. Ritkán futok ilyen rövidet, viszont ennek több oka is volt. Régi-új futótársam, aki szerintem örökös újrakezdő, elhívott egy kis testmozgásra. Kétszer futottuk le a 1,5 km-es körömet, de én is éreztem, hogy az előző napi 10 km után nem akarom annyira megerőltetni magamat. Így az önkormányzat által elrendelt kéthetes ebzárlat leteltének örömére, inkább kutyát sétáltattunk a továbbiakban. A német juhászom már futni is szépen tud, a 3km-t ő is teljesítette, korábban 5 km-re volt hitelesítve, de remélem a szokásos 7km-em sem fog neki később megkottyani. Nőnie kell még na ;P. De ezzel elég sok időt spórolhatnék, nem kellene sétálni és futni külön hanem kombóban is el lehetne intézni a dolgokat.

ÉS végül egy recept, amit már az első mondatokban beígértem. Szóval végy egy agyilag a nap folyamán lefáradt futót, egy késő esti időpontot, kissé hűvös időt, szemerkélő esőt, és csipetnyi futókedvet. Az eredmény garantált. A 7 km során teljesen átérezhettem a kezdő idézet sorait. Kívülről tényleg érdekesnek tűnhetünk ilyenkor, de akik nem érezhetik át a hangulatunk, azok nem érthetik meg miért is lehet ilyen „szép” időben is vidáman teljesíteni.

Kívánok mindenkinek futásban és pihenésben egyaránt gazdag, kellemes hétvégét.

 

„Szállj, csak szállj, szállj csak szabadon, szállj velem végtelen utakon, szállj csak szállj, szállj és szabadon élj!”

esti 13as, jön a hűvös

torolt_7409 | 2011-10-16 22:09:09 | 6 hozzászólás

Október 16. Előkerült a kesztyű és a sapka. Kissé hideg az idő már így este felé, pedig napközben még éreztem a napsugarak jótékony hatását a hátamon. De ember tervez..., így egyéb elfoglaltságok miatt ma estére maradt a hétvégi kilométeradag. Mivel hétközben csak 1 db 7km-es futást sikerült teljesíteni a bűvös 1000-es átlépéséhez szükséges 12 km-en kívül, ezért a heti 30-40 km közötti cél elérése érdekében kénytelen voltam még 1 hosszút futni. A korai elhatározás miatt  lélekben sikerült jó előre felkészülni, ami a ritkábban előforduló hosszabb igénybevételek kulcsát jelenthetik. Kevés bemelegítés a szabad ég alatt, ahol szépen ragyogtak a csillagok az őszi égbolton. Gondolatok rendezve, irány a körút. Alig volt néhány ember odakint, és ma futókkal se találkoztam, és olyan autósokkal sem akik elől az árokba kellett volna ugranom (csak képletesen). De ennek a kihaltságnak nagy előnye hogy az ember el tud mélyülni gondolataiban, minek eredményeként letisztult mozgással, erőlködés nélkül ostromolja a célt. Az első kör végén kb 37 percet mutatott az órám, és minden rendben volt. A második körben előjött a mostanában jellemző karaoke próbálkozás. Régebben rengeteget hallgattam zenét futás közben, de tönkrement a fülhallgatóm, és ezért csak a gondolati sáv maradt. Pörögtek is az Edda örökzöldek a fejemben :D. Kíváncsi vagyok arra, hogy más is szokott-e ilyen fapados megoldást alkalmazni abban az esetben, ha kicsit szórakoztatni akarja magát a km-ek során? Ennek hatására hamar eltelt a 2. kör is hasonló idővel mint az első. Örülök, hogy viszonylag egyenletes tempót tudok menni hoszabb távon is, és nincs jelentősebb különbség az időeredményekben hosszabb távon sem. Így 13 km-t teljesítettem 1 óra 14 perc körüli idővel, a heti teljesítmény pedig 32 km lett 3 futásból.Az erőnléttel semmi problémám nem akadt, viszont a lábujjaim végén egyre gyakrabban keletkeznek kisebb sebek, vízhólyagok. Pedig se futózoknit, se futócipőt nem cseréltem. Ez legyen a legnagyobb problémám sportolás során nem igaz?

 

"Árnyékot nem látni, nem nézni hátra, csak menni, csak menni, bátran menni."

1000 km

torolt_7409 | 2011-10-10 21:43:05 | 3 hozzászólás

" Ha feladod az álmai meghalsz, élve halsz meg!"

 

Sokat gondolkoztam azon, hogy elkezdjek- e blogot vezetni, mert én is tapasztaltam, hogy ezeknek az elolvasása rengeteg tapasztalatot, és lelki erőt ad. Először az első nem hivatalos félmaratonom után jutott ez eszembe, viszont csak most valósul meg a lefutott 1000. km után.

1000 km. Szép kerek szám, de hogy is jutottam el idáig?

Az egész úgy kezdődött, hogy nagy sportrajongó vagyok már kiskorom óta. Viszont inkább a labdajátékok érdekeltek, nem a torna és az atlétika. Ez meg is látszott a teljesítményemen, kegyelem 4- esnél jobb osztályzatot nem is kaptam. Az egyetem során pedig olyan szinten lecsökkent a testneveléssel töltött óráim száma, hogy az már a testsúlyomon is meglátszott.

A fordulópont 2011 január elején jött el, amikor 21 éves voltam (most 22). Kb. 100 kg környékén elhatároztam, elkezdek futni. Mindez két futóalkalmat jelentett, mivel egy infulenzaszerű megbetegedés le is döntött kapásból vagy 2 hétig. Így az érdemi munka január közepe után indult el. Mivel óriási az időintervallum, csak nagyvonalakban mesélek.

A honlap edzéstervei nagyban befolyásolták a fejlődésemet, ezúttal is köszönet mindenkinek akik fáradoztak érte hogy ezeket összeszedjék. Az első öt kilométerem edzésterv megvalósítása nem ütközött ezek után akadályba, hóban, szélben fagyban kint az utcán, csak akarat kérdése volt.

Néhány 4-5 kilométer teljesítése után a tavasz elején kezdtem el a 10 km-es edzéstervet. Szigorúan betartva azt, sikerült is lefutnom a távot futópályán május közepén 57 perc körüli idővel. A naplózást is ennek az edzéstervenek az elején kezdtem el, ami óriási segítséget nyújtott az edzéseim rendszerezésében. Az ezt követő hetekben 30-40 km között próbáltam futni.

Nyár elején pedig elkezdtem a félmaratoni kezdő edzéstervet. Ebben eljutottam a 6. hétig, viszont itt improvizálva, egy nagyon szimpatikus kezdeményezés hatására egy nem hivatalos félmaratoni versenyen, ami nem is a versenyről, hanem a közös mozgásról szólt, itthon, Hajdúböszörményben teljesítettem életem első 21 km-ét.

Ezután folytattam az edzéstervet a 10. hétig, viszont félmaratont nem volt lehetőségem futni ilyen rövid időn belül még egyszer, így saját kútfő alapján nagyjából a heti 30-40 kmt tartva végeztem az edzéseket. Keresztedzésként pedig egyre nagyobb hangsúlyt feketettem a kerékpározásra, amit jelenleg viszont idő hiáyában hanyagolok.

Végre sikerült munkát találnom, és a hétvégi programok sűrűsége miatt az elmúlt hetek lazábbra sikerültek, de ha átállok az új rutinokra, ismét próbálom tartani az eddigi szokásos mennyiséget. A mai futás rendhagyóra sikerült, szerettem volna az 1000. kilométert nagy kihívás során teljesíteni. Innen a kissé hosszabb táv, ami meglepően jól sikerült. Hosszú távú cél pedig jövőre Debrecenben lefutni az első hivatalos félmaratonomat. Addig viszont sok víz lefolyik még a Tiszán, Dunán és egyéb folyókon.

Hogy mit köszönhetek a futásnak? Elsősorban egy új hobbit, ami életformává vált. Lassan elérem a kitűzött testsúly célt (ezidáig diéta nélkül 20kg-nak mondtam búcsút), viszont a szervezetem igényli a mozgást,  emiatt folytatom is azt. Nagy állóképességre tettem szert ezen felül, és a kitartás is más értelmet nyert számomra. Szóval csupa pozitívum, mivel a sérülések is messze elkerültek. Örülök, hogy sikerült ésszerűen véghezvinni ezt a fejlődési folyamatot. A lelki fejlődésről nem is beszélve.

Köszönöm, hogy van ez az oldal, és hogy egyre több embert fertőz meg ezzel a kiváló vírussal, amit futásnak hívunk!

 

"Előttem kilométerek, mögötte mérföldek, Néhány óra múlva egy új világban ér földet."

2016-11 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (4 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (2 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (4 bejegyzés)
2012-02 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (3 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (2 bejegyzés)
2011-10 hó (4 bejegyzés)