Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 075 921 km-t sportoltatok
Menj, az úton menj tovább! Ne nézz, ne nézz vissza már!

Rotary felkészülés Csúcshét

torolt_7409 | 2012-03-11 19:24:18 | 4 hozzászólás

A Rotary felkészülésem elérte a maximumát. 3 héttel a verseny előtt annyit futottam, amit nem szégyelltem. Az Oxigén kupaforduló után eléggé szeles időben csináltam egy kis keresztedzést, a kerékpár majdnem megállt alattam odamenet. Szétnéztem Hajdúviden és Hajdúdorogon, később talán Hajdúnánást is útba ejtem, viszont ahhoz még fejlődnöm kell.  A nyereg így is kitörte a hátsómat a bő két órás 35 km alatt. Néhány helyen a belvíz elég aranyos kis tószerű képződményeket hozott létre, legalább így természeti csodában is volt részem.

Hétfőn már nem bírtam magammal, elkezdtem a heti kilométergyűjtést. Egy kényelmes 11,5- esel nyitottam, ami meglehetősen könnyedén ment. Az edzés végén sikerült belefutnom futótársamba, aki ismét elkezdte szervezni a régebben rendszeressé vált futóedzéseket Hajdúböszörményben. Még akkor adrenalintól felfűtve természetesen igen mondtam a másnapi közös futásra.

 A gyülekező pont nincs messze a lakásunktól, viszont így is sikerült majdnem elkésnem. Valószínűleg elnéztem a gyülekező csoportot, kis pánik lett rajtam úrrá, hogy már az első edzést elbambulom, pedig menni szerettem volna. Szerencsére emlékeztem az útvonalra, két kereszteződéssel odébb a megbeszélttől, de csatlakoztam a 4 fős tárasághoz. Ismét 11,5 km körül teljesítettünk, javarészt 5 és fél perces átlagtempóval. Hamar sikerült elsajátítani az általuk megszokottnak tekinthető útvonalat, így újabb lehetőségekkel bővült a futópalettám. A közös edzésnek meg van a maga varázsa, egyrészt mindig meg tud valami újat az ember, másrészt pedig egyszerűbb elérni a kitűzött km célokat, és tartani az elképzelt sebességet. Társaságban az idő is gyorsabban telik.

 Ezen a napon egy elég mélyre szántó felismerést is tettem, rájöttem, hogy nem tudok cipőt kötni. A rossz módszer pedig már annyira berögzült, hogy nehéz lesz megváltoztatni az automatikus reflexeket. Valószínűleg ez befolyásolta azt a tény, hogy a fuócipőm is kikötődött rendszeresen, illetve az utcai cipőm egymás után és folyamatosan. Szerencsére nekem nem lett ettől bántódásom sose, maximum kellemetlen hajbókolás, viszont pont ezen a napon a közös edzés során volt egy nagy esés és pont cipőfűző miatt. Szerencsére a szenvedő alany már rendbe jött, nem is szeretne emlékezni az esetre, ami így is van jól. De ez egy jel volt az Univerzumtól, hogy nekem is meg kell tanulnom a helyes módszert. Ha valaki szintén bizonytalan,vagy csak le akarja ellenőrizni, hogy jól köt-e, annak itt az útmutató:

http://www.hunrun.com/tanuld-meg-helyesen-megkotni-cipofuzod

Csütörtökön már csak 3-man maradtunk az 5 főből, de azonos távolságon egy elég erős futást sikerült teljesítenünk. Mindenki elég jól bírta, bár a végén már kissé éreztem a fáradságot, de ennek nem lett következménye. Úgy néz ki a későbbiekben is megpróbáljuk összehangolni az edzéseinket, aminek eredményeként tovább tudok fejlődni, és újabb tapasztalatokat szerezhetek. Tehát jövő héten a szokott időpontban folytatás következik.

Az időjárás előrejelzést böngészve a szombati nap tűnt jónak egy hosszabb futásra, a tavaszias idő és a másnapra előjelzett csapadék miatt. Kicsit terepezni is akartam még az Oxigén Kupa utolsó fordulója előtt, amit remélhetőleg az erdőben rendeznek. Ezért kiválasztottam egyik rég dédelgetett álomcélomat, a zeleméri csonka tornyot. Háztól házig, azaz háztól templomig futottam le a távot. Ez javarészt 8.7 km-t jelentett kétszeri alkalomra aszfalton és földúton egyaránt. A kezdésnél még kicsit nehezen mozogtam, a frissítőmnek is helyet kellett találnom, de ez arra jó volt, hogy rájöjjek, hogy a széldzsekimnek szándékosan nagyobb belső zsebe is van, ahol egy fél literes üdítősüveg kényelmesen elfér, és nem veri le a vesémet futás közben. A terepes rész néhol még elég vizes volt, sőt voltak havas szakaszok is, ahol néha elmerült a cipőm, viszont ez szerencsére hamar száradt. Egyre közelebb került a torony, és 46 és fél perc küzdelem után átléptem a falát. Ez ugye nagyságrendekkel jobb eredmény, mint a téli gyalogtúra, térdig érő hóban. Frissítettem, kifújtam magamat, szétnéztem a környéken. Kihasználtam a kunhalom nyújtotta lehetőséget, tartottam egy kis dombedzést, 5* fel- le futkároztam a domboldalon.

Aztán gondoltam ideje lenne már indulni, valahogy haza is kéne jutni. Meglepően könnyebbnek éreztem az első kilométereket a dombhoz képest, és már a vizes flakonban sem volt annyi holt teher. Visszafele óvatosabb voltam a sáros részeken, az egyik helyen sikerült is elesnem, de nem a cipőfűző miatt, hanem mert ki akartam kerülni egy jókora sáros részt. Megállnom se kellett, mehettem egyből tovább, szerencsére nem aszfalton történt az eset, így nem is szereztem sérülést. A városban mindkét lámpánál meg kellett állnom, bevallom itt már nehézkes volt az újraindulás, szerettem volna minél hamarabb hazaérni. Ugyanazon az útvonalon 48:22 lett az időeredmény, ami nem sokat rosszabbodott az elsőhöz képest, figyelembe véve a lámpákat. Egy kis mellbimbó kidörzsölésen kívül problémamentesen megúsztam ezt a kis kirándulást, ami tulajdonképpen a hétvégi hosszú futásomat jelentette, 17,4 km-es távolsággal és 1 óra 35 perces nettó idővel.

A vasárnapi napom kissé fáradtabbra sikerült, amit a nyomott időjárással alapozok meg, ezért a napot inkább pihenésre szánom. A héten így is összejött 52 km 4 óra 45 perc alatt. Az elkövetkező két hét ennél kicsit lazább hangvételű lesz, Oxigén kupa fordulóval és a célverseny teljesítésével. Az eredeti célom a két órán belüli teljesítés volt, amit jelenleg is fenntartok, viszont a felkészülés alapján egy 1 óra 50 perces eredmény elvárható lenne. Gyorsítani még ráérek majd a későbbiekben is, a távolságok növelésével tavalyhoz képest már így is hatalmas sikereket értem el önmagamhoz képest.

4 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4444 napja
Czeglédi Ferenc képe

Eltünt a hozzászólásom!

Összefoglalva szép volt, tényleg jóval hosszabb távokat futol, mint múlt évben!

Felkerült a Rotary honlapjára az útvonal is! Egy kör 5274 méter lesz!

Viszont a Bodai félmaraton.....némi szervezési problémákkal küszködik.....a nevezésemet 2 napja már elküldtem, külön kértem a visszaigazolást, de sehol semmi.....

Dio001 4444 napja
Dio001 képe

Gondoltam rápillantok az edzésnaplódra, és örömmel tapasztaltam hogy szinte majdnem egy szinten vagyunk a futásban, persze a te időid olyan 10-20 mp-vel jobbak. Sok szerencsét jó edzéseket és remélem találkozunk  Uia  félmaratonon! Hajrá Debrecen! :-)

Ui: nekem az elmúlt 2 hét volt a csúcs hét elég is volt belőle! :-)

torolt_7409 4443 napja
torolt_7409 képe

Köszönöm a biztatást, Hajrá Futás, Hajrá Debrecen!

Feri láttam a pályarajzot, másabb lesz mint tavaly volt, fő a változatosság.Bodára én is elküldtem a nevezést, tavaly is táblázatosan tették fel a nevezettek listáját, nincs olyan technológiájuk mint például a Rotarynak. Idővel küldenek majd visszajelzést, vagy felkerül a honlapra a lista, ne aggódj. Szerintem időben neveztünk, tavaly se volt óriási nagy tolongás.

Dio tényleg hasonló a szint, én is ránéztem a naplódra. Az utóbbi két hétben szépen teljesítettél, hosszabban tartottad a csúcsot mint én. Egyelőre nekünk a teljesítés a lényeg a Rotaryn, majd jövőre gondolkodhatunk azon, hogyan döntjük meg az idei eredményünket. Ahogy elnézem, valószínűleg az Oxigén kupán is találkozni fogunk még a Rotary előtt. Sok szerencsét neked is, könnyíts egy kicsit a következő két hétben, légy "éhes" a futásra.  Hajrá Futás!

 

Dio001 4443 napja
Dio001 képe

Igen tervezem az Oxigén kupa 10km-s futását, egy kis erőfelmérőnek! És hogy nehezebben szabadulj meg tőlem, valószínű hogy a Bodasi 10km-en is ott leszek, mert hát köt a családi véna arra a kis településre! :-) Biztos hogy lazábbra veszem a következő két hetet, mert a tegnap 20km-es akciómat a bokám igen megérezte. Max heti 1x akarok 10km felé menni! Azért bevallom titkon van elvárásom a Félmaraton felé, 2h alatt szeretném lefutni! :-)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2016-11 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (4 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (2 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (4 bejegyzés)
2012-02 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (3 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (2 bejegyzés)
2011-10 hó (4 bejegyzés)