Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 056 135 km-t sportoltatok
Menj, az úton menj tovább! Ne nézz, ne nézz vissza már!

Szemléletmód változás

torolt_7409 | 2012-02-12 19:20:27 | 2 hozzászólás

Amikor elkezdtem a Rotary félmaratonra való felkészülést, úgy gondoltam, hogy az előző félig meddig teljesített edzésterv után szigorúan fogom venni a 21 km-es kezdő edzésterv előírásait. Később viszont rájöttem, hogy az Oxigén Kupa versenyei, a "váratlan" hosszú futások, és az időjárás nagyban befolyásolja a felkészülést. Ez pozitív változásokat hozott, és új kihívások elé állított, viszont az edzésterv betartását sikerült minimálisra csökkentenem. Pedig már az asztali naptáramat kitöltöttem március 15-ig, na mind1.

Január vége felé még tartottam egy hétig az edzéstervet.

A hétvégi hosszút nagyjából terepen futottam, nem mertem messzire menni, a sáros földutakon így is majdnem elsüllyedtem néhány helyen. Egy őzcsapatba így is belefutottam, lehettek vagy 30- 40- en. De legalább bejárattam a kutyasétáltatás közben felfedezett területet, jobb idő esetén talán messzebb is el fogok merészkedni. Érezhetően izgalmasabb, és kellemesebb a hosszúkat terepen futni.

Aztán megérkezett a hideg, és a havazás. Az előrejelzések miatt még viszonylag meleg időben futottam egy laza 9-est a hétvégi hosszú után, ami során 3 km-en keresztül elkísért futótársam, hogy bejárassa a kiárusításon vett futócipőjét. Vittem a kutyámat is, később egy 10 km-re is elkísért. Félmaratont azért még nem futtatok vele, de még ezeket a hosszabb futásokat is élvezi. Mostantól 10km-re van hitelesítve :D.

Ezt követően a hideg miatt nem fogalkoztam a 6,5, 5 km-es rövis távokkal, nem volt kedvem mindig beöltözni és rövid időre "megfagyni". Így két 13 km-es futás következett. Ekkor hűlt lefele a levegő, és eléggé fújt a szél is. Ennek meg is lett az eredménye, a teljes futóruházat- arzenál ellenére kétszer is jól átfagytam, de megfázni nem sikerült. A meleg tea, a C vitamin, a langyos zuhany, és a hosszabb nyújtás rendbe hozott. A hideg miatt ezek a futások gyorsabbak voltak kicsit a szokásosnál. Ahogy kijöttem a zuhany alól, elkezdett szakadni a hó, szóval az időzítés zseniálisra sikerült. Innentől az edzéstervben, csak nagyjából a hétre előírt km adagot tartottam, de teljesen más felosztásban.

Szerencsére így elkerültem a vízszintesen szakadó havat, és a kóbór hótolókat, és pihentem egy jót a meleg szobában, és a babérjaimon. Így értük el a mostani hetet, amikor még mindig hideg van, így hagytam a hosszabb távolságokat. A 3 10km- es futás időeredményeinek javulását nagyban befolyásolta az utakon lévő hó mennyisége. Izgalmas futni 2-3 cm-es havon, nagyon jól felfogja a becsapódásokat is, viszont az aszfaltra kitalált cipőm nagyon csúszkált rajta. A bizonytalan talajfogások, és az egyenetlen talaj pedig leterhelte kissé a lábamat. De ezek a futások nagyon jól estek. Egyrészt mert már nem volt annyira hideg, és én is alakalmazkodtam a hirtelen jött hideg időhöz, másrészt pedig a korábbi szokásos 6,5, 7 km-ekhez képest visszanézve az edzésnaplómat, gond nélkül sikerül tartani a rendszeres hosszabb futásokat is. Ez később is nagyban befolyásolja az edzéstervemet, viszont ezzel a változtatással sikerült elérnem a szokásos edzésidők hosszának kitolását, amit januárban célként megfogalmaztam. Egészségügyi problémát pedig nem tapasztalatam, csak néha reggeli rekedtség, és egy reggel nagyjából 1 órás köhögés jött rám, viszont az is elmúlt. Tavaly ilyen tályban futottam bele egy influenzába, viszont eddig szerencsére elkerültek a nyavaják.

A hétvégén bevállaltam egy hosszú futást, két körút, és két kisebb kör társaságában. 8km- nél hazajöttem melegedni, és frissíteni, és már haladtam is tovább. Úgy 12-13 km- ig nem akadt problémám, de afölött kicsit kezdtem fázni, mert a futóruhám ujja újból elázott, és épp a szembeszeles részt sikerült elkapnom az utolsó km-ekre. Az erőtartalékok is merültek kissé, még szoknom kell a 13 km fölötti távokat, viszont további frissítésekkel valószínűleg tovább tudtam volna menni. Így egy kihívást jelentő 16 km-t teljesítettem.

Összefoglalva tehát sikerült az elmúlt időben jelentősen hosszabb távokat futnom, ami az alapozásnak kiváló. Az edzéstervet már csak nyomokban tartalmazza a naplóm, mint ahogy diót és mogyorót néhány olyan élelmiszer, aminek semmi köze hozzá. A januárt egy erős 160 km-el zártam, ha tartom az edzésterv heti kilométeradagját, ezt februárban legjobb esetben sikerül majd túlszárnyalnom.

 

"Legyen az amit ér!
Legyen mindig szabad a mély
Legyen mindent ismerő
Olvadó... jégmező!!!"

2 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4470 napja
Czeglédi Ferenc képe

Azt a mindenségit! De szépen alakulnak a dolgaid! Minden elismerésem! Jó úton haladol! Igen nagyon közeledik a Rotary, én pedig kezdek picit pánikolni....nem tudok egy igazán gyorsat futni a hó miatt....

Te viszont szenzációsan csinálod! Mi a célidő a félmaratonon!

torolt_7409 4469 napja
torolt_7409 képe

Még mindig tartom, hogy két órán belül szeretnék célba érni, bővebb időterv nincs. Pillanatnyi formától lesz függő a teljesítmény.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2016-11 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (4 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (2 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (4 bejegyzés)
2012-02 hó (3 bejegyzés)
2012-01 hó (3 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (2 bejegyzés)
2011-10 hó (4 bejegyzés)