Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 857 696 km-t sportoltatok
LÁTVÁNYKERÉKPÁROZÁS CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK:-)

Újra itt a tél,tehát aktuális...Gyorstalpaló tanfolyam kezdőknek testépítés tantárgyból.Part3

ORBEA ORCA | 2011-11-25 07:24:52 | 16 hozzászólás

1

Váll,és kar edzés.

A váll edzésénél 3 féle gyakorlat létezik.

-Nyomások 2 kezes,vagy egykezes súlyzókkal

-Oldalemelések állva,ülve vagy épp döntött törzzsel.

-Állig húzás,és aki együtt edzi a csuklyásizmot a vállal annak a vállvonogatás-körzés.Én ez utóbbit nem igazán szoktam csinálni,mert az állig húzásnál épp elég terhelést kap a csuklyás izom,ha túl van fejlesztve aránytalanságával sokat ront a váll arányán.

-Előre emelések....Amit sokan csinálnak,de minek...Az első delta minden felsőtest gyakorlatnál kap terhelést szinte,így ritkán van lemaradva,jellemzőbb,hogy a váll oldalsó,vagy főképp a hátsó része gyengébb.Inkább arra kell koncentrálni,előre emelések max a szuper formába hozás időszakában végzendőek.

A váll gyakorlatoknál a nyomások lehetnek robbanékonyak,gyorsak,de kontrolláltak legyenek mindig.

Az oldalemelés állva nagyobb súlynál lehet kicsit csalós is,de mindig akkora súllyal,amit felemelve felső pontba legalább 2mp-ig meg tudunk tartani az első ismétlésnél.

Ülve oldalemelés egy izoláltabb gyakorlat,ezért akkora súllyal kell csinálni,amit legalább 4-5mp-ig meg tudunk tartani a legfelsőbb ponton.Szabályosan legalább 6-8 ismétlést kell tudni csinálni,aztán lehet kicsit csalni,a fájdalomhatáron túl edzeni.

Döntve oldalemelés 70-85% súllyal a normál gyakorlatnál használtnak,mert a delta hátsó feje nagyon kicsi,könnyű a lapocka emelőkkel helyettesíteni,így csalni.Ezt ma nem csináltam,de ha valakit érdekel hogyan kell szabályosan az alapvetőek:vízszintes felsőtest,a súly épphogy majdnem leér a földig enyhén hajlított könyökkel,mint az összes többi oldalemelésnél.A váll semleges kicsit ejtett állásban,és így kell maradnia végig,nem szabad felfelé mozognia csak a karnak.A kar végig enyhén hajlított marad,és kicsit a váll síkja előtt mozog,nem hátra a csípő felé,ahogy sokan csinálják.A súlyzók végig vízszintes állásban vannak.

A bicepsz edzése.

Ezt mindenki tudja nagyjából.Egyszerű izom behajlítom a karom,és kész,dolgozik.azt kevesen tudják,hogy van alakar forgató funkciója is,ezért kell egykezes súlyzókkal forgatott bicepszet is csinálni.

Kis izomcsoport,de mégis sokan túlhangsúlyozzák.Általános,hogy minimum 3 féle gyakorlatot csinálnak rá kezdők is,haladók meg 4-5 félét....Míg mondjuk evező alap hát gyakorlatot,ami nagy izomcsoport egyet sem...Ezek az emberek általában lábazni sem lábaznak...

A bicepsz gyakorlatok tehát

-Bicepsz állva 2 kezes súlyzóval egyenes,vagy francia rúddal.Bár a francia rúd divatos azt tudni kell,hogy az egyenes rúd hatékonyabb,jobban "csúcsba húzza" a bicepszet,míg a francia leveszi felső pontban a terhelést,én így nem is csinálom.Annak jó,akinek merev a csuklója,és egyenes rúddal az túlfeszül.

Ezt a gyakorlatot általában mindenki szabálytalanul törzzsel segítve,vagy karral lengetve csinálja túl nagy súllyal,ami gyakori sérüléseket okoz az ín alkar tapadási pontján.Jellegzetes,hogy amikor lerakja a rudat gyakorlat végén,és elengedi nyillaló fájdalom érzés az alkarban egy pillanatra,majd egyre hosszabb időtartamra,ahogy egyre jobban rásérül.

A gyakorlatot teljes nyújtástól teljes feszítésig kell csinálni álló törzzsel,és felkarral.6-8 szabályos ismétlés után lehet csaló szabálytalan ismétléseket is csinálni intenzítás fokozásra.

-Bicepsz padokon.Legismertebb a Scott pad,ami 45 fokos,de lehet akár 90 fokos pad is,régen csináltam,szerettem,ott aztán nem lehet csalni.

-Bicepsz egykezes.Én ezt általában ülve csinálom,itt lehet az izom alkar forgató funkcióját is erősíteni.

Alsó ponton a súlyzók a törzs felé néznek,tenyér tehát befelé,majd folyamatos forgatással a felső pontra vízszintes a súlyzó,a tenyér felfelé néz.Teljes nyújtástól teljes feszítésig persze,itt célszerű váltott karral dolgozni,így jobban lehet kontrollálni az izmot.

Létezik még koncentrált egykezes bicepsz,ezt sokan keverik a padra leülve combhoz támasztott könyökkel végzett lengetésekkel,ami nullára értelmetlen.Ha valakit érdekel hogy milyen az igazi akkor kiegészítésképp majd csinálok róla képet,mert az az igazi bicepsz gyakorlat,ami csak bicepszre megy valóban,nem lehet csalni.

Tricepsz edzés.

Érdekes,hogy aki 4-5 gyakorlatot csinál bicepszre,az max 3-at tricepszre...pedig egy jóval nagyobb méretű izom a karon,és elég látványos,ha erős.

-Tricepsz letolás csigán.Elsőként írom,bár valójában  az utolsó lenne csak a sorban.Szinte csak bemelegítésre jó ,pumpálásra,és a könyök bemelegítésére az igazi tricepsz gyakorlatokra.

Ezt is sokan túl fontosnak tartják,sőt a normál egyenes rúd mellett a divatos köteles változatot csinálják,ami aztán végképp idő-energia pocsékolás.

Izolációs gyakorlat,mégis itt is csalnak,lengetik a súlyt,és a felsőtestet.

-Tolódzkodás.Egyértelműen a legjobb,leghatékonyabb tricepsz gyakorlat,ha csak egy gyakorlatot csinál valaki akkor ezt csinálja.

-Szűken nyomás.Ez a másik alapgyakorlat helyesen végrehajtva kb 10-15 cm fogásközzel,és a súlyt kicsit a mellkas alá engedve,nem keverendő a mellre szúken nyomással,ahol szélesebb kb 10-15 cm-el a fogás ennél,és a rúd mellbimbó vonalban mozog.

-Tricepsz állva,vagy fekve rúddal.Ezeket nem csinálom,a könyököm mindig megsérült,túlterhelődött,

-Lórugás.Egykezes súlyzókkal a legjobb gyakorlat pumpálásra,formálásra.Ha otthon edz valaki,akkor általában ezt érdemes csinálni.

Az edzés:

1

2

Mai edzés sztrip 50-40-30kg 8-8-8 ismétlés X2 teljes sorozat

Minden gyakorlatnál ugyanez a system,csak súlyokat írok ki.

Mindig széles fogással dolgozunk,az alkarnak alsó helyzetben is kicsit nyitott helyzetben kell lenni a függőlegeshez képest.Tükörrel szemben érdemes csinálni mint minden gyakorlatot,a súlynak legalább a fül vonala alá le kell mennie.Lejjebb is szoktam engedni teljesen a trapéz izomra,de akkor kisebb súlyokat használok,mert elég merev a vállam,így túlterhelődik,sérül.

Hiba,sokan a nagy súlyokkal nem nyakból nyomást,hanem végül már fejről nyomást csinálnak rövid pályán..."Erős"emberekre jellemző....Tehát minimum a fülvonal alá,ez alapszabály.

4

3

Egykezes nyomás vállra. 22-20-16 majd 20 16 14 kg

A kézisúlyzókkal mindig teljes pályán dolgozok,itt a váll kevésbé tud túlfeszülni,mint a rúdnál.A súlyzók kicsit befelé dőlnek,így a felső ponton sem pihen az izom.

6

5

Oldalemelés állva. 16 14 12kg

Itt is látható,de majd ülve még inkább,hogy a súly a lehető legmesszebb mozog a testtől,szép széles,íves pályán enyhén hajlított könyökkel,a törzs pedig áll.A súlyzók ideális esetben végig vízszintesek,vagy minimálisan előre billennek.

Tipikus,hogy ezt a gyakorlatot 100-ból talán 5 bodys csinálja csak jól,szépen,hatékonyan.

Általában túl nagy súllyal,lengetve,testtel csalva,és majdnem teljesen hajlított könyékkel végeznek nyomásokat,ahol a tenyér nem lefelé,hanem szinte teljesen előre néz...

A gyakorlat lényege a húzás,amit teljes pályán kontrollálni kell.Nem tagadom,egyik kedvenc gyakorlatom,mert jól csinálom,és ennek ellenére képes vagyok elég nagy súlyokkal dolgozni.A vállam mindig erős izomcsoportom volt,mindig jól reagált,ez köszönhető a tökéletes végrehajtásnak.

8

7

Oldalemelés ülve   14 12 10kg

Íme a szabályos oldalemelés felső helyzete.Ha nem ezt látod,akkor nem jó úton jársz....

Látszik,hogy szép magasan van a könyök,húzó a mozdulat,nem nyomó.a csukló laza,ejtettígy eleve nem lehet nyomó mozdulatot csinálni,az alkar kikapcsolva,laza.A súlyzó vízszintes.

10

9

Állig húzás csigán 60 50 40,majd 65 55 45

Alapgyakorlat trapéz vagy csuklyás izomra,és persze oldaldeltára is,minél szélesebb a fogás.

A könyök mindig ilyen szép magasan kell legyen felső helyzetben,mindig a könyökre figyeljünk,azt húzzuk vállból a súly jön magától.Itt is hagyjuk lazára a csuklót,így az alkart is.

12

12

11

Bicepsz Scott 55 45 35kg

Ezt sem csinálják sokan szabályosan,pedig egy egyszerű gyakorlat.A felkarnak végig teljesen fel kell feküdni a padra,a hónalj alatt nem lehet hézag.A súlyt teljesen le kell engedni mint látható,ez a gyakorlat lényege....A teremben nálam is sok kissrác 35-ös karral akkora súllyal dolgozik mint én,vagy nagyobbal...

De én már senkit nem akarok meggyőzni,ha hülyeséget csinál hát csinálja,ha jól esik neki....

Itt teljesen szabályosan kell dolgozni,és lassú végrehajtással,kontrolláltan.

13

14

Bicepsz ülve egykezes 14 12 10

Itt is fontos,hogy a felsőtest áll,ezért is ülök le,hogy még fixebb legyen a helyzet.A felkar minimálisat mozdulhat előre,ez látszik a képen,de a súlyt nem kell a vállhoz érinteni mint sokan csinálják,csak addig,amíg a felkar-alkar összezár.Itt vége a hatékony tartománynak,itt feszíteni préselni kell a bicepszet  egy mp-re,nem tovább lendíteni a súlyt.Lent teljes nyújtás,sőt az a jó,ha a tricepszet összehúzzuk közben.

 tric

16

Tricepsz csigán 40 35 30 majd 45 40 35

Mint írtam egy bemelegítő-pumpáló gyakorlat.Teljesen ki kell nyújtani az alkart,és meg kell állítani a mozgást ebben a helyzetben 1mp-re.Én felengedenem teljesen az alkart,amíg csak lehet,de a felkarom közben nem mozog.

17

18

Tolódzkodás a legjobb tricepsz gyakorlat. +20 +10 súly nélkül

Az alsó kép nem a teljes mélységet mutatja,de ennél nem kell sokkal legfeljebb 5cm-el lejjebb menni,mert akkor túl nagy terhelést kap a mell,és itt nem az a cél.A tricepszet célozva mindig húzzuk fel a lábat előre,és tartsuk ott.Ebben nekem segít az enyhén látható 20kg-os tárcsa,ami lánccal a súlyemelő övre van függesztve,és ezen tartom a lábfejemet.

Mellre tolődzkodásnál hátrafelé kell tartani a lábat,és teljes mélységre kell menni.

20

 

19

Végül a Szűk nyomás tricepszre. 60 50 40kg

Látható a fogásszélesség,és hogy a súlyt a mellkas alsó részére engedjük.A könyök minél közelebb a testhez,nem nyílik kifelé mint mellre szűk nyomás gyakorlatnál.

A lábam mindig felhúzom,így véletlenül sem tudok testből belenyomni a gyakorlatba,jobban tudom kontrollálni a karomat.

Kellemes edzés volt...:-))))

 

 

16 hozzászólás

leviatan 4528 napja
leviatan képe

Szia!

A legjobbkor jött! Délután hát-váll lesz a program...

Köszi!

Bozót 4528 napja
Bozót képe

Elfáradtam mire a végére értem.....az olvasásnak :)   Tolódzkodás +20kilóval?! Anyám! :o   

ORBEA ORCA 4528 napja
ORBEA ORCA képe

Szívesen Levi,jó edzést!

Bozót biztosan azért fáradtál el,mert te kitaláltad,hogy minden egyes gyakorlat képei után először le kell nyomni 20 fekvőtámaszt,és csak utána szabad tovább olvasni,hogy megfelelő legyen az agy vérellátása,ami alapvetően szükséges az írás információinak,mondanivalójának feldolgozásához...:-)

Igen,most csak 20kg-al tudok egyelőre tolódzkodni,de mentségemre szóljon,ha visszanézed a naplóm ma először találkozol ezzel a gyakorlattal,ami az egyik kedvencem.

Sajnos most októberben a 2 évnyi szünet utáni újrakezdést a bal csuklóm nem igazán tolerálta,lett benne egy ínhüvely gyulladás,ami ugyebár  minimum 4-6 hét gyógyulás.Nekem épp 8 hét kellett hozzá,igaz azért edzettem is közben.

Nagyon kellett figyelnem rá a nyomó gyakorlatoknál,hogy edzek is,de nehogy még rásérüljek,túlterheljem.Annyira komoly volt,hogy EGYETLEN fekvőtámaszt sem tudtam volna csinálni vagy 5-6 hétig,mivel ott teljesen visszhajlik a csukló.Ugyanezen okból nem tudtam tolódzkodni sem.

Most már 100% gyógyult köszönhetően a pihentetésnek,és semmi sem akadályoz a súlyok növelésében,vagy bármely gyakorlat végrehajtásában.

Pár hét múlva már a tolódzkodást olyan 40kg körül is tudom majd csinálni,a rekord 60kg volt.....Igaz akkor 48-as karom volt,és 95-96 kg voltam....ment is a fekvenyomás 120-al is könnyedén 6-okkal.

Ezt azért írom,mert a nyomásokhoz,így a fekvőtámaszhoz is nagyon fontos az erős tricepsz.Erőemelőket is edzettem,ott a fekvenyomás mellett a legfontosabb kiegészítő gyakorlat szerintem a tolódzkodás tricepszre.

Este majd kiegészítem a blogot olyan egyszerű gyakorlatokkal,amivel otthon sikerrel lehet növelni a fekvenyomási...bocsánat fekvőtámaszi képességet:-)))

Bozót 4528 napja
Bozót képe

Köszönöm!   A +20kilót én nem úgy értettem, hogy "csak 20" :)   

márkusöcsi 4528 napja
márkusöcsi képe

Szia!

Én indítok egy gyorstalpalót képbeszúrásból, haladóknak!

- illeszd be a képet

- beillesztést követően, kattints rá (a képre)

- a kép négy sarkába és a kép éleinek közepén megjelennek négyzetek

- vidd a kurzort a jobb alsó sarokban lévő négyzetre

- bal egér gombot lenyomod, és húzod a bal felső sarok felé

- a kívánt méretnél meg állsz

Van egyszerűbb megoldás is, de az bonyolultabb! ;)

Egyébként grat a bloghoz, nem cikizni akartalak!

 

Molnartomasz 4528 napja
Molnartomasz képe

Jo latni a valodi izmokat rajtad es a tobbieken! Itt Kuvaitban szteroidokkal hatalmasra injekciozott, "lufi" sracok szaguldoznak a luxus-autoikkall, cigi a szajukban... Itt ez a "sport".

ORBEA ORCA 4527 napja
ORBEA ORCA képe

Köszönöm szépen Pisti az instrukciókat,majd most már tudni fogom:-)Bár a géphez hót hülye vagyok,és kezdő is fogok maradni mindig,meg nem is érdekel a böngészésen meg az edzésonline-on kívül más.

Örülök,ha tetszik a blog,és mások is tudnak ezt azt hasznosítani belőle.

Most pedig az ígért fekvőtámaszra gyúrás.....Hogy senki se maradjon szégyenbe,ha a töpörtyű nagyreményű utód kenterbe veri ezen a téren,és legalább párat fel tudjon mutatnia a szülői erőfölény védelme érdekében....:-)

A legfontosabb a tricepsz,és a vállöv megerősítése,erre mutatok most 2 jó kis gyakorlatot,amit otthon is lehet csinálni,valamint azt,hogy hogyan lehet könnyített formában elkezdeni a fekvenyomást.

A lényeg mindig az,hogy ha elkezdünk egy új gyakorlatot,akkor könnyű legyen,az izmok meg tudják szokni a terhelést,alkalmazkodjanak hozzá,és erősödjenek.Ha túl nehéz egy gyakorlat akkor csalni fogunk,a megcélzott izmokról levenni a terhelést,és az izületeket túlterhelni.

22

23

A tricepsz és vállöv erősítésére egy otthon is végezhető egyszerű gyakorlat,ami simán mondjukegy kanapé szélén is végezhető.

Olyan messzire kell lenni a lábnak,hogy a hát épp le tudjon menni a pad mellett.A támaszkodási szélesség kényelmes csípő mellett 5-10 centire.Eleinte nem biztos,hogy teljes mélységet tudunk csinálni,de szépen lassan arra kell törekedni,hogy teljesen le tudjuk magunkat engedni.

legalább 3 sorozatot célszerű csinálni 10 ismétlés körül,ha megy teljes mélységben a 10,sőt 15 akkor lehet az ölbe mondjuk pár Révait rakatni,vagy a lurkó beül az ölünkbe...Na,az már kemény...:-)

24

25

A Lórugás az egyik leghatékonyabb tricepsz gyakorlat.Ebből is 3X10-12 ismétlés célszerű,aztán ha könnyű már a 15 is,akkor nagyobb súly kell mindenképp.

Fontos,hogy a hát vízszintes,sőt,mint látható a fej még lejjebb is van,mint a csípő.A könyök kicsit legyen feljebb,mint a váll,és teljesen nyújtsuk ki a könyököt minden ismétlésnél.Egyszerre 2 kézzel végezhető,én úgy szoktam.

Egyedül abból a szempontból veszélyes otthon csinálni,hogy a póz erotikus tartalmát lelkes férjek félreérthetik,így legjobb ha behúzódunk egy sarokba ilyenkor...:-)))

26

27

Végül pedig maga a fekvenyomás könnyített változata.3-4X 8-10 ismétlés.

Én szintén padnak támaszkodva csinálom,de otthon a kanapé erre is tökéletes.A térd lent van a földön,így kevés súlyt kell mozgatni,mindenki tud csinálni szerintem 8-10 ismétlést szép lassan szabályosan.

Aztán ha már könnyen megy,akkor elemeljük a térdet a talajtól,így nehezebb lesz,és így megint megpróbálunk eljutni 8-10 ismétlésig.

Utána ha van esetleg egy alacsonyabb támasztási pont,akkor azon folytatjuk,míg végül rendesen egyenesen a talajon.

Így szép lassan ,de biztosan lehet fejlődni fekvenyomásban,aki kipróbálja annak jó edzéseket!

 

Bozót 4527 napja
Bozót képe

Köszönöm!  A lórúgás nekem új volt, ki fogom próbálni! A másik kettőt azért nem nagyon csináltam eddig, mert elég könnyen ment, miközben a fekvőtámasz meg nagyon nem és féltem, hogy nincs is elég haszna...

Még kérdés: Így ahogy a képen is csinálod, hogy a könyök oldalra megy ki, simán tudok jópárat könnyítés nélkül. Ami nem megy az a test mellett tartott könyök verzió (azt hívják tricepsz fekvőnek?) Erre jó a másik két gyakorlat? 

torolt_12 4527 napja
torolt_12 képe

Kérdezni szeretnék, ha nem zavarok: hasonfekve törzsemelés közben valóban kopnak-e a csigolyák, Te hogyan tudod? Mély-hátizom erősítése (is) a célom, a testnevelő tanár még régebben a konditermi "szuperfeszítő" gépet javasolta, ahol fejjel lefelé lógva, beakasztott bokával kihúzzuk magunkat vízszintes helyzetig, de tovább nem.  Azt mondta, ha tovább emeljük a törzset, a csigolyák egymásnak szorulva kopnak, és ez igaz az otthon padlón végzett törzsemelésre is. 

Hanyag tartás javítás rám is rám fér, gyermeket ölben cipelő Anyukákra meg főleg. Köszönöm! Jók a leírások, rég voltam már kondiban...

ORBEA ORCA 4527 napja
ORBEA ORCA képe

Szívesen.A lórugás szerintem tetszeni fog.Ez voltaképp egy izolációs gyakorlat,ami nagyon jól formálja a tricepszet,hasonló,mint bicepszben a koncentrált egykezes bicepszezés.A hátsó tolódzkodás már kombinációs inkább a vállöv átmozgatásával,és egy nehezebb gyakorlat erőszint növelésre tökéletes.

Hidd el hasznosak,ha erős a tricepszed írtam jobban megy minden nyomás bármilyen irányban.

A fejed fölül például jobban el tudod tolni a komor fellegeket....:-)))

Ha pedig a klasszikus fekvőtámaszból megy azért néhány szabályosan akkor semmi gond.

Ajánlom figyelmedbe az edzésnaplóm,ahol húzodzkodás tantárgyban októberben még eléggé bukásra álltam 4 szerényke ismétléssel.Manapság azért már tudok 10-12-őt,bár közben felszedtem pár kilót.4-et pedig most +15kg súllyal is tudok.

Ha tudsz mondjuk 4-5-öt,akkor úgy ahogy én,és másnak is javaslom,csinálj heti 3 alkalommal rendszeresen 5-6 sorozatot 3-4 sort normál szélességgel,2-3 at szűken.Előtte bemelegítésnek a javasolt könnyített változatból jó 15-öt,hogy a könyököd felkészüljön,bemelegedjen a terhelésre.

2-3 alkalmanként próbálj az első sorozatokban amikor még friss vagy 1-2 ismétléssel többet csinálni.

Nagyon szépen fog az menni.

Igen,ha olyan szűken teszed le a tenyered,hogy szinte összeérnek a mutató újjaid annál inkább a terhelés a mellizomról a tricepszre tevődik.

Épp ebben a blogban az utolsó tricepsz gyakorlat,a szűken nyomás rúddal a megfelelője a fekvőtámasz ezen változatának.Tehát te tulajdonképp tricepszet akarsz erősíteni,erre a lórugás is,és a hátsó tolódzkodás is tökéletes.

ORBEA ORCA 4527 napja
ORBEA ORCA képe

Orsolya,igen valóban az edzőtermi ún.szuperhajló,vagy szuperfeszítő gép biztonságosabb,és hatékonyabb,mint a sima gimnasztikai gyakorlat.Otthon is lehetséges kicsit hatékonyabb formában végezni,ha van segítség,és egy alkalmas heverő,amin lehetséges úgy feküdni hason,hogy a láb végig felfekszik egyenesen a csípőig.Egy segítő kell,aki ilyenkor a bokánál megfogva stabilizálja a helyzetet.

Így növelhető a mozgástartomány,le lehet érinteni a fejet egész a padlóig,és innét felemelkedve terhelni a mélyhátizmot,valamint  a többi alsó hátizmot.Én vízszintes fölé 5-10 fokig javaslom a homorítást,az még anatómiailag nem veszélyes a porckorongokra,normál helyzet.A gond akkor van,amikor a TF-en végzett öregedő tornatanárok azt mondják tornaórán,hogy akkor jó kisfijjam,ha látod a plafont...Na azt nem szabad.

Az edzőtermi gép azért jó,mert egyben nyújtja is a mélyhátizmot,nálam is teljesen vissza lehet hajolni a gép alá.

Teljes terhelést ad,teljes mozgás tartományban nyújtástól fokozatosan nehezedve a szinte teljes rövidülésig.

Ez otthon nem megoldható,ha valaki otthon csinálja ezt a gyakorlatot,akkor arra figyeljen,hogy minden ismétlésnél a váll csak 5-10cm-t emelkedjen el a talajtól,és ebben a felső helyzetben mindig legyen legalább 1mp tartás-feszítés.

15-20 ismétlésszám az optimális,így tartva az épp elég hatékony.

Ha pedig így is könyű,akkor nem út a 30-50-ek végzése,hanem egy kézisúlyzót,vagy nehezebb könyvet kell a tarkóhoz fogni,így növelve a gyakorlat nehézségét az optimális 15-20 taromány felé.

Bozót 4527 napja
Bozót képe

Még köszi!

Nem a szűk vs széles támaszra gondoltam (ismerem az alternatív szépségeket ebből, csak megcsinálni nem tudom :), hanem, hogy a könyök merrefelé áll a végrehajtás közben. Oldalra távolítva simán tudok jópárat csinálni, de a test mellett maradó könyökkel, tehát így, mint ezen a képen , még egy is nehéz teljes mélységig.

ORBEA ORCA 4527 napja
ORBEA ORCA képe

Ugyanaz a helyzet,a fotón így jobban terhelődik a tricepsz,míg kifelé forgatva kicsit jobban oszlik a terhelés a mell izom,és a tricepsz között.

Írtam is talán,hogy a széles normál fekvenyomásnál pld kifelé nyílik a könyök a rúd alá,a szűk fekvenyomásnál szűkebb fogás mellett még mindig kifelé mozdul a könyök a testtől,viszont a tricepszre szűk fekvenyomásnál a könyök minél közelebb marad a törzshöz.

A te fotód inkább tricepsz gyakorlat,valamint a mellizom eredési,belső részét terheli,mígy az én fotómon a széles normál végrehajtás a mellizom tapadási külső részét terheli jobban,kevésbé a tricepszet.

 

necromedve 4526 napja
necromedve képe

Elnézést, hogy amatőrként belekotyogok egy tippel az otthoni derékerősítésbe, de van még egy opció: 3-4000 forintért már nagyon jó minőségű fitballt lehet venni, azzal kiválóan meg lehet csinálni otthon is ezeket a hajlításokat, illetve még ezeregy más gyakorlatot is. Nekem guggolásban is segít, ha a hátam, meg a fal közé támasztom, jóval hátrébb tehetem a súlypontomat, sokat nehezedik úgy a gyakorlat már plusz súlyok nélkül is.

Illetve egy kérdésem is lenne. Ez a visszafeszülő csukló engem is zavar, a minap is ilyen nyavalyával szenvedtem, szerintem én is túlterheltem a csuklómat. Segít ezzela visszafeszülési problémával kapcsolatban, ha a fekvőtámaszhoz veszek egy földre rakható markolatot, vagy összezárt öklön csinálom a fekvőtámaszokat?

ORBEA ORCA 4526 napja
ORBEA ORCA képe

Medve kollega jól írja,végülis azon a nagy ződ vagy kék labdán is lehet épp ilyen derékerősítő hajlásokat csinálni,ha a bokát le tudjuk valahogy rögzíteni.

Igen,lehet kapni fekvőtámaszhoz ilyen kis segédeszközt,kis háromszögek,kb 10cm magasak,és egy kis rúdddal vannak összekötve.Ezeket használva egyenesebben tartható a csukló,így nem terhelődik túl.De ha van 2db kézisúlyzód azokon is meg lehet ugyanezt csinálni.,én is szoktam néha úgy bemelegíteni.

pleko 4523 napja
pleko képe

Jó a meglátásod, valóban a kart a legtöbb ember túledzi...Én most, hogy újrakezdtem 2 hónapja a súlyzós edzést, minimális kar gyakorlatot végzek...Hetente kétszer mozgatom át a bicepszet és tricepszet is...Szépen fejlődőm, és úgy érzem, hogy bőven elég az egy gyakorlat edzésenként 4-5 sorozattal..Sokan elfelejtik, hogy mind a tricepsz mnd a bicepsz erősen terhelődik más gyakorlatoknál, így eleinte célzott gyakorlatokat csak keveset kell rájuk végezni. A tarkóhoz húzásnál például már kap rendesen a bicepsz, a tricepsz meg a tológyakorlatoknál mint például a fekvenyomás..Az az igazság, hogy kevesebb és néha jobb elv itt is érvényesül...

Amúgy köszi az íránymutatást...sok hasznos dolgot említettél..

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (16 bejegyzés)
2010-08 hó (5 bejegyzés)