Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 916 528 km-t sportoltatok
LÁTVÁNYKERÉKPÁROZÁS CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK:-)

Egy igazi látványbiciklista/Optikai profi/ vita indítója:ENNI,VAGY NEM ENNI....EZ ITT A KÉRDÉS:-)

Part3.

ORBEA ORCA | 2010-08-18 19:24:54 | 12 hozzászólás

Cole 81 kérdése:

"Télen, mikor kicsit tömegelsz, azért fehérjedúsabb kajákat is eszel, ugye? :) Illetve, hogy akkor se nagyon zsírosodsz el, gondolom megy ezerrel a görgőzés, vagy ha enyhe az idő, akkor a bringa?"

Normál étkezés a válasz,kicsi az eltérés.

Kezdjük mindjárt a zsírral,amit sokan kerülnek,pedig nem kellene,mert nem attól hízunk el...És az izületek megsínylik a hiányát.Nekem szerencsére semmi ilyen gondom nincs,bár írtam,voltak 40-50 tonnás edzéseim is fiatalon szűk másfél órában...

A zsír a bevitelem 10-15%-a télen kicsit több,nyáron kicsit kevesebb.

Télen pld.napi 12-14 tojást fogyasztok,szeretem a Rama margarint,oliva olajat használok főzéshez,és hidegen salátákhoz.

A koleszterin szintem a napi tojás adag ellenére általában 4,1-4,4mmol/l között mozog.

Megint egy adat,ami ellentmond a "köbe vésett"szabályoknak...De megint csak a napi 3-6 óra edzés a kulcs...És persze az őssz kalória bevitel,ami nem kevés,de nem sokkal több,mint egy átlagember napi bevitele....

A fehérje bevitelem télen több,30-35%is lehet.Elsődlegesen csirkehús,pulykahús párolva,vagy raguként elkészítve,és sokszor spagetti-pizza feltétként.Natúr joghurtot,sajtot eszek még,tejterméket mást nem nagyon.Növényi magvakat,tökmagot,mogyorót.

Télen napi 2 fehérje turmixot iszok jó minőségű komplett tej-tojás összetételűt,ami nélkül gyakorlatilag lehetetlen az izom építés.Nyáron nem rendszeresen,mivel a kerékpár nem okoz akkora fehérjevesztést,sérülést az izmokban,hiszen míg body-ban sokszor 90%max izom erő feletti munka van,addig kerékpáron jó ha 10-20...Ezért edzettem most szezonban is súlyokkal.

A szénhidrát bevitelem pulzáló,érzés szerinti.Télen jobban be tudom lőni,nyáron az edzéshosszok nagymértékben befolyásolják.Télen 1gramm fehérje 2gramm szénhidrát az arány általában,nyáron ez hosszú edzésnapon lehet 1:3 is.

A szénhidrát bevitelemre télen jobban figyelek,olyankor barna kenyér,durum tészta,zabpehely,zabfalatok keksz,kukoricapehely az alap.Nyáron jöhet a fehér kenyér is,a fornetti szemétkaja,pizza,Snickers csoki,egyebek,na meg a sörpersze,ami az egyik legjobb dolog,mert tisztít,vizet hajt.

Nem vagyok híve semmiféle elvont megvonásos diétának.Mint írtam,egyben hiszek,ha megfelelően kemény az edzés,és folyamatos,hosszú évek munkája van valaki mögött akkor nem kell diétázni....

Az alapgond az,hogy sz átlag ember évekig,vagy ne adj isten évtizedekig szinte semmit nem mozog,sportol.

Aztán amikor már a 18.megvonásos,idétlen diéta hatására sem tud leadni pár hétre,hónapra 5-10 kilót,akkor nagy nehezen elkezd sportolni is.

Vagy legalábbis szinte nulla keringési és fizikális állóképességgel mondjuk futni 7-8 perces km-eket....

Aztán még ettől is az egekben van a pulzusa persze,többet árt magának,mint használ....legalább 3-4 hónapig csak sétálnia kellene...Aztán szép lassan futni,kocogni...De nem,pár hónap alatt úgy gondolják a sok évet,évtizedet semmissé lehet tenni.Hát nem.

Javulni csak nagyon lassan lehet,évről évre.

Láttam pld ,hogy valaki egy pár hetes futóprogramtól azt várja,hogy vagy egy perccel jobbakat fog futni km-enként...Az a szépséghiba,hogy szinte minden ilyen jellegű sikeres tesztet olyan folyamatosan 10-20 éve sportoló emberekkel végeznek,aki épp egy hosszabb-rövidebb kihagyás után újrakezdi az edzést.

Ezzel aztán lehet népszerűsíteni a programot,aztán egy pár hónapja éve futkorászó amatőr nem érti,miért nem működik mégis.

Ez a kitérő csak azért volt,hogy még egyszer hangsúlyozzam a kemény edzés szerepét,ne várja senki,hogy 6-8 perces totyogások hatalmas választ váltsanak ki a szervezetből.Lehet,ez sokaknak nem tetszik most olvasva,de így van.

Majd amikor évek múlva szép lassan fokozva az edzéshosszt,edzés intenzítást eljut valaki a stabil 4-5 perc közti hosszú átlagú,és a még gyorsabb intervall edzésekhez,akkor várhat nagyobb változást.Minél erősebb valaki annál jobb az anyagcseréje,hormon háztartása,keringési rendszere,izomrendszere.

Így együtt,mert ha valamelyik elmarad az edzettségben akkor a többi sem fejlődik,vagy csak nehezen.

12 hozzászólás

simi 5000 napja
simi képe
Öregem kettőnk közül Te vagy a profi :) Nagyon tanulságos volt ezt a kis szösszenetet olvasni, látom, illetve a végén kiderült a tegnapi probléma sarkallt a megírásra. Jó most nekem ilyen motiváló blog bejegyzést olvasni fáslizott dagadt bokával :) ...amivel októberben maratont kell futnom :) Mindenesetre köszönöm, betettelek a kedvencek közé, tőled lehet tanulni, illetve motiváló az amit írsz. Hasonlóan gondolkodunk, csak én lusta vagyok leírni.
ORBEA ORCA 5000 napja
ORBEA ORCA képe

Igen,az nekem is  teljesen lejött a pár soros hozzászólásodból,hogy hasonlóképp gondolkodunk.

Én azért írkálok,mert azt vallom az edzés fizikális része csak a megvalósulási fázis.

Igazándiból minden fejben dől el,így minél több időt tölt valaki az edzések tervezésével,elemzésével annál jobban rá tud hangolódni.Az autogén edzést-edzéstervezést már akkor gyakorlatban alkalmaztam,amikor még nem is tudtam voltaképp mit csinálok:-)

De minden edzést előre megterveztem géplakatos végzettségemhez illőn milliméteres pontossággal,és amikor csak tehettem naponta többször is ha volt pár nyugodt percem lehunyt szemmel gondolatban végig edzettem az aznapi tervemet.Olyannyira,hogy szinte vizuálisan láttam magamat kívülről,hogy milyen gyakorlatokat milyen sorrendben, milyen súlyokkal,ismétlés-szériaszámban fogok végezni...Ugyanakkor szinte éreztem ahogy a vér lüktetni kezd az ereimben,megfeszülnek az izmaim...és ugyanakkor  kívülről látom,hogy befejeztem a tervezett ismétlésszámot...és érzem,hogy az izmokban mit fogok majd érezni abban a pillanatban....

Aztán a teremben simán megcsináltam a legkegyetlenebb edzést is,mert tudtam,képes vagyok rá,hisz láttam magamat meg tudtam csinálni...

És nehogy azt higgye valaki,hogy ilyen szintű koncentrálltságig el lehet jutni pár hónap-év alatt,nekem legalábbis 4-5 évembe került,mire olyan szintre jutottam,hogy ennyire el tudtam  mélyülni saját magam fizikai és szellemi kontrollálásában.

 

monique 5000 napja
monique képe

"még egyszer hangsúlyozzam a kemény edzés szerepét,ne várja senki,hogy 6-8 perces totyogások hatalmas választ váltsanak ki a szervezetből"

"Majd amikor évek múlva szép lassan fokozva az edzéshosszt,edzés intenzítást eljut valaki"

bocsi, szerintem ellentmondás van a kettő között. először azt írod h keményen kell edzeni aztán hogy szép lassan fokozzuk az intenzitást évek alatt. kifejtenéd picit érthetőbben is...?

ORBEA ORCA 4999 napja
ORBEA ORCA képe

Semmilyen ellentmondás nincs,ha olvastál eddig,láthattad,mindig a fokozatosság fontosságát hangsúlyoztam.

A gond ott van,hogy a kezdők türelmetlenek,olyan edzéseket vállalnak be,amit csak évek célirányos munkája után lehetne.

picikata 4999 napja
picikata képe

Valóban a fokozatosság az amivel valódi eredményt tudunk elérni...és így elkerülve a sérüléseket is.
Saját példabeszédem,mivel már sajnos én is beleestem ebbe a csapdába amikor is...
Tavaly nekilendültem a futásnak kb:4-héttel a kinézett megmérettetés előtt.
Utoljára valamikor ált.iskolában futottam hosszabb távokat...azóta semmit és már nem vagyok "mai csirke"... :D
Persze örültem,.hogy teljesítettem a távot de aztán szépen lesérültem a jobb térdem bedobta a törölközőt....és hónapokig regenerálódott mire tünetmentesnek tudtam magam...
Tanulságom!
Hamar akartam eredményt produkálni és ezért nagy volt a hirtelen terhelés a lábaknak.

Tibi, ez a vizualitás és önkontroll, valóban jó tréning és agymunka ...és a leendő helyzetbe való beleképzelés...ezt élem át akkor is amikor egy könyvet olvasok vagy az edzés leírásodon át látom
az utad és a tested mozgását is a kerékpáron....épp ülve nyomod,vagy kiállva a hegyen szenvedsz... :)

ORBEA ORCA 4999 napja
ORBEA ORCA képe

Katám a kis mindentudó:-)

Sjnos nem mindig igaz,hogy az okos ember más kárán tanul.

Vannak olyan hibák,amiket mindenki elkövet,bármilyen tapasztalt is,senki sincs vasból...

De ha egyszer saját magán tapasztalja valaki a túlzott lelkesedés fájdalmas következményeit akkor egy életre megtanulja a leckét:megfelelő felkészülés nélkül nem szabad feszegetni teljesítőképességünk határait.Ezt nálad olvastam Katám:-)

picikata 4999 napja
picikata képe

Ezt bizony jól olvastad... igy van ez...túúúdom-túúúdom... :)

Gida 4999 napja
Gida képe

Nagyon jókat írsz, és tényleg így van MEG KELL DOLGOZNI a sikerért, hogy valaki elérjen oda ahova akar. A kedvenceim közé én is beraklak:)
További jó edzéseket!

miki 4998 napja
miki képe

Én is gyakran gondolkozom az általad írt dolgokról. Itt van ugye az egészséges táplálkozás témája. Azt olvasni, hogy az lesz egészséges és hosszú életű, aki természetes, feldolgozatlan étrenden él, de abból sem eszik sokat. Mondjuk nyers zöldségből nehéz is annyi kalóriát bevinni, mint lekváros teszkófánkból.

Másrészről, én is azt tapasztaltam, hogy elegendő edzés mellett teljesen mindegy, mit eszek, ha elég forró a kazán, eléget bármit. Sőt, továbblépek, ha sokat edzek, nem is igazán tudok annyi egészséges kaját megenni, amennyi kellene.

A kérdés az, hogy az edzés feljogosít-e a szemétkajákra? Vagy ezek mindenkinek ártalmasak, mégha nem is hízunk meg tőlük napi 2-3 óra edzés mellett? Vannak olyan vizsgálatok, melyek szerint a kalóriadeficittel élő emberek és állatok egészségesebbek, hosszabb életűek. De ezekben a kalóriahiányt a kevés étel jelenti. Hasonlóan előnyös a sok kalória, sok edzés kombináció, ahol végeredményben szintén kalóriahiány van?

ORBEA ORCA 4998 napja
ORBEA ORCA képe

Miki,szerintem minden szervezet más,és más.

Van aki a vasat is megemészti,van aki nem győzi kihúzkodni a listáról,hogy mit nem ehet...

De egyértelmű szerintem,hogy minél inkább az alap éllelmiszerek irányába kell tendálni.Én akkor eszek más által gyártott kajákat,amikor nincs nagyon időm,energiám főzni pld.

Ha főzök akkor nagyon natúran,sok tészta,rizs,zöldség,párolt hús,és saját raguk,spagettik,pizzák.

De ezeken is minél kevesebb kész összetevő,konzerv ilyesmi minimális.

Most este pld csak egy adag durum spagetti tészta karaván sajttal,natúr joghurttal a menű,és persze egy sör,mert megérdemeltem:-)

Persze só nélkül,az évek óta nincs nálam,csak tengeri a főtt ételekbe minimális mennyiségben.

A Jövő hét első felében pedig még egy kis diéta,sok tejja vízhajtónak,aztán csütörtök pénteken szénhidrát töltés verseny előtt.

Gida 4997 napja
Gida képe

Glikogén raktárak kiürítése, és feltöltése...utána ROBBANTÁS a VB-én :))
Hajrá!

zsolaaa 4859 napja
zsolaaa képe

Csak annyit akarok írni hogy maximális tiszteletem ahhoz az edzésmunkához amit végzel!

Nagyon kemény és kitartó vagy remélem jól sikerült a 2011-es szezonod

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (16 bejegyzés)
2010-08 hó (5 bejegyzés)