Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 130 100 km-t sportoltatok
Gyorsúszás tanulás 31, izé 32 évesen?
3. hivatalos edzés...
fimre | 2007-06-28 10:31:40 | 5 hozzászólás

Na, ez is megvolt, szerdán ismét sikerült vízbe merülnöm és gyakorolni kicsit edzői segítséggel. Az időbeosztás miatt most ezentúl 1/2 óra közös munka lesz, utána egyedül gyakorlom a feladatokat. A szokások bemelegítés után (200 m mell), lábtempó gyakorlatok, majd deszkával siklás, utána levegővétellel pluszban. Itt még nagyon meg kell tanulnom bízni magamban, hogy nem süllyedek, nem nyelek vizet, szóval fordulnom kellene rendesen...

Majd jött a medence szélén, a kartempó gyakorlása, hátra végigvezet a comb mellett, majd könyök emelkedik elsőnek stb.. ez biztos sokaknak ismerős, most már nekem is. Érdekes hogy a kartempó inkább a jobb kezemmel pontos, a levegővételhez való fordulómozdulat meg balra megy jobban, nehogy má jól érezzem magam :)

Deszkával egy kezes kartempó, közben levegővétel, végig kellene úszni a teljes medecét :( Figyelnem kell a vízfekvésemre, az sem tökéletes még, Péter azt mondta alakulok, lehet hogy látta rajtam a csüggedést?

Majd megkérdezte úsztam már háton? Nem, még nem, úgyhogy ezt is kipróbáltuk, hanyattfekvés, kezek a comb mellett, csak lábtemp, 4 hossz. Érdekes, az úszóedzőknél ez a legkisebb szám? Utána sincs pl. 6 vagy esetleg 7 rögtön 8 vagy 12 következik... Itt ennél a gyakorlatnál kicsit felfordult a gyomrom, nagyon fura érzés volt lassan haladni és olyan súlytalansághoz hasonló érzéssel lebegni, ezt is meg kell szoknom. Azért legyűrtem a feladatot.

Lassan véget ért a közös munka, amikor jött az utolsó gyakorlat :) Hason fekve siklás lábtempóval egykezes deszkával, menet közben fordulás a hátra, lábtempó folytat, majd vissza fordulás stb.. Na ez kikészített, gyanús volt hogy csökken a vízszint, mert annyit nyeltem, illetve az orromon keresztül talán már az agyamat mosta a klóros lé :) Ebből is 4 hossz, mellékesen 15-20 liter vízzel. A végére sikerült elég gyorsan fordulnom, úgyhogy egy pár jó gyakorlat is született nagy nehezen.

Továbbiak? Ha lehetőségem lesz, szombaton is megyek gyakorolni, úgy néz ki ez a titok,  illetve próbálom nem feladni, bár jó lenne már egy kis sikerélmény is....

5 hozzászólás

pen 6169 napja
pen képe
Igen, ezt én is észrevettem: az edzők 100 méterekben tudnak csak számolni! A miénk is annyit szeret kiadni, lemérni, stb., meg persze annak egész számú többszörösét. Számukra ennél rövidebb értelmes mozgásegység nem létezik és kész.

Kartempóval nekem is az a helyzet, hogy amerre kényelmesebb a levegő, arra rondábban húzok :o) Lehet, hogy ez általános dolog.

És még valami: rájöttem, ahhoz, hogy jól tudjunk úszni, meg kell szeretni a vizet. Inni is. A klóros vizet én már egész megkedveltem. Ha sokat ízlelgeted, megérzed majd a semmivel össze nem hasonlítható egyedi aromáját. A kesernyés-sós fertőtlenítőre emlékeztető élményt, a savas utóízt, hmmm.. egyszerűen utánozhatatlan. Szerintem vízzel keverve, 24-26 fokon fogyasztva az igazi. Akik nem ittak még, nem is tudják, mit veszítenek :o)  
fimre 6169 napja
fimre képe

hál isten, másnak is van hasonló élménye :)

Ezek után azon gondolkozom, hogy a mai futásnál frissitőnek az uszoda vizét kéne használnom :)

És egy nagy gratula a vizsgáidhoz! 

lenkeanyu 6168 napja
lenkeanyu képe

Én is rengeteget iszok, mindig biztat a tanárnőm, hogy maradjak még tovább, de alig tudom megvárni az óra végét, mert ugye ami bemegy az ki is jönne... (Irulok-pirulok.)

Fimre olyan jó, hogy elkezdted ezt a blogot, a múltkor voltunk strandon (ahol senki sem ismer) és annyira lelkes voltam, hogy magamtól gyakoroltam kicsit. :) Tényleg kicsit, mert nem igazán ment (a kar és a láb tempó külön-külön már alakul, de a kar mellett nem tudom a lábtempókat csinálni, össze-vissza kalimpálok, és most ugye nem volt az a szivacs izé, hogy a lábam közé kapjam :() .

Ahogy látom a sikerélmény hamarosan eljön: max. 3 óra múlva ráérzel nyugi!!!

fimre 6168 napja
fimre képe

lenkeanyu, köszi a biztatást, igazából az ad nagy erőt, hogy Te ill, Ti is csináljátok és megosztjuk az élményeket egymással. Ha a gyakorlás közben erre gondolok kicsit mindig jobb csinálni azokat a fránya mozdulatokat. A strandon és is gyakoroltam már, de csak kartempót a medence szélénél. Feleségem megkért hogy mutassam meg azokat a gyakorlatokat amiket csinálok az órán, neki is van kedve tanulni, ezért is nagyon büszke vagyok rá!!!

Kérdeztem már a fórumban is, a szivacsnak a felső részét fogjátok? Nekem az alsó részét mondta Péter, de így az alig ér valamit, szerintem :(, bár lehet hogy pont ez a cél, ne szokjak hozzá a jóhoz :)

A szombati gyakorlás sajnos lehet hogy nem jön össze, segítek Apósomnak az asztalosműhelyben, de a blog folytatódni fog...

S tényleg már nem 31 vagyok :((((( de éljenek a 32 évesek és a leendő 32-sek!!!! (meg mindenki aki sportol vagy sportolni fog)

pen 6168 napja
pen képe

Én az alsó végét fogom, de láttam már így is - úgy is. Nekem elég nagy a deszkám, és ha felül fogtam, a fejem hozzáért a széléhez, ezért tértem át az alsó fogásra. De asszem arra is jó az alsó fogás, hogy gyorsnál segít jól előrenyúlni a karral - mert ugye el kell érni a deszka szélét :o)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!