Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 934 521 km-t sportoltatok
♥ Missrunka: futás megabringa ♥

Talpbetét mizéria

RunKa | 2011-01-27 09:03:26 | 5 hozzászólás

Előzetesben: az othopéd főorvos szerint  lúdtalpam van, haránt és boka süllyedésem, és különben is olyan lapos a talpam, mint egy palacsinta.

Amúgy télleg az egyik bokám rendesen befelé dől, de ezzel azért belémtiport :), főleg a palacsintával.

Leírom amit tapasztaltam talpbetét ügyben, miért is ne,  hisz kurvára el lehet ebben veszni, ahány társaság, annyi betét, egyik sem érti a másikat, miért olyan a másik, nem olyan mint amit ő csinál. Azért jó lenne ha egyforma lenne a gondolkodásmód, mert azt nem hiszem, hogy egyik lúdtalpasnak lát a másik nem.

Szóval az elsőt egy térdprobléma miatt csináltattam, de utólag kiderült ez inkább egy túlerőltetés volt.

Na, ez elsőkör...Miltényi néni. Ő azt vallja, mindenkinek neutrális cipellő, és saját lábra készített betét. Aranyos meg minden, de nincs elég ideje elbeszélgetni a pácienssel, és mindenkinek talpbetét KELLL !!!  Jó, legyen, mégis csak ő az orvos. A másik szobában férfi, ő veszi a mintát, azzal nincs is baj. de mutat egy kész betétet, ilyen lesz, ha kész lesz a sajátom. Látom, nagyon keskeny. Okés, fasza, de jó lesz az én lábamra ? ? Az enyém nagyon széles. Óóóóó....persze !!!

Nem nyújtom ezt hosszúra, persze, hogy nem jó, viszont nagyon kényelmes volt, alig akartam kivenni a cipőmből a szoktatás ideje alatt. Aztán túráztam is benne, télleg klassz volt ! Na, aztán jött az első futtás benne, beigazolódott az félelmem, keskeny... szétcseszte a talpam szélét, hiszen túllógott rajta, 1 hét futás szünet.

Soha többet nem tettem a cipőmbe.

Jött egy speckó térvédő, ami levette a térdemről a terhet, ez tette helyre a térdem. Később mondta Oli, mikor tesztfutottam nála, hogy az !! nekem minek ???? Levettem, azóta sem volt rajtam, 1 éve :))

Jött még egy betét, LBT, az nem volt drága, 3/4-es , ez a triatlon betét, a csaj becsiszolta a harántemelőt, ahova kell (szerinte), bal-bla-bla...ez a Szentistván ktr huszon akárhány, Nyugatinál, ám mire kiértem a Nyugati aluljáróhoz, már úgy kivettem, mint a szél !!! Ennek ittt még lesz jelentősége később. Na jó...ez is egy fos.

Nekiveselkedtem a netnek, olvasgattam beszámolókat, ki  mit használ, hol vette, és bevált-e neki.

Na, találtam egyet, ami szimpi volt, Akácfa u.

Elmentem, hőtérkép, ott meg lehet várni a betétet, először jó nagy puklira csinálta a haréntemelőt, kérésemre levett belőle. Sokat nem írok erről, mert sokat hordtam, illetve csak futáshoz, normál cipőbe bele sem fér, csak ha baromira akarom, mert egy csomót elvesz a helyből. Amúgyott is rendesek, 3 havonta kontroll ingyé.

Kb 3 hónapig abban futottam, 0-30 km-t. A 30 volt a max. Sosem bántotta lábam, nem fájt benne sosem, ki sem vettem a futócipőmből.

Aztán a 30 után, a második futásnál beütött a kracchhhh, megreccsent a bal talpszélem, a rossebb tudja mitől, nem éreztem, hogy ráléptem volna valamire.  Hát...megcsuklott a lábam rendesen, és eléggé értetlen voltam, most ez miért kaptam???, sajnos ügyes és okos is vagyok, ezért tovább futottam, aminek az lett a következménye, hogy utána egy hétig nem, de pár napig még járni sem. Én már így halok meg, osztom az észt fűnak fának, én meg nem tartok be semmit.

Na, a talpbetétet azonnal számüztem, pedig lehet nem ez volt az oka. De a főorvos,(orth) akinél voltam, az azt mondta ez nem futóbetét, és ahol csináltattam, ott be is nézték a futócipőmbe. Erről ennyit. Nem javult egy hét után sem, ezért orvosmizéria.

Ekkor jött a sportorvos, onnan rtg(minden ok), és a lelettel orth.orvos. A betétem utcára jó, de jött a lehangoló talpammal és a palacsintával, és futáshoz javasolta a Triactiv Run talpbetétet, persze az ára horror.

Nem vettem meg. Viszont új cipőket vettem, hátha az elhasználódás volt a baj, volt benne már 1200 kili, 12000 lili :))

Azóta talpbetét nélkül futottam, és nem volt könnyű, mert nagyon laposnak éreztem mindent, nem esett jól, de megszoktam.

Aztán egy nap, féltalppal léptem fel a lépcsőre, menetnek fel, és féltalpnál terheltem meg a másik talpam, szépen belenyillalt :(((. Jajj denagyonfrankó :(((, nem elég, hogy a másik nem töktökéletes, most még ez is....

A lényeg, hogy az első reccs szept-ben volt, az azóta rendben van, több hónap alatt. Ez a mostani még ma sem tökéletes.

Érdeklődtem embereknél a Tiriactiv felől és csupa jó tapasztalatról számoltak be. Na jó...legyen.

Tegnap elmentem a LBT-be, egy nagyon kedves fiú csiszolta a cipőmbe, még szerencse, hogy két cipőm(aszfalt és terep) uo. márka és uo méret, a 3. más márka, már méret, de sebaj, abba nem tudom tenni. Nem hittem volna, hogy így bele fog feküdni, mitha csak beleszabták volna. Na jó, bele csiszolta a fiú, csak azt hittem nem lesz tökéletes, de az lett, már ez egy nagy-nagy piros pont, vagy 5 csilcsi :))) Mikor reggel elindultam otthonról, betettem a cipőmbe az uott készült(csaj csinálta) triatlon 3/4-es betétet, de alig vártam, hogy kivegyem (megint!!), a sarkam abszolut nem érinkezett a talajjal, és rettenet kényelmetlen volt.

Szóval ezt is megmutattam, de nem is kellett nagyon mutatogatni, mert a fiú látta a cipőmben, azt is tudta, a szgépből, hogy nem először vagyok náluk, és ő kérte el, megnézni. Hozzánézte a lábamhoz, miközben ecseteltem, hogy kurvára kényelmetlen, soha többet nem teszem be. És télleg, nem jó helyre csinálta a csaj a harántemelőt, a fiú elvitte, azt is helyre csiszolgatta, és láss csodát, ma is az van a cipőmben :)) Kényelmes.

És az a betét (mert minden betétemet magammal vittem), amit az Akácfában készíttettem és én  kértem, hogy vegyék laposabbra harántemelő puklit, itt a fiú még ezt is, amilyennek megmaradt, magasnak tartotta. Szerinte túlzás.

Akkor itt a végeredmény, meg van a futóbetétem, talán pénteken a szünnapomon futok benne 1-2 kilit vagy 10-20 lilit Nevetés, biztosan szokni kell, bár azt gondolom, hogy akinek szokva van egy lúdtalpbetéthez a lába/talpa, annak nem lehet gond, mert ezen is csak haránt emelő és lúdtalprész van, és különbőző keménységű cuccból készült, elvileg a futás terhelésének megfelelően, de legyünk óvatosak, több nap, mit kolbász.

Addig is tolom a Felctor tapaszt, jegelek(sípcsont melletti izom, vagy ínhúzódás, vagy mi a rossebb), és akkor pénteken a nagy, rövid próba.

És még azt mondják a futás a legóccsóbb sport. Lehet, de nem nekem...

Íme a talp nyomástérképem, én úgy éreztem, hogy normálisan állok...remélem nem a jobbon álltam, mindegy, nekem így tűnik a megszokottnak. Hú, nagyon durva. Kérdezte a fiú, hogy kímélem-e a balt, mondom neeem, pont az fáj jobban... a fene sem érti.

Egyébként azt megjegyzem, hgy a 3 hónapos Akácfa u-i betét használata során, egy kontrollnál kiderült, hogy sokat javult a terhelésem. Mostanában pedig, hogy fáj a sípcsont mellett, figyelem, hogyan lépek, és azt nagyon is érzem, hogy a jobbal inkább kint terhelek, a balt érzem a normálisnak. Mindezt persze még betét nélküli futás esetén.

Szerintem majd használom ezeket, és később csináltatok az LBT-nél még egy ponttérképet, lehet az is ingyé van, ezt elfelejtettem megkérdezni.

Most ennyi jutott eszembe.

 

talp 2011.jan.25.

5 hozzászólás

empirke 4840 napja
empirke képe

SZia Run-ka, Hogy is van? A triactiv drága betétet megvetted, és végül azt csiszolta a kedves fiú a cipődbe az LBT-ben, és az végre jó lett? Nekem is vacak a bokám egy hófutás óta, és azt érzem, hogy befelé dől azóta az egész lábfejem, meg minden cucc. De lehet azért, mert így próbálom tartani. Olyan fura. Meg kéne mutatni dokinak. :-(

Az írásból nekem az jött le, hogy nem is annyira a betét számít, hanem az, hogy mennyire ért hozzá aki csiszolja. Hű, én eddig azt sem tudtam, hogy csiszolgatni kell.

Köszi, hogy ezt leírtad!

 

Bozót 4839 napja
Bozót képe

Hát...nehéz erre bármi okosat írni, hiszen nem értek hozzá. Egyszer nekem is volt egyedi betétem, olyan kemény habgumi-szerű, hatalmas puklikat csináltak bele, de nem volt kényelmetlen, bár semmi hatást nem éreztem. Egy idő után nem hordtam mert a talpamat zavarta (megbolondulok ha bármi hozzáér a hosszanti boltozatnál a talpamhoz)

Ez a térkép egy nagy kaki szerintem, ha állva készítették. Soha senki nem áll teljesen egyensúlyban két lábon.....   Olyannak van értelme, amin végig kell sétálni meg futni és az összes felvételből számol a gép.  Én például álláskor baromira sarokra terhelek, szinte felemelem a lábujjam, futáskor viszont elöl-kifelé terhelek...

Szerintem először is pihizned kéne, aztán szokni a jónak tűnő betétet....

RunKa 4839 napja
RunKa képe

Hogy mennyire lesz a jó a triactiv, majd kiderül, mert az egy futóbetét, csak futócipőben :) Még nem volt teszt. Van amit csiszolhgatni, van amit ,melegítenek, formálnak. Pofára nem lehet tudni, ki ért hozzá a legjobban, sajna.

És Drága Bozót, ugyan hol csinálnak ilyen tesztet ?

És most arra a következtetésre jutottam, hogy miután tudom, hogy a jobb bokám befelé dől, ezért terhelhetek nagyon kívűlre, mert agyban nagyon korrigálni akarok, tudatosan. Na :)

monique 4839 napja
monique képe

Bozót: neked minek az apropóján csinálták a betétet? a térképről, hja, nekem normálisnak hozták ki footscanen a lábam de ott is csak 1 helyben kellett állni... szerintem meg a bal lábam kicsit jobban befelé dől járás-futás közben.. erre azóta jöttem rá, még valamikor nyáron :)

tzh 4839 napja
tzh képe

Túrázóként (is) kijártam ezt az iskolát, de nekem 7 éves koromban kezdődött, mikor arra ébredtem, hogy fél napig nem tudtam egyik lábamra ráállni (semmilyen izom nem reagált, de később a lúdtalppal hozták összefüggésbe). Először préselt bőrt talpbetétet kaptam, de az seperc szénné ment, utána acélból készültet kaptam, az legalább kibírta, én hozzászoktam.

Túrázásnál, főleg eleinte sokszor használtam a "Tacco Jump" típusút, ez jó is volt, de végső soron akár bakancsban, akár cipőben a legjobb a talpbetét nélkül hordott, ám tényleg megfelelő lábbeli volt.

Viszont asszimetrikus cipőket gyárilag nem kapni ...

Az eltérő lábterhelés, lábfej tartás aztán sok mindentől is lehet. Nekem pl tavaly április boka kifordulástól kezdve plusz terhelés keült jobb oldalra, amit csak sokára sikerült kb. visszamódosítanom, de ma sem sikerült egyformán terhelni mindkét oldalt. Nekem ez szerencsére csak a combizmok eltérő ütemű fáradását jelenti.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-04 hó (2 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-01 hó (3 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-08 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (5 bejegyzés)
2011-05 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (3 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (4 bejegyzés)
2010-06 hó (1 bejegyzés)