Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 273 372 km-t sportoltatok
hmm..

ösztönösen futás

monique | 2011-02-23 22:34:07 | 66 hozzászólás

a címben a lényeg. miért javasolja annyi emberke itt az "ösztönösen" futást?

 

jobban fejlődik-e tőle az ember, mint ha egy strukturált edzéstervet követ?

 

vagy milyen más előnye van? tényleg nemtom.

 

nekem az a bajom az ösztönös futogatással, hogy nem esik jól.

 

időről időre amikor épp nincs edzésterv, akkor nagyon nehéz kontrollálnom magam. ha pedig nem kontrollálom magam, akkor nagyon szarul esik főleg mentálisan.

 

legutoljára tavaly novemberben volt ilyesmi. akkor pl. azt csináltam, hogy elindultam, elég hamar felfokoztam a tempót 4:50-esekbe, aztán pár km után amikor elértem az anaerob küszöböt (szubjektív érzés alapján meg a pulzus is megerősítette), elegem lett belőle, akkor "regenerálódtam" 5:20-as tempóban, aztán amikor már eléggé regenerálódtam, akkor megint begyorsultam 4:50-be pár km-re, aztán persze a küszöb elérésekor megint tök fosul éreztem magam, akkor megint 5:20 és így tovább. az átlagpulzus 1 órára szépen kijött olyan 188-190 környékére emiatt.

 

szóval volt pár ilyen őrült ösztönös edzésem akkoriban. elegem is volt belőle hamar :) inkább lekontrolláltam magam, bár terv nélkül sokkal nehezebben ment a kontroll, de azért ment, hogy mondjuk X pulzus alatt tartottam magam. aztán hamarosan kaptam megint edzéstervet szóval utána minden király volt megint, mert csak be kellett tartanom a tervet, amiben nem voltak ilyen őrültségek, az intervallok is kontrollált tempóban és pihenőidőkkel mentek, úgy meg nekem jobban megy a dolog.

 

áruljátok már el, h miért lenne jó az nekem ha így rohangálok minden edzésen? tényleg érdekel h milyen logika alapján javasoljátok. :)

66 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 3700 napja
Czeglédi Ferenc képe

Kedves Móni! Mikor a küszöb elérésekor "tökre rosszul érezted magad" az azt jelezte, hogy egy határhoz érkeztél.

Senki sem bír el korlátlan számú km terhelést, ki mit bír el csak annyit fusson, olyan sebesség mellett. Kedves Móni! Én szerintem, kissé túlterhelted magad, ezért mostanában mintha kissé rosszkedvű lennél, remélem, hogy a terhelés némi észszerűsítésével ismét visszatér a régi, kedves, aranyos éned, amely oly sok embernek okozott kedves, örömteli perceket!!!

monique 3700 napja
monique képe

Ferenc: kérlek olvass picit figyelmesebben :) tavaly novemberről írtam. csak egy példát írtam le arra, hogy az ösztönös futás nálam hogyan néz ki.

Mozg 3700 napja
Mozg képe

Kedves monerd2! (most néztem az adatlapod, hogy nincs neved :) úgyhogy a monerd2-nél maradok)

Úgy gondolom, hogy "rohangálni" nem kell, de szabad, úgy ahogy neked tetszik.

Az edzéseidet biztosan befolyásolja, hogy miért futsz. Ha neked az a jó, hogy valamilyen edzéstervet követsz, pulzusmérővel ellenőrzöd a terhelést, akkor tedd azt.

Én csak nagy vonalakban határozom meg a terhelést. Mivel már lassabban regenerálódok, ezért elsősorban a pillanatnyi fizikai állapotom határozza meg mennyit és milyen tempóban edzek. Egy egy extra pihenőnap vagy lassúbb vagy rövidebb táv beiktatása a sérülések, betegségek elkerülése miatt nekem fontosabb mint egy edzésterv betartása.

Mivel nem a sportból élek, ezért nincs teljesítmény kényszer. Nem azért futok, hogy erősödjek, gyorsuljak, versenyeket nyerjek stb, hanem mert szeretek futni. A többi mind csak ráadás. Bár határozottan fontos helyet tölt be az életemben a futás, de természetesen sok minden megelőzi. Próbálom mindig organikusan, szervesen beilleszteni a mindennapokba, mert ami örömet okoz azt szívesen végzi az ember.

Sok örömteli futást kívánok, ahogy neked tetszik.

monique 3700 napja
monique képe

köszi.

nem gondolom hogy a rohangálás gond, de a kontrollálatlan rohangálás nekem nem esik jól. vagyis jól esik, úgy 200 méterig. :))) aztán jön az oxigénhiány :P

nekem így jó, igen, mármint hogy követek edzéstervet+használok pulzusmérőt. egyszerűen a "másik oldal" gondolkodásmódjára vagyok kíváncsi, hogy miért javasolják inkább az "ösztönös futást" ehelyett. mert nem tudom.

a pihenésről: ha nem bírom a terhelést, akkor az edzésterv azt csinál amit akar, én igenis beiktatok pihenőnapot + a terv sem maradhat úgy, ahogy van, hanem változtatni kell. azt hiszem ez teljesen magától értetődő dolog amúgy.

Hauanita 3699 napja
Hauanita képe

Ami engem illet, én biztos nem azt érteném ösztönös futás alatt, hogy minden edzésen tépjük szét magunkat.
Ha magamra adaptálom a dolgot, akkor valami olyasmire tudok gondolni, hogy az erős edzéseket olyan napra tenném, amikor a meló lazább, vagy amikor kipihentebb vagyok, hogy pihenjek olyankor, amikor az esne jól, ami akár edzéskihagyást, akár csak lájtosabb edzés elvégzését jelenti. Hogy ne elsősorban egy terv diktáljon, hanem a szervezetem.

Mint azt már korábban megfogalmaztam, nekem az idegen az edzéstervedben, hogy ahhoz képest, hogy profi állítja össze, nem látok benne sem makro, sem pedig mikrociklusokat, és pihenőnapot is iszonyú keveset. Emiatt pedig szerintem sérülésveszélyes lehet. Aminek a legelső jeleit most felfedezni is véled :S

De okos lány vagy Te, Monerd, bízom benne, hogy kiballagsz ebből a hullámvölgyecskéből anélkül, hogy mindent borítanál.

miki 3699 napja
miki képe

Talán az a gond, hogy ahány ember, annyi mindent ért "ösztönös futás" alatt. Neked 190-es pulzus. Nekem, ha sokat futnék, és ösztönösen, akkor az 110-es pulzus lenne, de abból is rövidesen sétára váltanék. Szóval kinek ez, kinek az, kinek bejön, kinek nem, ez nem egy megfogható kategória. Ezt nem ellene mondom, tényleg lehet jó valakinek.

ORBEA ORCA 3699 napja
ORBEA ORCA képe

Tiszteletem!

Nem véletlen,hogy tiszteletemet teszem eme lelkemnek kedves témájú blogban.Eme első kevéske betű is eleve elsődlegesen példa értékkel bír.Miért is?

Mert a két mondat egy szabályos szabálytalanság,éppen úgy,mint az ösztönös edzés,ami a testépítés forradalmi korszakában a 60-70-es években vált ismertté sok más edzéselvvel együtt,amit szinte minden sportág átvett,és hatékonyságuknak köszönhetően azokban is robbanásszerű fejlődést okozott.

Tehát mondjuk a példa szerint ez eszperantó lenne,egy játék.

Véletlenül, ösztönösen jött,amikor elkezdtem még eszembe sem volt az eszperantó....És egyébként is utoljára talán gyerekkoromban párszor ha szórakoztunk vele..Mégis azonnal beugrott egypár szó,ha meg nem,akkor nem álltam meg agyalni keresni megfelelőt,hanem lazán nem e-betűst is leírtam.

Én most itt össze vissza fogok hordani hevet-havat,kellemetlen szokásomhoz illőn,és ilyen szép vargabetűket fogok tenni-írni a témában....

Pedig Mozg egyetlen jól irányzott ütéssel KO-t adott a témának...:-)

Hát,hiába,aki tapasztalt,rég óta sportol tudja honnét fúj a szél.

Ott van abban az egyetlen mondatban minden...Regeneráció,pillanatnyi fizikai állapot,edzés-pihenőnap arány,rugalmas edzés hossz-intenzítás.

Szinte teljesen kerek,én csak egyet teszek hozzá,a rugalmas,pulzáló étkezést,ami épp olyan ösztönös,mint maga az edzés.

Ha ilyen egyszerű a dolog miért is nem tudják többen e szerint végezni edzéseiket?

Azért,mert az átlagosnál jóval nagyobb kontrollálási képesség szükséges hozzá a testünk felett.Én azt szoktam mondani,hogy sokan csak használják a testüket,és ha valaki végletekig antisportos akkor szinte azt sem érzékeli,hogy mi történik az izmokban,amikor használja őket.Mint a tipikus női vezető,aki nem vált egyből kettőbe pedig már 4000-el forog a motor,és sír,vagy nem vált vissza pedig már majd lefullad szegény pára...A lényeg,csak annyi,hogy megy...

A testet is lehet így használni,aztán megy ameddig megy...

A következő lépcsőfok amikor beül az asszonyka mellé a férj/sportban az edző/,és az megmondja neki,hogy mikor mit csináljon,meddig húzassa az autót,mikor váltson,mikor fékezzen,egyebek....Hát,ez egy fokkal jobb,mint az első lépcső az biztos,de csak egy fokkal....Mert továbbra sem lesz kontroll,az autó viselkedésének,visszajelzéseinek figyelése,hanem csak a megfelelő szabályok bemagolása szerinti vezetés.

Aztán jön a műszakilag általában képzettebb/bár egyre vékonyabb réteg/általában férfi vezető,aki tudja,hogy az autója miképpen működik,tudja annak paramétereit,és optimálisan a pillanatnyi aktuális sebességhez a megfelelő sebességi fokozatot használja,érzékeli az autó minden apró rezdülését,nem kötött fordulatszámoknál vált bemagolva,hanem amikor az ténylegesen szükséges.

Tehát az ösztönös edzést alkalmazó sportolónak intelligensnek,önállónak,nyitottnak kell lennie.Ugyanakkor egy komputernek....Mert állandó tökéletes kontrollban kell lennie a testével,így tudva annak pillanatnyi állapotát,terhelhetőségét,regenerációs szükségletét,energia igényét.

És azért írom,hogy komputernek kell lenni szinte,mert a sok évnyi edzés után tudnia kell viszonyítani a mai formát,az edzésen érzett izomérzést,az azt követő regenerációt mondjuk egy hasonló 5 éve végzett edzéshez.

Egy komoly sportoló  hatalmas adatbázist épít fel magában,és raktározza,hogy bármikor "beleolvashasson"ha szükséges.

Ha olvasok egy régi edzésleírásomat,vagy megnézek egy régi edzés,vagy verseny fényképet nem csak az ugrik be,hogy mit csináltam,merre jártam aznap.

Hanem szinte az is,hogy hogy éreztem a testem,izmaimat,pozitív volt az edzés-verseny vagy esetleg volt olyan amit nem jól csináltam.

Izomérzés,ami akkor elraktározódott:Akkori erőszint,elfáradás ideje,pumpáltság érzet,edzés utáni vérbőség ideje,izomlazaság,esetleges sérülés....

A bevezető példában említett szabályos szabálytalanság,ami szintén a body egyik alapelve.:

Ez azt jelenti,hogy természetesen van egy edzésterv,ami éves szinten le van bontva makrociklusokra,Alapozásra,versenyszezonra cél versenyekkel,és levezető évvégi szintentartó szakaszokra.

Ezen belül mikrociklusokban pár hetes bontásokban az aktuális versenyek szerinti felkészülés,végül a heti,majd a napi edzések összehangolása.

A szabályosságot nagyrészt betartva ösztönösen szabálytalanul változhat az épp aktuális heti,napi edzésprogram,ha valami azt indokolja,lehet az akár kívülálló,akár saját fizikai kényszer.

Az ösztönös edzés nem azt jelenti,hogy kontrollálatlanul fut mondjuk az ember maxot,amíg össze nem esik....

Az ösztönös edzés azt jelenti,hogy érzékelve az edzés első bemelegítő szakaszában a pillanatnyi fizikális,és mentális állapotot ösztönösen megtaláljuk az aznapra leghatékonyabb edzést.És ehhez kell az az adatbázis,amit említettem,hogy a régi bevált jó edzéseket felidézve az aznapi energiámat tökéletesen ki tudjam használni,és se alul,se túl ne edzzem magam...

Mert ha aznapra ki van írva az edzéstervembe,hogy egy hangyafaxnyival gyorsabban kell ma fussak,mint mondjuk egy hete,amikor épp nagyon jó napom volt,és jót futottam,ám érzem,hogy nem vagyok topon akkor nem gyilkolom magam értelmetlenül.

Viszont lehet,hogy elindulok egy edzésre,aztán azon közben érzékelve,hogy erős vagyok akkor nem állok meg lehet az eltervezett penzumnál,vagy növelek az intenzításon.

Az edzésterv főként ha nem a saját maga megtapasztalásai után írja saját magának az ember akkor csak egy béklyó.

Én épp a szabadság miatt sportolok,ezért választottam a sötét oldalt.

És én mindenkinek aki valaha is nálam sportolt,azt mondtam:

Én segítek neked,hogy megtanuld az alapokat,a legfontosabbat,hogy tudd kontrollálni a testedet.Nem az izmaiddal emeled a súlyt,az csak egy végrahajtási fázis,a body nem erről szól.Érezned kell,hogy mi történik az izmaidban,mi hogyan hat rád,és mindent most kell megtanulj tökéletes végrahajtással,mert ezek egész életedre beléd idegződnek,ezeket az érzéseket csak most fogod érezni,de emlékezned kell rájuk évek múlva is,sőt vén faxként,is mint ahogy én:-)

Aztán szép lassan ha igazán bodys akarsz lenni,akkor fel kell hogy nőj,el kell hagyni "apádat",akire persze mindig számíthatsz,de önállóan kell járni az utadat,hisz a te tested visszajelzéseit te érzed a legjobban,én ott már kívülálló vagyok.

És büszke vagyok rá,ha évek múlva találkozok valamelyik rég látott  "gyerkőcömmel",akin látszik,hogy megtalálta  az útját,és el tudunk szakmázgatni,edzéstapasztalatokat megosztani.

Éhgyomorra ennyi:-)

 

 

necromedve 3699 napja
necromedve képe

Azért jó az ösztönös mozgás, mert nincs semmi kötöttséged, nem idegeled magad feleslegesen a tempó, a pulzus, a kalóriák miatt, ha épp nem úgy jön össze, ahogy elő van írva. Hanem tudsz a mozgás örömére koncentrálni. Futni ugyan nem nagyon szoktam, viszont most, hogy picit gyorsítani szeretnék az úszásomon, elkezdtem minimális tervszerűséget vinni az úszásomba. Azt vettem észre, hogy ha nem sikerült "hozni a tervet", bosszús lettem. Hát, ez nekem nem nagyon kell, nem a bosszúságért, meg a másodperceken stresszelésért úszkálok. Természetesen pusztán a kitartó pancsolással már én is elértem egy maratoni futós szintet az úszásban 2 év alatt, egy olyan tempóval, amit mások tudatosabb edzésmunkával negyedennyi idő és km alatt összehoznak, tempóban még jobbak is. Tehát a fejlődésben biztos, hogy a tervszerű edzések sokkal-sokkal hasznosabbak, és attól fejlődik jobban az ember. Ha versenyzőnek készülsz, és maratonfutó világbajnokságot akarsz nyerni, minél jobb lenni (ráadásul minél hamarabb), akkor tényleg szigorúan kell tartsd magad hozzá, a pulzusmérő órát kell nézni elsősorban, utána jöhet minden más. A versenysportolónak nem az a fő célja, azon a szinten igenis keményen szenvedni kell az eredményekért. Nagyjából ennyi a különbség.

lilla 3699 napja
lilla képe

Mikivel egyetértek! fuss terv szerint! és közben hallgass az ösztöneidre:) alapozás van? fuss lassan, de ha visznek a lábaid, és trallala a kedved, hát fuss gyorsabban, és csak néha nézd a pulzusod.:P gyorsítás? résztávozz. de ha szar az idő tedd át másnapra, vagy hulla vagy, és nincs másik nap, akkor inkább fartlek. vagy majd jövő héten. 

én szertem a terveket. de soktényezős az életem, mint másnak is, és alkalmazkodni kell. nem kell mindenáron a tervet végrehajtani. ha a fő vonalakat tartod, meg az alapelveket ( az ugye attól függ, de pl.1-2 hosszú lassabb, 1-laza- 1 RT,ha kell, 1 tempósabb rövid-közepes, pihenés keményebb edzések után, vagy laza edzés, stb. ezeket tudod. ja meg kb. belövöd a heti km számokat a köv. versenyig, ha az közeledni látszik) akkor fejlődsz is, meg meg is maradsz. ha meg úgy érzem magam mint te, hát,felteszem a lábaim... és hasazok, vagy valami. de kevesebbet futok. vagy legalább lassabban.

nekem ez az ösztönös. ha tehetném, és lenne egy tuti edzéstervem, amit elég nehéznek gondolnék, biztos betűről betűre végigfutnám. ha tehetném. ha 0 gyermekes, eltartott, szingli egyetemista lennék mondjuk. de nem vagyok.:)

jaa, nekem ez működik. :)

 

lilla 3699 napja
lilla képe

persze ez nem is igazán ösztönös. modjuk: nyomokban-ösztönös. :P

Hauanita 3699 napja
Hauanita képe

Nagy lájk lilla hozzászólásának :)

monique 3699 napja
monique képe

köszi a válaszokat.

miki: hát igen. :)) persze ha jobb lenne az edzettségem, akkor nem biztos, hogy ekkora különbség lenne aközött hogy a lábaimmal mit érzek könnyűnek és aközött hogy a keringési rendszer mit érez könnyűnek. és akkor talán már nem rohannék 190-en. de még nem tartok ott :)
(a másik lehetőség, hogy lefárasztom a lábaimat, de ez ugye nem olyan jó... :P )

Hauanita: a mikrociklus 3 napos, ez változik 4 napra, azaz több időm lesz regenerálódni. de egyelőre pihenek. a fura hogy nem fáj semmi és jól érzem magam általánosságban, de azt határozottan érzem hogy a lábaim még nem tudnának jól futni. olyan érzés, mintha elégettem volna az izomrostjaimat mondjuk glikogén helyett :P egyszer már volt valami hasonló, akkor néhány hét kellett mire tudtam gyorsan futni. igaz, hogy akkor a 6 perces tempó nem volt gond. úgyhogy ez most azért más.

Orbea Orca: én szeretném az állóképességet is fejleszteni, nemcsak a gyorsaságot, ezért nem indulok el maxon csak azért mert jó napom van. azt amúgy a bemelegítés első 50 méterén általában érzem hogy mennyire van jó napja a lábaimnak. még pulzusmérő se kell hozzá.

necromedve: én nem idegelem magam a tempón :P a kalóriákon meg főleg nem :D

lilla: én nem futnék semmilyen edzéstervet betűről betűre. most is eldöntöttem, hogy kell az extra pihenés. amúgy család(gyerek) tényleg nincs, de nem vagyok eltartott egyetemista, de ettől függetlenül megy a futás nekem. mármint nem nagyon zavar bele az élet. ez tényleg azt is jelenti, hogy ritkábban befolyásolja fáradtság vagy ilyesmi a futást.

Bozót 3699 napja
Bozót képe

Szerintem tök nem erről van szó :)   Itt a többség messze nem követ ilyen határozottan edzéstervet, illetve aki igen az nem írkál  róla oldalakat csak csinálja, benaplózza a kiliket és slussz. :P  Tehát sokan azt olvassák ki az írásaidból, hogy vívódsz, hullámvölgyben vagy, nem bírod, agyadra megy a Garmin, stb, de nem mersz ellépni az edzéstervtől, folyton agyalsz.  Ezért írják, hogy talán egyszer-egyszer hagyd a manóba a tervet meg a csodaórát és csak fuss. Mert a hobbifutók többségnek elképzelhetetlen az a kötöttség, az a tudományos körítés és következetesség amivel te csinálod. Én azt gondolom, félreértés esete forog fenn most is. Csináld ahogy neked jó. De ha egy full nyilvános amatőr fórumon ennyit írsz az edzéseidről akkor ne csodálkozz, hogy hozzászólnak. Ki így, ki úgy, mert mindenki másképp látja.

Uff :)

Bozót 3699 napja
Bozót képe

A 3-4napos ciklust nevezzük nanociklusnak inkább....

monique 3699 napja
monique képe

Bozót: őszinte leszek, nem értem miből tűnne úgy, hogy vívódok meg agyamra megy a garmin. tudnál idézni az edzéseimből vagy blogomból 1-2 mondatot amiből így tűnik az embereknek?

amúgy meg nem baj ha hozzászólnak. csak fura hogy mindenki tök mást olvas ki ugyanabból a szövegből :)

ja, szerintem nem sok a tudományos körítés, sőt. a srác aki az edzéseket írja nekem, ő órákat tud a témáról írni. az én írásaimban max pár ilyen sor van :) a többi csak szubjektív megfigyelés, nem tudományos :)

ok, nem értek a mikrociklus témához, akkor legyen nanociklus :) a lényeg több időm lesz regenerálódni két fő edzés között. (fő edzésnek számít minden futás, ami nem olyan nagyon lassú ;) )

Hauanita 3698 napja
Hauanita képe

Íme a vívódásra utaló jelek (bár nem engem kérdeztél, de nekem is az jött le, hogy nem vagy annyira egyenesben, mint szoktál...):

02.22: "csak a lábaim döglődtek. a combfeszítő, combhajlító, lábfej izmai. pedig izomláz már nincs. nem tudom mi volt ez... grrr..."

02.23: "nos, ezt az edzéstervet nem folytatom, olyat kérek, amiben kevesebb heti km van. nekem ez sok."

 

Bozót 3698 napja
Bozót képe

Ne haragudj, se időm, se kedvem most edzésnaplót idézgetni. Ha a többiek másképp látják, fognak szólni, én csak az eddigi emberismeret és a szövegértési képességeim alapján mondtam amit. 

Idézés, keresgélés helyett, ha bárki végigolvassa bármelyik bejegyzésed, tele van ilyesmivel, hogy ezt írják, más azt mondja, én meg így érzem, de miért, de hogy és miért mondanak mások mást és egyáltalán :)  Mi ez, ha nem vívódás?  Amennyit a pulzus egy-egy ütésnyi különbségén eddig agyaltál, már bőven kimeríti sokak számára azt, hogy "agyadra ment a Garmin"   :)  Ha meg ötletet kapsz bárkitől, a válasz az, hogy nem jó. Aklinek semmi se jó (vagyis megfontolásra sem méltatja a javaslatokat) azt előbb-utóbb megunják....Hameg nem akarsz reakciókat, akkor írd egy excel táblába vagy kockás füzetbe magadnak. Akkor nem érdemes nagy nyilvánosság elé tárni. 

Bozót 3698 napja
Bozót képe

ok, nem értek a mikrociklus témához, akkor legyen nanociklus :)

Akkor ne állítsd kategorikusan, hogy megvannak a mikro és makrociklusok az edzéstervedben. Mert nincs. Több hetes mikrociklusokkal szokás operálni. De véképp nem értem, hogy ha az az edzéstenaácsadó ennyire pöpec a témában, akkor miért nem tud választ adni ő a kérdéseidre?

Bozót 3698 napja
Bozót képe

Bocs, megint elfelejtettem dőltre változtatni az idézetet :)

miki 3698 napja
miki képe

Bozót, mit mérgelődsz? Edzeni kell inkább, vazze. De azért nem annyit, mint monerd, mert az is a jó kedélyállapot rovására megy. Na üssetek :-)

ORBEA ORCA 3698 napja
ORBEA ORCA képe

Bozót a mikrociklus általában 5-6 hét,ezt kell követnie egy 5-7 napos regeneráló hétnek.Nem csak az izmok,izületek pihentetésére,hanem a lefutó idegpályák receptorai is kimerülnek ennyi folyamatos kemény edzéstől.és,romlik az impulzus átadási képeségük,olyan mint amikor az izom tejsavval telítődik.Persze ez mellett psychésen is kella pihenés,hiszen az állandó kemény edzés egy komoly stresssz a szervezetnek.

Bozót jól írta,Monerd az edzés szerintem sem csak egyszerű számtanóra,ha olyan egyszerű lenne mindenki világbajnok lehetne:-)

Móni,már edzesz másfél éve,el kellene vállalni a felelősséget saját magadért,nem másra hagyatkozni,.Egyébként nekem is az a véleményem,aki ilyen edzéstervet ír valakinek napi 2 edzéssel,résztávozással,80km heti ilyen szinten pihenőnap nélkül az kb egy kategoria Mendemona lovagjával,aki első nap bokasúllyal küldte futni szegényt...

Én egyébként arról vagyok ismeretes,hogy mindig inkább egy kicsit visszafogom az embereimet,mert általában túl lekesek,túl hamar akarnak túl nagy eredményt,és ez veszélyes.Már ha hallgatnak rám,mert aztán jön a de én azt olvastam az itt és ott a neten....

Ismered már magad annyira,hogy tudd mit bírsz,heti 4-5 futás biztosan elég lenne neked,azért ezt szerintem már te is érzed,lehetne benne egy-két hosszabb állóképességi,vagy épp egy-két tempósabb akár lazább de résztávos.És párszor levehetnéd a pulzusmérőt,hogy csak érzésből fuss,szabadon.Ösztönösen:-)

pecsenye 3698 napja
pecsenye képe

Orbea: eddig Te fogalmaztad meg a legjobban az ösztönös futás lényegét az uccsó mondatoddal.. elvégre a futásnak, nekünk amatőröknek erről kell(ene) szólnia!

pecsenye 3698 napja
pecsenye képe

ja, nem.. az utolsó előtti mondatoddal:):)

monique 3698 napja
monique képe

köszi a válaszokat. :)

Hauanita: az első idézet nem vívódás volt, csak edzésleírás.
a második pedig nem vívódás, hanem határozott döntés.

Bozót: az nem befolyásol komolyan, amit mások beírnak arról, hogy miért futok még mindig 170-es pulzuson 5:50-es tempót meg hogy fussak többet (akkor amikor ezt a kommentet kaptam heti 60km-t futottam) meg hogy fussak 140-es pulzuson. :)

a pulzusról pedig amit írok, az edzésleírás. nem keverek bele érzelmeket :)

amúgy az nem baj, ha vannak reakciók, én szeretek dumálni másokkal. és simán lehet hogy megfontolok valamit belőle. bár biztosan nem azt, hogy pihenjek, mert azt én már magamtól eldöntöttem korábban :P

szóval nem gond, de ettől még leírhatom hogy furának tartom, nem? :)

amúgy te sem olvasol mindig figyelmesen, pl. hol volt kategorikus állítás, hogy van makrociklus? hát, sehol az égvilágon... :P

melyik kérdésemre nem adott választ a tanácsadóm?

Orbea Orca: hol mondtam, hogy egyszerű számtanóra? jajj.. :P :) azért még én se vagyok ennyire "egyszerű" ember, hidd el.

a felelősség dolgot hogy értetted? én írjak edzéstervet magamnak? az első edzésévemben mindig én írtam magamnak a tervet, soha nem használtam más valaki edzéstervét (kivéve a legelején a futós-gyaloglós első 5km-es tervet amit innen a weboldalról szedtem le). aztán volt egy időszak, amikor csak stagnáltam, nem fejlődtem. akkoriban tényleg vívódtam, kételkedtem, mert nem tudtam hogy jól írom-e a saját edzéstervem. aztán változtak a dolgok, azóta kapom mástól az edzéstervet. erre gondolsz azzal hogy felelősségvállalás? vagy valami másra?

és még 1 kérdésem: azt egészen pontosan miért ajánlod, hogy levegyem a pulzusmérőt pár edzésre? ezt még nem írtad le számomra egyértelmű módon. azért vegyem le, hogy fussak pár keményebb edzést? azt tudok úgy is ha rajtam van a pulzusmérő. amikor szaladgáltam novemberben, akkor is rajtam volt a pulzusmérő. :P csak nem vettem figyelembe, amit kiírt.

szóval nem ettől függ, hogy kontrollálom-e az edzéstempót, hanem attól, hogy van egy edzéstervem amit végre akarok hajtani, ha működik a terv - ha nem működik, akkor változtatok.

monique 3698 napja
monique képe

egy érdekes ellentmondásnak tűnő valamit fedeztem fel:

"Idézés, keresgélés helyett, ha bárki végigolvassa bármelyik bejegyzésed, tele van ilyesmivel, hogy ezt írják, más azt mondja, én meg így érzem, de miért, de hogy és miért mondanak mások mást és egyáltalán :)  Mi ez, ha nem vívódás?  Amennyit a pulzus egy-egy ütésnyi különbségén eddig agyaltál, már bőven kimeríti sokak számára azt, hogy "agyadra ment a Garmin"   :)  Ha meg ötletet kapsz bárkitől, a válasz az, hogy nem jó"

két állítás van itt:

1) gyötrődöm azon, amit mások mondanak

2) szarok arra, amit mások mondanak

hogy is van ez? :)

a valóság amúgy ez: érdekel, amit más mond, akkor is ha furának tartom hogy egyik ember homlokegyenes mást ír mint a másik (sőt néha ugyanaz az ember), és érdekel, hogy miért mondják, mert hátha abból is tanulok valami újat.

Hauanita 3698 napja
Hauanita képe

Monerd. A Bozót pontosan azt fogalmazta meg egyik írásában, amit itt most nagyon remekül bizonyítasz ezzel a mondatelemzős "kukacoskodással": hogy néha úgy tűnik, mintha túl sokat foglalkoznál a futással, sokkal nagyobb jelentőségűnek vélve olyan dolgokat, amiknek nincs olyan nagy jelentőségük. Értsd: 1-2 ütéses pulzuseltérések.

Persze, nekem kezd világossá válni, hogy Te ilyen vagy, Téged így szeretünk :), és hogy attól, hogy ezeket Te megfogalmazod, nem biztos, hogy valóban ennyit is görcsölsz rajta.

Én teljesen értem a tanácsadódra vonatkozó kérdést is: legalábbis én azt értem alatta, hogyha ennyi kérdésed van, akkor azt miért egy blogban fogalmazod meg (amire vagy kapsz választ, vagy nem), és miért nem a tanácsadódhoz fordulsz ezekkel a kérdésekkel. Nyilván ennyire sokat, ennyire részletesen nem fog foglalkozni egy tanácsadó senkivel, még akkor sem ha lelkes, elvégre is, ő is ember, és a futás az ember életének csak egy szeglete.

Amiben nagyon különbözőek vagyunk - nem feltétlenül csak Te én én, bár mi is, hanem úgy általánosságban, az emberek - az az, hogy ez a szeglet, kinél mekkora. Sokaknak a futás kikapcsolódás, egy olyan pont az életben, amikor nem kell elemezgetni, amikor nem kell teljesíteni, hisz arra ott az ember munkája. A futás _nekem_ és sokaknak másoknak is egy olyan valami, amiben nincsenek elvárások. Akkor sem, ha nem fejlődünk. Akkor sem, ha nem futunk egyéni csúcsot. Vagy csak nem is számítunk rá, aztán meg mégis.

A pulzusmérő nélküli futás kérdése is nekem teljesen világos. Ismeretségi körömben Te vagy az egyetlen, akit a pulzusmérő lekorlátoz, ezért érzed úgy, hogyha egyszer kimennél pulzusmérő nélkül, akkor elkezdenél "ész nélkül" futni. De miért??? Sokaknak - így nekem is - ez a "fuss pulzusmérő nélkül" annak a szinonimája, fuss ahogy jólesik, ez meg az emberek többségének azt jelenti: fuss lazán. Jólesően. Lassan. Más kérdés, hogy én is azért tettem le a pulzusmérőt, mert belassított, sőt: kényelmetlenül belassított, mert nekem a kényelmes az az 5:40-6:00 perc, és hiába gyorsabb ez a tempó, mint amit a pulzusmérő diktálna, ezzel mégsem tépem szét magam akkor se, ha napi szinten alkalmazom. 

supakjz 3698 napja
supakjz képe

ösztönös futás vs strukturált edzésterv? muhahahaha... nekem azonnal rocky IV jutott az eszembe.

mi a cél? egy konkrét idő, eredmény, táv, méret, súly, dicsekvés, önkifejezés blablablasokmindenlehetmégitt?

az ösztönös futás lehet akár egyedi alkalom egy strukturáltnak mondott edzéstervben. vagy ösztönösen futod a tempókat a tervedbe óra nélkül. vagy látszólag teljesen összevissza futkosol mindenféle távot. nekem erre gyaloggalopp a kedvenc példa: "Addig futottam, míg már haza akartam menni. Persze éhgyomorra. De leszartam. - 2011-02-24 19:30, 25km". így is el lehet eredményt érni. de megintcsak - mit is akarunk elérni? milyen eredményt várunk el? bennelenni a legjobb 20%-ba? lehet ösztönösen futni rutinból (orbea orca és az évek) vagy ösztönösen - csak a futásért

 

kíváncsi lennék egy statisztikára, ami megmutatná, hogy az aktív felhasználók hány százaléka mennyi km-et tölt fel. valószínűleg érvényesülne a Pareto-elv és egy csodálatos pezsgőspoharat kaphatnánk grafikus ábrázolásban. :)

véleményem szerint az emberek 80%-a magáért a futásért fut. a futásaikba a maximális teljesítményük 80%-át (se) teszik bele (uhh, a munkahely, a gyerek, mit főzzek, a törlesztő, el ne felejtsem, elfelejtettem, majdszólok...). és az ilyen futók 80%-a tuti jól érzi magát (futásügyileg) - és nem azért, mert egy óra/edző/haver azt mondja neki, hogy "hey, mate, nice pulse, well done!" - viszont ők a teljes táv 20%-át teszik csak be. feltételezem, a blogolók 20%-a teszi a bejegyzések 80%-át :P következő statisztika "gebregab" vagy "arev" vs "monerd2" karakter/futott km :DD

szóval vannak ösztönös futók. akik a futásért futnak. akik az utat érzik célnak... ja, és nem a reklám miatt egy link

Hauanita 3698 napja
Hauanita képe

Hűűűűűűűű, kösz a linket :)

monique 3698 napja
monique képe

na supakjz, csak ezt a linket ne mutattad volna.. :) a csaj tök gyorsan fut úgy hogy nem fullad ki tőle.. megy ahogy a lábai viszik és simán élvezi 200m után is és nem fullad ki.. hát én meg igen. :( na ezért edzek hogy majd egyszer valamikor meg tudjam ezt csinálni, amit a csaj a videóban. (ja azt nem tudom h miről dumáltak utána, nem foglalkoztam vele, bármi is legyen. most csak maradjunk annál a képnél ahol a csaj fut az úton.)
szóval ne a gyaloggaloppot hozd példának, mert ő már eljutott erre a pontra, ahova én még sokáig nem fogok :)
ja kijavítalak picit, mert nekem nem azt mondja, hogy "nice pulse, well done", hanem hogy "looks good/good training here". :) de nem ezért futok...lol. szerintem senki se azért fut, h aztán vki más megdicsérje.
gebregab amúgy nem blogol, arev is csak nagyon ritkán.

Hauanita: örülök ha kezd világossá válni :))
a tanácsadómnak konkrétan a futás az élete, de azt tényleg nem várhatom el tőle hogy egész nap az én kérdéseimre válaszoljon, szóval tőle csak a lényeges dolgokat kérdezem meg. :)
amúgy nekem a munkám nagy része is az elemzésről szól (csak ott nem pulzusadatok elemzése megy), nem véletlen ez sem. :)
az ész nélküli futás meg annyit tesz hogy ha futok úgy, hogy jól essen a lábaimnak és nem foglalkozom azzal hogy meddig fogom bírni, akkor jóval gyorsabban futok, mint amit a keringés/aerob rendszer elvisel. a célom, hogy meg tudja az aerob rendszer ezt támogatni. :) tehát azt akarom, hogy jóleső legyen. jelenleg nem az.. csak akkor, ha odafigyelek hogy elég lassan menjek. akkor meg persze túl lassú a tempó a lábaimnak de cserébe élvezem hogy kellemes a futás, nem kell levegő. :) na ebben segít a pulzusmérő, persze elég lenne a lélegzést figyelni, de az egy idő után idegesít. jobban szeretek spontán lélegezni.

Bozót 3698 napja
Bozót képe

Miki: óriásit tévedsz, egy percig sem mérgelődtem :)   De igazad van, feladom! :) Bizonyára bennem a hiba, de egyszerűen nincs kedvem/türelmem/energiám többet magyarázni a szavaimat. Ha ennyire érthetetlen amit írok akkor inkább megfogadom a tanácsod, kuss és fuss :)))))))   És nem ütünk, én legalábbis nem, de versenyen még megverhetlek! :P :)) 

monique 3698 napja
monique képe

nem írsz érthetetlenül, csak én nem értem. szerintem nem állítottam h vannak makrociklusok, főleg kategorikusan nem. úgyhogy szerintem beleolvastál dolgokat amik nem voltak ott.

Bozót 3698 napja
Bozót képe

Esedezem bocsánatodért, csak mikrociklust állítottál valóban. Mindjárt elkövetem a seppukut, egy pillanat :) 

Ne haragudj, biztosan előfordul, hogy nem olvasunk mindent kellő odafigyeléssel, de ha amit másoktól elvársz azt magadra nézve is fontosnak tartanád akkor nem kérdeznél vissza ennyiszer és nem lenne szükség ennyi magyarázkodásra (lásd Supakjz statisztikájával kapcsolatban fentebb vagy akár korábban Hunaita, Orbea vagy akár az én hozzászólásaimmal kapcsolatban) Szerintem. De most már tényleg nem kívánok erről a témáról több bőrt lenyúzni, se szövegértelmezősdit játszani. Ez az oldal amúgy sem erről szól. Ahogy lassan az a társalgás is baromi messze kerül a futástól.

monique 3698 napja
monique képe

igen, arról írtam, és arról sem "kategorikusan". nem baj ha nem olvastál figyelmesen, engem csak az zavar ha rögtön levonja az ember pár sorból a következtetést, mint pl. itt is, hogy ellentmondást nem tűrve jelentettem volna ki valamit. mert nem.. 

 

nem szövegértelmezősdiről van szó, hanem hogy mit feltételezünk a másikról.

 

ja, azt nem tudom mi van supakjz statisztikájával. arra annyit írtam, hogy a másik két emberke nem blogol (tehát céloztam arra, hogy elég más arányok fognak kijönni a blogbejegyzéskarakter vs futott km-számot nézve. :)) ).

 

supakjz 3697 napja
supakjz képe

monerd2, tisztára olyan, mintha valamit szednél és állandó flash-ben élnél - mind az értelmezéseidben, mind a kommentjeidben :D

 

sajnálom, hogy ránéztél a videóra és egy kép alapján alkotottál ítéletet. vicces lehet így élni. (vagy nem. a PISA teszteken hasonló okok miatt vagyunk hátul) tudod mit? egy nagyoncsendes helyen indítsd el úgy, hogy csak hallgatod, kép nélkül - elejétől végéig! akkor közelebb kerülsz a gondolatomhoz (szegény részlet különben elég távol van magától a filmtől).

 

feltételezések nélkül az eredeti témáról:

- igen, lehet fejlődni ösztönös futással: mióta vannak pulzusmérők, tervek, edzők? és mióta rekordok? na de életszerűbb Gebrselassie gyermekkora. futott, mert oda kellett érni (meg vissza is) - és fejlődött...

- hogy "jobban fejlődik-e?" hova? mi? * hej, hol marad a szív, a lélek? látom, nem reflektáltál rockyIV-re - legalább a wiki-n olvasd el (aztán hallgasd meg még egyszer a linkem)

- ösztönös futás nem esik jól? akkor azok az ösztönök nem jók :P * ösztönök: veledszületetett, genetikailag kódolt, alig módosítható "izé" (hatodik, hetedik érzék). lehet, nálad a sprint van kódolva - elvégre (jobb esetben) egy nőnek nem kellett mammutokat üldöznie napokig, a gyereket meg legalább elkapod 100m-en 10s alatt a kardfogú elől ;)

- hova jutott gyaloggalopp? ahova, az neked is a célod? ha úgy futsz, mint a nő a filmben, akkor? sokunknak úton lenni a cél, nem elérni egy pontot. de megkérdezhetnénk róla az érintettet is... ajánlom figyelmedbe "A békés harcos útja" című filmet - fél évig rágták a fülem, mire végignéztem, de nem bántam meg (innen már csak egy lépés a Tao te King olvasgatása :D )

- az emberek 80%-a (sic) megfelelni vágyásból cselekszi / cselekszik megfelelni vágyásból (mi az értelmezésbeli különbség a két sorrend között? :P ), legyen az akár a futás: mert lefogyok, mert egészséges leszek, mert trendi, mert a haverok is, mert felvehetek egy 80eHUF-os garmint, mert elmondhatom másoknak, mert megmutathatom, hogy én is, mert kinevettek más miatt, de ebben jobb vagyok... ezek mind külsőségek, amivel egy társadalmi csoportba való beilleszkedést lehet segíteni - vagy nem. értelmezd (nem piszkálás a szó :P ) "Mozg" gondolatát: "Nem azért futok, hogy erősödjek, gyorsuljak, versenyeket nyerjek stb, hanem mert szeretek futni. A többi mind csak ráadás." "ők" a maradék 20% (és most már hallgasd meg azt a fránya linket :P )

- az ösztönfutás nem egyenlő az agyatlansággal (képzavarral élve szénnésavasodni egy laza edzésen). egy puli ösztönösen tereli a bárányokat, egy csivava meg nem. van, aki ráérez a tempóra, van, aki nem. van, akinek évek kellenek hozzá, van, aki zsigerből tolja azonnal. az ezerkettes' gyújtását fülre állították, legfeljebb pár literrel többet ivott, de senkit nem érdekelt. aztán jöttek a műszerek, az injektorok, a gyorsulás, az optimalizálás. és valami elveszett vele. elveszett a spontaneitás, eltűnt a varázs, tárgyiasult...

 

itt egy másik link. (hogy ne érezze magát diszkriminálva magát a gyártó) hallgasd/nézd végig - aztán kérek kommentet! (a hangsúly itt a "kérek"-en van, ne tessék félreérteni :P )

 

PS1.: a kérdéseid szedd pontokba, mondd a telefon diktafonjába/gépeld be és nyomtasd ki/ímélezd/kézzel írd papírra (uhh, ilyet is lehet) és add oda az edzőbá'-nak, hogy amikor van ideje, megválaszolhassa mindet - azért van előnye a strukturáltságnak, tervszerűségnek is :)

PS2.: remélem érthető és nem félreérthető voltam. lassan átmásolhatom ezt a hozzászólást magamhoz blogbejegyzésnek :)

PS3.: és most úgy érzem (az ösztöneim azt súgják), hogy itt az ideje egy hosszúfutásnak :D

Bozót 3697 napja
Bozót képe

Supakjz, csak a miheztartás végett :) , nem mindenki egyformán fogékony ezekre a gondolatokra (az általad linkelt videó, Békés Hracos Útja, Tao te king, stb)    Nálam is kicsit hangulat és élethelyzet kérdése, hogy mennyire ragadnak meg, általában szinte semennyire. Túlságosan földhözragadt vagyok, azt hiszem :)  Persze, ettől még meg tudom érteni, hogy mások mit "esznek rajta" :)   A többivel egyet tudok érteni!

(na, de azt mondtam, befogom a cőröm...)

miki 3697 napja
miki képe

Talán abból is adódnak konfliktusok, hogy vlaki beszélgetni szeretne az őt foglalkoztató témáról, aztán ehelyett kap egy csomó tanácsot, csináld ezt, csináld azt. Nem hiteles, honnét tudja a tanácsadó, elég képzett-e, meg ismeri-e az adott helyzetet kellő mélységben?

 

Mit lehetne mondani? Lehetne saját tapasztalatot, én így voltam, ezt csináltam, ide jutottam. Nem biztos, hogy a két helyzet összevethető, de attól még az ilyen történetek tanulságosak lehetnek.

 

A másik lehetőség, én így érzem, erre gondolok, mikor ezt és ezt olvasom. Aggódom, hogy kinyírod magad vagy sajnálom, hogy megfájdult a lábad. Esetleg irigylem, hogy sokkal gyorsabban futsz nálam :-)

 

Adjatok még ötleteket konstruktív hozzászólásokhoz.

Mamba 3697 napja
Mamba képe

Ha valaki elmeséli nekünk a saját ,,történetét" , azzal nem kell azonosulni, nem kell egyetérteni, nem kell utána csinálni, nem kell az égig magasztalni, nem kell megtámadni, nem kell alátámasztani, nem kell bizonytani az ellenkezőjét, de ha egy cseppet is tiszteljük az embert (vagy ismeret hiányában) a segítő szándékot, akkor tanulunk belőle. Ez egy képesség. Hogy tudunk tanulni mások sikereiből, kudarcaiból, összeomlásaiból és felépüléséből. Akiben az a képesség nincs meg, hogy tanulni tud mások sorsából, annak az embernek mondhatsz te bármit.

Én azt gondolom, hogy ha nem vagyunk tisztában mások tévedéshez való jogával, akkor mi vagyunk eltévedve. Vannak emberek, akiket egyszerűen hagyni kell hibázni, mert arra van szükségük, és mert mindenkinek joga van a saját kárán tanulni.

Most pedig, mivel hozzászóltam, jövök Bandinak egy fehér csokis kókuszrúddal....

monique 3697 napja
monique képe

supakjz: nagyon okos vagy azt látom :) de nincs sound driver installálva a PC-men. ezért néztem csak a képet. amúgy nem szedek semmit de tény, hogy kicsit más vagyok, mint az átlagember. nem mindig vicces így élni, de nem baj.. ja, és tényleg nem láttam a rocky-s filmet, bocs.

nem sprintre gondoltam, csak vmilyen 4:xx-es tempóra. (a sprintem azért annál gyorsabb hálistennek.) valóban van akinek évek kellenek hozzá, hogy menjen a tempóérzék. nekem még nem megy. ja, nem az ultrafutás a célom, csak jeleztem, hogy gyaloggaloppnak valszeg nincsen aerob állóképességi problémája.
a külsőségek pedig tuti nem izgatnak... :P egyébként is elég antiszoc vagyok... :P próbálhatsz kategorizálni, de nem fog sikerülni ;)


miki: igen, az tényleg érdekel, amit írsz, tehát hogy másoknak mik a tapasztalatai, miket csinált stb... és, áááá, méghogy gyorsabban futok nálad :)))
amúgy az aggódást+kedves szavakat köszi, igyekszem óvatos lenni.

miki 3697 napja
miki képe

Mi van Mamba, le vagy szabályozva? Welcome to the club :-)

Mamba 3697 napja
Mamba képe

Egy frászt! :)) Én büntetem magam! :))

monique 3697 napja
monique képe

Mamba: mások sorsáról... futással kapcsolatban talán ez a történet rázott meg eddig a legjobban: http://www.hillrunner.com/jim2/id193.html

(valaki, egy elég lassú futó, elkezdett készülni maratonra, nagyon hirtelen megemelte a heti km-számot, megfájdult a csípője, de elindult a maratonon, és a célba fél lábon ugrálva ért be, nem engedte hogy az orvosok hozzányúljanak, amíg meg nem kapta a maratoni plecsnijét, aztán kiderült hogy fáradásos törés volt a csípőjében ami a maraton közben teljes töréssé alakult át, megműtötték, de nem sikerült jól, és többé nem futhatott. de mégis ott van minden futóversenyen és mosolyogva szurkol a futóknak.)

Bozót 3697 napja
Bozót képe

Az utolsóra:  a hülyét a hőstől csak egy hajszál választja el...vagy az sem. 

Bozót 3697 napja
Bozót képe

Welcome to the club?! Mi van Miki, keretek közé szorítod magad? Vagy más? :P

ORBEA ORCA 3697 napja
ORBEA ORCA képe

Bozót:-)

Lehet,még büszke is magára....

Lassan lesz megint 100 komment:-)

monique 3697 napja
monique képe

alig merem ideírni h nem tudom mi ez a club dolog, de mindegy is :) nem muszáj elmagyarázni

monique 3697 napja
monique képe

Orbea Orca: a legutolsó dolog ami eszembe jutott volna a történetről, hogy még büszke is magára az illető... de persze lehet h így van. bár azt elég fura gondolkodásmódnak tartanám.

monique 3697 napja
monique képe

Orbea Orca: közben rájöttem h nem válaszoltál a legutolsó hozzád intézett kommentemre, ha esetleg fárasztottalak vele, akkor  bocs. nem muszáj válaszolnod rá

ORBEA ORCA 3696 napja
ORBEA ORCA képe

Sok furcsaság vanlehet valaki olyan dologra is büszke,amit más mélyen szégyell az élet szinte bármely területén

Lehet,hogy az értékrend ami neki evidens az másnak a háta közepére sem kívánkozik.

A kommentedre pedig nem tudom,hogy mit nem válaszoltam mire,bocs elég öreg vagyok már ahhoz,hogy kissé szétszórt legyek:-)Ez még nem is annyira rossz tulajdonság talán,van rosszabb is:-)

Mire is kell válaszoljak?Majd most:-)

picikata 3696 napja
picikata képe

Arra Tibi....,hogy miért vegye le Móni a pulzusmérőt..?! :)

Bocsánat a közbe kotyogásomért!


Én csak érzésre és ösztönből futok...és mivel fogalmam sincs az értékekre futás közben....csak magamra és a testem jelzéseire figyelek menet közben és ahhoz igazodom.

Minden kötöttség nélkül...ösztönösen...érzésre... :)
tzh 3696 napja
tzh képe

monerd2, ha úgy érzed, antiszociális vagy, nézzél meg egyszer egy K100-on, vagy akár csak egy tempóra szóló G50-en. Ezeken teljesen egyedül szeretem tolni, és aki ilyenkor nálam antiszociálisabb, az már csal -)

Hogy ne legyek off, szerintem egyszerűen túlmisztifikálod a pulzus és futás kapcsolatát. Nem mondom azt, hogy egy időre dobd félre a kütyüt, mert ilyen erővel nekem sem szabadna fölvennem terepen. Még azon sem célszerű sok tudományos magyarázatot keresni, ha 10-et "ugrik" egyik napról a másikra, mert teljesen prózai oka is lehet. Nekem például az adrenalin egy 10-est dobott az edzéseken mértekhez képest azonos tempó mellé Siófokon. Nekem egyébként nem megy az ösztönből futás, mert olyankor hamar elfutom az elejét, és végül megette a fene :) A saját időre menő túrákon, terepfutásokon is mindig ez volt a bajom. Nekem pont az a célja a polarnak, hogy segítsen észnél lenni, mint tegnap is a Zöldön. A nem saját példák közül is nekem az jött le, hogy ez a legfontosabb szerepe, a kontroll, nem más. Végül is te is ezt csinálod, csak szerintem átlépted azt a vékonyka határmezsgyét, amin túl többet rombolhatsz, mint amennyit addig építettél. (ezt Olipapa mondta femina nick-nek az indexen a terepfutás topikban).

monique 3695 napja
monique képe

Orbea Orca: igen, amit picikata mondott meg még 1 :) de beidézem inkább:

1. a felelősség dolgot hogy értetted? én írjak edzéstervet magamnak? erre gondolsz azzal hogy felelősségvállalás? vagy valami másra?
2. azt egészen pontosan miért ajánlod, hogy levegyem a pulzusmérőt pár edzésre? ezt még nem írtad le számomra egyértelmű módon. azért vegyem le, hogy fussak pár keményebb edzést? (tehát ne csak azt a sok lassút? :) )

köszi ha van kedved/időd válaszolni.

 

tzh: bátor vagy ha egyedül mersz menni a sötétben a K100-on :))
óóó a versenypulzus egy külön téma, annak idején én is úgy értelmeztem h egy 10-essel magasabb versenyeken. de ez változott, gondolom idővel megszoktam a versenyhangulatot, másrészt nem minden tolódott el 10-zel, csak az első pár km-en. gyakorlatilag arról (is) van szó, hogy az adrenalin segít bemelegíteni a pulzust (meg minden mást is. segít felkészülni az erőfeszítésre) :) és tényleg, versenyen a legnehezebb az ösztönből futás, mert pont az adrenalin miatt is ugyanaz a tempó sokkal de sokkal könnyebbnek érződik az elején.

monique 3695 napja
monique képe

tzh még ez eszembe jutott: a "tudományos" és a "prózai" szavak használata feltűnt nekem. az előbbi szót úgy használtad, mintha a másik szó ellentéte lenne, de ez így meg úgy hangzik, mintha a "tudományos" szó inkább a "misztikus" jelentéssel rendelkezne. nem erről van pedig szó, hanem arról, hogy az ember megfigyel és magyarázatot keres a jelenségekre, tehát egy jelenség és annak az oka csak van, azaz nem "prózai", nem "tudományos", csak van. mindenféle értékítélet nélkül.

Bozót 3695 napja
Bozót képe

Szerintem - de majd jön és elmondja ő - tzh úgy értette, hogy van amikor felesleges a jelenségre keresgélni a magyarázatot - hipotéziseket felállítani majd döntögetni (agyalni ahogy én mondanám), mert annyira jelentéktelen. Nem misztikus vagy ilyesmi, csak simán nem fontos, nem mérvadó, kár a gőzért :)

tzh 3695 napja
tzh képe

Bozót sokkal jobban, és egyszerűbben fogalmaz, mint én, ezért nemigen tudok mit hozzáfűzni. -)

monique 3695 napja
monique képe

Bozót, tzh: ja hát akinek nem fontos.... :P nekem hasznos volt foglalkozni ezzel a témával, mert pl. így már tudom a pulzust erőbeosztásra használni versenyen is, nemcsak edzésen.

ORBEA ORCA 3694 napja
ORBEA ORCA képe

Móni,én nem azért mondom,hogy vedd le a pulzusmérőt legalább néha,hogy utána max sebességgel fuss,ahogy csak tudsz,hanem azért,hogy legalább néha jobban figyelj a tested jelzéseire,érzésre akár lassabban futsz,akár gyorsabban.

Az ilyen eszközök,az összes elvonja az ember figyelmét a testétől,romlik a kontroll.

Ennél egy rosszabb van,biztosan láttál már olyan "hasizomerősítő" eszközt,amit csak fel kell tenni,aztán szépen semmit sem kell csinálni,az magától rángatja az izmokat...Hogy mi ebben a baj?Az,hogy nemhogy használ,hanem árt,mert az izmok természetes beidegződése,kontrollálása gyengül.

Ebből adódik az első kérdésre is a válasz,igen,keresd meg magadnak azt az edzéstervet,ami nálad működik,ne hagyatkozz másra,ilyen őrültekre meg főleg ne.Aki ahogy egy néztem 60-70% fix terheléses edzésperiódusba minden átmenet nélkül betesz 12X100m sprintet annak nem szabadna senkinek sem edzéstervet írnia önmagán kívül...Mert ha másnak ír az nagy felelősség szerintem,és elsősorban annak való,aki a sportból él.Ez vonatkozik mind az edzőre,minda sportolóra.Amatőröknél én nem látom létjogosultságát a sportolás kezdeti szakaszán túl egy önjelölt edzőnek.

tzh 3694 napja
tzh képe

Móni: Az a baj, hogy végletekben értelemzed, amit mondani próbálok. Ha azt mondom, túl van valami misztifikálva, akkor nem azt mondom, hogy az a valami nem érdekel. Én is foglalkozom a pulzusommal, hasznos dolog, szükségem van a kontrollra is. Csupán arra akartam célozni, hogy szerintem - más szóval szerény véleményem szerint, ami nem szentírás - te meg már túl dimenzionálod, mert 1-5 ütés különbség a levegő páratartalmának föggvényében is képes kialakulni egyik és másik alkalom között, és ezt értettem a prózai ook alatt, azaz nem sportszakmai magyarázatot kell minden egyes freki változás mögött.

tzh 3694 napja
tzh képe

Megint kihagytam szót, és a szórand se úgy lett, ahogy gondoltam írás közben (diszgráfiás vagyon tán): "azaz nem kell sportszakmai magyarázatot keresni minden egyes freki változás mögött."

monique 3694 napja
monique képe

Orbea Orca: nagyon köszi a válaszokat! :) 

hadd tegyek hozzá annyit, hogy nekem eredetileg segített a pulzusmérő a test jelzéseit megismerni. úgyhogy igazából tudnám magam anélkül is kontrollálni már, csak annyival kényelmesebb a mankóval csinálni a kontrollálást :) tényleg, majd ezentúl mankónak hívom :))) bár a hasizomerősítés dolog kicsit durva analógia lett.

a másik kérdés: igazából még gőzöm nincs mi a számomra legjobb edzésmódszer, ez még olyan tanulós időszak nekem. 1-2 ötletem-megfigyelésem már van, de még nagyon tanuló módban vagyok :) szóval az edzős dolgot is arra használom, hogy megismerjek új edzésterveket, módszereket.
az "önjelölt edző" amúgy nem önjelölt, mert én kértem segítséget, amikor már nagyon tanácstalan voltam tavaly, és edzett már másokat. a 12x100-as dolog szerintem is erős volt nekem most még. a felelősség amúgy nyilván nálam van, mert én érzem hogy mikor túl sok. és akkor visszaveszek.

 

tzh: azt hiszem nem értjük egymást teljesen. én nem mondtam hogy nem érdekel téged egyáltalán.. sehol nem mondtam ilyet. azt ti mondtátok, hogy titeket nem érdekel minden esetben, még ha más esetben érdeklődtök is. ezt én totál elfogadom, nincs ezzel semmi gond. miért lenne? nekem más a hozzáállásom picit. és szerintem ezzel sincs semmi gond.

pl. nálam ez a párás levegő is egy jó példa arra, hogy milyen szépen syncben van a pulzusszám meg a terhelés.

mert igen, a párás levegő valóban nem jó a pulzusnak, ha elég meleg is van mellé. de nemcsak a pulzusnak nem, mert simán szarul esik amúgy is a párás meleg. nehezebb a hőt leadni úgy, úgyhogy teljesítménycsökkentő. és sajnos akklimatizálódni se sokat lehet a párás meleghez. :( 

másrészt, én nem gondolom hogy túldimenzionálom :P nekem tök jó így, lehet neked terhes lenne, de az nem jelenti, hogy nekem is. mások vagyunk.

monique 3694 napja
monique képe

ja és a "sportszakmai" szót vajon hogy értetted?

 

mert azt én se állítom hogy a pulzus mindig azért megy fel, mert az izmok dolgoznak. sok más oka is lehet. pl. ha arra emlékezek vissza futás közben hogy milyen volt sprintelni valamelyik versenyem befutójában, akkor azzal a szimpatikus idegrendszert bekapcsolom, termelődik az adrenalin stb, és ettől megy fel a pulzus, pedig nem is gyorsítottam be, az izommunka nem változott, meg nem kezdtem el több oxigént felvenni. :) ilyenkor pusztán pszichés okokból megy fel. :)

 

azzal pedig én sem foglalkozom hogy mondjuk egyik nap 150-es pulzus mellett 6:49 volt a tempó a másik nap meg 6:55. bőven belefér a napi ingadozásba :)

tzh 3694 napja
tzh képe

Meg is adtad a választ a kérdésedre: "akkor azzal a szimpatikus idegrendszert bekapcsolom"... például, ez se túl gyakori, hogy bárki ennyire mélyedjen bele. Valami ilyesmit értettem alatta, hogy "sportszakmai". Majdnem úgy elemzed magad, mint egy bonyolult gépet. (nézőpont kérdése, hogy ez egy emberre végülis igaz, mert még a legbonyolultabb robottal sem sikerült többet modellezni, mint egy végtag).

Nem zavar, és szerintem úgy általában senkit nem zavar, csak szokatlan. Ilyen mélységig engem legalábbis nem érdekel, mit kapcsolok be épp.. csak megtörténik, ezért szokatlan olvasni a hosszú elemzéseidet.

monique 3694 napja
monique képe

tzh, köszi kedves vagy de egyáltalán nem mélyedtem bele nagyon egy biológushoz vagy fiziológushoz képest :D hidd el, ennél sokkal nagyobb mélységek léteznek ebben a témában :P én elég kicsi vagyok a témával hivatásosan foglalkozó szakemberekhez képest. simán csak nyitott vagyok a világra és hogy hogyan működik, de arra sose lesz időm hogy tényleg igazi mélységekben másszak bele..

norcsi85 3672 napja
norcsi85 képe

Hajrá Moni!!!! Ne törődj semmivel, senkivel, csak fuss! én drukkolok ám! Mi a következő cél?

monique 3672 napja
monique képe

szia :) a vivicittá lesz ha bírok futni rendesen. :)

norcsi85 3672 napja
norcsi85 képe

Az mit jelent, hogy ha bírsz futni rendesen? Amúgy a pesti vivicittá vagy a szegedi?

monique 3672 napja
monique képe

a pesti. az edzésnaplómban az utolsó edzésnél le van írva h mire gondolok.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)